Sony Ericsson K750i

12

Sony Ericsson představil nástupce oblíbeného modelu K700i, který na našem trhu není ještě ani rok. Novinka K750i byla původně označována jako Clara a v průběhu měsíců o ní prosáklo mnoho informací. Až nyní však byl pomyslný král obyčejných telefonů oficiálně představen.

Svým konceptem navazuje na kvalitní a velice úspěšný model K700i, ze kterého také mnoho věcí přebírá. Jedná se o mobil klasické konstrukce s výborným displejem, perfektními organizačními i multimediálními funkcemi včetně opravdu kvalitního fotoaparátu. Sony Ericsson bude, stejně jako jeho předchůdce, mobil pro náročné uživatele, kteří nepotřebují otevřený operační systém, ale požadují funkčnost bez kompromisů.

Konstrukce se příliš nezměnila, nadále převládají hrany. Sony Ericsson opět použil filosofii dvou předních stran, kdy zezadu mobil připomíná spíše kompaktní fotoaparát. Ovládací klávesy pod displejem mají větší rozestupy, mobil se tedy bude ještě lépe ovládat. Displej má stejnou velikost i rozlišení jako K700i. Na rozlišení 176x220 bodů ale nově zobrazí až 262 tisíc barev, samozřejmě aktivní TFT technologií. Se svými rozměry 100 × 46 × 20,5 mm je téměř stejně velký jako K700i (99 × 47 × 20 mm), rovněž hmotnost 99 gramů ( 93 gramů K700i) není na tak vybavený mobil nikterak vysoká.

Výrazného vylepšení se dočkal fotoaparát, který má nyní rozlišení 2 megapixely!, konkrétní rozlišení je 1632x1124 pixelů. Ovládací software je přebrán ze současného modelu S700. K dispozici jsou tedy pokročilé funkce včetně vyvážení bílé, kompenzace expozice, nebo 4-násobného digitálního zoomu. Díky přítomnosti autofocusu zaostřuje čočka stejně, jako u normálních digitálních kompaktů a poskytuje tak výbornou ostrost snímků jak ve středu, tak na krajích fotografie. Ostatně posuďte sami ze snímků, které jsme přebrali ze stránek Sony Ericsson Community. V horších světelných podmínkách pomůže vestavěná LED a samozřejmostí je možnost natáčet video. Praktická je posuvná krytka fotoaparátu, který chrání čočku. Je ale značně vystouplá a telefon tak asi nebude na stole příliš stabilní. Ale uvidíme, nechme se překvapit.

Aby se jste si mohli tak velké fotografie vůbec kam ukládat, je zde kromě vestavěné paměti 38 MB také slot pro paměťové karty formátu Memory Stick Duo Pro, podporující karty až do kapacity 2GB. Přímo v prodejním balení bude 64MB karta. Slot je umístěn na boku telefonu, tudíž bude možné vyměňovat karty za chodu, bez vypínání telefonu. Absence karet byla často vytýkána K700i a je dobře, že zde již výtky nejsou potřeba.

Další funkce nedoznaly žádných, nebo pouze kosmetických změn. Přesto najdeme pár novinek. Kromě známé funkce Music DJ se zde objevuje i Photo DJ, kde si můžete upravovat fotografie, dále pak Video DJ, jehož funkce je podobná, ale týká se videí a nakonec funkce PlayNow, díky které lze přímo do telefonu stahovat novou hudbu. Pouštět ji lze přes vestavěný MP3 přehrávač a nechybí ani stereo FM rádio. Multimediální funkce uzavírá přehrávač MPEG4 videosouborů a podpora JAVA aplikací ve specifikaci 2.0 rozšířenou o obě 3D technologie.

Telefon obsahuje kompletní funkce pro správu a organizaci času. Kromě kalendáře, úkolovník a poznámek je k dipozici paměť kódů a další. Funkce jako SMS, MMS a EMS snad nemusíme zmiňovat, Emailový klient s podporou příloh však opomenout nesmíme. Snad většina uživatelů nejen Sony Ericssonů čeká jako na smilování na větší kapacitu vícepoložkového seznamu těchto telefonů. 510 čísel je ve třídě manažerských modelů opravdu ostuda. U K750i však kapacita adresáře zmíněna nebyla a musíme jen doufat, že výrobce naslouchá i nadále přáním svých zákazníků a v tomto ohledu se polepší. Samozřejmostí je plná synchronizace kontaktů i kalendáře. Na příchozí hovory vás bude upozorňovat 40-ti hlasým vyzváněním, nebo rovnou souborem ve formátu MP3.

Co se týče datových funkcí, vše zůstalo při starém. WAP 2.0 spolu s GPRS třídy 10 stačí, avšak zarážející je absence EDGE, které se stává v západních zemích i u nás pomalu běžným standardem pro přístup k internetu. U top-modelu nesmí chybět Bluetooth doplňované archaickým infraportem. Po dlouhých letech došlo i na uživatele Sony Ericssonů (Ericssonů), protože K750i má nový datový konektor, umožňující prý rychlejší přenos dat a tím pádem si budou muset veškeré drátové příslušenství případně přikoupit znovu.

Sony Ericsson je jistě netrpělivě očekáván jak technoidy, tak manažery. Obě tyto skupiny dozajista uspokojí a Sony Ericsson prohlašuje, že velmi dlouho po uvedení na trh nebude schopna konkurece vyrobit podobný telefon a proto jej můžeme pasovat na nového krále klasických mobilních telefonů.

K750i se začne prodávat ve 2.čtvrtletí za doposud nestanovenou cenu.

Diskuze ke článku
George
Ten chci!!! =)
George
...ale fakt hodně ho chci,úplně nejvíc
Maca3mm
Všem doporučuju su spokojen.Jenom sem nemel vidět W900i !!
disser
to jo, je to brko. jenom je to rochu jina cennova kategorie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze