Nokia N93i: blyštivá evoluce za 20 tisíc
recenze

Nokia N93i: blyštivá evoluce za 20 tisíc

2

Nokia N93i je nástupcem známého top-modelu N93. Je o něco menší, lesklejší a šikovnější. 3,2 Mpx fotoaparát s unikátním 3x optickým zoomem však zůstává, stejně tak další funkce. Malé íčko na konci ale přineslo nejen vylepšení. Vyplatí se investovat více než 20 tisíc do této novinky nebo zvolíte raději model N95?

Nokia N93 byla loňským high-end modelem výrobce. Představovala to nejlepší, co bylo v mobilním telefonu možné najít. Jako jediná na trhu nabídla plnohodnotný optický zoom v kombinaci s velmi kvalitní kamerou, která natáčí VGA video rychlostí 30 snímků za vteřinu. Zabudovat podobné funkce do mobilního telefonu spolu s Wi-Fi, operačním systémem a specifickou konstrukcí si žádalo vysoké náklady na vývoj. Není proto divu, že se Nokia snaží maximalizovat zisk ze zařízení, na jehož vývoj padlo tolik prostředků, a představuje proto inovovaný model.


Srovnání: Nokia N93 (černá) a Nokia N93i (stříbrná)

Největší změnou je bezesporu design, přičemž použité barvy se sjednotily s novým top-modelem výrobce N95. Výrobci se také povedlo o něco málo snížit hmotnost i zmenšit rozměry. Zůstala unikátní konstrukce i všechny funkce a cena poskočila na dohled modelu N95.

Technické parametry

Rozměry108 x 58 x 25 mm
Hmotnost163 gramů
Barevné kombinace stříbrno-černá, stříbrno fialová
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + 3G UMTS 2100 MHz
Hlavní displej 240 x 320 bodů, 16 milionů barev, aktivní TFT, 36 x 48 mm
Vnější displej 128 x 36 bodů, 65 tisíc barev, aktivní OLED, 28 x 10 mm
Paměť 48 MB + paměťové karty miniSD (1 GB karta součástí balení)
Operační systémSymbian 9.1 Series 60 3rd Edition
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, push-email, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, převodník jednotek, hlasové ovládání a vytáčení, čtení dokumentů PDF, Word, Excel, Powerpoint, práce se ZIP soubory, webový prohlížeč Nokia OSS browser, wapový prohlížeč, pokročilé hledání, bezdrátový tisk, export obrazovky a prezentace
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, stereo FM rádio s funkcí Visual, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, aplikace pro Symbian S60 9.1, Flash Lite
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 bodů), 3x optický zoom, 20x digitální zoom, noční režim, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
VGA video 640 x 480 bodů, MP4, vyvážení bílé, barevné efekty, optický zoom
Datové funkce GPRS (třída 11), EDGE (třída 11) , 3G UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (802.11 b/g), Push-to-talk
Bluetooth 1.2, infraport (až 115 kb/s), USB 2.0 (konektor Pop-port)
Baterie a výdržLi-ion 950 mAh
pohotovost max.: 288 hodin (3G)
max. doba hovoru: 230 minut (GSM), 199 minut (3G)
Reálná výdrž: 1,5 dny v síti UMTS nebo 2 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost21 000 Kč
květen 2007


Oficiální fotografie: Nokia N93i

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite a software Adobe Premiere Elements 3.0
  • stereo headset s tlačítkem pro příjetí hovoru a Pop-port konektorem (typ HS-23)
  • paměťovou kartu miniSD s kapacitou 1 GB
  • Krytku čočky fotoaparátu na šňůrce
  • Výstupní videokabel CA-64U
  • USB 2.0 kabel
  • Měkké ochranné pouzdro
  • Poutko na zápěstí
  • cestovní nabíječku AC-4E
  • Baterie Nokia BL-5F, 950 mAh


Obsah krabice je opravdu bohatý

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní design a menší rozměry oproti Nokii N93
  • jemný QVGA displej s podporou zobrazení 16 milionů barev
  • 3,2 Mpx fotoaparát s 3x optickým zoomem
  • špičková kvalita VGA videa
  • originální konstrukce
  • kvalitní přehrávač hudby, přítomnost FM rádia
  • bohaté příslušenství včetně videokabelu a 1GB karty
  • operační systém, Wi-Fi, 3G

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • nepraktická zrcadlová plocha
  • absolutně nečitelný vnější displej na slunci
  • klávesnice neposkytuje dobrou odezvu
  • horší prstencový ovladač zoomu
  • velikost a hmotnost

Pro koho je Nokia N93i?

  • Pro technoidy, kteří od svého telefonu požadují maximální výbavu.
  • Pro náruživé dokumentátory, kteří chtějí mít stále u sebe poměrně kvalitní kameru a fotoaparát.
  • Náročné uživatele, vyžadující operační systém Symbian a špičkovou výbavu.
  • Pro ty, kteří se telefonem rádi odlišují a nechtějí „běžný“ mobil.

Hlavní rozdíly oproti N93:

  • nepatrně menší rozměry a nižší hmotnost
  • odlišný design s lesklou plochou
  • vnější OLED displej
  • lépe vyřešené krytky konektorů a slotu pro paměťové karty
  • odlišná klávesnice, přesunutí některých prvků
  • Vylepšená rychlost fotoaparátu a mírně i kvalita snímků a videí

Design a konstrukce – přidáme švestky a lesk

Při pohledu na novinku je hned jasné, odkud vítr vane. Proporce i konstrukce původní Nokie N93 zůstaly více méně zachovány, zatímco design se proměnil. Ještě než se tedy vydáme na prohlídku přístroje kolem dokola, sluší se zmínit rozměry a hmotnost. N93i je oproti předchůdci nepatrně menší. V řeči čísel činí rozměry N93i 108 x 58 x 25 mm oproti 119 x 56 x 28 mm v případě původní N93i. Novinka je tedy nepatrně kratší a tenčí, současně se ale narostla o téměř neznatelné 2 milimetry do šířky.

Opticky však působí stříbrná N93i černém srovnání s N93 větší, černá barva totiž opticky zeštíhluje. Nokia se také snažila snížit vysokou hmotnost původního modelu. Redukční dieta se projevila snížením uspořením 17 gramů. Finální hodnota tedy činí 163 gramů. Stále se však jedná o velmi velký a těžký telefon, který si žádá zvyk.


VIDEO: konstrukce, design a prohlídka telefonu

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [33MB / avi(xvid/mp3)].

Lesklé materiály jsou nyní u mobilních telefonů v kurzu, Nokia proto neváhala a omladila jeden z nejdražších modelů rovnou zrcadlovou přední plochou. Ta sice činí design novinky zajímavějším, je však neuvěřitelně nepraktická. Je totiž rájem pro otisky prstů a venku je kvůli zrcadlu zcela nečitelný OLED displej pod ním. Část s displejem je však výrazně tenčí než u předchůdce, což se projevilo na vystupujícím uchycení kloubu. To ovšem oživuje design ještě více a činí jej zajímavým. Tubus s fotoaparátem na horní straně zůstal beze změny a opět na jeho vršku nalezneme vypínací tlačítko. Zdařilou barevnou kombinaci stříbrné a švestkově fialové jsme viděli již u modelu N95 a bezesporu prospívá také N93i.

Nokia si také zahrála hru škatulka hejbejte se s různými prvky. Oproti N93 se vše přesunulo někam jinam, většinou k lepšímu. Příkladem je na boku umístěný infraport, jež se původně nalézal neprakticky na spodní hraně části s displejem. Přesunul se také reproduktor, který původně dělal společnost vnějšímu displeji. Nyní ho objevíte na levé straně. O jeho kvalitách si přečtěte dále v příslušné kapitole.

Nad reproduktorem se nalézá malá zdířka pro nabíječku. Na levé straně si můžeme všimnout nově vyřešené krytky Pop-port konektoru: ta je pevnější, přichycená k tělu telefonu a nehrozí její ztráta. Při častém otevírání však přesto nedoléhá tak, jak by měla. Levou stranu uzavírá dvojice LED dioda a velký objektiv vestavěného fotoaparátu a kamery.

Na pravé straně nalezneme stejnou krytku jako vlevo. Tato však zakrývá slot pro paměťové karty formátu miniSD. S telefonem dostanete kartu s kapacitou 1GB, což dostačuje i pro častější fotografování a natáčení. Pravé straně však dominují ovládací prvky režimu fotoaparátu. Nový je pohodlný joystick, který nahradil pětisměrnou klávesu z N93i. Mnohem větší je také spoušť. K horšímu se bohužel posunulo zpracování prstencového ovladače zoomu. Ten při posuvu dře o plast pod ním, což není vůbec pohodlné ani příjemné.

Zadní strana je fádní. Postrádá nožičky, výstupky a další prvky z Nokie N93. Zadní kryt je poměrně pevný a nevrže. Nepatrná vůle v používání nevadí. Mnohem lépe je vyřešeno snímání krytu, který stačí po stisku zámku jemně odsunout dolů. Objeví se Li-ion baterie typu BL-5F s kapacitou 950 mAh. Po jejím vyjmutí je dále přístup k dobře vyřešenému slotu pro SIM kartu. Ačkoli je kapacita baterie o 150 mAh nižší než u původní N93, na výdrži se to nijak neprojevilo. Díky optimalizaci spotřeby se opět můžete těšit na výdrž jednoho dne při velmi intenzivním používání v síti 3.generace. Pokud se budete krotit, není problém se dostat na 2 dny výdrže v síti 3G bez vypínání na noc. Osobně jsem při dvoutýdenním testování nabíjel pravidelně každý večer.

Při otevírání telefonu lze pozorovat pevnější kloub, který nedovoluje tak výrazné příčné vychýlení. Otevírání lze po troše cviku svěřit v kombinaci s třepnutím jedné ruce. Jistější je ale takto velký telefon alespoň zpočátku otevírat oběma rukama. V otevřeném stavuj Nokia N93i opravdu velmi velká, a i když se mému okolí designově líbila, opět si (stejně jako předchůdce) vysloužila přezdívku pádlo. V klasické véčkové poloze však není na stole N93i vůbec stabilní a výrazně se překlápí na levou stranu.

Unikátní konstrukce však dovoluje otočení displeje do několika dalších pozic. Kromě režimu kamery lze displej přetočit delší stranou ke klávesnici, načež N93i připomíná malý notebook. V takovém režimu se displej automaticky přepne do zobrazení na šířku. Ve všech polohách pomůže kvalitní a přitom jemná aretace. Minimálně několik prvních dní si budete s konstrukcí hrát a přicházet na nové formy otočení, otevření a přetočení.

Kloub lze otevřít o přibližně 170 stupňů. Displej pak díky druhému čepu můžete otočit o zhruba 270 stupňů. Někdy lze vytvořit opravdu zajímavé pozice. Pokud se však displej budete pokoušet otočit někam proti vůli kloubu, dá vám to najevo ošklivým zavrzáním.

Po otevření se objeví kovová leptaná klávesnice, o které bude řeč dále. Vnitřní displej má kolem sebe nový do fialova zabarvený rámeček. Nad ním ještě nalezneme několik dalších prvků včetně kamerky a dvou funkčních kláves. Celkově působí design vnitřní a vnější části dospěleji a elegantněji. Hodnocení je ale ryze subjektivní. Setkal jsem se ale i s lidmi s opačným názorem, kterým se více líbilo pojetí původní N93.

Celkově je zpracování na velmi dobré úrovni. Ačkoliv je kloub pevný, dá se očekávat jeho postupné ochození. O trvanlivost konstrukce se ale netřeba obávat, kloub snese i velmi drsné zacházení. Oproti N93 také novinka téměř nevrže. Občas se nepatrně ozve kryt baterie, trochu uvolněn je rovněž kryt kloubu. Celkově lze ale i přes kompletně plastovou konstrukci (mimo kovového kloubu samozřejmě) hodnotit kvalitu zpracování jako dobrou.

Klávesnice – neumíme to jako RAZR

Velkou změnou oproti N93 prošla klávesnice. Zatímco v původním modelu jsme se setkali s klasickými, velkými a velmi pohodlnými klávesami, N93i přichází s kovovou leptanou klávesnicí. Ta působí zajímavě a díky velké ploše se nemusíte obávat titěrných tlačítek. Celkově se ale jedná o posun k horšímu. Klávesy totiž mají velmi nízký zdvih a nevýraznou odezvu. Alfanumerické klávesy tak potřebují chvíli zvyku a cviku. Klasické klávesy původní N93 jsou na tom mnohem lépe.

Funkční část klávesnice je na tom o něco lépe. Pochvalu si však zaslouží akorát čtyřsměrná klávesa s potvrzením. Ostatní tlačítka trpí stejnými neduhy jako číslicová. Po chvilce používání a několika překlepech se dá na novou klávesnici zvyknout. Se slzou v oku ale vzpomínám na neobyčejně pohodlnou klávesnici původního modelu N93, která si určitě nezasloužila výměnu. Tlačítka jsou bíle podsvětlena, přičemž se rozsvěcí pouze za zhoršených světelných podmínek. Přes den tak klávesy zbytečně nesvítí a nevyčerpávají baterii.

V případě Nokia N93i však s popisem ovládacích tlačítek pokračujeme. Nad displejem se nacházejí další dvě klávesy, které upotřebíte pouze v režimu fotoaparátu/kamery nebo překlopení displeje ke klávesnici. Další ovládací prvky se nacházejí na pravém boku telefonu. Pomocí nich lze ovládat hudbu v zavřeném stavu, zapnout baterku nebo používat k navigaci v menu při otevřeném telefonu. Primárně jsou však určena k ovládání fotoaparátu, kdy jsou natočena směrem k uživateli. Joystick, dvě tlačítka i velká spoušť si zaslouží pochvalu. Již jsem se zmínil o drhnoucím prstencovém ovladači zoomu, který je umístěn kolem velkého tlačítka spouště.

Zvuk - na můj povel rozchod

Zatímco u původního modelu N93 se reproduktor nacházel pod vnějším displejem, u N93i jej nalezneme u dolního levého rohu. Hlasitost ani kvalita neutrpěly. Reproduktor je jen naladěn více výškově, basy trochu schází. I tak ale nabídne poměrně kvalitní zvukový výstup. Na trhu jsou však i mnohem kvalitněji znějící telefony.


Reproduktor je umístěn u levého spodního rohu

S telefonem dostanete headset s normálními peckovými sluchátky. Ta neznějí nijak převratně, bohužel je nelze jednoduše nahradit vlastními. N93i totiž disponuje Pop-portem, a tak musíte investovat do redukce. N93i bohužel nepodporuje ani A2DP Bluetooth profil. Hudbu si tedy nepustíte ani stereo přes Bluetooth. U takto vybaveného telefonu je to pořádné šlápnutí vedle. (Poznámka: s novým firmwarem 20.0.084 již stereo poslech přes A2DP umožněn je.)

Displeje – dioda, OLED a TFT se 16 miliony

Změnou oproti původní N93 prošel i vnější displej. Rozlišení 128 x 36 bodů a počet barev 65 tisíc sice zůstaly beze změny, nová je ale OLED technologie. Vybrat si lze z několika barevných podání. I když září jako o život, venku je zcela bezzubá. Zrcadlová plocha způsobí, že vnější displej není vůbec vidět.


Vnější displej není ve dne téměř vidět

Na denním světle tak nemáte šanci zahlédnout, kdo vám volá nebo kolik je hodin. Vždy je potřeba otevřít telefon. To je jedna z hlavních nevýhod N93i. Nad vnějším displejem nalezneme velkou LED diodu, která informuje o zmeškaných hovorech nebo přijatých zprávách. Vybrat si lze její barvu pro jednotlivé události. Ani ta však není na denním světle příliš výrazná. OLED displej a dioda jsou naopak velmi efektní večer, kdy ze zrcadlové plochy velmi pěkně září.


VIDEO: vnější displej: prostředí, možnosti, ovládání

Vnější displej má ale omezené možnosti. Kromě zobrazení jména a malé fotografie volajícího dokáže informovat ještě o příchozím emailu či zprávě. Pro přečtení je ale nutné telefon otevřít. Pomocí bočních kláves a vnějšího displeje lze také ovládat základní funkce hudebního přehrávač (vpřed, vzad, další/předchozí skladba, hlasitost) a FM rádio (další/předchozí stanice, hlasitost).

Hlavní displej doznal také jedné změny. Na rozdíl od N93 nyní zobrazí až 16 milionů barev. Rozdíl však není znatelný, jedná se pouze o povinné marketingové zápolení. Jinak se může displej pochlubit rozlišením 240 x 320 bodů a rozměry 36 x 48 milimetrů. Samozřejmostí je aktivní technologie TFT. O intenzitu podsvícení se stará světelné čidlo. Displej je velmi kvalitní, se špičkovým podáním barev a pozorovacími úhly.

Hlavní menu, ovládání – Symbian jak jej známe

Nokia N93i je opět vybavena operačním systémem Symbian S60 3rd edition. Nenalezneme zde vylepšení Feature Pack 1, který nabízí modely N95 a N76. Funkce i možnosti jsou tedy zcela shodné s rok starým modelem N93. Kromě nových barevných témat a několika malých změn zde nenajdeme nic nového. Start systému trvá tradičně poněkud déle, poté se ale zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem záložek, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví.


VIDEO: prostředí a menu telefonu, Symbian S60

Oproti telefonům E-series zamrzí nemožnost nastavit do pohotovostního režimu zobrazení emailů a dalších prvků. Nechybí multimediální klávesa, po jejímž stisku se zobrazí uživatelem upravitelné vlastní menu. Nastavitelné jsou pochopitelně funkce funkčních kláves i zástupci v pruhu odkazů.


Pohotovostní režim na výšku i na šířku

Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Odezvy jsou přiměřené, rozhodně se však nejedná o rychlíka. Pokud po zapnutí spouštíte menu či jednotlivé aplikace, chvilku si počkáte. Po zapnutí nabídne N93i něco málo přes 15 MB RAM paměti. To není nijak moc, na současný běh webového prohlížeče a hudby to ale postačuje. U multimediálního telefonu bychom ale čekali mnohem větší paměť. O nové aplikace lze N93i velmi rychle rozšířit pomocí nabídky stahuj, která obsahuje množství bezplatných i placených programů od několika výrobců. Aplikace je velmi praktická a jednoduchá, také placení za aplikace probíhá velmi rychle přes ni. Nové programy a hry lze instalovat do paměti telefonu i na paměťovou kartu. Nově nainstalované aplikace se zobrazí v příslušné složce s názvem Aplikace.


Hlavní menu v zobrazení mřížky | seznamu | multitasking

Velmi návykové je pracovat s Nokií N93 s displejem přiklopeným ke klávesnici. Telefon tak připomíná miniaturní notebook, který lze pohodlně držet levou rukou za tubus fotoaparátu. V tomto režimu jsem telefon používal nejčastěji. Při přetočení displeje se změní i zobrazení. To se nyní děje velmi rychle a není nutné čekat takovou dobu, jako u původní N93. Řadu funkcí lze u N93i ovládat pomocí hlasu. Pokyny není nutné telefon předem učit, rozezná je automaticky.


Témata | menu multimediální klávesy | katalog programů ke stažení

Telefonní seznam a telefonování – neomezený Symbian

Nokia N93i je triálním GSM telefonem, který si však poradí také s UMTS sítí na frekvenci 2100 Mhz. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten je již tradičně v duchu Symbianu propracovaný a využívá sdílenou paměť telefonu. Ke každému jménu lze zadat až 45 typů položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Pohled na telefonní seznam je pouze jeden, mobil vám však dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U manažerského telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.


Hovor | videohovor | skupiny volajících | protokol hovorů

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smarthponů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Hodit se může také možnost přepnout na hlavní kameru, kterou můžete kvalitně ukázat okolí. Využít lze i optický zoom. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Na příchozí hovory umí Nokia N93 upozornit samozřejmě také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA.

Zprávy – emaily má rád

Co se zpráv týče, je N93i dobře připravena. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Bolístkou je ale horší klávesnice, na které budete psát bez překlepů a nedoklepů až po úvodním zvykacím období. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její.velikost však nesmí překročit 300 kB.


Zprávy | vytváření SMS | vytváření MMS | emaily

Co se nevejde do MMS a SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.


Práce s emaily

Organizační funkce – naplánuje do puntíku

Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia N93i splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů.


Kalendář a úkoly

Hodiny sice ukazují čas i ve zvolených světových městech, opakovaný budík zde, stejně jako u jiných chytrých Nokií, chybí. Diktafon je opět omezen na nahrávání pouze po dobu jedné minuty. Ve výbavě také chybí stopky a odpočítávací měřič. Jistě namítnete, že se během několika minut dají příslušné aplikace nainstalovat; to je ale Nokia opravdu nemohla předinstalovat v základní výbavě? Blýská se však na lepší časy, s novou verzí operačního systému Feature Pack 1 (který již používají N95 a N76) je většina zmíněných neduhů ke spokojenosti uživatelů odstraněna. Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a šikovný konvertor jednotek.


Další organizační funkce včetně konvertoru, prohlížeče dokumentů, skeneru čárových kódů a hodin

Datové funkce – vše až na HSDPA

Jako skutečně kompletní (až na výjimku v podobě HSDPA) můžeme zhodnotit datovou výbavu telefonu. Ze spojení na krátkou vzdálenost je zastoupen Bluetooth (bohužel pouze ve variantě 1.2) a dokonce i Nokií často opomíjený infraport. USB připojení je možné buď ve standardním režimu, nebo v módu USB 2.0, kdy se paměťová karta nahlásí jako disková jednotka. Interní paměť telefonu o velikosti 48 MB takto bohužel dostupná není. K dispozici je ještě jeden speciální režim připojení USB kabelem, a sice IP passtrough. Tento mód můžete použít k procházení webu nebo ke vzdálené synchronizaci stejně jako kterýkoli jiný přístupový bod k internetu, pokud není k dispozici jiná síť (například Wi-Fi, 3G a podobně).


Připojení | hledání | web

Stejně bohatá je i nabídka síťových služeb. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje dokonce třídy 11) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Pokud chcete HSDPA, budete muset sáhnout po modelu N95 nebo E90. Pro vysokorychlostní připojení je však mnohem vhodnější Wi-Fi. Při spuštění aplikace vyžadující přístup k síti může telefon automaticky vyhledat dostupné Wi-Fi sítě, nebo je můžete nechat hledat v nastaveném intervalu na pozadí. Přímo v pohotovostním režimu se ukáže ikonka v případě dostupné sítě. To samozřejmě výrazně zvyšuje spotřebu baterie, a tak vřele doporučuji hledání Wi-Fi sítí na pozadí vypnout. I když je pochopitelné, že citlivost na Wi-Fi signál nebude taková, jako u notebooků, mile mě překvapila. Telefon našel vždy všechny silné sítě a i při hledání těch slabších byl více méně úspěšný. V případě zabezpečeného přístupu lze bez problémů zadat WEP klíč a pokračovat.


Webový prohlížeč je velmi kvalitní

Od rychlých dat je to už jen krok k webovému prohlížeči. O jeho kvalitách jsem se již zmiňoval v předchozích recenzích chytrých Nokií. Prohlížeč v nové verzi Symbianu se - co do rychlosti a pohodlnosti - řadí na úplnou špičku prohlížečů, které můžeme v dnešních telefonech nalézt. Je opravdu svižný, načítání a procházení plnohodnotných internetových stránek je také naprosto souvislé. K procházení slouží ovládaná myš na displeji. Při srolování k některému z okrajů se stránka začne plynule posouvat, přitom se v rohu objeví malý náhled napovídající, kde na stránce se uživatel nachází. Efektně a prakticky je řešena historie otevřených stránek při stisknutí klávesy zpět. Zobrazí se karusel poskládaný z náhledů navštívených stránek. Stačí vybrat ten správný a kliknout. Díky jemnému displeji je prohlížení i plnohodnotných stránek pohodlné, na jednu obrazovku se bez rolování vejde vždy velká část stránky. Při připojení přes 3G nebo Wi-Fi jsou reakce rychlé a telefon si stránky poskládá velmi brzy, na nic nemusíte čekat. Součástí prohlížeče je i RSS čtečka, která však neumí aktualizovat kanály na pozadí. Kromě webového prohlížeče je v přístroji přítomen i wapový prohlížeč, který není ničím jiným, než původním webovým prohlížečem ze starších smartphonů.

Zábava a multimédia –lesklá všeumělka?

Nokia N93i je ryze multimediálním telefonem a důkazem je široká výbava doplňující špičkovou kameru a fotoaparát. Pro obrázky, videa a hudbu má N93i připravených 48 MB vnitřní paměti, kterou doplňuje celý 1GB na dodávané paměťové kartě. To je poměrně slušná hodnota, díky níž lze natočit 45 minut videa v nejvyšší kvalitě nebo 1300 3Mpx fotografií. Samozřejmě si však můžete dokoupit kartu s větší kapacitou a za chodu ji pak vyměnit. Centrem pro správu všech multimédií je animovaná Galerie, jejíž orientace se řídí otočením displeje. Samozřejmostí je režim prezentace, celoobrazovkového prohlížení, zoomu a pokročilé úpravy fotografií. U vyšších N-series telefonů nás vždy zaujal velmi propracovaný editor videosekvencí, který nechybí ani zde. Relativně pohodlně a rychle lze z mnoha záběrů sestříhat kovatelný filmeček s přechody, hudbou na pozadí a dalšími prvky.


Hudební přehrávač | FM rádio | nastavení TV-výstupu

Hudební přehrávač zůstal stejný jako dřív, což je do jisté míry zklamáním. Nového přehrávače s praktičtějším uspořádáním se dočkáme až u Feature Pack 1. Ten současný však dokáže rozdělit skladby dle ID3 tagů, umožňuje vytvářet vlastní seznamy skladeb a nechybí ani ruční ekvalizér. S dodávanými sluchátky si nijak dobrého hudebního zážitku nedočkáte, doporučuji proto zainventovat do redukce. Samozřejmostí je také FM rádio s funkcí Visual, kterou však u nás nevyužijete. S příjmem signálu problém není a je plně srovnatelný s ostatními telefony s rádiem. Jak hudební přehrávač, tak rádio lze pohodlně ovládat přes vnější displej.


Galerie | prohlížení a upload obrázků na WEB | editor obrázků | editor videa

V nabídce N93i se opět kromě známého hada nachází demoverze 3D závodů SRE. Pokročilou a plynulou 3D animací má za úkol demonstrovat schopnosti grafické karty, kterou jako jeden z mála telefonů N93i obsahuje. Samozřejmostí je nahrání dalších her, ať už se jedná o Javu, Symbian nebo Flash Lite. Velmi praktickou funkcí je také TV-out, jež umožní sledovat na klasické televizi veškeré dění na displeji telefonu. Pomocí dodávaného kabelu tak můžete okamžitě svým známým pohodlně usazeným na gauči ukázat obrázky, videa nebo třeba web a hry.


3D arkáda SRE | Snake

Fotoaparát – ještě kvalitnější video

Nokia N93i sice přináší stejné papírové hodnoty fotoaparátu a kamery jako předchůdce, výsledky jsou však lepší. Nokia vyladila software a 3,2 Mpx fotografie i VGA videa nyní vypadají lépe. I po příchodu N95 lze s klidem říct, že N93i natáčí nejlepší video mezi telefony. Těží hlavně ze stereo reproduktorů, kvalitní optiky a 3 x optického zoomu. I když například mobil.cz tvrdí, že nelze používat optický zoom během natáčení, mohu vás ujistit, že to možné je. Z výroby je sice tato možnost vypnuta, ale kdo potřebuje, může ji jednoduše zapnout v nastavení fotoaparátu. Poté se chová N93i stejně jako N93, zvuk motorku je však přece jenom tišší. Stále to však není ideální a konstruktéři by měli zapracovat na bezhlučném zoomu.

TIP: Podrobný test fotoaparátu a kamery Nokie N93i zde!


Květiny: zde se projevuje přílišná saturace barev, červená je až moc zuřivá


Ukázkové fotografie. Mnoho dalších naleznete v tomto článku

Zhodnocení – lesklý pokus = lepší pokus

Nokia chtěla z koncepce N93 dostat co nejvíce a s novým modelem s „i“ na konci se jí to podařilo. Nová verze dokázala spravit několik bolístek původního modelu. Přináší o něco menší rozměry a nižší hmotnost, stabilnější a rychlejší systém a pohodlnější ovládání fotoaparátu. Velmi vítáme také lépe vyřešené krytky konektoru a slotu pro paměťové karty. Jako povedenější se nám zdál rovněž design, což je způsobeno novou barevnou kombinací a hlavně zrcadlovým povrchem. Ten je však neuvěřitelně nepraktický a nadávat na něj budete hlavně na slunci. Venku totiž jsou místo vnějšího displeje vidět pouze otisky prstů a matlanice. Ne úplně nejlépe se povedla také klávesnice telefonu. Pokud se rozhodujete mezi N93i a verzí bez íčka na konci, sáhněte určitě i přes několik nedostatků po novém modelu. Pokud však již vlastníte N93, tak vás k opětovnému zaplacení 20 tisíc asi těch několik malých změn nedonutí.

nokia-n93i
Klady
  • elegantní design a menší rozměry oproti Nokii N93
  • kvalitní vnitřní displej
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s 3x optickým zoomem
  • špičková kvalita VGA videa
  • bohaté příslušenství včetně videokabelu a 1GB karty
  • operační systém
  • Wi-Fi
  • 3G
Zápory
  • nepraktická zrcadlová plocha
  • absolutně nečitelný vnější OLED displej venku
  • klávesnice neposkytuje dobrou odezvu
  • horší prstencový ovladač zoomu
  • velikost a hmotnost
Diskuze ke článku
TCX
No to je hotová krása, jeden kĺb, aby sa malo čo premáhať vo vrecku, fotky pastelové a nepresné, čoho sa NOKIA nieje schopná zbaviť už od prvých megapixlov, horizontálne použitie nez qwerty, načo to robia? Veď video si v horizonte pozrem aj na W800 (a na rozdiel od Fuckie BEZ PROBLÉMOV) a k tomu s tým aj niečo odfotím. Veď SE v praktickosti a použitelnosti nemá konkurenciu, tak na čo ostatný čakajú??? To nemám E90 kúpiť kôli tomu foteniu? Zase vo vrecku communicator a na krku SE? Aj keď sú to len fóny, aj tak škoda.
Jeremy:Jones
Lidi jako seš ty mám nejraději,furt akorát kecaj jak telefon kterej maj doma je ten nejlepší,no a co že máš w800? tak ti vyhovuje sony ericson.já znám zase spostu lidí mezi který patřím i já kteří by si SE neokoupili už jenom z principu,sice se SE v poslední době zmohli a dělaj špičkový telefony ale,uřímě na nokie to nemá,když vrazíš do ruky nokii pětiletýmu dítěti, za pár minut jí pochopí,k SE aby sem si pomalu začal číst manuál,navíc jak mi SE kravil když sem ho měl doma ? hrůza,upřímě si myslím že diskuze pod tímto článkem by se měla týkat této nokie 93i, a né kritiky kterou na nokii jako takovou snášíš, bejt boderátorem těhhle stranek tak bych ten tvuj pitomej ,bezpředmětnej blábol cosi tady vytvořil smazal,tak a teď se zeptam všech který sem příjdou po mě jestli neznaj nějaký stránky s aplikacema na Symbian60 3generace kterym tato nokie disponuje Ať se to tady trošku rozjede

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze