Nokia N95 test: speciální blog mobilenet.cz

11

Speciální blog mobilenet.cz, do kterého průběžně přidáváme naše postřehy při testování Nokie N95. Nechybí živé fotografie, podrobná videa a také odkazy na jednotlivé články. Aktualizovat budeme několikrát denně! (poslední aktualizace 14.4 v 22:40)

Chcete se zeptat na něco ohledně Nokie N95? Ptejte se, v průběhu blogování budeme průběžně odpovídat a testovat.

Články

Podrobné preview s technickými informacemi, fotografiemi a popisem

Podívejte se, jak fotí Nokia N95

První dojmy z používání serverem Nokiamania.cz

Zničená Nokia N95 - to mě snad nečeká :) - 14.4.2007 - 22:40

Při prohlížení zahraničních serverů jsem narazil na nepěkný pohled na Nokii N95 se zlomenou horní částí s displejem. Horní část je opravdu dost tenká, ale neumím si představit situaci, ze které by mohla takto prasknout (samozřejmě bez zlého úmyslu :) ).

-------------------------------------------------------------------------------------

Výdrž druhý den: běžné používání zvládne - 14.4.2007 - 21:40

Dnes jsem s Nokií N95 zacházel stejně, jako s mým standardním telefonem. Od rána je opět přihlášena do sítě 3G a dochází k aktualizacím emailových schránek a RSS kanálů každých 5 (15 minut). K tomu souhrnně zhruba 10 minut surfování po internetu, několik minut hovorů, 5 SMS zpráv a 15 minut poslechu hudby a rádia. Nyní má Nokia N95 dvě čárky a vybití prozatím nehlásí. Běžný den tak Nokia N95 zvládne bez problémů a ve výdrži není příliš rozdíl oproti Nokii N93, kterou již delší dobu používám. Horší to je, když začnete využívat vymožeností typu GPS, HSDPA a 5 Mpx fotoaparátu. To procenta baterie ubývají znatelně rychleji, což jsem ostatně popsal níže.

-------------------------------------------------------------------------------------

Výdrž první den: špatná, ale nikoli tragická - 13.4.2007 - 16:00

Při pohledu na malou baterii je hned jasné, že výdrž tak vybaveného zařízení, jakým je Nokia N95, nebude příliš slavná. Při pohledu na blog Nokiamanie.cz jsem se navíc začínal bát nejhoršího, a sice že Nokia N95 nevydrží ani den provozu. První den jsem telefon rozhodně nešetřil a od 8 hodin ráno byl plně vytížen. Po celou dobu přihlášen do sítě 3G, každých 5 minut stahování a kontrola emailů na více účtech a stahování RSS zpráv. Ráno využívání GPS a pů hodiny poslechu hudby přes stereo Bluetooth headset. Poté samozřejmě focení a natáčení videí. Kolem poledne půl hodiny využívání telefonu jako modemu s HSDPA. Odpoledne opět využívání GPS a hodinu poslechu hudby přes Bluetooth.

A výsledek? Telefon "umřel" v 15:15. Výdrž tak opravdu není silnou stránkou Nokie N95. Na druhou stranu, při podobné zátěži by ani podobně vybavení konkurenti nevydrželi o moc déle. Baterie navíc není naformátovaná a zatížení bylo extrémní. Největším žroutem baterie je bezpochyby GPS, přihlášení do 3G sítě s HSDPA také výdrž rapidně zkracuje. Pro poslech hudby jsem navíc zvolil bezdrátový přenos Bluetooth, což je opět nepoměrně větší zátěž na baterii než při klasických drátových sluchátkách. V dalším dnu budu na Nokii N95 mírnější a uvidíme, jak dlouho výdrž při standardním používán, na které jsem zvyklý z Nokie N93.

-------------------------------------------------------------------------------------

VGA video z Nokie N95 - 13.4.2007 - 10:40

Slíbené video pořízené za dobrých světelných podmínek. Při použití zoomu je znatelné chvilkové zaseknutí obrazu. Digitální zoom je však samozřejmě v praxi jen ozdobou a používat jej nemá cenu. Video je kvalitou srovnatelné s produkcí Nokie N93, jen sklon k pixelizace a komprese je nepatrně větší. Nokia N93 samozřejmě vyhrává také díky optickému zoomu. Video přidáme během dne.

VIDEO (8MB, 640 x 480, MP4)

-------------------------------------------------------------------------------------

Jak fotí Nokia N95 - 13.4.2007 - 10:00

Ještě než vám přineseme podrobný článek o fotoaparátu Nokie N95, budu sem přidávat fotografie a videa, které pořídím při mých toulkách za zábavou i povinnostmi v pražských ulicích. K prvním fotogafiím mohu říct pouze jedno - Nokia N95 je nejlepším fotomobilem na našem trhu


Fotografie z Nokie N95

-------------------------------------------------------------------------------------

Benchmarky - 13.4.2007 - 00:00

Rozhodl jsem se otestovat rychlost Javy Nokie N95. Výsledky jsou dle očekávání. Zatímco v běžných disciplínách je Nokia N95 průměrná, v 3D testech své soupeře deklasuje. N95 je totiž druhým telefonem finské Nokie (po N93) s integrovaným grafickým čipem. Výsledky jBenchmarku 3D a HD pak mluví za vše. Výsledky jsem se rozhodl porovnat s dalšími telefony, u kterých jsem v redakci během testování benchmarky prováděli.

Telefon / Aplikace Jbenchmark (celkový výsledek) Jbenchmark 2 (celkový výsledek) Jbenchmark 3D (pouze HQ) Jbenchmark HD (pouze Gaming) Amark (součet)
Nokia N95 6158 592 921 665 5132
Nokia N93 6715 527 --- 533 5252
Sony Ericsson M600i 3295 187 481 162 3556
Sony Ericsson K800i 8154 1102 178 94 3391
Motorola KRZR K3 6565 712 --- 395 4149

-------------------------------------------------------------------------------------

Témata, podoba menu, otáčení obrazu - 12.4.2007 - 21:30

V Nokii N95 je předinstalováno 5 témat. Novinkou v menu je možnost zapnout jednoduchou animaci ikon, která v práci nijak nezdržuje. Radostí plesám, že je konečně možno vytvářet libovolné množství podsložek. Příjemnou novinkou je malý piktogram u ikonek aplikací, které jsou právě spuštěny na pozadí.


VIDEO: menu, multimediální rychlé menu, multitasking


Pětice předinstalovaných témat

Menu si lze zobrazit opět jako seznam nebo mřížku. Pohyb po menu je i po nainstalování aplikací a zaplněné paměti překvapivě rychlý, subjektivně stejně rychlý jako u pracovních Nokií E-Series.


Pohotovostní režim i hlavní menu v režimu na výšku a šířku

Pokud v pohotovostním režimu odsunete horní díl tak, aby se objevily multimediální klávesy, displej se přetočí do zobrazení na šířku a objeví se uživatelské menu. Jeho animace jsou opravdu pěkně zpracovány, spouští ale velmi dlouho (asi tři vteřiny). Aktivovat jej lze také multimediální klávesou napravo od kurzorového kříže. Práci s menu vám přiblíží video, které co nevidět přidáme.


Multimediální vlastní menu, prostředí hudebního přehrávače a fotoaparátu

Otáčení displeje na šířku je velmi šikovné. Možnost pro otočení obrazu najdete ve všech kontextových menu. Daleko elegantnější je však telefon vysunout dolů a obraz se dám velice rychle přetočí (necelá vteřina). Po zasunutí režim na šířku zůstane a do původní pozice na výšku se přetočí po vysunutí alfanumerické klávesnice nebo volbou v menu.

-------------------------------------------------------------------------------------

RAM paměť, multitasking - 12.4.2007 - 21:15

Zapínáme Nokii N95, po startu je volných zhruba 20 MB RAM , což je zhruba stejná hodnota jako u Nokie N93. Po prvních zkušenostech se s touto hodnotou dá celkem pracovat. Není problém prohlížet web, pracovat se zprávami a poslouchat hudbu zároveň. Při běžné práci s telefonem zůstává volno 10-15 MB RAM. Pokud se však pokusíte spustit navigaci, většinou telefon vše ostatní ukončí. Fotoaparát je však méně žravý a většinou lze současně s ním poslouchat hudbu, která se na zlomek sekundy přeruší při vyfocení snímku. Při paměťově náročnějších operacích se čas od času rovněž přehrávání na zlomek vteřiny přeruší.


Běžná velikost volné RAM při používání -- Prohlížení webu a poslech hudby i stahování emailů na pozadí

-------------------------------------------------------------------------------------

Konstrukce a její kvalita - 12.4.2007 - 20:00

Nokia N95 nyní odpočívá v nabíječce, před prvním použitím je třeba vždy baterii plně nabít. Zatím jsme prozkoumali kvalitu konstrukce. Ta je jedním slovem špičková, nikde nic nevrže, což jsme od telefonu v této cenové hladině očekávali. Vysouvací mechanismus postrádá pružinu, do krajních pozic ho musíte dotlačit téměř sami, jen u konce vždy mechanismus zaklapnutím pomůže. Vysouvání na obě strany je však pohodlné a kromě plastového zvuku k němu nemáme výhrady.

Vysouvací díl má nepatrnou vůli do všech stran, ale není to nic rušivého. Mezera mezi horním a dolním dílem se však ohlásí při používání pravé části funkční klávesnice. Horní díl pak nepatrně ťuká do dolního, což je trochu nepříjemné. Ke klávesnici nemáme výhrady, je dostatečně velká i pohodlná. Jak alfanumerická, tak funkční část jsou zpracovány na výbornou. Multimediální klávesy, přístupné po opačném vysunutí, jsou také poměrně pohodlné. Nejsou senzorové jak by se mohlo zdát, pro jejich stisk je třeba standardně prolomit měkkou membránu. Zdvih je velmi nízký a odezva méně výrazná, někdy jsem si nebyl jistý, zda jsem tlačítko stiskl. Celkově si Nokia N95 zaslouží za konstrukci i klávesnici slušných 90 %.

-------------------------------------------------------------------------------------

Nokia N95 ze všech stran a porovnání - 12.4.2007 - 16:50

Ačkoliv většině z vás je podoba Nokie N95 notoricky známá, neodpustíme si pro pořádek několik fotografií. Zajímavé je rovněž srovnání s Nokií N93 a 6300. N95 je se svými 99 x 53 x 21 milimetry o notný kus menší, než N93. Na takto vybavený telefon je jistě příjemná tloušťka 21 milimetrů i hmotnost 120 gramů (pro porovnání N93 má na tloušku 28 milimetrů a hmotnost 180 gramů).

-------------------------------------------------------------------------------------

Obsah krabice - 12.4.2007 - 16:20

  • Nokia N95
  • Li-ion baterie 950 mAh (typ BL-5F)
  • Headset s 3,5 mm konektorem a dálkovým ovládáním, s taktéž 3,5 mm konektorem
  • Molitanové špunty
  • USB kabel
  • Video kabel
  • Nová menší cestovní nabíječka (typ AC-5E)
  • český návod a příručky
  • CD se synchronizačním softwarem

-------------------------------------------------------------------------------------

"Unboxing" video- 12.4.2007 - 16:00
Většina recenzí Nokie N95 se na všech serverech začíná tradičním úkonem zvaným unboxing. My vám nyní přináším několik fotografií a video z vybalování Nokie N95 z pěkně zpracované krabice.


VIDEO: otevíráme krabici a... Nokia N95 spolu s příslušenstvím

-------------------------------------------------------------------------------------

Nokia N95 dorazila do redakce - 12.4.2007 - 14:00
Startujeme, Nokia N95 právě dorazila k nám do redakce. Co nevidět vám přineseme fotografie a video z tradičního "unboxingu".

Diskuze ke článku
Jindra
Skvele, vycerpavajici, dekuji :) Ale ta cena .. za to bych to vazne nedal.. Nokia by se mela zamyslet jestli takhle obirat lidi o par tisic navic jen ze svuj nazev.. :((
Kovboj
informací fakt hodně. Jindra: Cenu má jako vždy nokia trochu nadsazenou. Nevím proč to dělá a jen tak to nepochopím. kvůli tomu se prave tak dobre dari SE za stejnou cenu koupis mobil s lepsi vybavou. navic nevim jestli kvalita laku na levnejsich nokiich je zrovna nejlepsi. strasne rychle se opryska
Honza
Má někdo zkušenost s aplikací mapy od iGO nebo Tom Tom 6 v N95??? Funguje nefukguje??? Díky Honza
Mili
Ahojky.Koupila jsem si N95.První dojem - ten mobil je král :) Jinak vše je na pravé míře až na ty mapy které tam zatím nejsou,ale zjistila jsem že mapy tom tom na to pujdou nahrát :) Jediné co mě znepokojuje je kontrukce.Ted zatím nejsou chyby,ale ptám se co později?Výbava je dinamická,super provedení.A zvykla jsem si hravě na styl klávesnice.. Jinak fotky jsou super.viz nahoře nejsou pravým příkladem,kdybych věděla jak je sem dostat tak bych je ráda ukázala.A co videa?? Na mobilu v poho ale když to stáhnete do PC tak je nesouměrný zvuk s obrazem(snad to vyřeší pozdějšní nový firmware).Je tu ještě jedna věc co bych vytkla.Když chci rozlišení měnší než nejvyšší kvalitu třeba 1024x768 tak se automaticky uberou megapixeli na 0,3.Takže fotím na maximální rozlišení při max 5mpx.A co zvuk? No super co jiného dodat.Tak lidičky pokud budete mít možnost si tento model koupit neváhejte je to přeci nejlepší mobil světa :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze