Nokia 5500 Sport: Chytrý sportovec sahající na stupně vítězů
recenze

Nokia 5500 Sport: Chytrý sportovec sahající na stupně vítězů

3

Dáváte si rádi do těla? Koupete se ve vlastním potu častěji než v perličkové koupeli? Jste prostě sportovcem tělem i duší? Ano? Potom máte mnoho společného s novou outdoorovou smartphone Nokií 5500 Sport.

V květnu letošního roku Nokia představila svůj nový odolný sportovní model 5500 Sport. Široké funkční spektrum ho ihned usadilo na zlatou příčku mezi odolnými telefony. Vše korunoval operační systém Symbian, se kterým se u odolného modelu setkáváme vůbec poprvé.

Jedná se opravdu o atraktivního sportovního elegána s odolnými prvky a s lehkým kovovým nádechem Nokia Nseries stylu.

Technické parametry Nokia 5500 Sport

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 107 × 18 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 1,7" (208 × 208 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 352 × 288 px, 10 FPS
ChipsetCPU: 1×235 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 8 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.1 S60 3rd Edition
Akumulátor870 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 5 555 Kč

Sportovec se štíhlou linií

Ačkoli se jedná o odolný model, tváří se velice manažersky se střízlivým nenápadným designem. Rozměry 107 × 45 × 18 mm jsou příjemné a telefon se bez problému vejde do jakékoli kapsy. V prodeji bude v několika barevných provedeních (v bíločerném, šedožlutém a v černo-oranžovém). Nedávno dokonce výrobce představil novou edici hudebních modelů, kde se opět setkáme s modelem 5500, tentokrát však s příponou Musik.

My jsme obdrželi k testování manažerskou bíločernou variantu. Na první pohled byste vůbec nepoznali, že se jedná o odolný telefon. Vše působí velice prestižním dojmem. Konstrukce je nadmíru pevná a nikde nic nevrže. Můžou za to převážně kovové prvky použité po obvodu modelu a na čtyřsměrném tlačítku. Po obvodu také nalezneme gumovou pryž s různými tlačítky.

Na levém boku jsou to klávesy pro ovládání hlasitosti a služby Push-tu-Talk. Zatímco na vrchu telefonu nalezneme vestavěnou svítilnu, mřížku pro hlasitou reprodukci hudby či hovoru a standardní tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu (popř. změnu profilu, zamknutí klávesnice). Na pravém boku najdeme klávesu pro rychlý přístup do hudebního přehrávače a nebo opětovným stiskem do sportovního módu. Poté se také níž setkáme s infraportem a editační klávesou. Ve spodní části pod gumovou krytkou je chráněn Pop-port konektor se zdířkou pro nabíječku. Krytka bohužel úplně nedoléhá do konektoru, a trochu tak kazí celkový prestižní dojem.

Přední strana je převážně gumová. Pryžová klávesnice nepůsobí příliš dobrým dojmem. Překliknutí je na denním pořádku. Špatně hodnotím hlavně poslední řádek, kde jsou tlačítka pro palec příliš nízko a místo nich velice často stiskneme číselný řádek nad nimi. Prapodivné je i podsvětlení klávesnice. První dvě řady svítí lehce nažloutle a zbylé již obvykle bíle. Nevypadá to bohužel moc hezky a vůbec nechápu záměr výrobce.

Nad klávesnicí se tyčí čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzením. Ta svítí několika barvami. Obvykle bíle, avšak pokud jsme v hudebním přehrávači, barva se změní na světlezelenou a když budeme sportovat se sportovním modem, těšit se můžeme na barvu červenou. Tyto výměny barev hodnotím jako příjemné zpestření. Nijak totiž neruší a je to takový svěží prvek modelu. Práce s touto důležitou klávesou je jistá a rychlá. V menu se s ní listuje bezvadně. Každý její směr si samozřejmě můžeme předdefinovat. To lze také s kontextovými klávesami ležícími nad ní. Po pravé straně navigační klávesy leží tlačítko „C“ pro různá mazání a na opačné straně ještě leží tlačítko pro rychlý vstup do menu.

Ve vrchní části přední strany je již pouze reproduktor, logo výrobce a menší displej, okolo něhož se točí vystouplý atraktivní bílý proužek.

Zadní strana telefonu se k celkovému designu velice hodí. Je převážně z černého plastu. Kryt baterie byl vyroben z kovu, plastu a konec je z gumy a slouží rovněž jako krytka konektoru. V telefonu se ukrývá lithium iontová baterie s kapacitou 860 mAh. Udávaná výdrž od výrobce je 240 minut hovoru a 270 hodin v pohotovostním režimu. Osobně mě však výdrž přístroje překvapila a telefon s průměrným používáním vydržel tři až čtyři dny. K baterii se dostaneme až poté, co se nám podaří odšroubovat kovový šroub chránící baterii při pádu před vypadnutím. Pak již můžeme sejmout samotný kryt. Pod originálním akumulátorem se ukrývají vedle sebe karty SIM a microSD. Výměna této paměťové karty za chodu tedy není možná, ale u outdoorového modelu je to docela pochopitelné. Nad krytem nalezneme již jen čočku dvoumegapixelového fotoaparátu, kterou chrání plastové sklíčko.

Displej se sportovní kompromisem

Telefon se může pochlubit aktivním TFT displejem s netradičním rozlišením 208 × 208 bodů a s 262 tisíci barvami. Jedná se o kompromis mezi pořádným displejem a displejem pro model se sportovní duší. Na první pohled se může zdát zbytečné prázdné místo pod displejem, avšak opak je pravdou. Při ovládaní kontextových kláves se totiž velice často prsty dotýkáme právě těchto míst, protože tyto klávesy jsou pro palce docela malé. Menší rozlišení bohužel způsobilo horší čitelnost malých písmenek v menu telefonu. Lidé s horším zrakem by mohli mít problém, avšak tento sportovec je určen hlavně pro mladé s dobrým zrakem, a proto v tomto nevidím zase takový problém.

Sportovec, kterému to pálí

Velikým lákadlem bude operační systém Symbian v 9.1 3rd Edition s grafickou nadstavbou S60. Aplikace pro starší Symbian sice s touto novou verzí nefungují, ale dnes již lze pořídit si novější verze těchto aplikací kompatibilních s tímto novým Symbianem. Výměnou nový operační systém nabídne mnohem větší bezpečnost, lepší webový prohlížeč, inovovaný kalendář a přímou podporu služby Push-tu-Talk a USB Mass Storage.

Prostředí telefonu

Na pohotovostním displeji v horní části jsou zobrazeny informace o síle signálu, stavu baterie, datumu, času a informace o operátorovi. O řádek níž se mění informační ikony (Aktivní Bluetooth, budík, zamknutá klávesnice atd.) .Ve spodní části se nacházejí zvolené kontextové položky. Volný prostor si můžeme ozdobit tapetou.

Do menu telefonu vstoupíme stiskem klávesy po levé straně čtyřsměrné klávesy. Menu je maticové 3×3, avšak další ikony se skrývají pod nimi a musíme se k nim prolistovat. Všechny ikony si samozřejmě můžeme přesouvat a měnit podle potřeby. Grafické prostředí lze měnit pomocí jednotlivých témat. Práce s telefonem je svižná, na operační systém až nečekaně.

Hudbu slyšet, vnímat a užívat

Jestliže se udržujete ve fyzické kondici, určitě běháte a jistě při tom posloucháte vaši oblíbenou muziku. Nokia 5500 Sport je přesně vybavena na tuto situaci. V balení s telefonem naleznete dálkové ovládání sloužící jako redukce a sluchátka. Stačí nasadit a vyrazit. Vše již potom obstará samotný integrovaný hudební přehrávač.

Skladby si můžeme jednoduše pustit rovnou ze složky, a nebo využít vyhledávaní podle interpretů, alb, žánrů, vlastního seznamu či skladatelů. Kvalita zvuku z hlasitého reproduktoru nijak nezaostává za mobilním průměrem. Reprodukce ze sluchátek je na vysoké úrovni a osobně doporučuji připojit k redukci svoje vlastní kvalitní sluchátka, se kterými se kvalita zvuku ještě zvětší.

Hudební přehrávač také umožní velice důležitou možnost poslechu na pozadí, náhodného přehrávaní či opakovaní jedné skladby. Využít lze také nastavení zvuku, kde si můžeme vyhrát s různými ekvalizéry nebo využít další možnosti (např. stereováha, dozvuky, rozšířené stereo, posílení basů, ). Během příchozím hovoru se hudební reprodukce utiší a vystřídá ji vyzváněcí tón. Po ukončení začne telefon opět vyhrávat přehrávanou skladbu.

Stereofonní rádio má paměť na 20 stanic s možností automatického a manuálního ladění (popř. přímým zadáním frekvence). Pro poslech je nutné zapojené dálkové ovládání sloužící jako anténa.

Zábava a multimédia pro všechny

Hudbu si s 5500 Sport pořádně užijeme, ale i zbylá multimédia jsou hračkou. Pomocí zpráv MMS a dobrému editoru s šablonami můžeme posílat různé obrázky, fotky i krátká videa až do velikosti 300 Kb. Pokud budeme mít chuť podívat se na nějaký obrázek, není problém. Telefon plně zobrazí obrázky ve formátu JPEG. Pracovat lze také s Office dokumenty, na něž si však musíme pořídit vhodný program. Práci se soubory PDF umožní již předinstalovaný Adobe PDF. Videa přehrává integrovaný přehrávač RealPlayer. V modelu také nalezneme několik aplikací k různým zeměpisným určením, které spolupracují s Bluetooth GPS modulem.

Fotograf ze sportovce asi nikdy nebude

V odolném telefonu se tímto modelem také poprvé objevila čočka s optikou 2 Mpx. To činí nejvyšší rozlišení 1 600 × 1 200 obrazových bodů. Při focení můžeme využít i dalších dvou menších rozlišení nebo zhoršení kvality. Další funkce fotoaparátu jsou oproti jiným novým Nokiím trochu slabší, avšak pořád lze využít např. režim šero, různá vyvážení bílé (automatické, slunečno, zářivka, žárovka), barevný tón (normální, sépie, černá a bílá, negativ), samospoušť a čtyřnásobný digitální zoom přibližující ve dvanácti úrovních.

Nechybí samozřejmě možnost natočit video sekvenci s maximálním rozlišením 176 × 144 bodů ve formátu 3GP. Velikost je podmíněna pouze pamětí telefonu a paměťové karty. I zde lze použít režim šera, vyvážení bílé či barevného tónu. Během natáčení můžeme využít i digitální zoom.

Fotky krajiny a dál vzdálených předmětů jsou docela dobré, ale objekty focené na krátkou vzdálenost nejsou nic moc. Jedné se tedy hlavně o makro a textové snímky, které bohužel nejsou moc ke čtení.

Pamatovák

Pro fotky, hudbu a multimédia je potřeba veliké paměti, a proto v telefonu naštěstí nalezneme paměťovou kartu typu microSD o kapacitě 64 MB. Samotná paměť 5500 Sport je podle výrobce 64 MB, ale uživatelsky volných je pouze 10 MB.

I šampióni si musí zavolat

Nokia 5500 Sport podporuje GSM na frekvencích 900/1 800/1 900 MHz. Pro upozornění na příchozí hovor či SMS jsou k dispozici vyzváněcí profily, které lze předdefinovat podle naší potřeby. Upozornit nás můžou melodie ve formátu MP3, AMR, AAC, eAAC+ a nebo ještě pořád obvyklé polyfonní 64hlasé a MIDy melodie. Nastavit je lze k libovolnému číslu, SMS, e-mailu a nebo vložit do libovolného vyzváněcího profilu. Spolu s nimi nás o hovoru můžou informovat i vibrace či blikání klávesnice a displeje. A nahlas přečtené jméno volajícího nás přesně informuje, na koho se máme právě teď připravit. Zajímavostí je možnost nastavení SMS, která bude automaticky zaslána, při odmítnutí příchozího hovoru. Hovor lze nahrávat, bohužel však do maximální délky jedné minuty.

Na kolik sportovců máte čísla?

S 5500 Sport jich můžete mít, kolik seženete. V adresáři jsme totiž omezeni jen sdílnou pamětí. Ke každému kontaktu můžeme přidat nespočet detailů. Čísla jdou samozřejmě i přiřadit do různých skupin, které se můžou odlišovat vyzváněním a obrázkem volajícího. Adresář lze samozřejmě synchronizovat s počítačem. Příjemný je program Nokia PC Suite, s nímž je práce velice pohodlná. Z adresáře lze přímo volat i pomocí služby Push-to-Talk či odesílat SMS, MMS, E-mail zprávy. Použít se dá i hlasové ovládání, které je na vysoké úrovni a rozpoznává všechna jména, s nimiž chceme hlasovým příkazem zavolat.

Připojit se za jakékoli situace

I ti nepříliš známí sportovci mají své fanoušky a fanynky, kteří jim chtějí popřát a pogratulovat k případnému úspěchu. Dnes je jistě nejlepší poslat e-mail, který si idol může kdykoli přečíst a třeba i odpovědět. Pokud tedy doběhnete až na stupně vítězů, můžete s tímto modelem a s jeho integrovaným emailovým klientem ihned v cíli číst stovky vašich blahopřání.

Nokia 5500 Sport umožňuje připojit se k internetu pomocí technologie EDGE třídy 10. V případě nutnosti, v nepřítomnosti EDGE, využijeme znatelně pomalejšího GPRS také třídy 10.

Pokud jste až doteď proklínali všemožná nastavení pro připojení k internetu a nebo pro MMS, mám pro vás výbornou zprávu. Již nic hledat a nastavovat nemusíte, vše se totiž zařídí po vložení vaší SIM karty do telefonu. Poté můžete ihned začít „surfovat“.

Příjemnou práci na internetu zaručuje velice dobře propracovaný nepočeštěný internetový prohlížeč umístěný ve složce Vlastní. Najít v telefonu lze také i druhý, znatelně horší, internetový prohlížeč, který však již nabídne češtinu.

Jak jsem zmínil na začátku, důležitý je i E-mail. V tomto modelu nalezneme již integrovaný emailový prohlížeč, který podporuje příchozí protokoly POP3 a IMAP4 a odchozí protokol SMTP. Klient si dokáže poradit s přílohami a dokáže stahovat i pouhé hlavičky příchozích zpráv.

Propojit telefon s počítačem či dalším mobilním telefonem lze pomocí USB kabelu, infraportu a nebo Bluetooth. Využít můžeme synchronizaci s počítačem. Výborným programem je již výše zmíněný Nokia PC Suite, se kterým není žádný problém synchronizovat vaše kontakty, úkoly či záznamy z kalendáře nebo si rovnou posílat mezi počítačem a telefonem fotky, obrázky a nebo hudbu.

Poklepej a poslouchej

A teď pozor, milí čtenáři. Telefon nejenže můžeme ovládat hlasem, ale i našimi údery. Telefon má totiž čidla, která přijímají otřesy. Ovládat tak lze hudební přehrávač. Spustit/zastavit přehrávaní provádíme poklepáním po klávesnici a přesun na další/předchozí skladbu poklepáním do pravého či levého boku, podle toho zdali chceme skladbu posunout dopředu nebo dozadu. Poklepání = dvakrát rychle za sebou lehce uhodit tělo přístroje. Je také možné takto ovládat přístroj i z pohotovostního režimu, kdy telefon hraje na pozadí.

Jistě vás i překvapí druhá vychytávka. Do 30 vteřin po příchodu totiž můžeme poklepáním otevřít SMS, která se však normálně neotevře, nýbrž se automaticky spustí aplikace pro čtení textu a nahlas nám příchozí zprávu přečte. V aplikaci si sami můžeme nastavovat hlasitost, hlas a rychlost s jakou nám bude SMS přečtena. V telefonu jsou již čtyři hlasy předinstalovány a každý hlas si poradí s jiným jazykem (jedná se o angličtinu, němčinu, polštinu a ruštinu). S českým textem si trochu poradil jen polský hlas. Čeština by se měla časem objevit na stránkách výrobce a bude volně ke stažení.

Ještě mám pro vás jedno překvapení, aby jich náhodou nebylo málo. V telefonu se ukrývá i pár předinstalovaných her (3D Snake, Sudoku), avšak jedna mě naprosto dostala výborným nápadem. Jedná se o hru Groove Lab využívající dotykových senzorů. Kuličku, kterou musíte dopravit přes bludiště do cíle, ovládáte vašimi pohyby. Podle toho jakým směrem s telefonem máváte, se vám bude kulička točit a urážet tak svoji cestu dál bludištěm. Hra je tímto velice vtipná a doporučuji i těm, kteří hry zrovna nemají v lásce.

V zdravém těle, zdravý duch

Nyní uvedu na pravou míru „Proč se vlastně tento telefon honosí příponou SPORT“. Odpověď není těžká: „Protože je nabitý velikou hromadou sportovních prostředků pro zvýšení fyzických schopností. Sportovní aplikace a otřesová čidla jsou totiž nebezpečnou kombinací pro přebytečná kila a kalorie. Stačí jen nasadit dodávané poutko na pásek. Do poutka připevnit telefon a spustit měřící aplikaci. Čidla poté zaznamenají otřesy z vašeho běhu a aplikace zaznamenaná data zpracuje a ihned je vyhodnotí, takže vy průběžně vidíte, kolik právě běžíte i kolik jste doteď uběhli. Po skončení běhu se data uloží do vašeho osobního deníku a s přibývajícími tréninky vidíte, jak se průběžně zlepšujete. Pro vášnivé sportovce jsou připraveny i různé testy a nebo dokonce i tréninkové plány, které se snaží nahradit úlohu trenéra.

Hlavně nezapomenout na trénink

Každý správný sportovec má tak nabitý program, že v noci jen padne do postele a ráno se nechá automaticky vzbudit svým budíkem. No tak tady ale pozor, automaticky to s tímto telefonem nepůjde, máme zde totiž jen možnost neopakovaného budíku, takže před spaním pilně nařídit a nebo si stáhnout lepší, což není vůbec žádný problém.

Jak už jsem v úvodu zmínil, nabitý program je nabitý program a ten si jen tak někdo nezapamatuje. Nokia 5500 Sport však nabízí výborný plnohodnotný kalendář, takže není důvod, proč se mu vyhýbat. Vše můžete nechat na něm, on na nic nezapomene a včas vás o všem bude informovat.

Kalendář nabízí denní, týdenní a měsíční zobrazení, několik druhů záznamů (schůzky, poznámky, výročí a úkoly, které se nyní nově zobrazují v náhledu u jednotlivých dní), opakované události a různé druhy zvukových upozornění. Telefon nabídne z organizačních funkcí ještě převodník jednotek, jednoduchou kalkulačku a správce souborů.

Bude nakonec na stupních vítězů?

Nokia 5500 Sport určitě udělala veliký krok dopředu. Jak svým operačním systémem, prvním v odolném modelu, tak i svým sportovním zájmem, se kterým jsme se ještě v mobilním telefonu nesetkali.

Tento nový odolný telefon bych určitě prohlásil za povedený s mnoha atraktivními prvky. Protože jsou to však všechno prvky nové, k profesionálnímu sportovnímu nástroji to má ještě daleko. Avšak o prvních fotoaparátech v mobilních telefonech jsme si také mysleli své. Příští nástupce bude tedy hodně zajímavý, jemu se pravděpodobně podíváme na zoubek již s pomocí nějakého profesionálního sportovce.

SPORTU ZDAR

nokia-5500-sport
Klady
  • Kvalitní zpracování
  • operační systém Symbian
  • zvýšená odolnost
  • sportovní aplikace
  • ovládání dotykem a hlasem
Zápory
  • Horší klávesnice
  • jednoduchý budík
  • omezení diktafonu na jednu minutu
  • diakritika ři psaní SMS zkracuje zprávu
Diskuze ke článku
Adéla
nevím, kde najdu předinstalované hry..můžete mi někdo poradit? dík :)
ajka
Má tenhle telefon českou T9??
Simi
dle výrobce: Baterie Nokia BL-5B 860 mAh Li-Ion (ne Li-Pol), doba hovoru až 4 hodiny, pohotovostní doba až 270 hodin.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze