Sony Ericsson W800i Walkman: Oranžový král
recenze

Sony Ericsson W800i Walkman: Oranžový král

20

Funkčně je téměř shodný s modelem K750i, oproti kterému má však značně odlišný design a hlavně pokročilejší hudební funkce. Řadí se totiž do modelové řady Walkman. Stojí za to si oproti K750i 3 tisíce připlatit? Co vše vlastně na poli hudby a mimo něj W800i dokáže?

Tatam jsou doby, kdy existovaly pro různé funkce různé přístroje. Technikou vybavený člověk měl s sebou fotoaparát, kameru, walkman, telefon a poté pomůcky pro organizaci času a poznámky. Sony Ericsson W800i však všechny tyto přístroje dokáže více méně zastoupit, a to v překvapivé kvalitě. Funkčně je téměř shodný s modelem K750i, oproti kterému má však značně odlišný design a hlavně pokročilejší hudební funkce. Řadí se totiž do modelové řady Walkman. Stojí za to si na rozdíl od K750i 3 tisíce připlatit? Co všechno vlastně na poli hudby W800i dokáže?

Design,konstrukce

Téměř přesný kvádřík se zaoblenými hranami. To je stručný popis jednoduchých, ale účelných a elegantních tvarů Walkmanu W800i. Rozměry 100 × 46 × 19 mm a hmotnost necelých 99 gramů jsou velmi dobré hodnoty na mobil s tak bohatou výbavou. Posouzení designu nechám na každém z vás, ale v průběhu testování jsem se setkával převážně s velice kladnými ohlasy. Na druhou stranu jsem však narazil i na řadu lidí se zcela opačným názorem. Mně osobně se design W800i velice líbí. Kombinace krémové bílé a oranžové barvy spolu se stříbrnými prvky působí neotřele a hned tak se neokouká. Je vidět, že W800i je zaměřen na zcela odlišnou skupinu uživatelů, než sesterský K750i s velmi konzervativním designem.

Oproti K750i doznala velkých změn zadní strana, která nyní fotografické náčiní sdružuje do stříbrného kruhu. Na rozdíl velkému posuvnému krytu u konzervativnějšího dvojčete se zde setkáme s mnohem praktičtější jednoduchou krytkou čočky. Ve spodní části zadní strany se nachází malý odsuvný kryt, přes který se dostaneme k Li-pol baterii. Ta má kapacitu 900 mAh a při průměrném používání nám s ní telefon vydržel zhruba 2 dny. Samozřejmě se provozní doba sníží používáním MP3 přehrávače nebo FM rádia.

Že má název Walkman spojitost s hudbou si každý domyslí. V telefonu je vůči K750i mnohem lepší aplikace pro přehrávaní hudby, která je z jakéhokoli stavu telefonu spustitelná speciálním tlačítkem s logem W nad joystickem. K telefonu jsou navíc dodávána velice kvalitní sluchátka a paměťová karta s kapacitou 512MB. O všech změnách a novinkách oproti K750i se dočtete dále v článku.

Displej a klávesnice

TFT displej s rozměry 29 x 36 mm disponuje starým známým rozlišením 176x220 bodů. Vzhledem ke starším Sony Ericssonům však dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Kontrast i jas displeje je velmi dobrý, barvy jsou živé a vše je poměrně dobře čitelné i na přímém slunci. Rozlišení je i dnes velice slušné. V kombinaci s poměrně malými rozměry displeje získáváme velmi jemné zobrazení.

Krémově bílá číslicová klávesnice je tvořena jednoduchými podélnými klávesami. Říká se, že v jednoduchosti je krása - a zde to platí také. Stisk kláves je mnohem pohodlnější, než u tolik diskutované klávesnice sesterského modelu K750i. Stále jsou ale tužší, než je obvyklé. To neplatí o stříbrných ovládacích klávesách nad nimi. Mají pro Sony Ericsson typické uspořádání, sestávající ze dvou funkčních kláves, korekční klávesy a tlačítka pro návrat zpět. Hlavním ovládacím prvkem je opět joystick. Musím říct, že se jedná o jeden z nejlépe zpracovaných ovladačů tohoto typu. Nemám k němu žádné výhrady. Je ideálně měkký, klade přiměřený odpor při potvrzení i vychýlení do stran. Ke komfortnímu ovládání ještě přispívá jeho pogumovaná čepička jantarové barvy, zabraňující skluzu prstu a navíc velice dobře vypadající. Nad joystickem se vyjímá klávesa vedoucí k chloubě tohoto Walkman mobilu. Jejím stiskem se z jakéhokoli nabídky v mobilu přenesete do menu MP3 přehrávače. Klávesnice do tmy září jak jinak než sytě oranžovou barvou.

Na pravém boku telefonu najdeme ještě spoušť fotoaparátu, jejíž stiskem se také může fotoaparát aktivovat. Nad ní je pak umístěno kolébkové tlačítko pro změnu hlasitosti. Na levé straně se pak kromě slotu pro paměťové karty nachází uživatelsky nastavitelné tlačítko pro spouštění multimediálních funkcí (např. FM rádia)

Ovládání, menu – hezké, účelné, rychlé

Grafika naplno využívá kvalit displeje. Oranžové téma doplňuje samotné tělo telefonu. Standardní téma lze samozřejmě nahradit jiným. Styl animací v menu je shodný s tím, který je použit u Sony Ericsson K750i. Položky vždy efektně srolují seshora, nebo ze středu v případě hlavního menu. Animace nijak nebrzdí v práci ani jinak neruší. Pokud by se s nimi někdo nemohl smířit, má smůlu, protože je nelze vypnout. Obecně se ale jedná o velice svižný telefon, subjektivně ještě rychlejší než K750i.


Sytě oranžové podsvícení doplňuje grafiku menu stejné barvy --- Schémata samozřejmě nechybí

Grafika i logika menu je stejná jako u všech ostatních starších modelů značky, V pohotovostním režimu se zobrazují veškeré potřebné informace včetně data, času, ikonek zapnutých funkcí, signálu a stavu baterie. Poslední dva ukazatele jsou zobrazeny v záhlaví i při zobrazení menu. Na pozadí může být i animovaná tapeta, stejně jako u spořiče displeje. Škoda jen, že u něj nelze použít videosoubor bez zvuku, což některé konkurenční telefony také zvládají. Po uplynutí 20 sekund se podsvětlení displeje vypne a zobrazí se na něm digitální hodiny, a to spolu s případnými informacemi o zmeškaných hovorech a přijatých zprávách. Při vypnutém podsvětlení jsou ale tyto údaje špatně čitelné.

Pro všechny směry joysticku si lze nastavit spuštění téměř libovolné funkce, standardně se nalevo nachází psaní nové zprávy, směr dolů vede do tel. seznamu, pohybem doprava se dostaneme do kalendáře a vlastní menu se skrývá pod směrem vzhůru.

Klávesa s logem Walkman je jednoznačně užitečná. Bohužel však také nahradila praktické menu posledních událostí, otevřených aplikací a dalších funkcí známé z K750i. Je to škoda, protože to byla velice užitečná a originální cesta, jak sdružit důležité volby do jednoho menu. U W800i se toto menu mohlo aktivovat například podržením Walkman tlačítka. Absence této šikovné funkce opravdu zamrzí.

Walkman a hudební funkce – konečně kvalitní MP3 v mobilu

Čím jiným mohu u W800i začít než přehrávačem hudby. Ten má jednak svou pozici v menu, ale také se do něj lze dostat zvláštní klávesou nad joystickem. Praktické je, že se můžete nacházet v kterékoli nabídce telefonu (Kalendář, Web, Java aplikace), toto tlačítko vás k hudbě vždy přenese. Jak jinak než oranžové menu přehrávače obsahuje 5 položek. Oproti přehrávačům v jiných Sony Ericssonech, kde byly všechny skladby na jedné hromadě, se zde hledí na vyplněné ID3 popisky. Podle nich jsou skladby roztříděny podle interpreta a následně alb. Zobrazit ale lze také všechny skladby naráz v jednom seznamu. Přímo v telefonu si také můžete vytvářet své vlastní seznamy skladeb, ke kterým se z menu přehrávače rychle dostanete. V menu je také odkaz na videa uložená v telefonu.

V režimu přehrávání je zobrazen název interpreta, alba a skladby. Bohužel názvy nerolují, takže v případě delšího názvu zobrazí pouze jeho první část. V režimu přehráváni je dále zobrazeno pořadí skladby v albu a přehraný čas. Pohybem joysticku do stran lze přejít k další, resp. předchozí skladbě. Podržením na jednu ze stran se aktivuje rychloposuv skladbou. Stiskem joysticku nahoru lze procházet skladby ve zvoleném albu, stiskem klávesy zpět se pak dostaneme do hlavního menu přehrávače, zatímco hudba stále běží. V případě běžícího přehrávače na pozadí se v horní části displeje při přechodu na další skladbu zobrazí její název. Na další či předchozí skladbu lze kdekoliv v menu rychle skočit i podržením bočních kláves hlasitosti. Ekvalizér obsahuje 5 přednastavených konfigurací, včetně funkce Mega Bass, vytvořit si ale můžete i svou vlastní uživatelskou konfiguraci.

Plnohodnotný mobilní přehrávač je podpořen paměťovou kartou Memory Stick Duo Pro s kapacitou 512 MB v základním balení. Sluchátka jsou také zcela odlišná od ostatních typů, které jsou dodávány k jiným Sony Ericssonům. Sice se jedná o „pecky“, ale poskytují nejlepší zvuk, jaký jsem zatím měl možnost slyšet ze sluchátek ze základního balení mobilního telefonu, nebo i mp3 přehrávače. Specifické jsou tím, že se musí zastrčit až dovnitř do zvukovodu, který téměř ucpou a při vypnutém přehrávači fungují samostatně velice dobře i jako špunty do uší. Tato konstrukce přináší na „pecky“ opravdu vynikající basy i výšky, výbornou hlasitost a celkovou kvalitu zvuku. Také s sebou přináší určité nebezpečí v podobě blaženého klidu, když se na vás řítí tramvaj a vy jí neslyšíte, ale to k těmto sluchátkům již zkrátka patří. Navíc je jejich součástí tlustší tvarovatelná část kolem krku, která jej obepne a kabel nemá tendenci sluchátka svou vahou strhávat dolů. Sluchátka rozhodně nebudou patřit mezi ty, které hned vyměníte, spíše naopak. Proč se zmiňuji o výměně, když má W800i standardní konektor Fast Port? Uprostřed kabelu sluchátek se totiž, těsně nad mikrofonem a tlačítkem pro příjem, nachází redukce na klasický 3.5 mm Jack. Své Koss Porta Pro tak zapojit bez problému můžete a přitom budete mít stále možnost je používat jako handsfree, součásti kabelu bude totiž stále i mikrofon.

FM rádio nabízí funkci RDS, díky které se zobrazují názvy stanic, právě hrané skladby či jiné informace. Rádio se také automaticky přeladí na silnější frekvenci určité stanice vysílající RDS signál. K dispozici je 20 pozic pro uložené stanice. I když se na rádio nevztahuje nastavení ekvalizéru, je jeho zvuk (i basy) velmi dobrý a citlivost na signál subjektivně nadprůměrná.

Telefonní seznam, Zprávy – Hlasové zprávy, aneb MMS jinak

Telefonní seznam nedoznal od dob K700i žádných změn. K jednomu jménu si lze uložit až 19 různých informací, včetně obrázku, specifické melodie nebo hlasové jmenovky. Stále sice bohužel nedokáže zobrazit údaje na kartě SIM společně s těmi v telefonu, ale polepšil se v jiném ohledu. Nyní nabízí místo až pro skutečných 500 jmen, ne 500 čísel, jak tomu bylo u předchozích telefonů. Mnoha lidem však v porovnání s 1000 záznamy u konkurence ani toto stačit zdaleka nebude. Vyhledávání je možné pomocí více znaků.

V menu zprávy se nachází vše, co dnešní mobil může nabízet, snad až na Push-to-talk. Při psaní všech druhů zpráv pomáhá slovník T9. U něj si lze zvolit, zda bude psát s diakritikou nebo bez. Od toho se poté odvíjí, zda bude zpráva zkrácena, nebo budete mít k dispozici všech 160 znaků. MMS mohou být až 300 kb velké, jejich editor je rychlý a přehledný. Přímo z něj lze do zprávy vyfotografovat nový snímek, nebo nahrát záznam. Novinkou v nabídce je hlasová zpráva. Je to sice obyčejná MMS, ale její editor je omezen pouze na nahrání záznamu, po jehož ukončení je zpráva hned odeslána. Rychlé a praktické, ale vzhledem k cenám MMS bude asi levnější zavolat.

Emailový klient dokáže pracovat s více účty (typy účtů: POP3, IMAP4 a odesílání samozřejmě SMTP) a přílohami. Klient je přehledný a rychlý, korektně zobrazuje i české znaky. W800i dokáže pracovat i s libovolně velkými přílohami. Je také možno nastavit automatickou kontrolu zpráv a případné stahování záhlaví (či celých zpráv, podle nastavení klienta el.pošty) ve stanoveném intervalu.

Organizační a datové funkce – oranžový manažer

Zde se už po léta nic nemění. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne stále nezvládá opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Zapomněl jsem na budík, ale to jen proto, že umí opět překvapivě pouze budit, a to dokonce opakovaně. Jako zvuk lze zvolit MIDI, MP3, AAC skladbu, nebo rádio.

Vestavěný wapový prohlížeč si poradí i jednoduššími webovými stránkami ve formátu xHTML. U těch složitějších má problém s českou diakritikou, kterou nezobrazuje korektně. Kódování navíc nikde nelze nastavit. O připojení se stará GPRS třídy 10, nebo vytáčené připojení CSD. Zřejmě je již zbytečné znovu opakovat, že se Sony Ericsson rozhodl své telefony nevybavovat technologií EDGE, i když to před rokem sliboval. Samozřejmě lze Sony Ericsson W800i propojit s počítačem a kromě synchronizace dat jej lze použít jako modem pro připojení k internetu.

K úspěšnému sestavení spojení lze použít již mírně archaický infraport, kabel, nebo Bluetooth. Stejně jako ostatní telefony této značky i Walkman W800i umí dálkově přes modrozubou technologii ovládat základní funkce počítače.

Zábavné funkce – hrajeme si a posloucháme

Kromě hudebních funkcí, které jsme popsali v předchozích kapitolách může W800i nabídnout mnoho zábavy i díky podpoře technologie JAVA 2.0, navíc vylepšenou o podporu 3D zobrazení. Díky velké paměti 40 MB a paměťové kartě je místa pro uložení případného množství her dostatek. Z dalších zábavných funkcí v telefonu nalezneme aplikaci pro stříh tvorbu videoklipů (VideoDJ), úpravu obrázků (Picture DJ) a klasický Music DJ, který má v nabídce stále ty stejné hudební pasáže jako u úspěšné T610. LED diodu fotoaparátu je možné použít i por normální svícení, kdy může pomoct v tmavé chodbě při hledání klíčů atd. Navíc dokáže vysílat signál SOS, což se v nouzi také mlže hodit.

Fotoaparát

Celý fotoaparát, ovládací aplikace i kvalita výstupů je shodná se sesterským modelem K750i. Při spuštění fotoaparátu (pomocí menu, odsunutím krytky objektivu, nebo stisknutím spouště) se obraz překlopí pro použití naležato. Ukazováček tak pohodlně dosedne na spoušť umístěnou na pravé hraně telefonu. Podélné menu jako u fotoaparátu Sony umožňuje nastavit vyvážení bílé, velikost a kvalitu fotografií, efekty i kompenzaci expozice. Celá práce s fotoaparátem a jeho menu je bohužel dost pomalá. Po zmáčknutí spouště trvá autofocusu ještě průměrně 2 vteřiny, než zaostří a snímek vyfotí. Proto je lepší uplatnit postup z klasických fotoaparátů s prvotním namáčknutím spouště. Ani potom však není vyfocení snímku okamžité, trvá zhruba vteřinu. Ukládání fotografie o velikosti asi 400 kB trvá asi 3 vteřiny. Při zhoršených světelných podmínkách pomůže kvalitní Noční režim a v interiérech případně velice silný LED blesk s dosahem přibližně 2 metry.

Pomalost fotoaparátu je ale vykoupena na mobil výbornými snímky, které jsou v některých případech k nerozeznání od klasických kompaktních 2 Mpix fotoaparátů. To zejména při focení krajiny nebo makro fotografií. Spolu s modelem K750i je nejlepším fotomobilem u nás.


Ukázky fotografií exteriérů


Panorama


Makro fotografie a noční fotografie za použití nočního režimu, a přisvětlovací diody

Nahrávání videosekvence je bohužel stále pouze v rozlišení 176x144 bodů a rychlostí 15 snímků/s. W800i sice zastoupí fotoaparát, na náhradu videokamery si však musíme ještě počkat.

Ukázkové video

Příslušenství a PC Software– plná polní

Kromě USB 2.0 kabelu dostanete v originální průhledné plastové krabici ještě paměťovou kartu MS Duo Pro s kapacitou 512 MB včetně redukce na standardní Memory Stick. Dále v balení naleznete již zmiňovaná sluchátka s redukcí na 3,5 mm Jack a v neposlední řadě také návod a CD se softwarem. Na něm se kromě standardních aplikací nachází i program Disc2Phone, který je nutno používat k nahrávání hudby do telefonu. Pokud ji zkusíte nahrát bez něj, telefon sice skladbu přehraje ve Správci souborů, aplikace Walkman však již vyhodí chybovou hlášku.

Zhodnocení

Sony Ericsson W800i je multimediální mobil se všemi moderními funkcemi. Obsahuje vše, co jeho konzervativní kolega K750i a navíc přidává lepší aplikaci mp3 přehrávače, větší paměťovou kartu a kvalitnější sluchátka. V neposlední řadě se pak odlišuje svěžím oranžovo-krémovým designem, který je tak zcela odlišný od seriózního černého pojetí u K750i. Velká paměť a 2Mpix fotoaparát navíc, to vše se vešlo do kompaktního a lehkého těla. I když si je potřeba oproti K750i zhruba 3 tisíce Kč připlatit (dnes stojí W800i zhruba 12 tisíc Kč), pro ty, kdo mají rádi osobitý styl a nemohou se bez hudby nikam pohnout, stojí za to. Seriózní manažeři se pak spokojí i s konzervativní K750i.

sony-ericsson-w800i
Klady
  • kvalitní MP3 přehrávač a jeho zvuk
  • FM rádio s RDS
  • kvalitní sluchátka
  • klávesnice
  • displej
  • rychlost
  • organizační funkce
  • paměť
Zápory
  • chybí EDGE
  • slabší webový prohlížeč
Diskuze ke článku
Zoltan
--- Smazáno redakcí: v diskuzích se nepoužívají neslušné výrazy! ---
Martin Pultzner
Bohužel, vulgární příspěvky jsme nuceni mazat. Zkuste příště své názory vyjádřit slušně
Zoltan
--- Smazáno redakcí: v diskuzích se nepoužívají neslušné výrazy! ---
Da kleinen georgchen
--- Smazáno redakcí: v diskuzích se nepoužívají neslušné výrazy! ---

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze