Siemens C75: levný šikula
recenze

Siemens C75: levný šikula

4

Přinášíme vám recenzi již staršího telefonu Siemens C75. Tento telefon nepatří mezi špičku, ale zato nabídne bezkonkurenční cenu vzhledem k funkční výbavě. Pokud tedy uvažujete o jeho koupi, tento článek byste neměli vynechat.

Ačkoli je Siemens C75 starší telefon, stále je na trhu významným produktem, neboť za skvělou cenu (necelé tři tisíce) nabízí poměrně slušnou nabídku funkcí. Telefon není samozřejmě určen pro nějaké technoidy, ale pro lidi, kteří potřebují pěkný a dobře použitelný telefon. A to Siemens téměř splňuje.

Technické parametry

Rozměry103 x 44 x 17 mm
Hmotnost85 g
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
DisplejTFT, 132 x 176 px, 28 x 37 mm, 65 tisíc barev
Paměť10,2 MB
Fotoaparát0,31 Mpx (640 x 480), video (128 x 96 px)
Multimédia40-hlasá polyfonie, JAVA, podpora hud. formátů .mid, .wav(částečně) a .amr
PřipojeníIrDA, datový kabel, GPRS (třída 10)

Design a zpracování přístroje

Na první pohled telefon vypadá docela "honosně". Displej zdobí rámeček lesklé stříbrné barvy a hlavní ovládací tlačítka jsou také stříbrná. Tělo je celé šedivé, včetně tlačítek, a na zadní straně vyniká fotoaparát s konektorem externí antény.

Na černém pásu na boku telefonu je schována krytka infraportu, který na první pohled není vůbec vidět, což není zrovna nejpraktičtější. Hlavní výtku bych směřoval k zadnímu krytu: byl u námi testovaného telefonu dost uvolněný a při běžném používání nepříjemně vrzal.

Zato hmotnost telefonu (85 gramů) je velmi přijatelná a pokud ho máte v kapse, ani ho neucítíte. Rozměry telefonu (103 x 44 x 17 mm) jsou standardní. Telefon není ani malý, ani velký, a vzhledem k tomu, že displej zabírá většinu plochy přístroje, menší rozměry by pouze snižovaly použitelnost tlačítek.

Ovládací prvky a displej - neurazí, nenadchne

Hlavním ovládacím prvkem je joystick, kterým se telefon velmi nepohodlně ovládá. Standardně je na něm ale přilepena gumová "čepička", kterou testovací telefon neobsahoval. Dá se tedy předpokládat malé zlepšení, ale jelikož tato "čepička" zřejmě upadla, nedá se od ní čekat příliš velká životnost.

Ovšem velmi kvalitní se mi zdála klávesnice, která si zachovala optimální velikost a píše se na ní opravdu dobře. K displeji žádnou výtku nemám, potěšilo mě jeho solidní rozlišení (132 x 176 px), rozměry (28 x 37 mm), a to, že je aktivní. Počet barev se od původní řady Siemensů nezměnilo - a činí 65 tisíc barev, což v této kategorii telefonů ale bohatě stačí.

Menu, grafické prostředí - nic nového pod sluncem

Menu se od předchozí řady Siemensů (x65) změnilo pouze tak, že vývojáři vyměnili grafiku a ostatní nechali tak, jak to bylo. Je to celkem škoda, protože si myslím, že tu je hodně co vylepšovat. Ale ta nová grafika je stejně poměrně strohá a chce to něco zajímavějšího. Prostředí telefonu je opět shodné s řadou x65, a znovu si myslím, že by se mohlo něco upravit nebo vylepšit, neboť tyto telefony nepřináší už nic nového a je to docela nuda.

V této oblasti se Siemens C75 změny nedočkal. Rychlost telefonu se sice aspoň trochu zlepšila, ale občas to není ono. V pohotovostním režimu se dostáváte jako obvykle pohybem joysticku do různých směrů do přednastavených akcí. Pohybem nahoru se aktivuje výběr profilu vyzvánění, pohybem dolů telefonní seznam, vlevo fotoaparát a pohybem doprava se zobrazí nabídka "Doručeno", ve které jsou všechny přijaté zprávy, soubory a nepřijaté hovory.

Telefonování, telefonní seznam - opět žádná změna

V oblasti telefonování přístroj již nenabídne funkci Push-To-Talk, která umožňuje použití telefonu jako vysílačky, jako to bylo u řady x70. Telefonní seznam je vícepoložkový a nabídne 1000 pozic pro kontakty. Vyhledávání v seznamu je podle více písmen, ale je nesnesitelně pomalé, jako bylo v řadě x65 a zlepšení se tedy opět nedočkalo.

Ke každému kontaktu si můžete přiřadit jakýkoli obrázek z paměti a při příchozím hovoru této osoby, se obrázek zobrazí na displeji. Vyzvánění je 40-ti hlasé a jsou podporovány formáty .amr, .mid a speciální druh formátu .wav (více v odstavci multimédia). Podporováno je také hlasité handsfree, které vám umožní hlasitý poslech hovoru bez nutnosti mít telefon u ucha.

Zprávy - něco málo navíc

Psaní zpráv je pohodlné nejen díky kvalitně zpracovaným tlačítkům, ale také díky prostředí ve kterém zprávu píšete. Telefon samozřejmě nabízí slovník T9, ovšem bez podpory českých znaků, a zprávy tedy nezkracuje.

Novou funkcí (světe, div se) je bezesporu podpora IM (Instant Messaging), kterou obstarává Java-klient: ten je sice hodně pomalý, ale přesto užitečný. Dále je zde nově přítomen emailový klient, který je poměrně rychlý a poradí si také s přílohami. Paměť na SMSky činí 100 zpráv, komu by to náhodou nestačilo, má možnost uložit je do integrované pamětí telefonu o velikosti 10,2MB.

Organizační funkce - na výbornou

Tomuto telefonu opravdu nic z tohoto okruhu nechybí. Kalendář podporuje náhledy denní, týdenní i roční, nabízí možnost nastavení víkendu, začátku týdne, dokonce i začátku dne. Budík je opakovaný, třeba s nastavením jednotlivých dnů, ve které má budit.

Telefon nabízí synchronizaci, poznámkovník, úkolovník - prostě vše podstatné. Už by se mi chtělo opět tvrdit, že je to totéž jako u starších modelů, ale tady toho moc vylepšovat nejde - a za danou cenu je to pořád dostačující.

Multimédia - C75 toho moc nenabídne

Ano, multimédií si moc neužijeme, ale vzhledem k ceně je to celkem slušné. Nejdůležitější je fotoaparát v rozlišení 640 x 480 px (0,31Mpx), který umí nahrávat video v rozlišení 128 x 96 px, nabídne poměrně kvalitní snímky. Barevnost fotografií ovšem trochu pokulhává. Fotoaparát fotí ve čtyřech rozlišení snímků, nabídne vyvážení bílé a také kompenzaci expozice. Videa lze oficiálně nahrávat s neomezenou délkou, u testovaného telefonu však toto omezení bylo a činilo 30 sekund.

MP3 přehrávač v telefonu chybí a ani tento formát v telefonu ničím jiným nepřehrajete. Z audio formátů jsou podporovány soubory typu .amr, .mid a .wav. U .wav souborů však plná podpora není, neboť skladbě, kterou chcete přehrávat, budete nejdřív muset snížit kvalitu programem na PC a až pak ji do telefonu nahrát. V telefonu je také diktafon, jehož nahrávky mohou mít neomezenou kapacitu, ale kvalita nahrávek je velmi nízká. Hry najdete v paměti celkem tři: ta první představuje 3D závody s autem Speed Chaser, druhá starý dobrý a vylepšený Super Stack Attack a nakonec třetí hra představuje variaci známé deskové hry "Lodě" a nese název Sea Battle. Pokud by vás tyto hry i přesto omrzely, tak si je můžete dohrát, neboť Java je podporována, a to ve verzi 2.0.

Technologie - odpovídá ceně telefonu

Pro přenos dat mezi telefony zde slouží pouze infraport, Bluetooth se už asi "do rozpočtu" nevešel. Přítomno je také GPRS třídy 10, EDGE chybí a o 3G tu samozřejmě nemůže být ani řeč. Cena je však příznivá, takže je absence těchto technologií v naprostém pořádku.

Fotky a videa pořízené Siemensem C75

Na první fotografii byl použit maximální zoom

Video 1 (3GP, 242KB)

Video 2 (3GP, 177KB)

Závěrečný verdikt

Tento telefon má samozřejmě hodně nedostatků, ale jelikož se jedná o model určený lidem, kteří si na nejmodernější funkce zrovna nepotrpí a kterým stačí mít praktický telefon a který umí vše, co v rámci od něj očekávají, za některé ty drobnější nedostatky se nemusí vůbec stydět. Samozřejmě mi na tomto telefonu jedno vadilo: vrzající zadní kryt, ale jinak jsem byl s telefonem naprosto spokojen. Nejsem si ale jist stabilitou celého systému telefonu, která v předešlé řadě byla velmi nízká a pokud nebyly provedeny nějaké úpravy, nebude tento model příliš oblíbený. Nicméně cena dosahujících necelé tří tisíce korun je více než příznivá a poměru cena/kvalita má jenom malou konkurenci.

siemens-c75
Klady
  • poměr kvalita / cena
  • poměrně kvalitní displej
  • vestavěný emailový a IM klient
Zápory
  • vrzající zadní kryt
  • ovladatelnost joysicku
  • pomalost telefonu
  • neopravené chyby z předchozích řad
Diskuze ke článku
Billy
telefon je opravdu takový jak ho popisuje recenze, funkce dostačující a displej perfektní. celkově sem s nim byl spokojený ale asi po třech měsících po koupi se začal vypínat a přestal fungovat. oprava trvala skoro měsíc místo servisem garantovaného týdne. A telefon mi stejně nefunguje. Stejná chyba jako předtim. Asi je to jen individuální problém, ale nepotěší..
gg
Dobrý den,chtěl bych se Vás zeptat jestli je pravda že siemens skrachoval,předem děkuji za odpověď.
gab
S tímto telefonem jsem byla velmi nespokojená. Jednak mi po čase přestal správně fungovat joysick,který se zadrhával a hlavně při psaní delších sms nebo více zpráv za sebou se telefon zasekl, čímž se rozepsaná zpráva ani neuložila a hlavně s telefonem nešlo nic dělat (ani vypnout) a pro znovuzprovoznění se musela vyndat baterie. Při reklamaci jsem se dozvěděla, že to je normální problém u Siemens telefonu. A za další, občas se stalo, že při odeslání zprávy se telefon zasekl v přijímání zpráv a doručování doručenek. Zprávy šlo odesílat, ale nevěděli jste, zda druhé straně přišly a od druhé strany vám ani následně žádné sms nepřišly. Rozchodilo se to jedině tím, že vám byla doručena sms od jiného operátora, než jste vy sami byli. Nepochopitelné, avšak opět mi byla podána informace, že u těchto telefonů je to normální. Asi po roce užívání jsem s ním v momentě, kdy mi přestal opět v důležitou chvíli fungovat,jsem s ním hodila o zeď a problém byl vyřešen. Zakoupila jsem si nový kvalitnější telefon. Radím SIEMENS nekupovat.
underLinux
Já mám C75 od vánoc 2006 a neměl jsem s ním zžádné vážnější problém kromě nemožnosti přijímat a odesílat MMS které se žádnym možnym způsobem nepodařilo nastavit ač měl telefon(neblokovaný a bez karty) nálepku T-mobile a defaultní profil prostě MMS nejdou a asi nikdy nepůjdou ač jedné holce ze školy na stejném telefonu šly a na mé SIM v jiném také. Dále je podivuhodná doba videa, která je u mého omezena na 30sec. a té holce jde tak dlouho jak stačí paměť. asi jiný firmware? Připojení kabelem DCA-540 je bez problémů ale bylo nutné nainstalovat část oficiálního programu který obsahuje ovladač kabelu + virtuální COM port bez kterého nefunguje spojení. Pro správu telefonu nepoužívám software od siemens ale freeware Siemens Mobile Control. Pořizuju s telefonem dost fotografií dokonce jsem přefotil odbornou knížkuu, kterou jsem převáděl do PDF a byla krásně čitelná A5 ale nesmíte to rozmaznout ;) absence slotu pro karty, bluetooth, MP3 je sice trochu mínus ale to už by taky byl ve vyšší třídě a ceně. Co se táče krytu skutečně zadní kryt trochu nesedí z joystisku upadl pryžový klobouček a spodní rohová tlačítka jsou nevhodně zmenšena ale neomezovalo mě to ani při nošení v pouzdře. po vypršení záruky jsem strhl folii na displayi a tak je nyní jako nový bez jediného škrábance a nebyl za celou dobu nutný master reset do továrního nastavení ani oprava s telefonem jsem byl plně spokojen a hodnotím ho jako nejlepší z dosavadních, které jsem vlastnil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze