Nokia 6300: tenký Fin rozčeří hladinu
recenze

Nokia 6300: tenký Fin rozčeří hladinu

90

Tenký, elegantní a dobře vybavený. Touto kombinací kladů se snaží 11,7 mm tenká novinka zaujmout zákazníky. Pod kovovým zevnějškem se ukrývá kvalitní organizační i multimediální výbava. Nechybí 2 Mpx fotoaparát, FM rádio, paměťové karty, EDGE ani Bluetooth. Osloví i vás první finská žiletka nebo nad tenkou hloupostí ohrnete nos? Ve verdiktu vám pomůže naše další recenze.

Model 6300 je první Nokia, u které si odvážíme říct: „Ano, je to tenký telefon“. Nokia dlouho vlnu telefonů s tenkou konstrukcí ignorovala, zatímco konkurence je představovala ve velkém. Ale nebyla by to právě Nokia, kdyby se nesnažila nabídnout od každého stylu pár kousků. Tenká konstrukce je současný mobilní trend, a proto i Nokia přispěchala svou troškou do mlýna. Jejím příspěvkem je model 6300, který je usazen do vyšší střední třídy. Elegantní a reprezentativní design v kombinaci s kvalitní výbavou a cenou kolem 7 tisíc – to jsou zbraně Nokie 6300. Pojďme se podívat, zdali zasáhne cílovou skupinu nebo bude i přes masivní reklamní kampaň střílet slepými náboji.


Nokia 6300 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry106.4 x 43.6 x 11.7 mm
Hmotnost91 gramů
Barevné kombinace stříbrno-černá
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej 240 x 320 bodů, 16 milionů barev, aktivní TFT, 31 x 41 mm
Paměť 7 MB + paměťové karty microSD (128 MB karta součástí balení)
Operační systém-
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, převodník jednotek, hlasové ovládání a vytáčení, wapový prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash Lite
Fotoaparát 2 Mpx (1200 x 1600 bodů), noční režim, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 176 x 144 bodů, 3GP, vyvážení bílé, barevné efekty
Datové funkce GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), Push-to-talk
Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0 (konektor mini-USB)
Baterie a výdržLi-pol 860 mAh
pohotovost max.: 342 hodin
max. doba hovoru: 210 minut
Reálná výdrž: 2 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost12 500 Kč
březen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • stereo headset s tlačítkem pro příjetí hovoru a 2,5 mm konektorem (typ HS-47)
  • paměťovou kartu micro SD s kapacitou 128 MB
  • cestovní nabíječku AC-3E

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní design a malá tloušťka pouze 12 milimetrů
  • špičkové zpracování konstrukce
  • jemný QVGA displej s podporou zobrazení 16 milionů barev
  • pohodlná klávesnice
  • slot pro paměťové karty
  • aktivní pohotovostní režim
  • kvalitní přehrávač hudby, přítomnost FM rádia
  • velmi kvalitní reproduktor
  • ¨
  • standardní mini-USB konektor

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • méně kvalitní fotoaparát fotící na výšku
  • malé rozlišení natáčeného videa
  • méně kvalitní sluchátka
  • hodila by se podpora sítí 3.generace
  • lesklé černé plochy se snadno upatlají

Pro koho je Nokia 6300?

  • jako elegantní a reprezentativní telefon pro každého
  • manažery, kteří požadují dobré organizační funkce i adresář v kompaktním balení bez operačního systému
  • pro ty, kteří jednoduše chtějí tenký telefon s nálepkou Nokia

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [19MB / avi(xvid/mp3)].

Design a konstrukce – tenká premiéra z finských lesů

Popisování celkového vzhledu Nokia 6300 by bylo nošením dříví do rozsáhlých finských lesů. Elegantní křivky tenkého těla telefonu na nás zhlíží z mnoha reklam a billboardů. Přesto je slušností alespoň ve stručnosti vzhled popsat. Mezi rozměry 106,4 x 43,6 x 11,7 mm zaujme především poslední údaj, udávající tloušťku telefonu. Necelých 12 milimetrů je příjemná hodnota, v kapse tak telefon nevytvoří bouli. Ostatní rozměry zhruba půdorysně kopírují například známou Nokii 6230i. Hmotnost 91 gramů je poměrně nízká, uvážíme-li, že kryt telefonu je kovový.

Ušlechtilý kovový obal v kombinaci s lesklým černým plastem dodává modelu 6300 notnou dávku elegance. Černá plocha kolem displeje zasahuje až pod funkční tlačítka, což vypadá zajímavě. Displej a funkční tlačítka jsou navíc nepatrně vyvýšeny, kvůli čemuž lze na obrubě černého plastu pozorovat zajímavý designový prvek – malý schod. Několika lidem z mého okolí se však právě toto nelíbilo a svůj názor na koupi Nokie 6300 kvůli tomuto drobnému prvku přehodnotili. Černý plast si navíc vyžaduje čištění a leštění, neboť právě na něm mají tendenci ulpívat otisky prstů.

Boky telefonu jsou poměrně prázdné, o to však designově čistější. Na pravé straně nalezneme poměrně tuhou kolébkovou klávesu pro regulaci hlasitosti. Na levé i pravé straně vás možná zaujmou krátké plastové proužky, které se nachází mezi kovovou a černou plastovou částí. Pod nimi jsou umístěny modré LED diody, které vás svým intenzivním blikáním upozorní na příchozí hovor či zprávu.


Porovnání s Nokií 6230

Vrchní část telefonu okupuje osamocené, dobře přístupné vypínací tlačítko. Při pohledu na opačnou, tedy spodní stranu je hned jasné, že Nokia se postupně loučí se svým Pop-portem. Kromě úzkého nabíjecího konektoru zde nalezneme 2,5 mm Jack pro připojení sluchátek a také standardní mini-USB port, ukrytý pod plastovou krytkou. Ta je pevně přichycena k tělu telefonu a nehrozí tak její ztráta.

Zadní strana se nese ve stejném střízlivém duchu jako přední část. Vrchní plochu kryje lesklý černý plast, který je však náchylný na oděrky. Za dobu mého testování se mi na zadní černé části vytvořila nepěkná sbírka škrábanců. Jediným výrazným prvkem zadní strany je čočka 2 Mpx fotoaparátu, která však není nijak chráněna. Škrábance se jí však díky alespoň nepatrnému zapuštění zatím vyhýbají. Vedle čočky pak nalezneme výstup hlasitého a velmi kvalitního reproduktoru.

Kovový kryt baterie po snadném odsunutí odhalí Li-ion baterii typu BL-4C. Kapacita 860 mAh spolu s absencí sítě 3. generace slibují uspokojivou výdrž, ve skutečnosti jsou však dosažené hodnoty průměrné. V reálu jsem se dostal na 2 dny na jedno nabití při průměrném používání, což není nijak oslnivá hodnota na GSM telefon. Po odsunutí krytu se navíc odkryje pohled na slot pro paměťovou kartu formátu micro-SD. Potěšující je, že ihned po vybalení telefonu z krabice můžete slot využít, Nokia totiž přibalila kartu s kapacitou 128 MB. Karty jsou vyměnitelné za chodu, obtěžující je pouze nutnost odsunout kryt.

O čem jsem se ještě nezmínil, je kvalita zpracování. Zde Nokia boduje a k elegantnímu designu přidává špičkové konstrukční zpracování. Nokia 6300 nikde nevrzne ani po měsíčním intenzivním používání. Tak to má být. Co se konstrukce a designu týče, hodnotíme model 6300 na výbornou. Určitě se jedná o jeden z velmi pěkných telefonů na našem trhu, který svým vzhledem osloví jak muže, tak ženy.

Klávesnice – severské jing a jang.

Polovina černá, druhá polovina stříbrná. Tak by se ve stručnosti dala charakterizovat na dvě části rozdělená klávesnice. Klávesy funkční části pod displejem pěkně splývají s okolním černým lesklým povrchem. Vystupuje pouze čtyřsměrná klávesa s možností potvrzení. Jak její střed, tak jednotlivé směry jsou dobře ovladatelné a i přes poněkud měkčí stisk poskytují dobrou odezvu. Totéž platí i o funkčních klávesách. Ty jsou sice nevýrazné a téměř zarovnané s povrchem, ovladatelnosti to ale nevadí.

Výtky nelze mít ani k alfanumerické klávesnici, která se naštěstí nedočkala žádného designového experimentu. Klávesy jsou dostatečně velké, s kvalitní odezvou. Psaní SMS zpráv je na nich jedna radost. Pochválit musím také velmi kvalitní výrazné podsvětlení klávesnice. Výrobce ale zapomněl podsvětlit pětisměrnou klávesu, kterou však není problém ani ve tmě ovládat.

Zvuk – tenké, ale hlasité plíce

Příjemný překvapením pro mě byla kvalita reproduktoru na zadní straně. I přes tenkou konstrukci se Nokii povedlo dosadit velký a kvalitní reproduktor. Díky tomu se dočkáte velmi hlasitého projevu, jemuž neschází kvalita ani basy. Rozhodně se tak jedná o jeden z nekvalitnějších reproduktorů v dnešních telefonech.

Vzhledem k přítomnosti FM rádia a hudebního přehrávače přibalil výrobce také sluchátka. Nový typ HS-47 sice nehraje úplně špatně, zvuk je však přesto poměrně plochý a schází mu hlavně basy. Díky přítomnosti 2,5 mm Jacku však není těžké zakoupit redukci na standardní 3,5 mm Jack a připojit vlastní sluchátka. Reprodukce je pak kvalitní. Přítomnost technologie Bluetooth s podporou A2DP také vybízí k používání dokoupitelných bezdrátových sluchátek.

Displej – TFT za 16 milionů

Velkou devizou Nokie 6300 je bezpochyby kvalitní displej. Sice jsme jej v telefonech finského výrobce viděli již nesčetněkrát, pochvalu si ale zaslouží opět. Při rozměrech 31 x 41 mm disponuje rozlišením 240 x 320 bodů a schopností zobrazit 16 milionů barev aktivní TFT technologií. Mnohem důležitější je však praktická zkušenost, která je pozitivní. Dostatečný jas, živé barvy a bezproblémová čitelnost na přímém slunci dělají z displeje v 6300ce vašeho kamaráda.

Hlavní menu, ovládání – úspěšné představení trochu jinak

Co se podoby menu i funkcí týče, nenajdete zde nic, co by již nebylo popsáno v minulých recenzích. Nokia 6300 totiž používá známé uživatelské prostředí Series 40, konkrétně ve třetí edici a s drobnými vylepšeními, se kterými přišla poprvé Nokia 5300. Mezi ty malé změny patří například nový hudební přehrávač, přehlednější grafika a vylepšené nastavení aktivního pohotovostního režimu. Pokud si chcete o chování a novinkách prostředí přečíst podrobněji, odkazuji na recenzi Nokie 5300. Následující text je převzat z recenze módní kolegyně - Nokie 7373. Údaje a další drobnosti jsou však samozřejmě aktualizovány.


Aktivní pohotovostní režim v aktivním a neaktivním stavu| Nastavení modulů | Pohotovostní režim se směry kurzorového kříže | Pouze tapeta

Nokii 6300 je možné používat i bez vložené SIM karty, stejně tak zvládne i offline mód s vypnutou radiovou částí, nazvaný přiléhavě „letadlo“. Po zapnutí se zobrazí důvěrně známý pohotovostní režim. Pozadí může být vyzdobeno tapetou, animovaným obrázkem nebo flashovou animací. Připravená schémata jsou povedená, všechna jsou decentní a dobře čitelná. V telefonu je takových grafických témat připraveno rovnou 5, nejvíce ale Nokii 6300 sluší tmavé téma Noir, které je přednastavené z výroby. Samozřejmostí je možnost stažení a nainstalování vlastních témat.


Hlavní menu v různých režimech: seznam | matice 3 x 4 | matice 3 x 3 | záložky | přesun položek | další úroveň menu

Kromě prázdného pohotovostního režimu s tapetou, hodinami a stavem signálu si lze nechat uprostřed zobrazit také ikony směrů navigační klávesy. Neustále tak máte na očích, který směr spustí jakou funkci. Nejzajímavější je ovšem aktivní pohotovostní režim, jež je stále mezi obyčejnými telefony unikátní. Nokia si za něj zaslouží pochvalu, je opravdu užitečný a v Nokii 6300 velmi dobře zpracovaný. Písmo je vyhlazené a dobře čitelné. Aktivní pohotovostní režim se skládá ze čtyř modulů, jejichž obsah si můžete sami upravit. Jednotlivé moduly lze také přesouvat nebo nastavit jako prázdné. Nechybí zobrazení nadcházejících událostí v kalendáři, stavu hudebního přehrávače i rádia. Velmi užitečný je také modul s vlastní poznámkou na ploše. Praktický je rovněž pruh zástupců v horní části, do kterého si můžete poskládat všechny často využívané funkce. V kombinaci s menu Jdi na a nastavitelnými směry navigační klávesy ani nemusíte zavítat do hlavního menu, vše je pěkně po ruce na pohotovostním displeji.


VIDEO: Pohotovostní režim, hlavní menu, navigace v nabídkách, změna tématu - poznámka: Video pochází z recenze Nokie 5300, která má zcela shodné menu a funkce

Pokud se však přece jenom rozhodnete hlavní menu navštívit, můžete si jeho zobrazení nastavit podle svého gusta. Na výběr jsou čtyři uspořádání: Seznam, tabulka s 3 x 3 velkými animovanými ikonami a popisky, tabulka s 4 x 3 animovanými ikonami a záložky. Posledně jmenovaný režim je jednoznačně nejpraktičtější, při jeho nastavení je ale telefon při horizontálním pohybu nabídkou trochu línější. Ve srovnání například s modely 5300 a 7373 je testovaná Nokia 6300 stejně rychlá. Není to žádný rychlík, za nadprůměrně rychlou ji však i ve srovnání s konkurencí můžeme označit. Celkově je ovládání Nokie 6300 poměrně jednoduché, člověk zvyklý na dřívější Nokie se s ním rychle sžije. Vytknout lze pouze místy zbytečně zastrčené nastavení některých funkcí, jenže vše má svůj systém. Vylepšit by ale chtělo nastavení datových funkcí, které zamotá hlavu i zkušenému uživateli a raději doporučuji nechat si ze stránek výrobce poslat konfigurační SMS zprávu.

Telefonní seznam a telefonování – opět 1000

Nokia 6300 nepřekvapí podporou sítí. Kromě GSM sítí (900 / 1800 / 1900 Mhz) totiž bohužel již nezvládá přihlášení do sítě 3.generace UMTS. Na rychlá data a videohovory tak s Nokií 6300 zapomeňte. Telefonní seznam nedoznal žádných změn. Uložit lze opět standardních 1000 kontaktů, které mají oddělené jméno a příjmení a nenastává tak problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze navíc abecedně zobrazit podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet. Podle nich lze následně mimo jiné filtrovat hovory a nastavovat vyzváněcí melodie.


Několik pohledů na telefonní seznam | detail kontaktu a jeho úprava | hovor

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává. Nutno dodat, že rozpoznávání hlasu je velmi kvalitní a není závislé na barvě ani síle hlasu. V případě, že si telefon vydaným povelem není jistý, zobrazí nabídku s výběrem podobných příkazů, kde lze zvolit ten správný. V telefonu jsou rovněž automaticky nahrány příkazy k některým funkcím. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem přes celý displej, tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Zajímavá funkce, ale ocenil bych možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Ne vždy je zvuk z videa žádoucí a mnohdy není dostatečně silný ani kvalitní. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění.


VIDEO: Telefonní seznam a práce s ním, hovor, psaní SMS s MMS zprávy, práce s emaily

Zprávy – MMS plus, emaily tak tak

Editor zpráv je shodný s ostatními Finy. Veškeré informace včetně příjemce i textu se vyplňují na jediném displeji postupně ve formulářích (či bublinách, chcete-li). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní je možné také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím též kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů či protokolu hovorů, což je rovněž velice užitečné.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS zprávy | vytváření MMS

Paměť pro SMS i MMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu o velikosti 7 MB, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. V nabídce nových Nokií již zdomácněla zpráva typu Multimediální plus, která umožňuje vkládat obrázky s plným rozlišením, motivy, odkazy streamování a dokonce také telefonem nepodporovaný obsah, například dokumenty Word, Excel apod. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk, dále pak zpráva přímo na displej. Nechybí ani funkce Push-to-talk. Ta promění mobil ve vysílačku s okamžitým hovorem a komunikací přes GSM síť. U nás však funkci podporuje pouze O2 a je málo využívána.


Nabídka emailů | seznam přijatých zpráv | čtení emailu | stahování je velmi zdlouhavé, stejně jako práce s klientem

Zklamáním je emailový klient opět ve formě Java aplikace. Po vzoru novějších finských kolegů sice prošel omlazovací kůrou, stále však zůstává pouhou Java aplikací se všemi jejími neduhy. Odkaz se sice nachází přímo v sekci zpráv, nejzávažnější nevýhodou je ovšem nemožnost kontroly nových zpráv na pozadí. Vždy tak musíte aplikaci manuálně otevřít a zprávy poměrně zdlouhavě stahovat. Naštěstí jsou už plně podporovány přílohy, které nyní mohou být jakkoliv velké. To je spolu s novým prostředím největší změna na rozdíl od dřívějších klientů. Zůstává bohužel obecná pomalost emailového klienta, a ačkoli i zde je znát určitý posun, konkurence je již mnohem dál. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku. Doufejme, že se Nokia v této oblasti brzy vzpamatuje, protože konkurence nabízí mnohem pohodlnější práci s elektronickou poštou. Podle posledně představených telefonů se však bohužel neblýská na lepší časy.

Organizační funkce – tenký organizér

Pro organizaci času je Nokia 6300 vybavena stejně dobře, jako všechny ostatní manažerské telefony z vlastní stáje. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře lze uložit libovolné množství záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Kalendáři prospělo vyšší rozlišení displeje, protože v dolní části se navíc zobrazují události zvoleného dne. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Zajímavou novinkou je změna pozadí kalendáře podle zvoleného měsíce (zimní, letní, jarní téma apod.), pouze ovšem u některých témat.


Kalendář s měsíčním, týdenním a denním pohledem | Zadávání nové událost | nabídka organizačních funkcí

Nadcházející události v kalendáři se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, ve kterém lze pohodlně procházet také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Kromě standardního tónu vás může budit jakýkoli hudební soubor anebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič ani kalkulačka, která je ve formě Java aplikace a nabízí i pokročilé funkce typu: tangens, procenta, operace s číslem pí a paměť na výpočty. V aplikacích dále nalezneme graficky povedený převodník fyzikálních veličin Chybí však světový čas a paměť na kódy a hesla, která by se mnohdy hodila. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut, nahrávat lze samozřejmě také probíhající hovor.


Nabídka předinstalovaných JAVA aplikací | Převodník jednotek | Diktafon

Datové funkce –Opera Mini v základní výbava

Vestavěný internetový prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu též nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem. Samotná oblast zobrazení stránky je tak mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 6300 i přes dobré rozlišení netroufá, objeví se vždy značně „rozhozené“ a jejich načítání je také velmi zdlouhavé. To se ostatně můžete přesvědčit i v následujícím videu. Nokia proto prozřetelně předinstalovala standardní Operu Mini. Ta je ale v poněkud starší a navíc anglické verzi. Při nejbližší příležitosti si tak jistě stáhnete nejaktuálnější verzi.


Vestavěný prohlížeč má s běžnými internetovými stránkami problémy | načítání trvá dlouho a obsah je rozhozený

Po stránce datové výbavy se Nokia 6300 řadí spíše k průměru. Kromě GPRS (třída 10), však potěší EDGE (třída 10), které stále ve většině České republiky představuje nejrychlejší spojení se světem přes mobilní telefon; Pražany a obyvatele Brna však zamrzí absence 3G. Přes Bluetooth lze připojit Nokii 6300 k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. V krabici bohužel nenaleznete kabel pro připojení k počítači. Vzhledem k přítomnosti standardního mini-USB konektoru však můžete použít například kabel od vašeho digitálního fotoaparátu. Nokia se rozloučila s vlastním konektorem a vyšla vstříc uživatelům s masově používaným mini-USB konektorem. Za to si zaslouží určitě pochvalu. Po připojení kabelu se vás telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite, Ukládání dat (Mass Storage, ale pouze pro paměťovou kartu), anebo Tisk a média, kdy se Nokia 6300 připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem, případně s tiskárnou vybavenou Pict Bridge.

Zábava a multimédia –Xpress Music v manažerském hávu?

Ač se to z povahy telefonu nemusí zdát, Nokia 6300 je téměř ideální pro multimediální používání. Díky QVGA displeji vypadají fotografie a videosekvence velmi dobře, z hudebních telefonů Xpress Music navíc Nokia 6300 podědila kvalitní hudební přehrávač i FM rádio. Pro multimédia je připraveno 7 MB vnitřní paměti, doplněnou o 128 MB microSD kartu, kterou je možné vyměnit za chodu telefonu. Nový hudební přehrávač dokáže třídit skladby podle ID3 tagů (interpret, album, žánr, skladatel). Telefon navíc automaticky vytváří seznamy nejhranějších skladeb, vytvářet lze i vlastní seznamy.


Nový hudební přehrávač s tříděním podle ID3 tagů

V novém grafickém kabátku je i prostředí samotného přehrávače, které jsme mohli vidět například u hudebních telefonů 5200 a 5300. Nechybí grafický ekvalizér, díky podpoře A2DP lze hudbu přehrávat stereo na bezdrátových Bluetooth sluchátkách (není součástí dodávky). FM rádio je již léta stejné, nechybí možnost automatického ladění, RDS si však stále do výbavy cestu nenašlo. Hudební přehrávač i rádio dokážou hrát na pozadí a jejich stav lze sledovat v aktivním pohotovostním režimu.


Nový design nového hudebního přehrávače | FM rádio

Další multimediální výbava je zcela shodná s ostatními telefony z finských dílen. Nechybí přehledná galerie s několika možnými pohledy, prezentací obrázků na celý displej a také editor fotografií. Novinkou je možnost přetáčet videa, která lze pouštět i na celém displeji na šířku. Pro sledování filmů se však 6300 nehodí, v průběhu celého přehrávání jsou zobrazeny rušivé popisky kláves, jež nelze skrýt. Možnost vytvářet složky v Galerii a třídit do nich libovolně soubory je dnes již samozřejmostí. Vnitřní paměť o velikosti 7 MB stačí pouze na nejzákladnější nouzové použití, pro multimédia však bude nutné používat paměťové karty microSD. Výrobce přibalil kartu s kapacitou 128 MB, telefon podporuje karty až do velikosti 2 GB.


Tři možné pohledy na Galerii | Prohlížení obrázků i na celém displeji


Úprava obrázků | Diktafon | Aplikace Sensor

Nokia 6300 samozřejmě disponuje technologií JAVA včetně podpory 3D zobrazení. Mezi předinstalovanými hrami nechybí již klasický Footbal 3D a Snake III. Co se aplikací týče, opět zde nalezneme užitečný převodník jednotek, a zajímavý Sensor, který skrze Bluetooth vyhledává telefony Nokia v okolí a umožňuje výměnu profilů, fotografií nebo chat přes Bluetooth. Nokia 6300 zvládá také animace formátu Flash, tím pádem také hry. V paměti je předinstalována flashová hra Sudoku, která dokáže na dlouhou dobu zabavit.


VIDEO: Multimédia: Galerie, Hudební přehrávač, Rádio, Hry

Fotoaparát – 2 Mpx jako nouzovka

Fotoaparát patří k nejslabším článkům jinak velmi kvalitní funkční výbavy Nokie 6300. Disponuje 2 Mpx rozlišením, dokáže tedy vytvářet fotografie v rozlišení 1200 x 1600 bodů. Fotí se v režimu na výšku a stejnou orientaci mají neprakticky také fotografie. Speciální tlačítko na boku chybí, pro spuštění fotoaparátu tedy musíte využít menu. Snímek se posléze vyfotí středem navigační klávesy.

Lze využít také 8mi násobný digitální zoom, který však pracuje pouze pomocí výřezů. Novinkou po vzoru ostatních nových Nokií je možnost vybrat přímo při focení jeden z barevných efektů a dokonce také vyvážení bílé. Samospoušť, noční režim a rychlé snímání více obrázků za sebou též nechybí.


Testovací fotografie Fotografie jsou co do ostrosti a barevného podání průměrné, zamrzí ale vysoká úroveň digitálního šumu i za dobrých světelných podmínek. Negativem je také pixelizace obrazu a slévání barev. Kvůli absenci LED diody je Nokia 6300 v noci nepoužitelná. Se zlou se potážete také v případě, že chcete fotit text a blízké předměty - chybí totiž automatické zaostřování nebo makro režim. Do režimu videa se lze rychle přepnout horizontálním směrem pětisměrné klávesy. Video je však pouze v rozlišení 176 x 144, což kvalitou stačí maximálně na poslání v multimediální zprávě. Zde Nokia 6300 poněkud zklamala, obzvlášť když kolegové z vlastní stáje dokážou natáčet již kvalitní VGA video (6280, 6233, 7390).

Zhodnocení – finský tah na branku se vydařil

Nokia 6300 má velkou šanci navázat na úspěšné modely 6230, 6230i a 6233. Kombinuje až na výjimky velmi kvalitní výbavu s elegantním tenkým tělem, které se může pochlubit špičkovým zpracováním. Díky unisex designu se jistě zalíbí mužům i ženám. Pokud však potřebujete rychlý internet v podobě sítě 3. generace nebo kvalitní fotoaparát a video, budete se muset poohlédnout u vyšších modelů nebo u konkurence. Jinak však představuje Nokia 6300 zlatou střední (navíc tenkou) cestu, s dobře vyváženým poměrem ceny k výbavě. To vše navíc podpořeno rozsáhlou reklamní kampaní. To už je pořádný základ pro úspěch .

nokia-6300
Klady
  • elegantní tenký design
  • špičkové zpracování konstrukce
  • jemný QVGA displej
  • pohodlná klávesnice
  • standardní mini-USB konektor
  • velmi kvalitní reproduktor
  • slot pro paměťové karty
  • aktivní pohotovostní režim
Zápory
  • méně kvalitní fotoaparát fotící na výšku
  • malé rozlišení natáčeného videa
  • méně kvalitní sluchátka
  • lesklé černé plochy se snadno upatlají
  • hodila by se podpora sítí 3.generace
Diskuze ke článku
Roman Rajnoha
Prosím o zkušenosti s baterií. Já tam mám BL-4C a výdrž je hrozná. Každý druhý den nabíjím a to sem tam telefonuji a píšu SMS. Je pravda, že jsem se s ní seznamoval. Můžete mi poradit, zda tam vejde BL-5C s kapacitou 1000mAh, nebo jiná z vyšší kapacitou ?
Aleš
u toho posledního videa se pak na ten mobil rozsvítí a jde vydět že tam je úplně jinej mobil!!!
Hanek
Hele chlape, pořádně si přečti celou recenzi a poté zjistíš, že někdě na začátku je napsané, že na videa je použita nokie 5300. Ale jinak dobrý postřeh. Jinak bych se ještě vrátil k dotazu prvnímu(ze dne 1.6.07) Já mám úplně tu samou baterku, ale vydrží mi,při normálním používání(posílání sms,volání...) cca 5 dní. Ale kamarád má úplně tu samou a vydrží mu také 2 max. 3 dny. Ale takhle je to se vším...chytneš zrovna špatný kus a je to. Jinak, jestli se tam vleze baterka s vyšší kapacitou....určitě.
Hanek
A ještě, co se týče tohoto mobilu. Mám ho asi 3 týdny a zatím jsem s ním spokojený. Jediné, co mi na něm vadí je to, že je hodně náchylný na otisky. Ale je to psané v nevýhodách, takže se není čemu divit. Vyřešil jsem to tak, že jsem si na něj koupil plastový obal. Tak je pokryt téměř celý, kromě tlačítek. Možná si to nedovedete představit, ale je to oprvadu lepší. Jak proti otiskům, tak i jako ochrana mobilu. A obal není drahý....doporučuji!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze