Retro: Nokia 8210 – malá manažerka

15

V dnešním pokračování seriálu Retro se podíváme opět do minulého století. V něm totiž vznikla legendární Nokia 8210, což byl opravdu malinký a lehký telefon, který spadal do prémiové řady finského výrobce. Ačkoliv měl hrát hlavně na styl, ve výbavě nechyběly ani pokročilejší funkce a pro Nokii typické hry.

Nokia 8210 - oficiální fotografie

Nokia 8210 byla světu oficiálně představena v říjnu roku 1999, od její premiéry tak zanedlouho uplyne neuvěřitelných 16 let. Na svou dobu se jednalo o vyloženě nadčasový model, který si naší vzpomínku rozhodně zaslouží.

Krátké představení

V roce 1999 byly telefony ještě stále poměrně velké a ničím neobvyklým bývala i externí anténa. Nokia 8210 však mířila do zcela jiných sfér. Řada 8xxx byla u finského výrobce vyhrazena prémiovým modelům, které neměl mít každý ve vašem okolí. A tak Nokia 8210 nabídla opravdu kapesní rozměry 101,5 × 44,5 × 17,4 milimetrů a velice příjemnou hmotnost 79 gramů. O telefonu jste v kapse opravdu vůbec nevěděli.

Retro: Nokia 8210

Díky relativně malé tloušťce se telefon také pohodlně držel. Na čelní straně se nacházel z dnešního pohledu nevelký displej, avšak dokázal zobrazit až pět řádků a byl grafický. Upřesněme však, že uživatel viděl čtyři řádky textu, neboť pátý řádek byl vyhrazen pro popis kontextových kláves. Ovládání totiž u lépe vybavených modelů nezvládalo jediné tlačítko Navi Key, ale dvě kontextové klávesy, šipky a ještě zelený a červený telefonek.

Blok alfanumerických kláves působí velmi titěrně. Tlačítka opravdu nebyla moc velká. Výrobce je však udělal s ideálním zdvihem a zřetelně od sebe oddělená, čímž zajistil pohodlné psaní. Další klávesy se nacházely po bocích. Na levém boku šlo o tlačítka regulující hlasitost. Poslední tlačítko bylo velmi nenápadně umístěno na horní hranu a sloužilo k vypnutí a zapnutí telefonu.

Ačkoliv byla Nokia 8210 prémiovým telefonem, byla vyrobena z plastových materiálů a ty bohužel občas vrzaly. Na svém místě také ne zcela ideálně držel kryt baterie. Mimochodem ta byla již typu Li-Ion a disponovala kapacitou 650 mAh.

Výbava

Prostředí telefonu neslo označení Nokia Series 20. Díky menšímu displeji jste se museli spokojit s menším fontem písma, avšak na obrázky samozřejmě došlo a to nejen v hlavním menu. Nokia 8210 přinesla také možnost posílat obrázkové zprávy na jiné Nokie.

Výbava stála například na interní paměti pro 250 telefonních čísel. Dostalo se také na jednoduchý organizér, kalkulačku nebo převodník měn. Nokia 8210 dostala do vínku také infračervený port, který byl na levém boku. S ním jste se mohli spojit s počítačem či posílat vizitky. Nechyběl samozřejmě také wapový prohlížeč a základní přenos dat přes vytáčené přenosy CSD. O zábavu se pak starala čtveřice her, mezi kterými nechyběl ani populární had.

Závěr

Nokia 8210 na náš trh vstoupila hned zkraje roku 2000, avšak částka, za kterou se prodávala, se pohybovala poměrně dlouho kolem 20 000 Kč. Obliba malého a slušně vybaveného telefonu však malá rozhodně nebyla. Svědčí o tom pozdější nástupce v podobě modelu Nokia 8310, na který jsme již také vzpomínali.

Mobilní telefon Nokia 8210 do seriálu Retro zapůjčila slečna Zuzana Koubová, které tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia 8210

Kompletní specifikace
Konstrukce101,5 × 44,5 × 17,4 mm, 79 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,2" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor650 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2000,
Diskuze ke článku
Driver
Tohle byl krám. Jen to dobře vypadalo. Jinak hrůza. Mel jsem zlost že jsem ji tehdy koupil.Šla brzy pryč. Malý display, zejména nízká nejvyšší hlasitost, takže v autě se nedalo volat a aku taky malá výdrž. 6510 byla oproti tomuhle bomba mašina, mám ji dodnes s origo aku a šlape jak hodinky!
Top
Nejlepší byla 8310 s modrým podsvícením displeje.
das
zase nejaka matjeta !
Hall900
Někde jsem teď čet že je to nejpoužívanější tel. drogových dealerů. Protože to6905 nemá GPS a podobný fičury.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze