Návrat legendárních PDA? Novinka Gemini s Androidem a klávesnicí tak vypadá

22
Návrat legendárních PDA? Novinka Gemini s Androidem a klávesnicí tak vypadá
  • Na veletrhu CES 2018 představila britská společnost Planet Computers zařízení ve stylu PDA
  • Gemini nabízí takřka 6palcový displej a dva operační systémy – Android a Linux
  • Výbava stojí na 10jádrovém procesoru a bohaté konektivitě

Malé rámečky, špičkové duální fotoaparáty a především obrovské displeje? Zdálo se, že je to kombinace nutná ke vzniku jakéhokoliv perfektně vybaveného smartphonu. Z míry vás však může vyvést novinka britské společnosti Planet Computers. Ta na lasvegaském veletrhu CES 2018 představila zbrusu nový model kapesního počítače, který však v zavřeném stavu připomíná spíše chytrý telefon. Má například 5,99palcový displej s poměrem stran 18:9 a rozlišením 2 160 × 1 080 pixelů. Na jeho těle se nachází stereo reproduktory nebo hned dvojice USB-C.

Planet Computers Gemini – CES 2018

To zajímavé se však odhalí až po rozevření zařízení. Odhalí se klasická QWERTY klávesnice s opravdu velkými tlačítky, na které se i pohodlně píše. Zcela unikátní záležitost v dnešním světě, která může působit až lehce retro stylem. Nicméně jde opravdu o novinku, která cílí na náročné uživatele, kteří potřebují na cestách tvořit delší texty. Jelikož jde stále spíše o telefon než počítač, nachází se v něm operační systém Android. Nevyhovuje vám to? Nevadí, při spuštění si můžete vybrat alternativu v podobě Linuxu.

Výkon zajišťuje procesor MediaTek 6797X s deseti jádry a 4GB operační pamětí. O dostatek úložného prostoru se stará 64GB interní paměť a podpora paměťových karet. Zdrojem energie je zase 4 220mAh baterie. S ohledem na velkou baterii a především klávesnici lze přimhouřit oko nad 308gramovou hmotností. Z fotografií si můžete všimnout, že pracovní zařízení nemá hlavní fotoaparát, pouze čelní kamerku s 5 megapixely.

Gemini pracuje s nano SIM kartou, ale je připraven i pro eSIM (elektronickou SIM kartu). Konektivita bude zajištěna skrze sítě 2G, 3G a LTE. Samozřejmostí je i Wi-Fi, přičemž bude existovat i varianta pouze s Wi-Fi. Spolehnout se dále můžete na Bluetooth 4.1 i GPS.

Planet Computers Gemini

Kapesní počítač Gemini od Planet Computers je nabízen skrze Indiegogo za cenu 399 dolarů, což je přibližně 10 tisíc korun s daní.

Planet Computers Gemini

Rozměry171,4 × 79,3 × 15,1 mm, 308 g
Displej?, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorMediaTek Helio X27, 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 220 mAh
Diskuze ke článku
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Naposledy upraveno: 8. 1. 2018 13:44
Jen doplním, že na Indiegogo bude i přídavná vnější kamera jako volitelné příslušenství. Jinak zařízení vypadá velmi lákavě. Dle mého pohledu k dokonalosti chybí nějaký vnější displej (jako bývalé Nokia komunikátory) aby člověk aspoň viděl, kdo mu volal a mohl rovnou v zavřeném stavu zavolat zpět.
HeXXX
Vypadá to jako kdyby to vypadlo ze zadečku PSIONu :)
Fbio
Nějaké podobné zařízení si představuji od Microsoftu, jen dizajnově trochu lepší, W10oA a jdu do toho
Blue Sun
Blue Sun
No, klávesnice na moc velké psaní tedy není. Pořád je to jen na ťukačku dvěma prsty, než na rychlejší tvorbu textů, ale jako cestovní poznámkovník, proč ne. Jen bych uvítal Windows 10 a dotekové pero. A možná ještě více roztažený displej bez nějakých rámečků kolem.
Docela by mě zajímaly další dojmy, tj. jak se drží, jak je v ruce či na stole stabilní (tedy zda například nepadá za displejem), jaká je klávesnice či panty...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze