Nokia 808 PureView
recenze

Nokia 808 PureView

Zahoďte své fotoaparáty

Po téměř dvou letech přichází nástupce úspěšného modelu N8, který je doteď jedním z nejlepších fotomobilů. Novinka ještě vsází na operační systém Nokia Belle, ale její hlavní předností je špičkový 41 megapixelový fotoaparát s technologií PureView a bezztrátovým zoomem. I zbylá výbava je velmi dobrá, nechybí GPS s navigací, NFC nebo HDMI konektor, a my tak máme před sebou nejvybavenější Nokii všech dob.

Nokia 808 PureView - oficiální fotografie

Finská Nokia patřila v oblasti fotoaparátů v mobilních telefonech vždy ke špičce. A toto postavení ji ještě dlouho nikdo nevezme. Přichází totiž s modelem 808 PureView, který nabízí fotoaparát, o kterém se nám snad ani nesnilo. Ačkoliv je fotoaparát hlavní doménou tohoto modelu, nijak výrazně nezaostává ani v ostatních oblastech. Kvalitní zpracování, bohatá nabídka konektorů, velký displej, svižné prostředí, NFC a u nás stále oblíbený Symbian, respektive Nokia Belle. Dost možná bychom Nokii 808 mohli nazvat i vlajkovou lodí, nasvědčuje tomu i velmi vysoká cena, u které je však otázkou, zda si ji Nokia 808 dokáže obhájit. Nejen na tuto otázku se v dnešní obsáhlé recenzi pokusíme odpovědět.

Technické parametry Nokia 808 PureView

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 60,2 × 13,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (640 × 360 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 152 × 5 368), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2012, 11 250 Kč

Nokia 808 PureView – videopohled

Obsah balení: mírné zklamání

Krabička od telefonu je laděna do nokiácké modré barvy a svými tvary i způsobem otevírání je totožné s Lumiemi. Po otevření v krabici kromě telefonu objevíte USB kabel, koncovku nabíječky, špuntová sluchátka a poutko na ruku. Jinými slovy nutný standard. To u telefonu za šestnáct tisíc poměrně zklame. Dvojnásobně pak v momentě, když zavzpomínáme na prodejní balení Nokie N8, která nabídla například různé redukce.

Krabička vypadá jako všech současných Lumií

Design a konstrukce: robustní dáma

Již z dálky rozpoznáte, že 808 není žádný drobeček, ale naopak pořádný kus telefonu, který navíc na zádech táhne batoh. Výrobce tak muselo nechat chladným neustále ztenčování telefonů, protože tím by utrpěla hlavní výhoda – fotoaparát. Zatímco výška 123,9 milimetrů a šířka příjemných 60 milimetrů jsou naprosto v normě, tloušťka 13,9 milimetrů je nad dnešním průměrem. Navíc si k oné tloušťce připočtěte dalších několik milimetrů v oblasti fotoaparátu, kde má 808čka v pase necelých 18 milimetrů. To je ale bohužel daň za velký čip fotoaparátu i integrovaný xenonový blesk a lépe to vyřešit nešlo. Nemusíte se však bát, že by snad telefon nešel nosit v kapse u kalhot. Jen počítejte s tím, že jej rozhodně nezamaskujete a zejména v oblasti fotoaparátu se v kapse bude rýsovat.

Už z dálky působí Nokia jako "kus telefonu"

Živě se také debatuje o hmotnosti. Ta činí 169 gramů, což už rozhodně není málo. Takováto čísla jsme byli zvyklí vídávat u telefonu z přelomu tisíciletí. Pokusím se vám přiblížit i reálné dojmy. Při prvním uchopení vám Nokia 808 přijde opravdu hodně těžká, a to především v horní části, kde je umístěn fotoaparát. Takřka nabudete dojmu, že má tendenci k přepadávání. Pokud nebudete mít trpělivost, ztratí 808 všechny sympatie během pár vteřin. Telefon jsem na pár minut půjčil hned několika lidem a první reakce vždy směřovala na adresu hmotnosti. Po pár minutách ale prvotní šok ustupuje a vaše ruka si zvyká, že teď drží něco těžšího. Telefon aktivně používám více než dva týdny a vyšší hmotnost mi již nečiní žádný problém.

Do ruky padne dobře, jen je trochu těžší

Nebýt hmotnosti, nebylo při diskuzi o pohodlnosti držení o čem diskutovat. Nokia 808 totiž není nijak široká a pohodlně jej uchopíte i do menší dlaně. Navíc má zaoblené boky a vystouplý fotoaparát může skvěle posloužit k zapření prstu, čímž jistotu úchopu v podstatě pojistíte. Větší tloušťka a vyšší hmotnost budí dojem poctivě zpracovaného telefonu. A je tomu opravdu tak. Telefon nevydává žádné nežádoucí pazvuky a rozhodně se nekroutí. Velmi kvalitně působí také speciální úprava použitých plastů. Jednak je zdrsněná, příjemná na omak a dále působí odolným dojmem. Připomíná například magnesiová těla zrcadlovek. Nemusíte se bát nějakých škrábanců či oděrek. Zcela cizí jsou Nokii 808 otisky prstů. Samozřejmě vyjma displeje. Výtku u zpracování tak mám je v případě zadního krytu. Ten se od prvního momentu pohybuje ve vertikálním směru zhruba o půl milimetru. Nejde o nic strašného a navíc se zdá, že se vůle nebude zhoršovat, nicméně u tak drahého telefonu nad tím oko přimhouřit nelze.

Tloušťka je díky fotoaparátu nad dnešním průměrem

Zpracování čelní strany se výrobci povedlo. Docílil totiž dojmu, že je vše naprosto černé a takřka nic onu plochu nenarušuje, snad jen logo výrobce nad displejem. Pokud nebudete zrovna zkoumat displej z několika málo centimetrů, nemáte šanci odhadnout, kam až sahá jeho plocha. Pod displejem je nenápadná podlouhlá klávesa. Ve skutečnosti jsou na této klávese tři hardwarová tlačítka. A tady budu Nokii chválit hned několikrát. V prvé řadě za využití klasických tlačítek, za druhé za jejich skvělé maskování, jejich funkce se objeví až po rozsvícení a za třetí za jejich skvělé zpracování. S podobnou troj-klávesou jsme se setkali třeba na modelech 603 či Lumia 710 a v obou případech nám mnoho radosti neudělala. V modelu 808 je ale vše jinak. Všechny tři části se tisknou jistě a s ideálním odporem. Středové tlačítko má navíc funkcí informační diody. Při zmeškaném hovoru či nové SMS zprávě zběsile poblikává. Délku poblikávání lze ručně nastavit. Snad jedinou malou vadou čelní strany jsou ulpívající otisky prstů. Nejde ale o nic markantního.

Sázka na hardwarová tlačítka pod displejem Nokii tentokrát vyšla

Precizní práci Nokia odvedla také po bocích přístroje. Začněme trošku netradičně od spodní strany. Na ní se nachází hned dvojice mikrofonů. Větší dírka skrývá mikrofon pro hovory, ta menší je první reproduktor k nahrávání videa. Levý bok je zcela čistý a nic na něm nenajdete. Horní strana je doslova poseta konektory a druhým mikrofonem pro nahrávání videa. Vezmeme-li to zleva, jde o pod krytkou schovaný microHDMI konektor, microUSB konektor a 3,5 mm jack konektor. Pravý bok svou sestavou tlačítek asi nikoho nepřekvapí, vůbec ne majitele některé novější dotykové Nokie. Od shora jde o kolébkové tlačítko regulující hlasitost, pod kterým je posuvník zamykající, respektive odemykající displej. Ten je zpracován poctivě, klade přiměřený odpor, neřeže do prstu a nijak nerachotí při zatřepání telefonem. Při delším podržení posuvného tlačítka v dolní poloze dojde k rozsvícení LED diody. Tato praktická funkce tedy zůstala zachována. Ještě o něco níže na pravém boku nemůže chybět dvou polohová spoušť fotoaparátu.

Rozmístění konektorů a tlačítek po bocích je promyšlené

Zadní stranu nemusela Nokia nijak ozvláštňovat, neboť je nezaměnitelná. Masivní a vystouplá část s fotoaparátem zahrnuje bílou LED diodu, xenonový blesk, velkou čočku fotoaparátu a ještě hlasitý reproduktor. Vše je umístěno do stříbrné plošky, což celému uskupení dodává luxusní dojem. Na zadní straně dále kromě loga výrobce zaujme podlouhlý výstupek ve spodní části. Jeho funkce je prostá, při položení telefonu na desku stolu se zadní kryt nedotýká desky, ale tuto „tvrdou“ práci má na starost právě onen výstupek.

Zadní strana vypadá díky fotoaparátu velmi mohutně

Baterie a výdrž: dlouhé dny se Symbainem

Špičkový telefon, malá výdrž. Dnes ještě stále platná rovnice, která nedělá radost žádnému uživateli. Tak trochu proti proudu, naštěstí, byl většinou operační systém Symbian. Telefony jím vybavené vydržely vždy o něco déle. Důvodů delší výdrže je ale více. Menší displeje či slabší procesory než měla a má současná špička telefonů. Ať už je to jakkoli, v Nokii 808 PureView naleznete Li-Ion baterii s průměrnou kapacitou 1400 mAh. Důležité věci se nacházejí i pod baterií. Jde o sloty pro microSDHC kartu a microSIM kartu. Ano, Nokia 808 vyžaduje „tu menší SIMku“. Někdo by mohl namítat nešťastné umístění slotu na paměťové karty, ale kolik z vás mění každý den paměťovku?

Sloty pro microSIM a paměťovou kartu hledejte pod baterií

Nyní už se přesuneme k samotné výdrži. Mám-li shrnout do tří slov, není vůbec špatná. Při běžném používání, kdy budete většinu dne na Wi-Fi, necháte spuštěné aktualizace vašich účtů, vyřídíte pětici kratších hovorů a deset SMS, se dostanete velmi snadno na 2 dny. Pokud nepotřebujete být neustále online, připočtěte si k výdrž ještě den navíc. Den si naopak odečtěte v případě, že kromě neustálého online stavu bude po většinu svítit displej. Stejně jako na jiných telefonech, i na Nokii je velkým žroutem. Ještě větším žroutem je ale xenonový blesk. Pokud tedy budete mít v plánu fotografování nějakého večírku, kdy se blesk nezastaví, může se baterie vybít i za několik hodin. Naštěstí je ale klasicky vyměnitelná a můžete si koupit druhou baterii a tu pak v případě větší zátěže vyměnit.

Zadní kryt, vykazující drobnou vůli, se sundává celý

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. V případě prohlížení internetu, kdy byl telefon připojen na zabezpečenou síť Wi-Fi, aktualizace potlačeny a jas displeje nastaven na 50 %, ale Nokia 808 příliš nepotěšila. K vybití došla za 6 hodin a 18 minut, kdy se každou minutu načetla náhodná stránka mobilenet.cz Příjemnějšího výsledku jsme dosáhli při testu hudebního přehrávače. Telefon fungoval v leteckém módu, zvuk byl posílán do dodávaných sluchátek, hlasitost nastavena na 50 %. Bez čtvrt hodinky Nokia hrála 30 hodin.

Zvuk: tradičně dobrý

Zvuková kvalita je ve spojení s Nokií v dobrých rukách. Začněme od hlasité reprodukce. V jejím případě je škoda, že se nedostalo na dvojici reproduktorů, která by zajišťovala stereo podání. Spokojit se musíte s jedním reproduktorem, který je ale velmi kvalitní i hlasitý. Hudba z něj se linoucí nepostrádá ani basovou složku, kterou můžete dle libosti upravovat nastavením ekvalizéru či zapnutím funkce Dolby. Dodávaná pecková sluchátka zajmou svým tvarem. Pokud je dáte do uší, nikam nevyčnívají. Jejich kvalitu bych hodnotil jako průměrnou na standardní poslech. Nechybí výšky ani hloubky. Basů by mohlo být klidně o něco méně.

Reproduktor se nachází hned pod fotoaparátem

Displej: hrubší špička

V titulku k části o displej jsem jej charakterizoval trošku zmatečně. Jak může být hrubší displej špičkový? Máte pravdu, nemůže. Přesto řadím displej Nokie 808 PureView k velmi kvalitním. Kladně hodnotím úhlopříčku. 4 palce jsou ideálním kompromisem pro mnoho uživatelů a zároveň telefon není přehnaně velký. Prvním a posledním zádrhelem je rozlišení. Nokia měla se svým systémem Nokia Belle v podstatě svázané ruce a byla nucena ponechat rozlišení na 640 x 360 pixelů, které jsme viděli již mnohokrát v minulosti. Výsledkem je hrubší rastr, než který nabízí konkurence. Jednotlivé pixely, budete-li je hledat, snadno uvidíte. Při běžném používání si jich ale takřka nevšimnete.

AMOLED displej je skvěle čitelný, jen nabídne slabší rozlišení

Mezi špičku displej táhne zobrazovací technologie AMOLED spolu s vylepšením ClearBlack. Displej je opravdu skvěle čitelný, nabízí živé barvy, špičkovou černou a je radost na něj pohledět. Navíc se nemusíte být ani ostrého sluníčka. Po většinu času testování jsem měl nastaven jas na 50 % a neměl jsem problém s čitelností. Taktéž pozorovací úhly jsou skvělé a snesou srovnání s těmi nejlepšími. Nebýt nižšího rozlišení, nebylo by displeji Nokie 808 co vytknout.

Hardware: závidět, nebo se smát?

V našich zeměpisných šířkách aktuálně doba čtyřjádrová, která přebrala nadvládu po loňské době dvoujdárové. Řeč je samozřejmě o procesorech a honbě za počty jader. Tento do značné míry nesmyslný závod nechává Nokii zcela chladnou. Prozatím nenabídla jediný vícejádrový telefon a nezmění to ani model 808. Jeho jednojádrový procesor se dostal na takt 1,3 GHz. Tomuto procesoru ještě pomáhá speciální menší procesor, který se stará o akceleraci FullHD videa také zpracování fotografií. Nápomocný je rovněž grafický akcelerátor a hodnota operační paměti RAM je 512 MB. Po naběhnutí systému zbývá většinou okolo 280 MB RAM volných.

Uživatelské prostředí: Symbian žije a z hluboka dýchá!

Dostávám se k další kontroverzní části dnešní recenze. Operačním systémem v modelu 808 PureView je Nokia Belle s Feature Packem 1. Původně, před přejmenováním, šlo o systém Symbian Belle. Jde tedy o systém, který pohřbila loni v únoru sama Nokia, systém který už několik let čelí ostré kritice snad i za to, že vůbec je. Před pár lety totiž Nokia zaspala dobu a Symbian nepružně reagoval na nástup dotykového prostředí. Za 4 roky se ale stihlo mnohé změnit a současný stav systému Nokia Belle s Feature Packem 1 je plně konkurenceschopný a může být kvalitní alternativou ke známějším systémům. Pojďme se na něj ale podívat z blízka.

Pohotovostní obrazovky s widgety

Začínat nemůžeme nikde jinde, než u odemykací obrazovky. Tu však možná ani moc neuvidíte, protože se zobrazí jen při odemykání ve stylu středová klávesa a dotyk displeje. Ani tedy nevadí, že samotná odemykací obrazovka nenabízí mnoho informací. Datum a čas si totiž můžete nechat svítit stále na displeji. Tuto šikovnost umožňuje AMOLED displej a právě systém Nokia Belle. Stačí tedy jen mrknout na ležící telefon a hned vidíte velké hodiny, datum i ikonky informující o případných zmeškaných událostech.

Pohotovostní obrazovky s widgety v režimu na šířku

Pokud se rozhodnete telefon odemykat posuvným tlačítkem na boku, vyhnete se zcela odemykací obrazovce a dostanete se rovnou na pohotovostní obrazovku, na které jste naposledy zůstali. V Nokii 808 tedy není nic jako hlavní pohotovostní obrazovka. Počet pohotovostních obrazovek je omezen počtem 6. Můžete ale mít třeba jen dvě nebo jedna, záleží na vás. Obrazovky jsou průchozí a snadno se tak dostanete z poslední na první či opačně. Specialitou systém Nokia Belle je individuální tapeta pro každou pohotovostní obrazovku. Spolu s Feature Packem 1 se výrazně rozšířila nabídka widgetů. Celkem jich je 47 a další si můžete doinstalovat. Pryč je rovněž doba, kdy byly widgety o jedné velikosti. Už verze Nokia Belle přinesla widgety o různých velikostech. Kromě widgetů si na obrazovky můžete nasázet i zástupce jednotlivých aplikací.

Informační lišta a úprava pohotovostních obrazovek

Prostředí Nokia Belle je plně přizpůsobené pro práci i v režimu na šířku a to ve všech úrovních. Stačí tedy jen překlopit telefon i pohotovostní obrazovky se spolu s widgety přeskupí. To je mezi chytrými telefony málo vídaný jev. Pro orientaci na šířku si dokonce můžete na každé obrazovce zvolit odlišné uspořádání widgetů, než pro režim na výšku. Šikovné a unikátní. V horní části displeje se nachází informační a výsuvná lišta. Ta se velmi podobá té, kterou známe z Androidu. Najdete v ní informace o zmeškaných událostech, mobilní a Wi-Fi sítí a nechybí ani rychlé zapnutí mobilních dat, Wi-Fi, Bluetooth či tichého profilu. Ve spodní části displeje se pak nachází trojice tlačítek. První tlačítko vás zavede do seznamu aplikací, respektive hlavního menu. Stejnou funkci ale má i středová, hardwarová klávesa. Druhé tlačítko na displeji slouží k vytáčení čísla a třetí k nastavení pohotovostních obrazovek. Takřka totožného menu nastavení se dočkáte i při delším podržení prstu na prázdném místě obrazovky.

Seznam aplikací

Seznam aplikací je vertikálně orientovaný a pracuje s maticí 4x3 ikonky. Dle aktuální módy je menu tvořeno jako dlouhý a ještě delší (záleží na počtu instalovaných aplikací) seznam, ve kterém rolujete. Pokud by vás to zajímalo, po zapnutí je v hlavním menu 64 ikonek. Zda-li je to přehledné, nechám na každém z vás. V každém případě lze ale hlavní menu opravdu razantně proměňovat. K samozřejmostem patří možnost zobrazení ve stylu seznamu a možnost si ikonky přeskládat dle libosti. Mnohem důležitější je ale možnost vytvářet složky a do nich seskupovat vámi zvolené aplikace. Díky tomu si tak vlastně můžete menu přeskládat tak, že si vystačíte třeba jen s 12 ikonkami a nebude nutné dlouze rolovat. Každý si tedy najde své ideální řešení, které mu bude nejvíce vyhovovat. Praktické je rovněž vyhledávání, které může usnadnit a především zrychlit práci při hledání konkrétní aplikace.

Úpravy seznamu aplikací

Funkce zpět je zakomponována do spodního řádku a vždy vás dostane o úroveň výše. Pokud stisknete středovou klávesu, dostanete se vždy na pohotovostní obrazovku. Využívat můžete rovněž červené sluchátko, které vás při krátkém stisku vrátí do hlavního menu. Při delším podržení vás nejprve přesune až na pohotovostní obrazovku a vzápětí vyvolá nabídku před vypnutím, ve které se nachází položky profily, letecký mód, úsporný režim, zamknutí telefonu a vypnutí. Pokud červené sluchátko podržíte déle než tři vteřiny, dojde k okamžitému vypnutí.

Seznam aplikací a informační lišta na šířku

Proměnou s příchodem Feature Packu 1 prošla nabídka naposledy spuštěných aplikací. Ta se stále vyvolává delším podržením středového tlačítka. Nově ale nabízí náhled celého zmenšeného displeje a nikoliv jen jeho výřez jako dříve. To usnadňuje orientaci. Multitaskingová nabídka tak vypadá velmi podobně, jako u Windows Phone. U každé aplikace je navíc křížek a můžete ji tak snadno zavřít.

Naposledy spuštěné aplikace

Velmi příjemným překvapením je celková rychlost prostředí. Navzdory postaršímu jednojádrovému procesoru běhá vše neuvěřitelně plynule. Nokia si troufla na opravdu hodně animací a ani ty nečiní telefonu díky grafické kartě sebemenší problémy. Velmi efektní je například animace při překlopení telefonu. Nokii 808 nedochází dech ani při spuštění více aplikací a stále vše bravurně zvládá. Některé problémy se samozřejmě najdou, jako například tradičně pomalý Nokia obchod nebo delší spouštění některých náročnějších stažených aplikacích, jinak je ale vše opravdu velmi rychlé. Aktuálně na trhu nebude mnoho rychlejších telefonů. S optimalizací softwaru si tedy Finové dali opravdu práci a já nemůžu jinak, než je chválit.

Fotoaparát: jednoduše skvělý

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu. K největšímu trumfu, kterým je fotoaparát. Nabízí rozlišení 41 megapixelů, automatické ostření, LED diodu, silný xenonový blesk, čip velký 1/1,2 palce a světelnost F/2,4. Tolik v rychlosti parametry fotoaparátu. Pokud byste se rádi dozvěděli o fotoaparátu opravdu vše do nejmenších detailů, odkážu vás na náš dřívější speciální článek. Níže se na fotoaparát podíváme o něco stručněji.

Fotoaparát působí opravdu mohutně

V prvé řadě si zřejmě kladete otázku, proč 41 megapixelů? Klasická odpověď, že jde o marketingový tah, ale v případě Nokie 808 neplatí, byť lákadlo to bezpochyby je. Velké rozlišení má dva důvody. Fotku v plném rozlišení, které činí 38 megapixelů v režimu 4:3 a 34 megapixelů v širokoúhlém režimu 16:9, můžete později různě upravovat, především dělat mnoho výřezů a výsledek bude stále velmi kvalitní. Smířit se budete muset jen s velikostí fotografie, která se pohybuje od 10 do 20 MB.

TIP! Nokia 808 PureView a její 41 Mpx fotoaparát: vše, co jste o něm chtěli vědět

V oblasti fotoaparátu je telefon výrazně tlustší

Druhé využití vysokého rozlišení nabízí technologie PureView. Po její aktivaci máte na výběr rozlišení 8, 5 a 3 megapixely v poměru stran 4:3 a 8, 5 a 2 megapixely při poměru stran 16:9. Kouzlo technologie PureView spočívá v tom, že snímek je pořízen v plném rozlišení a pak zmenšen na 8 megapixelů, přičemž na každý pixel pak může připadat více fyzických pixelů. V případě 8 megapixelů to bude 5 fyzických pixelů. Při pěti megapixelech se počet fyzických pixelů zvýší na osm, při třech megapixelech na 14 a při širokoúhlých dvou megapixelech se dostanete až na 21 fyzických pixelů. Výsledné snímky tak budou barevně vždy perfektně věrné a navíc se takřka zcela vytratí digitální šum, který vídáme téměř u všech fotoaparátů v mobilních telefonech.

V režimu 4:3 se využívá maximum bodů na výšku, v režimu 16:9 se využívá maximum bodů na šířku

S „kouzlem“ PureView souvisí ještě digitální zoom, který se v mobilních telefonech poprvé setkává s praktickým využitím. Navíc jde o další důvod vysokého rozlišení. Nokia chtěla nabídnout možnost přiblížit snímanou scénu, jenže optický zoom použít nemohla, to by hrb na zádě byl už opravdu obrovský. Díky sníženému rozlišení v PureView módu ale můžete přibližovat bez ztráty kvality a záleží na zvoleném rozlišení, kam vás až zoom pustí. Při 5 megapixelech si například scénu přitáhnete 3x bez ztráty kvality, jako u jiných fotomobilů. Samozřejmě už ale nebudete moci využít fyzické pixely navíc, jelikož ty budou využity pro účel přiblížení. V Nokii 808 PureView tedy nejde o digitální zoom, který snímek ve výsledku digitálně dopočítá, ale nýbrž o výřezy, jenže bez ztráty kvality výsledného snímku. Jedná se opravdu o geniální využití vysokého rozlišení, díky čemuž máte i ve fotomobilu prakticky plnohodnotný zoom, u kterého ani při přiblížení není problém se sníženou světelností, jako u optického zoomu.

Možnosti zoomu v režimu PureView

Volně se přesuneme k další skvělé věci, kterou konkurence může jen tiše závidět. Na mysli mám silný xenonový blesk, který je navíc podpořen LED diodou, která se rozsvítí v době, kdy telefon ostří a potřebuje na scénu vidět. Xenonový blesk dosvítí zhruba na 4 metrovou vzdálenost, což je téměř třikrát dále než LED dioda. Xenonovému blesku nechybí ani funkce předblesku, která eliminuje nežádoucí červené oči. Xenonový blesk je mnohem silnější než LED dioda a objekty doslova zmrazí, což oceníte zejména u večerních party fotek, na kterých nebudete mít lidi rozmazané tak, jako u klasických fotomobilů s LED diodami.

Důležitý pomocník: xenonový blesk

Pohodlí při fotografování obstarává dvoupolohová spoušť fotoaparátu, která se tiskne velmi dobře. Navíc lze nastavit, zda má dojít k aktivaci fotoparátu i z uzamčeného telefonu. Postačí jen dlouze podržet spoušť, i když je zhasnutý displej.

Také prostředí podrobně popisujeme v samostatném článku a tady si jej stručněji připomeneme. Speciální fotomobil si zaslouží inovované prostředí, řekla si Nokia. Na začátku máte na výběr ze tří základních nabídek. Finové myslí na rychlé fotografování a nechybí automatický režim, kdy jen „cvakáte“ v 5 megapixelech a režimu 16:9. Takový pěkný ideál na běžné fotky. Druhou nabídku tvoří různé scény, jako například krajina, portrét či makro. Vyřádíte se ale až ve třetí nabídce, která je plně ve vaší režii. Nastavujete si opravdu vše, rozlišením počínaje (maximálně 38 megapixelů), přes hodnotu ISO, kontrast, barevný nádech, ostrost, expozici a vyvážením bílé konče. Velkou pochvalu dávám za možnost si trojice různých nastavení uložit a jednoduše mezi nimi přepínat.


Prostředí fotoaparátu

Jak fotí?

A nyní již nastala chvíle, kdy se podíváme na výsledné snímky, které pořizuje Nokia 808 PureView. Podíváme se samozřejmě na exteriér, interiér, makro snímky, ale i záběry v noci. Ve většině případů jsme jednu scénu nasnímali jak v plném rozlišení, tak v režimu PureView. Neopomněli jsme ani digitální zoom a několik vlastních výřezu ze snímků o rozlišení 38 megapixelů. Na samotný závěr se pak podíváme na pár prvních videozáznamů.

TIP! Nokia 808 PureView a její 41 Mpx fotoaparát: vše, co jste o něm chtěli vědět

Ukázkové snímky - Exteriér

Začínáme klasicky fotografiemi z exteriérů. Sluší se připomenout, že všechny snímky jsou pořízeny s nastavením nejvyšší obrazové kvality. I přes ne zcela ideální podmínky jsou fotky barevně věrné a takřka bez šumu. Nejméně šumu je na fotografiích v režimu PureView, kdy je opravdu znát výhoda hned několika fyzických pixelů v jednom. Navíc budou rozlišení v režimu PureView využívána nejvíce. Proč? Velikost snímků v maximálním rozlišení se totiž pohybuje od zhruba 10 MB do 20 MB.

Velké rozlišení se ale může hodit v případě, že plánujete z pořízených snímků dělat doma výřezy. Jak můžete vidět třeba hned na první skupince fotografií, i vzdálený vysílač lze celý přiblížit. Velmi kvalitní je dle očekávání bezztrátový digitální zoom.

Exteriér - 38 Mpx, 34 Mpx, 8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx a výřez z maximálního rozlišení

Exteriér - porovnání maximálního rozlišení s PureView (8 Mpx)

Exteriér - 38 Mpx, 8 Mpx a maximální zoom při 8 Mpx

Exteriér - 38 Mpx, 8 Mpx a PureView s maximálním zoomem

Exteriér (detaily) - 38 Mpx, 8 Mpx a maximální zoom

Exteriér - 38 Mpx, 8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx a maximální zoom

Barevné tóny

Ukázkové snímky - interiér a šero

Fotografování interiéru je ve většině případů bezproblémové. Pokud je alespoň průměrné osvětlení, velký čip zajistí minimálního hladinu šumu a dostatečné detaily. Nejlepších výsledků dosáhnete v režimu PureView. Pokud bude světla už opravdu málo, pomůže dostatečně silný xenonový blesk.

Interiér - 38 Mpx bez blesku, 38 Mpx s bleskem a 8 Mpx bez blesku

Interiér - 38 Mpx - porovnání bez a s bleskem

Interiér - 38 Mpx bez i s bleskem, 8 Mpx, 5 Mpx a 3 Mpx

Interiér bez blesku, s bleskem, výřez

Interiér s bleskem, bez blesku, výřez bez blesku, 8 Mpx, 5 Mpx a 3 Mpx

Interiér - protisvětlo

Interiér v šeru - porovnání 38 Mpx a 8 Mpx bez blesku a s bleskem

Naprostá tma a xenonový blesk

Noční snímky - první bez blesku, druhým s bleskem

Ukázkové snímky - makro

Vzhledem k většímu čipu lze makro snímky fotit až od 15 centimetrů a dále. To uvádí výrobce. Reálně telefon ale ostří spíše až od 20 centimetrů. Přijde vám to příliš daleko? Pak je tu snadná pomoc. Buďto si scénu rovnou přiblížíte nebo na počítači provedete výřez, jelikož jak jsme si řekli již výše, to není u 808 PureView problém.

Makro - text

Makro - květ

Další fotografie vyfocené Nokií 808 PureView

Videozáznam

Kromě pořizování fotografií je Nokia 808 přeborníkem i v záznamu videa. Dokonce se pyšní titulem první telefon s jednojádrovým procesorem umožňující záznam FullHD videa. I když to není úplně pravda. Právě ono FullHD obstarává podpůrný procesor určený jen pro video a obecně rychlé zpracování obrovského množství informací tekoucích z čipu s vysokým rozlišením . Možnosti videa jsou velmi rozsáhlé a prakticky stejné, jako u fotografií. Na výběr máte trojici rozlišení – 1080p, 720p a 360p. Zvolit si můžete také snímkovací frekvenci, maximem je 30 snímků za vteřinu.

Prostředí video kamery

Obrazová kvalita je na velmi vysoké úrovni. Vhod přijde stabilizace, která opravdu pomáhá především při zoomování. Ano, i u videa máte možnost bezztrátově přibližovat a vězte, že to opravdu stojí za to. Při FullHD videu můžete přibližovat 4x, u HD videa 6x a při nejnižší kvalitě 640 x 360 pixelů dokonce 12 x. Samozřejmostí je automatickékontinuální ostření, které ale hned na několika kouscích trochu zlobilo a bylo buď pomalé, nebo přeostřit odmítalo. To však jistě napraví jedna z prvních aktualizací. Kromě automatického kontinuální ostření můžete přepnout na ruční. Telefon pak zaostří tam, kam položíte prst, a to i v průběhu natáčení videa. Toto ostření již funguje perfektně a rychle.

S videem se pojí také funkce Nokia Rich Recording, která se týká zvuku. Již výše jsme si řekli, že Nokia disponuje dvěma mikrofony a záznam zvuku tak probíhá ve stereo kvalitě. Nokia však šla ještě dále. Zvuková stopa má prodloužený dynamický rozsah, čímž dokáže zachytit kvalitně velmi tiché i velmi hlasité zvuky ve vysoké kvalitě. Tím Nokia zabránila nepěkným rezonancím a degradaci zaznamenaného zvuku. Při nahrávání hlasitého koncertu tak nebudete mít klasicky nekvalitní zvuk, jako z mnoha jiných telefonů, ale kvalitní a hlubokou nahrávku.

Níže naleznete testovací videa, kde nejprve porovnáváme rozlišení 1080p se 720p, posléze se zaměříme na zoom a stabilizaci obrazu, abychom testy zakončili nočním video záznamem. Každé video je nahrané na YouTube a rovněž zvlášť jako samostatný soubor pro lepší posouzení kvality.

Porovnání 1080p videa a 720p videa

Nokia 808 PureView (testovací video) – 1080p, exteriér, stabilizace

Nokia 808 PureView(testovací video) - 1080p, exteriér, stabilizace (58,64 MB, mp4)

Nokia 808 PureView (testovací video) – 720p, exteriér

Nokia 808 PureView (testovací video) - 720p, exteriér, stabilizace (34,20 MB, mp4)

Porovnání videa se stabilizací a bez stabilizace

Nokia 808 PureView (testovací video) – 1080p, exteriér, se stabilizací

Nokia 808 PureView (testovací video) - 1080p, exteriér, se stabilizací (95,15 MB, mp4)

Nokia 808 PureView (testovací video) – 1080p, exteriér, bez stabilizace

Nokia 808 PureView (testovací video) - 1080p, exteriér, bez stabilizace (95,65 MB, mp4)

Noční video a ukázka zoomu

Nokia 808 PureView (testovací video) – exteriér, noc

Multimédia: bavte se od rána do večera

Začneme opět tradičně hudebním přehrávačem. Ten se žádných změn nedočkal a nám to vůbec nevadí. Hudební přehrávač v Nokiích je graficky zdařilý a nezaostává ani funkcemi. Třídění probíhá pomocí ID3 štítků, ale vytvářet si můžete i vlastní playlisty. Velmi efektně vypadá coverflow, která naskočí v momentě, kdy telefon překlopíte do horizontální podoby. Při přehrávání máte k dispozici náhled alba, čas a základní ovládání. V nastavení si můžete vybrat jeden z přednstavených ekvalizérů. Velkou škodou je absence vlastního ekvalizéru. V hlubším nastavení je pak možnost zapnout Dolby (fungují jen se sluchátky), vyvážit hlasitost pro levý a pravý kanál či zintenzivnit hlasitost. Kromě formátu MP3 pak Nokia přehraje ještě M4A, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA.

Hudební přehrávač

Až vás omrzí vlastní hudba, můžete zkusit FM rádio s podporou RDS. Rádio automaticky naladí všechny dostupné stanice, jejichž počet je, zdá se, neomezen, nebo postačí každému. Na sluchátka, sloužící jako anténa, Nokia chytla 27 stanic. Specialitou Nokie je FM vysílač, neboli možnost svou hudbu vysílat na rádiových vlnách a naladit si vysílání například v autorádiu.

FM rádio s RDS a FM Transmitter

Samozřejmostí je video přehrávač, který si poradí až s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Problém mu nedělá formát AVI či kodeky DivX a Xvid. K dobru mu lze připočíst i rychlost, se kterou videa spouští. Naopak pokárat jej musím za neznalost češtiny v případě titulek. Ty sice dokáže zobrazit, ale znaky s háčky neumí.

Videopřehrávač a Nokia obchod

Nokia 808 PureView spotřebuje nejen kvůli například filmům hodně místa v paměti. Velké jsou také fotografie. Interní paměť nabízí luxusních 16 GB prostoru a můžete jej rozšířit za pomoci paměťové karty až o dalších 32 GB. Stále málo? Dobrá, k dispozici vám je funkce USB host. Postačí již jen redukce a připojíte svůj flashdisk. Externí disk bez vlastního napájení Nokia 808 nerozchodila, ale flanky a třeba počítačovou myš ano.

Jednoduchá je galerie fotografií. Důležité ale je, že pracuje opravdu svižně. Při prohlížení můžete jedním stiskem daný snímek sdílet na Facebook. V menu je dále zakomponováno sdílení na Flickr. K dispozici je také editor fotografií, který dokáže odstranit červené oči, měnit kontrast, světelnost, přidávat rámečky či další efekty. Editovat můžete i svá videa. V poslední aktualizaci byla nabídnuta provázanost se službou SkyDrive, kde si nastavíte svůj Windows Live účet, a poté můžete své fotografie nechat automaticky nahrávat na web. Zvolit lze i nahrávání pouze v případě, že jste připojeni přes Wi-Fi.

Galerie obrázků

V základní nabídce najdete pouze jednu jedinou hru – Bounce. Ta je ale přítomna ve speciální verzi a lze ji hrát jen přes Bluetooth nebo NFC. Další hry si ale můžete stáhnout z Nokia obchodu. Jako dárek máte možnost si během prvních 30 dní stáhnout například oblíbené Angry Birds zcela zadarmo.

K zábavě jistě patří také microHDMI konektor. Stačí mít patřičný kabel a za chvilku máte Nokii 808 propojenou s vaší televizí. S ohledem na nižší rozlišení ale není obraz na celé obrazovce, v případě, že chcete prohlížet celé prostředí. Pokud budete chtít prezentovat vaše fotografie či si pustit film, určitě využijete služeb aplikace Big Screen. Ta na televizi zobrazuje speciální prostředí již po celé ploše a telefon pak slouží jen jako ovladač.

Telefonní funkce

Telefonní seznam umožňuje přidání neomezeného počtu kontaktů, jejichž počet se odvíjí od dostupné interní paměti. U každého kontaktu můžeme přiřadit mnoho čísel, vlastní obrázek, vyzvánění melodii, e-mailové adresy, poznámky, datum narozenin, Facebook, Twitter a mnoho dalších informací. Nokia Belle ale ustrnul v minulosti a postrádám synchronizace například s Google účtem, Microsoft účtem nebo jinými cloudovými službami. Synchronizaci můžeme provést pouze s Nokia účtem nebo Facebookem či Twitterem. Z nich kontakt čerpá přiřazené obrázky a multimediální obsah. Jinak lze kontakty do telefonu dostat pouze klasicky skrze synchronizaci s Nokia Suite z Outlooku či jiného programu.

Telefonní funkce

Mimo kontaktů můžeme vytvářet i vlastní skupiny. Každé skupině můžeme přiřadit specifické vyzvánění, obrázek ale přidat nejde. Můžeme ji přejmenovat nebo smazat, přidat a odebrat členy. Kontakty můžeme zálohovat na paměťovou kartu, tuto volbu ale nenalezneme přímo v telefonním seznamu, ale při vstupu do správce paměti. Spokojeni budete s kvalitou zvuku při hovoru. Je čistý a dostatečně hlasitý. Nijak si nikdy nestěžovala ani opačná strana.

Zprávy, e-maily, sociální sítě

Oblast zpráv je v duchu, v jakém jej známe u ostatních zařízení se systémem Nokia Belle. Příchozí zprávy můžeme nechat zobrazovat ve stylu konverzací nebo složek. Lze měnit velikost písma ve třech stupních. K psaní slouží dva typy klávesnic. První, alfanumerická, je pohodlná a hodí se pro ty, kteří jsou zvyklí na klasické rozestavění. Druhou možností je QWERTY klávesnice, kterou lze využívat v režimu na výšku i na šířku. Díky větší úhlopříčce displeje jsou obě klávesnice vcelku pohodlné a k překlepům dochází minimálně. Hodí se přítomnost čárky a tečky v základním uspořádání. Není tudíž zapotřebí tak často otevírat nabídku speciálních symbolů. Postrádat nebudete ani odpočítávání napsaných znaků spolu s informací o počtu SMS, do kterých se váš text rozdělí.

SMS zprávy nabízejí bohaté nastavení

Vestavěný e-mailový klient podporuje protokoly POP3, IMAP a SMTP. Umožňuje zobrazit složky, nastavení podpisu a také velikost písma. Nevýhodou je, že nově došlé maily nejsou zobrazovány příslušnou ikonkou ve stavové liště či jinou zprávou, ale pouze zvukovou notifikací. Pokud na displeji nemáte umístěn widget, často vám nové e-maily uniknou, což může být problém. Nepomůže ani informační LED dioda, jelikož ani ta s e-maily nespolupracuje.

E-mailový klient

Palčivým problémem Symbianu jsou sociální sítě. Snad jakoby si systém připadal příliš starý na tyto výdobytky. V každém případě je v základu připravena aplikace Social, sdružující zároveň Facebook a Twitter. Brzy zjistíte, že všechny vedou na jedno a totéž místo. Aplikace je oproti prostředí poměrně pomalá a především se krkolomně ovládá. Ani grafické uspořádání příspěvků není zrovna dvakrát přehledné. Naopak vcelku povedený je widget, zobrazující nové statusy a další informace. Abych ale Nokii jen nekřivdil, oproti starším modelům je aplikace o dost použitelnější a především nepadá.

Nepříliš povedená aplikace Sociální sítě

Organizační funkce a GPS: s příspěvkem od Microsoftu

Základem organizačních funkcí musí být kalendář. Ten je zpracován přehledně a nabízí měsíční a denní náhled. Týdenní chybí. V případě měsíčního náhledu zbylo dost místa a pod kalendářem vidíte aktuální výpis událostí daného dne. Při tvorbě nového kalendáře si lze zvolit barevné odlišení a jeho jméno. Při zadávání nového záznamu vybíráte schůzku, výročí nebo úkol. Nechybí zvolení celodenní události, opakování, přiřazení lokace nebo rovnou přílohy. Nepotěší nemožnost kalendář synchronizovat s vaším Google účtem nebo jinými službami, pro tyto účely je nutné stáhnout aplikaci. Synchronizace s Microsoft Exchange ale samozřejmě nechybí.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Z dalších funkcí stojí za zmínku jednoduché poznámky, základní kalkulačka, diktafon a světový čas. Předinstalován je již tradiční slovník, v základu je v něm pouze angličtina, další jazyky lze ale zdarma stáhnout z webu.

Vhod jistě přijde správce souborů nebo program pro práci s archivy ZIP. Na první pohled vás potěší přítomnost aplikace Quick Office. Jenže ta se zde nachází pouze v bezplatné verzi a dokumenty MS Office lze pouze číst. Zakoupení plné verze možné není, neboť Nokia 808 prozatím není mezi podporovanými zařízeními. Řešení přichází z náruče Microsoftu, který přináší aplikaci Office Mobile a v ní už můžete své dokumenty vesele editovat i vytvářet. Kromě této aplikace připravil Microsoft i poznámky OneNote, aplikaci pro hlasovou a video komunikaci Lync a aplikaci ke sdílení prezentací Broadcast. V základní nabídce aplikací nechybí ani PDF Viewer pro čtení PDF dokumentů.

Aplikace Office Mobile k tvorbě dokumentů MS Office

Již známou a velkou výhodou Nokií je bezplatná navigace včetně mapových podkladů na doživotí. Při prvním spuštění je jen nutné si ony mapy stáhnout. Výběr je rozdělen na kontinenty a dále na jednotlivé státy. Celá Česká republika si ukousne 280 MB, doporučuji proto stahovat přes Wi-Fi. Pak už vám nic nebrání spustit Mapy nebo aplikaci Drive – navigaci. Mapy nabízí různé typy náhledů, nechybí například 3D. Zobrazit si na mapě můžete nechat i vaše fotografie, ke kterým jste přiřadili GPS souřadnice. U navigace si můžete stáhnout navíc hlasové povely, nechybí češtiny či názvy ulic. Nastavit lze denní či noční režim či rychlostní limity. Pokud budete mít přístup k internetu, budou vám poskytnuty informace o dopravě. Pochvalu si zaslouží grafické zpracování menu navigace. Je tvořeno velkými tlačítky s jasnými ikonami, a tudíž je snadné ji ovládat i v autě na držáku.

Nokia mapy a navigace

Ukázková je fixace satelitů, která proběhne i bez pomoci internetu do 30 vteřin. Dokonce i při úplně prvním spuštění se Nokia neloudá.

Při cestování by se mohla hodit aplikace Traveler, která sdružuje informace o počasí, časových pásmech a po zaplacení i o odletech. Počasí má ale ještě svou další aplikaci. Nokia si také připravila novou aplikaci Public Transport, která by vám měla být nápomocna při dopravě městkou hromadnou dopravou. V českých podmínkách ji ale bohužel zatím nevyužijete.

Datové a internetové funkce: bohatá nadílka

Po stránce datových funkcí neponechává Nokia nic náhodě. Kromě Wi-Fi b/g/n s DLNA nabízí samozřejmě dvojici GPRS a EDGE ve třídě 33 a chybět nemůže HSDPA s maximálním rychlostí 14,4 Mbps a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mbps. Spojení s okolím zajišťuje kabelově microUSB konektor a bezdrátově Bluetooth ve verzi 3.0 a s profilem A2DP.

Samotný internetový prohlížeč se Nokia snaží stále vylepšovat. Bohužel ani aktuální verze 8.4, která je součástí Feature Packu 1 má k dokonalosti hodně daleko. Potěší zlepšení rychlosti načítání stránek a následného pohybu po nich. Konkurence na ostatních operačních systémech je ale ještě o hodně dále. Náročnější stránky se načítají dlouho a pohyb po nich je často sekaný a pomalý. Nokia si například stále neporadí s plnohodnotným zobrazením plnohodntného Flashe a problémy činí rovněž například YouTube videa umístěná v článcích. V hlavním menu se sice nachází ikonka YouTube, ale jde jen o odkaz na mobilní internetovou verzi stránky. Podporována je možnost práce s více okny, otevřít jich můžete až šest.

Internetový prohlížeč

Nokia 808 PureView se může pochlubit přítomností čipu NFC, který je umístěn na zadním krytu telefonu. Pomocí NFC lze například párovat zařízení nebo hrát hry. Nokia 808 navíc podporuje tzv. secure element na SIM kartě, díky čemuž umí uložit citlivá data jako hesla, osobní informace, kreditní, debetní či věrnostní karty do hardwarově zašifrované oblasti, která se nachází na SIM kartě. Nová Nokia tak bude jedním z telefonů umožňující bezkontaktní placení. Anténa NFC komunikuje s telefonem pomocí dvou kontaktů.

Závěrečné zhodnocení

Před dvěma lety Nokia odstartovala životní dráhu Nokie N8, jejíž fotoaparát nadchl a zůstal na špici dodnes. Dva roky se ostatní snažily své fotoaparáty vylepšovat a dostihnout Nokii. Když se jim to takřka povedlo, přichází Nokia 808 PureView, kterou v oblasti fotoaparátu zřejmě dlouho žádný telefon nepřekoná. Špičkové rozlišení, technologie PureView, bezztrátový digitální zoom, xenonový blesk. Nic z toho konkurence nenabízí. V tomto ohledu tedy „osm set osmička“ nezklamala a je bez debat nejlepším fotomobilem na trhu s opravdu velkým náskokem.

Nokia 808 PureView

Jenže nejde jen o fotoaparát. Chválit mohu za špičkově optimalizovaný operační systém, jehož plynulost mohou mnozí konkurenti i závidět. Ke špičce patří také technologie displeje, jehož kvality se projeví při čtení z úhlů či venku. Precizní je také konstrukční zpracování. Vhod přijde velká interní paměť spolu se slotem na paměťové karty a funkcí USB host. Málo vídaný je rovněž praktický HDMI konektor. Bohatá je softwarová výbava v čele s navigací či aplikacemi od Microsoftu. Třešničkou na dortu je pak kompletní datová výbava s NFC.

Kromě plusů je tu ale hned několik mínusů. V prvé řadě je to cena, která se vyšplhala na 16 tisíc korun. Je to opravdu tak moc? Nebýt fotoaparátu, je Nokia 808 průměrným telefon spíše střední třídy. Jenže fotoaparát tu je a ne ledajaký. Vývoj trval několik let a vyžádal si nemalé investice. Nicméně i tak je cena nadsazená a bude v následujících měsících pozvolna padat. Skokové zlevnění ale zřejmě neproběhne.

Kromě černé je k dispozici i bílá a červená varianta

Dalším negativem je rozlišení displeje, které na čtyřech palcích příliš jemný rastr nevytvoří. Dále je tu pouze jednojádrový procesor. Na druhou stranu proč chtít více, kdy celé prostředí běhá skvěle. Vadit může pomalejší prohlížeč, špatná provázanost s cloudovými službami a sociálními sítěmi a místy pomalejší nabíhání stažených náročných aplikací. Někomu by mohly vadit větší rozměry a hmotnost. Nejde však skloubit špičkový fotomodel nízkou hmotností.

Konkurenti: kde jste?

Poměrně těžké je říci, kdo Nokii 808 konkuruje. V oblasti fotoaparátu rozhodně nikdo. Pokud bychom ale Nokii 808 vzali jako nejvybavenější model výrobce a srovnali jej s ostatními vlajkovými loděmi ostatních výrobců, bude to mít Nokia 808 velmi těžké. HTC One X, Samsung Galaxy S III i Sony Xperia S nabízejí větší displeje s HD rozlišením, všichni mají alespoň dvoujdárový, ale spíše čtyřjádrový procesor a větší RAM. Všichni jsou o nějaký ten tisíc levnější a nabízí systémy, které jsou modernější a v mnohém Nokia Belle předčí. Nokia kontruje fotoaparátem, HDMI konektorem (ten ale Xperia S má také), paměťovými kartami (ty ale má Galaxy S III také) a především bezplatnou navigací do konce života. Nepřímým konkurentem je i stájová kolegyně Lumia 900, která může nabídnout větší displej, tenčí tělo a operační systém Windows Phone. 808 opět boduje fotoaparátem a funkční výbavou.

Potenciální konkurenti: HTC One X, Samsung Galaxy S III, Sony Xperia S a Nokia Lumia 900

Má tedy Nokia 808 PureView šanci uspět? Dle mého názoru bezpochyby ano. Pokud hledáte mobilní telefon, který vám kompletně nahradí váš kompakt, nemáte jinou možnost. 808 poslouží jako velmi dobrý chytrý telefon a zároveň špičkový fotoaparát. Zvolte ji i v případě, že hodně cestujete a využijete navigaci. Jasnou volbou je 808 pro zastánce Symbianu. Pokud ale jen chcete kvalitní chytrý telefon s výkonem a dobrým displejem, zvolte jinou značku, která vám nabídne více za méně peněz. Také pokud je prohlížení mnoha náročnějších internetových stránek a sociálních sítí vaší častou činností, poslouží jiné telefony lépe.

Nokia 808 PureView můžete zakoupit ve značkovém obchodě Nokia.

nokia-808-pureview
Klady
  • na displeji lze mít stále čas a datum
  • notifikační dioda
  • záznam FullHD videa
  • kvalitní dílenské zpracování
  • FM vysílač
  • kvalitní zvukový výstup
  • bohatá softwarová výbava
  • NFC
  • USB host (připojení flash disku, myši)
  • microHDMI konektor
  • AMOLED displej s technologií ClearBlack
  • skvěle optimalizovaný systém
  • xenonový blesk a LED dioda
  • bezztrátový digitální zoom
  • bezkonkurenční fotoaparát s rozlišením 41 Mpx
Zápory
  • chudé základní balení
  • vysoká cena
  • nekvalitní aplikace pro sociální sítě
  • zastaralý internetový prohlížeč
  • neprovázanost s cloudovými službami
  • špatná informovanost o nových e-mailech
  • jen průměrná výdrž
  • menší paměť RAM
  • displej s nižším rozlišením
  • větší tloušťka a vyšší hmotnost
Diskuze ke článku
Fre ddy
Výborně kluci, už jsem se nemohl dočkat..
Ivanhou
Najprv som Nokiu 808 PureView odsudzoval, neskôr som jej prišiel na chuť, až sa mi po pár dňoch zase znepáčila. Je to sakramensky drahý smartfón, ktorý dokáže akurát tak dobre fotiť. Na to, aký je to high-end vás však ani neinformuje o expozičných časoch, neponúka vám možnosť prezrieť detaily súboru s fotografiou, nehovoriac o biednom rozlíšení displeja. Naozaj neviem, kto má byť cieľovou skupinou tejto novinky. Mrzí ma to, ale Nokiu 808 s radosťou vrátim späť. Fotografia z mobilu bude ešte dlho iba na zábavou. A keď už nasnímam celú dovolenku mobilom (čo aj bežne robím), chcem si snímkami priamo v mobile pekne listovať, tešiť sa z príjemných farieb a pomocou jednej z množstva aplikácií z online obchodu si niektoré zábery len tak vo voľnom čase upraviť. A práve tú radosť po vytvorení fotografií mi Nokia 808 PureView neponúka. Môžem len stroho nasnímať desiatky záberov, presunúť ich do počítača a tam s nimi pracovať. A to sa mi zdá na tak drahý smartfón málo.
dagondrive
Perfektni recenze diky, asi si ji koupim :)
Fre ddy
S kvality recenze mám velmi dobrý pocit, psaná s inteligencí a též vlastním názorem na vše, který mě osobně připadal velmi objektivní. Možná jste nezmínili jen čidla, přblížení atd., nebo jsem to přehlídnul.. Takže moc díky za ukázku schopností tohoto skvělého, vyjímečného a asi posledního Symbianového kousku od Nokie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze