Retro: Nokia 8110i – zahrála si v Matrixu

3

V seriálu Retro se setkáváme s telefony legendárními, populárními či jinak slavnými. Nokia 8110i se svým způsobem zapsala do historie hned několikrát. Zmínit můžeme nejen netradiční vzhled či chytré SMS zprávy, ale také účinkování ve slavném filmu. Místo v naší retro sbírce a vzpomenutí si tak tento kousek bezpochyby zaslouží.

Nokia 8110i

Úvodem řekněme, že ve zmíněném Matrixu se objevila Nokia 8110, kterou však od o něco mladší kolegyně s přídomkem „i“ takřka nepoznáte. My dnes vzpomínáme na mladší variantu, která spatřila světlo světa v roce 1997, tedy téměř před 20 lety. Jak už napovídá samotné označení modelu, jednalo o stylový telefon, který rozhodně neměl mít každý.

Krátké představení

Původní Nokia 8110 byla představena v roce 1996 a na tehdejší dobu měla zcela nadčasový design, který mnohou konkurenci doslova válcoval. Přímý nástupce na něm pak logicky nic neměnil. Prohnutá konstrukce padla skvěle do ruky a není tajemstvím, že se tomuto modelu přezdívalo banán. Při troše fantazie jej totiž opravdu připomínal. Horší již bylo nošení v kapse, neboť prohnutí v kombinaci s tloušťkou 25 milimetrů si vybíralo svou daň.

Retro: Nokia 8110i

Lákavě působil i výsuvný kryt klávesnice, který na sklonku 90. let nabíral na oblibě. Pomocí vysunutí jste snadno mohli přijmout hovor. Zasunutím jste pak například ukončili veškeré akce. Rychle a pohodlně. V zavřeném stavu jste na čelní straně spatřili pouze displej bez žádných kláves. Displej dokázal zobrazit tři řádku textu. Čtvrtý řádek byl vyhrazen pro popisky kontextových kláves. Na displej se však vešel ještě speciální řádek s ikonkami, které indikovaly například novou zprávu v hlasové schránce či nepřečtenou zprávu.

Po odsunutí krytu, které probíhalo výhradně vaší silou po kolejničkách, na nějakou pružinu jste museli zapomenout, se objevila klávesnice v celé své kráse. Finové tehdy zvolili gumový typ kláves, který samozřejmě nebyl zcela ideální. Přesto se na klávesnici nepsalo špatně, a to díky jasnému rozdělení tlačítek. Blok funkčních kláves se však krčil v samotné horní části a například stisk kontextových tlačítek byl pro uživatele s většími prsty obtížnější.

Jistě jste si všimli také viditelné antény, která byla nedílnou součástí i prémiového telefonu. Nutno dodat, že nebyla nijak velká a současně si bez ní lze telefon poměrně těžko představit. Za zmínku stojí baterie, která se, jak bylo u Nokií zvykem, měnila i s celým zadním krytem. V modelu 8110 byl nasazen typ Li-Ion s kapacitou 400 mAh.

Výbava

Od telefonu jste toho před zhruba 20 lety mnoho čekat nemohli, avšak Nokia 8110i nebyla žádným ořezávátkem. Nabízela například vlastní paměť pro 50 telefonních čísel. Z dnešního pohledu směšné číslo, avšak tehdy telefon zdaleka neměl každý a současně jste si výrazně rozšířili prostor v kombinaci s místem na SIM kartě, kam bylo možné dle typu SIM karty uložit zhruba 100 telefonních čísel. Žádné další známé pokročilé funkce se však ve výbavě neobjevily. Až na jednu výjimku.

Nokia 8110i nabídla službu Smart SMS, což byl v případě mobilního telefonu jakýsi předchůdce internetu. Po patřičném nastavení správné komunikace jste mohli pomocí textových příkazů žádat o různé informace, které následně formou SMS dorazily na telefon. Velkou výhodou byla možnost aktualizovat firmware telefonu formou OTA, tedy pouze vzduchem bez potřeby kabelů či počítače. Nokia 8110i byla také prvním telefonem, do kterého jste si mohli stáhnout novou vyzváněcí melodii. Službu podporovala sama Nokia a byla připravena i pro operátory. Následně od ní však bylo upuštěno a v telefonech se začal objevovat známý wap.

Závěr

Nokie osmičkové řady vždy platily za dobře vybavené a stylové modely. Většinou nabízely vůbec to nejlepší v exkluzivním hávu a dle toho také vypadaly ceny. Kdo však čeká závratnou částku, bude možná překvapen. Nokia 8110i se při startu prodeje na českém trhu ve druhé polovině roku 1997 prodávala zhruba za 20 000 Kč.

Technické parametry Nokia 8110i

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 48 × 25 mm, 152 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
Displej?, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 1997, 20 000 Kč