Virtuální realita HTC Vive dorazila do ČR. Znovu jsme ji otestovali

HTC se pilně připravuje na zahájení prodeje své virtuální reality HTC Vive a v rámci příprav dorazilo několik testovacích setů také do ČR. Řešení HTC Vive je mnohými označováno jako nejlepší virtuální realita na trhu. Jestli je tomu skutečně tak, to jsme si mohli vyzkoušet na vlastní kůži přímo v Praze.

HTC Vive v Praze – reportáž

Na představení HTC Vive v České republice jsme se velmi těšili. Někteří členové naší redakce si jej mohli vyzkoušet již v Barceloně a přinesli k tomu samozřejmě také obsáhlou reportáž. Na tuzemský trh však tato virtuální realita dorazí až během léta – dle aktuálních informací v červnu nebo červenci. Předobjednávky jsou již aktivní na serveru www.htcvive.com, ale dostupnost skrze jiné prodejní kanály je zatím velmi nejasná. Cena je aktuálně 954 €, tedy asi 26 tisíc korun.

Testování HTC Vive v Praze

V těchto dnech HTC zároveň pořádá nejrůznější předváděcí akce, na kterých je možné si Vive vyzkoušet. My jsme se jedné takové zúčastnili a musíme uznat, že to byl skutečně nevšední zážitek. Víceméně jsme si mohli na vlastní kůži potvrdit, že se jedná o nejpokročilejší virtuální realitu současnosti. Mnoho informací o HTC Vive jste již jistě četli v našich minulých reportážích, a proto se zde zaměříme spíše na některé detailnější informace, které se nám podařilo během testování ulovit.

Mohli jste například narazit na komentáře, že pro HTC Vive si musíte vyhradit celou jednu místnost. Tak tomu ovšem není. Minimální velikost prostoru pro tuto virtuální realitu je totiž 1,5 × 1,5 metru a my jsme testovali Vive ve větším pražském bytě, kam se vešly dokonce dvě instalace. Rozhodně tedy nepotřebujete kupovat nový dům nebo byt se samostatným pokojem pro VR.

HTC Vive je občas vytýkáno, že rozlišení jeho displejů není pro virtuální realitu dostačující. Ale víte co? Jakmile se na vás ze tmy řítí třetí, čtvrtá vlna zombie toužících po vašem mozku, tak mi věřte, že pixely na obrazovce jsou opravdu to poslední, co v tu chvíli hledáte. HTC vás opravdu vtáhne do své reality a návrat zpět do té naší, může být trochu mžourající. A tolik diskutovaná cena? Lidé dnes dávají 25 tisíc za mnohem větší hlouposti a zájem lidí o předobjednávky to pouze dokazuje.

Testování HTC Vive v Praze
Po návratu do „reality“ můžete chvíli trochu mžourat, než si uvědomíte, kde jste.

Z mého pohledu musím vyzdvihnout především propracovanost celého řešení a také jeho odezvu. Vyzkoušeli jsme si například prohlídku virtuální openspace kanceláře, ve které můžete brát do rukou nejrůznější předměty a třeba je házet kolem. Ačkoliv grafika v tomto případě působí trochu zastarale, plynulost ovládání a fyzika jednotlivých úkonů byla neuvěřitelná. Hrnek od kávy, cukřenku, koblihy, knihy nebo telefon… vše jsem z kanceláře házel k sousedovi tak, jako bych je skutečně držel v ruce.

Samotný pohyb po místnosti je také vyřešený skvěle, je přesný a reaguje na sebemenší pohyby. Tomu samozřejmě pomáhají dva speciální senzory, které sledují vaši polohu s přesností na milimetry! Ovladače, které držíte a otáčíte v ruce, vidíte na displeji před sebou tak dokonale, že jsem se několikrát přistihl, jak s nimi jen tak otáčím v ruce a žasnu nad tím, jak jsme se během několika málo let dokázali dostat až sem. A současně se ptal sám sebe, jak daleko to ještě může zajít…

Diskuze ke článku
Lukáš
No, asi si to nekoupím, ale ve VR vidím budoucnost o jaké se nám doposud nesnilo. To jasně vidím. Zemský ráj to bude na pohled.
Jan Vidim
Jan Vidim
Může si tuto VR někde vyzkoušet i nenovinář?
ANO
A jaky je pro to SW? Pudou na tom ty youtube videa? Doufam, ze to neni jen nejaka sranda pro android, ale plnotucna VR.
Leoš
Super by bylo nezačínat video slovem hátécé a nekončit ho slovem ejčtýsí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze