HTC představilo nový hardware i předplatné pro Viveport

Představení nového headsetu pro virtuální realitu jsme se nedočkali, ale několika novinek v podobě příslušenství ano. Na prvním místě je univerzální Vive Tracker, který výrobcům příslušenství umožní udělat pohybový ovladač z čehokoliv. Deluxe Audio Strap je obdoba sluchátek z Oculus Rift a Viveport se dočká zásadní novinky v podobě předplatného.

I přes spekulace HTC nakonec vážně nepředstavilo nový headset pro virtuální realitu, ale jen u softwaru také nezůstalo. Na konferenci CES 2017 se nám představily dvě novinky z oblasti příslušenství a nakonec i předplatné v obchodě Viveport.

Vive Tracker

Zajímavou novinkou je potvrzení dřívější zprávy o příslušenství jiných výrobců. HTC se rozhodlo usnadnit ostatním práci a přichází se snímačem Vive Tracker, což je poměrně malý nástavec kulatého tvaru. Velikostí připomíná snímací hlavu na pohybových ovladačích Vive.

HTC Vive

Vive Tracker je univerzální snímač, který mohou tvůrci příslušenství připevnit na téměř jakýkoliv předmět, aby byl jednoduše snímatelný laserovým systémem HTC Vive. Váží 85 gramů a na jedno nabití vydrží až 6 hodin hraní.

TIP: Virtuální realita HTC Vive dorazila do ČR. Znovu jsme ji otestovali

Na veletrhu bylo k vidění hned několik praktických ukázek. Jednou byl VR fotoaparát pro fotografickou hru, dále basebalová pálka nebo pohybové rukavice. V první polovině roku prý HTC rozdá tisíc kusů tohoto zařízení vývojářům kvůli testování a jejich oficiální prodej začne v druhé čtvrtině roku. Cena zatím nebyla stanovena.

Deluxe Audio Strap

Vive nabízí 3,5mm jack pro připojení vlastních sluchátek, což je řešení univerzální, ale znamená to další kabely vedoucí z headsetu. Audio Strap je příslušenství, které se náramně podobá vestavěným sluchátkům na Oculus Rift.

HTC Vive

Přidaná sluchátka nabízí řadu nastavení, aby vám přesně sedla na uši. Oproti konkurenci se však nezbavíte kabelu, který ale v tomto případě zůstává napůl schovaný a kopíruje tvar headsetu. Cena zatím nebyla oznámena a datum vydání je plánován na druhou čtvrtinu roku 2017.

Viveport předplatné

HTC pro svůj VR obchod s hrami, aplikacemi a zážitky chystá předplatné, které si budou moci zákazníci vyzkoušet již začátkem tohoto roku. Princip je shodný jako u řady televizních nebo hudebních služeb. Za měsíční poplatek dostanete neomezený přístup k obsahu. V případě Viveport má však předplatné drobný zádrhel. Ne všechny hry a aplikace se po předplacení přístupu odemknou.

HTC Vive

Sami vývojáři musí se zařazením souhlasit a mohou se klidně rozhodnout, že svůj produkt chtějí nadále pouze prodávat za jednorázový poplatek. Kolik aplikací se do předplatného nakonec dostane bude rozhodující pro hodnocení služby. V tuto chvíli HTC žádnou představu nenabízí a nemluví ani o ceně. Rovněž nevíme, jakým způsobem chce zúčastněným vydavatelům vyplácet odměny.

TIP: HTC Vive: podpora vývojářů a obchod Viveport s aplikacemi

S tím souvisí i rozšíření cílové skupiny. HTC si uvědomuje, že VR není zajímavou platformou jen pro hráče a chce se více orientovat i na takové obory, jako jsou zdravotnictví, strojírenství nebo reality. Pro ně připravuje speciální obchod Viveport enterprise, kde se mohou vývojáři zaměřit na VR aplikace pro profesionály.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze