Známe další novinky Androidu P s předstihem. Těšte se na gesta

1
Známe další novinky Androidu P s předstihem. Těšte se na gesta
  • Zásadní změna proběhne v liště s tlačítky, kde zůstanou možná jen dvě
  • Snadno se dostanete do seznamu naposledy spuštěných aplikací
  • Dojde také na vylepšení výdrže baterie

Aktualizováno 8. 5. 2018 16:45

Hlavní konference Google I/O 2018 je teprve před námi, avšak již nyní víme, že se jistě bude mluvit o dalším vývoji Androidu P. S předstihem uniklo několik screenshotů, na kterých náznaky chystaných funkcí můžeme spatřit. Největší pozornost budí ovládání gesty. V liště s tlačítky možná zbudou jen dvě. Kromě šipky zpět ještě domeček. Ten si nově poradí s gesty, pokud je aktivujete. Následně bude stačit prstem přejet mírně nahoru a dojde k zobrazení naposledy spuštěných aplikací. Ty budou řazeny horizontálně a prohlížet je budete moci posouváním prstu po liště. V ideálním případě tak nebudete muset vůbec odlepit palec od displeje.

Gesta v Androidu P

V tuto chvíli zůstává otázkou, na kolik se Google hodlá na gesta spoléhat. I při jejich aktivaci totiž zůstává nutnost zobrazení lišty s tlačítky ve spodní části displeje.

Na dalších screenshotech můžeme vidět funkci Prevent ringing. Ta by mohla velmi rychle ztišit veškeré zvuky, které by telefon mohl vydávat. Abyste nemuseli chodit někam hluboko do nastavení, bude stačit současně přidržet tlačítko sloužící k odemknutí a klávesu pro zvýšení hlasitosti.

Android P
Rychlé ztišení pomocí dvou tlačítek v Androidu P

Google se v Androidu P hodlá zaměřit také na výdrž baterie. Funkce zvaná Adaptivní baterie by měla studovat vaše používání a následně omezit náročnost aplikací, které nepoužívate příliš často. To by ve výsledku mohlo zamezit, aby aplikace běžely zbytečně na pozadí, byť jste například několik dní vůbec nespustili.

Android P
V Androidu P by se měla vylepšit výdrž

Poslední uniklá informace se zmiňuje o přístupu aplikací k síťovému připojení. V současné době mohou aplikace v podstatě libovolně a bez vědomí uživatele shromažďovat různá data. Zásadním problémem je, že aplikace nemusí žádat o povolení od uživatele a udělá to bez vašeho vědomí. Výsledkem tak může být shromáždění citlivých dat u aplikace, u které byste to vůbec neočekávali. To se má počínaje Androidem P zásadně změnit. Aplikace již tuto možnost mít nebudou, až na několik málo výjimek.

V tuto chvíli nelze s jistotou říci, co vše se nakonec opravdu dostane ke koncovým uživatelům. Android P je totiž stále ve vývoji. Moudřejší bychom však mohli být již večer, kdy k novinkám řekne více samotný Google.

Zdroj: photos.google.com, gsmarena.com, xda-developers.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Jerry
"Pro přiblížení situace uveďme příklad. Spustíte aplikaci A, která se připojuje k internetu. Hluboko na pozadí toho však může využít i aplikace B, se kterou vy sami právě vůbec nepracujete" - nezdá se mi, že tento příklad něco osvětloval. Možná se pletu, ale v případě, že aplikace B, co je na pozadí má povolený přístup k internetu (nebo síti), tak nepotřebuje čekat na aplikaci A a "doufat", že se připojí. Zkrátka o přístup požádá a systém na základě nastavených pravidel využívání oprávnění ji vyhoví nebo nevyhoví. Mohl by mi to autor ještě více přiblížit?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze