Google Mapy vám doporučí kam zajít a usnadní plánovaní s přáteli

1
Google Mapy vám doporučí kam zajít a usnadní plánovaní s přáteli
Fotografie: Google
  • Kromě modernizovaného vzhledu dostanou Mapy koncem léta také řadu funkcí, které spoléhají na umělou inteligenci
  • Přibude záložka „Pro vás“, kde vám bude aplikace doporučovat místa a podniky
  • Zároveň budou podniky hodnoceny nově také podle shody s vašimi osobními preferencemi
  • Dostalo se i na experimenty s rozšířenou realitou, avšak těch se jen tak nedočkáme

Google Mapy se každým rokem neustále vylepšují a nabalují na sebe různé funkce. Hlavní hvězdou je přitom umělá inteligence, která pomohla Googlu nejen s detailnějším mapováním. Nyní dostáváme v mapách informace o tom, kdy je podnik otevřený, ve které hodiny zde bývá nejvíce lidí a odhadne dokonce i to, jak dlouho zde lidé průměrné bývají. Mapy vám zvládnou také pomoci s parkováním, kdy vám řeknou, zda bude snadné najít parkování a dovedou vás na správné místo.

Nyní podstoupí ovšem Mapy menší modernizaci vzhledu a s ním přicházejí i nové funkce poháněné opět umělou inteligencí a strojovým učením. Za prvé přibude zcela nová záložka „Pro vás“. Ta bude automaticky generovat obsah za základě vašich preferencí a zvyků. Může vám tedy doporučit nově otevřenou restauraci ve vašem okolí či nový podnik, který by se vám mohl líbit. Zároveň ovšem můžete vidět i seznam nejpopulárnějších míst ve vašem okolí a vyzkoušet něco nového. Pro návrhy zajímavých míst nemusíte nic nastavovat – Google je vybere na základě toho, kam rádi chodíte a kde se zdržujete nejčastěji či nejdéle.

Nová karta „Pro vás“ a „Váš shoda“

Novinkou je pak také funkce „Vaše shoda“, která vám vždy v popisku podniku zobrazí, na kolik procent se shoduje s vaším vkusem. Shoda je přitom vypočítána na základě vašeho hodnocení různých podniků, jídel a toho, jaké podniky navštěvujete. Pokud chcete vědět víc, stačí rozklepnout procenta a dostanete všechny důvody, proč vám aplikace doporučuje zrovna toto místo.

Sdílení s přáteli a volba místa v reálném čase

Google zároveň výrazně usnadní plánování společné večeře s přáteli a podobně. Postačí vždy podržet prst na dané restauraci, která se přidá do malé vyskakovací bublinky ve stylu Facebook Mesengeru. Sem můžete přidat stejným způsob nespočet restaurací a celý seznam následně sdílet s přáteli. Následně mohou do sdíleného seznamu přidávat místa i vaši přátelé a především mohou u každého místa volit palcem dolů či nahoru, zda by chtěli míst navštívit. Místo s nejvíce hlasy pak bude zvýrazněno a vy máte jasno, kam půjdete.

Všechny tyto funkce se mají dostat do Google Map již koncem léta, ale to není ještě vše. Google také experimentuje s integrací Google Lens a rozšířené reality přímo do Map. Důvodem je snaha o vyřešení velmi častého problému. Dejme tomu, že se snažíte někam rychle dostat, a tak si zapnete navigaci, podíváte se na telefon, ale nevíte kam se vydat, jelikož modrý puntík znázorňující vás se všemožné pohybuje po mapě a neustále mění směr.

Experimentální funkce navigace

Google to chce řešit spojením fotoaparátu vašeho telefonu, dat ze Street View a Map do jednoho uživatelského rozhraní. Výsledek by mohl vypadat jako na obrázku výše, kde vidíme z kamery živě ulici, ale zároveň je zde označena pomocí rozšířené reality i ulice a směr kudy se máte vydat. Abyste se přitom stále orientovali, kde přesně jste, zůstane vespod obrazovky zobrazena také Mapa s naplánovanou trasou a klasickým informacemi o dané cestě. Jedná se samozřejmě pouze o experimentální funkci, která zatím není připravena pro reálné nasazení, ale doufáme, že seji co nejdříve dočkáme i v našich telefonech.

Stáhnout Google Mapy

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Milan
Kdyby raději do appky přidali funkci maximální povolené rychlosti jako je v ostatních navigacích. Strašně mi chybí a snad před rokem jsem četl že tam má být...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze