Tohle je naprostý bizár. Animované 3D reakce mohou narušit on-line terapii

Glosa
1
Tohle je naprostý bizár. Animované 3D reakce mohou narušit on-line terapii
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Mnoho lidí má to štěstí, že žijí ve světě, kde mají dost jídla, vody, nesnaží se je zabít divoká zvířata ani jiní lidé. To pak mají čas a prostor vymýšlet zcela novou kategorii problémů. Třeba když nová funkce operačního systému naruší vaše on-line sezení s psychoterapeutem.

Začneme trochu zeširoka. Jaký je váš vztah ke smajlíkům, emoji, emotikonům…? Nedokážete se bez nich vyjádřit, nebo se jim naopak vyhýbáte? Zdá se, že převládající trend je jasný. Emoji mají svůj mezinárodní den a neuplyne rok, aniž by se jejich seznam nerozšířil o stovky dalších. Řeší se nejen odstín jejich virtuální kůže, ale i sexuální identita a dokonce vzhled hamburgeru.

Jakkoli to může znít zábavně, přesun od alfabetického písma k piktogramům a ideogramům není krok zpátky, ale rovnou skok na začátek. Na jednu stranu je skvělé, že se může vyjadřovat i negramotný člověk, jenže zkuste tak pojmenovat nějaký komplexnější problém. Naštěstí máme pořád na výběr, ale i tak komunikace pomocí té nejmodernější techniky připomíná značky, které pravěcí lidé vyrývali do stěny jeskyně.

A technologické společnosti se nás všemožně snaží povzbudit v tom, abychom tuto primitivní formu upřednostnili před pomalým a namáhavým budováním slovní zásoby. Smajlíci se standardizují na úrovní Unicode, abychom si „rozuměli“ napříč programy a operačními systémy. A proč nejít ještě dál a nevyužít výpočetní výkon našich přístrojů? Dodnes nemůžu dostat hlavy, kdy jeden z nejvyšších manažerů jedné z nejvlivnějších společností na světě demonstroval schopnosti nového iPhonu X tím, že se proměnil na animovaný exkrement a měl z toho radost jako pětileté dítě. (Tuto památnou chvíli najdete na následujícím videu zhruba od času 15 minut dále.)

Otázka času a místa

Je sice zvláštní, že Apple, který si tak zakládá na profesionalitě a perfekcionismu, má takovou „infantilní frakci“, zřejmě to ale dělá záměrně ve snaze oslovit ty nejmladší, kteří se nejspíše dosud nenaučili plně číst a psát. Problém nastane, kdy se podobné „funkcionality“ začnou nutit i ostatním.


Přesně to se stalo s příchodem iOS 17 a macOS Sonoma. V těchto operačních systémech je ve výchozím nastavení zapnuta volba, s jejíž pomocí mohou uživatelé během videohovoru provádět gesta, jako jsou palce nahoru, dolů nebo srdíčka, a zobrazovat tak na obrazovce 3D emoji. Jiná gesta mohou za uživatelem zobrazit balónky, konfety nebo dokonce ohňostroj. A to vše nejen ve FaceTime, ale i v aplikacích třetích stran.

To vše po obyčejné aktualizaci, bez nutnosti něco zapínat a nastavovat. Matt Haughey v příspěvku pro Mastodon popisuje, že jeho kamarád viděl během terapie ohňostroj, když při popisu jednoho ze svých traumat mimovolně zvedl oba palce nahoru. SimplePractice, telezdravotní platforma, své uživatele před novými 3D reakcemi varuje své uživatele. Před zahájením terapie se objeví varovné okno, kde se dokonce dozvíte, jak tuto „fičuru“ vypnout.

Když se za vás Apple snaží zavolat záchrannou službu, lze takovou službu pochopit, i přes její nedostatky. Proč má ale potřebu za nás vyjadřovat emoce?

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
A to ještě plně nenastoupila AI ve všech sférách lidské činnosti. Historie je neúprosná, téměř každé zlo, které lidé vytvořili začínalo dobrými úmysly. Bohužel nemám představu, jak se před podobnými činnostmi bránit, zejména když to, co naprosto nepotřebuji, nelze z mobilů, tabletů a pod bezproblémově odstranit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze