Samsung obdrží půlroční příděl klíčové suroviny potřebné k výrobě displejů

aktualizováno
Samsung obdrží půlroční příděl klíčové suroviny potřebné k výrobě displejů
  • Sankce se vztahují na tři klíčové suroviny důležité pro výrobu displejů a polovodičů
  • Samsung je v současnosti největším výrobcem displejů na světě
  • Chystané sankce navazují na rozhodnutí Nejvyššího soudu Jižní Koreji
  • Soud uznal nárok korejských občanů na odškodnění za nucenou práci v době japonské okupace

Aktualizováno 22. 8. 2019

Na začátku minulého měsíce jsme vás informovali o napjatých vztazích mezi Jižní Koreou a Japonskem, které vznikly jako důsledek rozhodnutí Nejvyššího soudu Jižní Koreje o vyplacení odškodnění vybraným korejským občanům za nucenou práci během japonské okupace. Po této události Japonsko pohrozilo pozastavením dodávek důležitých surovin pro výrobu displejů a polovodičů, což by drasticky zasáhlo výrobce, jako je Samsung či LG.

Podle nejnovějších informací KBS se však naštěstí situace uklidňuje a japonská vláda povolila export jednoho ze tří klíčových materiálů potřebných pro výrobu. To by mělo Samsungu umožnit produkovat displeje a polovodiče minimálně po dobu dalšího půl roku. O dodávkách zbylých dvou klíčových surovin se zatím stále diskutuje.

Původní informace z 2. 7. 2019

Když se dva perou, třetí se směje, říká se, a jihokorejský Samsung tak mohl v posledních měsících nepřímo benefitovat z ostře sledované kauzy Huawei, která je nyní, alespoň dle slov amerického prezidenta Donalda Trumpa, zažehnána. I největší výrobce displejů na světě se však přeci jen musí potýkat s problémy politickoekonomického rázu. V současnosti mu totiž hrozí velmi nepříjemné sankce ze strany Japonska.

Jednou z nejvýdělečnějších činností Samsungu je dodávání zobrazovacích panelů, které můžeme vídat u velké části mobilních výrobců, ale i v různé spotřební elektronice. V nejnovějších modelech řady Samsungu Galaxy S10 například výrobce představil novinku v podobě ultrazvukové čtečky otisků prstů, kterou jsme chválili v naší recenzi Galaxy S10+ a Galaxy S10.

Výrobu displejů by však nyní mohlo ohrozit rozhodnutí japonské vlády uvalit sankce na vývoz důležitých materiálů do Jižní Koreje. Důvod k tomuto kroku bychom přitom mohli najít v dějinách historických vztahů těchto dvou asijských zemí.

Japonsko okupovalo Jižní Koreu od roku 1910 do roku 1945, a tak není divu, že ani dnes nemá mnoho zejména starších Korejců Japonce příliš v lásce (přestože se vztahy oficiálně normalizovaly v roce 1965). Chystané ekonomické sankce mají být odpovědí na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu Jižní Koreje o vyplacení odškodnění vybraným korejským občanům za nucenou práci během japonské okupace. Podle Japonců je však takovéto rozhodnutí „nemyslitelné“, což chtějí dát nyní adekvátním způsobem najevo.

Jak mohou japonské sankce ovlivnit Samsung?

Podle dostupných informací chce japonská vláda zavést ekonomické sankce proti Jižní Koreji, které obnášejí představení přísnějších pravidel pro export tří velmi důležitých surových materiálů, a to fluorovaného polyimidu, speciálního laku a leptacích plynů používaných pro výrobu displejů a polovodičů. Speciální lak citlivý na světlo slouží k přenosu linií, tvarů a obrysů obvodů na polovodičový substrát, fluorovodík se zase používá k leptání křemíkových materiálů. Pro Samsung představují tržby z prodeje displejů i polovodičů významnou část celkových příjmů, a tak může mít nedostatek těchto materiálů velmi neblahý dopad.

V minulosti přitom Japonsko zajistilo Jižní Koreji snazší přístup k těmto materiálům. S příchodem ekonomických sankcí však budou muset japonští exportéři při vývozu těchto surovin do Jižní Koreje nejprve požádat japonskou vládu o povolení. Vyřízení tohoto povolení přitom zabere přibližně 90 dnů, čímž se celý proces podstatně zpomalí.

Samsung, respektive výrobci v Jižní Koreji, navíc v podstatě nemá možnost obrátit se na jiného dodavatele, neboť Japonsko disponuje 90 % celosvětových zásob fluorovaného polyimidu a i speciálního laku reagujícího na světlo. Ve srovnání se zbytkem světa rovněž produkuje přibližně 70 % leptacích plynů. Tyto sankce tak mohou pro společnost Samsung a jí podobné představovat opravdu veliký problém.

Diskuze ke článku
Carda
Koukám co Trump zavedl novou módu se sankcemi tak to zkouší už někdo jiný :D
Martin
Jenže to nebude mít dopad jen na Samsung ale i na LG která je taky v Jižní Korei.
Blue Sun
Blue Sun
Někdy je fakt lepší nechat politiku trošku plynout, namísto neustálého zkoušení, co kdo ještě unese. Amerika to pochopila, teď to zkouší Korea. Nu, dobře jim tak... Oba státy jen hloupě nahrávají Číně, aby byla ještě silnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze