Samsung Galaxy S10
recenze

Samsung Galaxy S10

Všeuměl s malou výdrží
74

Ve světě mobilních telefonů můžeme mluvit o dvou výrobcích, které zná takřka každý. Jde o Apple s iPhony a Samsung s řadou Galaxy S. A právě ta letos dosáhla jubilea představením modelu Galaxy S10, kterým hodlá zaujmout na první pohled. Vytříbený design i špičková výbava, ve které snad vůbec nic nechybí – novinka má všechny předpoklad stát se prodejním hitem.

Samsung je největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Jeho velikost nemusíme měřit jen dle počtu prodaných kusů, ale také podle schopností si ve své režii zajistit jednotlivé komponenty. Jihokorejský výrobce zvládá vyrábět displeje, procesory, paměti i fotoaparáty. Takřka celý telefon si tak dokáže poskládat ze svých vlastních zdrojů. I to jej staví do role bedlivě sledovaného výrobce telefonů. Není proto divu, že současné vlajkové lodě jsou pod drobnohledem. Současně se snaží nabídnout maximální výbavu. Budeme moci po dnešní recenzi říci, že Galaxy S10 stanula na samotném vrcholu?

Samsung Galaxy S10 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S10 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetExynos 9 Octa (9820), , GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostbřezen 2019, 23 499 Kč

Obsah balení

Základní balení se u vlajkových Samsungů již po několik let nijak nemění. I letos tak v krabičce kromě samotného telefonu objevíte nabíječku, USB kabel a kvalitní špuntová sluchátka s náhradními špunty. Výrobce dále přibalil redukci z USB-C na USB-A a druhou redukci z USB-C na starší microUSB.

Konstrukční zpracování: zaujme vaše okolí

V rukou jsme si hýčkali perleťově bílou variantu Samsungu Galaxy S10, která při různém úhlu pohledu vytváří duhové odlesky. Příjemná to změna po záplavě různých gradientních odstínů. Skleněná bílá záda doplňují lesklé kovové rámečky, díky čemuž telefon dokáže upoutat na první pohled. Poměrně dlouho se mi nestalo, aby se mě i cizí lidé tázali na typ telefonu, který používám.

Odemykací tlačítko je nesmyslně vysoko.

Ze zařízení dýchá snaha Samsungu o co nejlépe zpracovaný kus hardwaru. Zaoblený displej i zadní strana pozvolna navazují na boky a jednotlivé části k sobě lícují s neuvěřitelnou precizností. Ačkoliv se to při pohledu na tabulku specifikací nemusí zdát, telefon není nijak přerostlý. Opravdu velmi pohodlně padne do ruky, neklouže z ní a žádné obtíže nečiní ani přenášení v kapse u kalhot. Tak nějak si představuji moderní telefon, který má velký displej, ale nikoliv vnější rozměry.

Samsung Galaxy S10

Abychom jen nechválili, máme zde drobnou výtku k odemykacímu tlačítku na pravém boku. Z nepochopitelných důvodů je příliš vysoko a bez přehmatu na ni nelze dosáhnout. Samsung má jediné štěstí, že se bez tohoto tlačítka lze téměř obejít. Při uzamčení displeje telefon často dávám z ruky a přehmat pak tolik neobtěžuje. Přesto bychom se pro příště přimlouvali za vhodnější umístění.

Další tlačítka jsou na opačné straně. Nezbytnou dvojklávesu regulující hlasitost doplňuje tlačítko asistenta Bixby. Dlouhým stiskem dáte asistentovi povel, aby vám naslouchal, případně jej můžete probudit povelem Hi, Bixby. Krátký či dvojitý stisk vede do prostředí Bixby. Jednu možnost (krátký či dvojitý stisk), kterou nepřiřadíte asistentovi Bixby, můžete asociovat k libovolné akci či aplikaci, což se hodí. Rychle spustíte třeba mapovou aplikaci.

Na zádech nejsou vidět otisky prstů.

Veškeré konektory Samsung nasázel na spodní hranu. A ano, nejde jen o nezbytné USB-C, ale i 3,5mm jack. Jihokorejský výrobce jasně ukazuje, že není třeba nad tímto konektorem lámat hůl a místo má i na moderním smartphonu. Opačná hrana je domovem šuplíčku, kde se nachází hybridní slot pro až dvě nanoSIM karty či jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovku.

Samsung Galaxy S10

Nad zpracováním jsme se již rozplývali. Oklikou se k němu vrátíme dodatkem, že telefon zezadu chrání sklíčko Gorilla Glass 5 a zatím statečně odolává škrábancům. Na námi testované bílé variantě (zvolit můžete ještě černou a zelenou) navíc takřka nejsou vidět otisky prstů. Novinku nerozhází ani prašné prostředí či voda. Nechybí totiž stupeň krytí IP68.

Líbilo se nám
  • vytříbený design
  • 3,5mm jack
  • na povrchu neulpívají otisky prstů
  • dobře odolává škrábancům
  • skvěle padne do ruky
  • odolnost proti vodě a prachu
Nelíbilo se nám
  • výše umístěné odemykací tlačítko

Displej se čtečkou otisků prstů: absolutní špička

Čelní straně vévodí 6,1palcový Super AMOLED displej, který zabírá drtinou většinu prostoru. Rámeček nad displejem má pouhé 2 milimetry, ten pod ním necelé 4 milimetry. Displej je po stranách nepatrně zakřivený a obraz si můžete upravit, ať už volbou teploty barev nebo změnou rozlišení. Ohledně čitelnosti lze vynášet jen superlativy. Totéž platí o rozsahu jasu či jeho automatické regulaci. Využít můžete také filtr modrého světla, který lze dokonce manuálně regulovat. Navíc zde je i další noční režim, kdy se prostředí přepne do černé barvy.

Displej snese ta nejpřísnější měřítka

V displeji v pravém horním rohu si však můžete povšimnout průstřelu. Nachází se zde čelní fotoaparát. Zpočátku šlo pro mě o velmi rušivý element. To se však po několika dnech změnilo a nyní kamerku již takřka nevnímám. Pokud by vám přeci jen vadila, můžete zvolit nějakou praktickou tapetu. Skvěle se hodí aplikace Hidey Hole, která nabízí nepřeberné množství speciálně připravených tapet, které kamerku maskují. Abychom byli úplní, i na S10 můžete fotoaparát softwarově překrýt pruhem. Obáváme se ale, že s výsledkem nebude nikdo spokojen, jelikož dojde k zásadnímu zmenšení zobrazovací plochy.

Otvor v displeji pro fotoaparát lze šikovně maskovat tapetou

Displej nadále podporuje funkci Okraje obrazovky. Ta je pozůstatkem více zakřivených Samsungů a umožňuje z okraje vytáhnout panely rychlých přístupů. Kvůli menšímu zakřivení je však tato funkce stále méně a méně praktická. Samozřejmostí je Always-on displej, kdy můžete mít neustále na očích všechny potřebné informace, případně se zobrazí jen tehdy, když dorazí nová notifikace či telefon zvednete. Funkce částečně supluje chybějící informační diodu. O ochranu čelní strany se stará nejmodernější odolné sklíčko Gorilla Glass 6.

Samsung Galaxy S10

Vůbec poprvé se letos u Samsungu setkáváme se čtečkou otisků prstů přímo v displeji. Výrobce prozíravě počkal na vývoj té správné technologie a do drahého telefonu nasadil ultrazvukovou čtečku, která funguje velmi dobře. Prst rozpoznává svižně a přesně, nevadí drobné nečistoty či vlhký prst. Případy nerozpoznání se objevují, ale rozhodně méně často než u konkurence s optickou čtečkou. Čtečka funguje korektně i skrze ochrannou fólii, která je na displeji nalepené od výrobce. V této souvislosti je však nutné dodat, že počínaje modely řady S10 Samsung zrušil skener oční duhovky a můžete si maximálně nechat rozpoznávat váš obličej pomocí 2D technologie čelní kamerky.

Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • skvělá čitelnost za všech podmínek
  • ochrana sklíčkem Gorilla Glass 6
  • funkce Always-on
  • ultrazvuková čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • někomu může vadit průstřel v displeji

Zvuk: potěší repráčky i sluchátka

Budete spokojeni i se zvukem. Dva reproduktory hrají hlasitě a příjemně kvalitně. Výstup do sluchátek také většinu uspokojí, především v kombinaci s dodávanými špuntovými sluchátky AKG. Kromě zvukových kvalit potěší i tím, že dobře sedí v uších.

Líbilo se nám
  • hlasité a kvalitní reproduktory
  • vynikající dodávaná sluchátka

Výdrž baterie: zklamání

Málokdy bývá vše zalité sluncem a mračna se v případě Galaxy S10 zatahují nad výdrží. Kapacitou baterie jen 3 400 mAh byla zdviženým prstem a reálně se výdrž při náročnějším používání pohybuje pod hranicí 12 hodin, navíc v případě snížení rozlišení displeje na Full HD+ hodnotu. Při střídmějším používání s vámi telefon vydrží od časného rána do pozdního večera. Celkově ale s výdrží spokojeni být nemůžeme, a to i proto, že rychlost nabíjení je pouze průměrná. Z nuly do plna to telefon stihne za 1 hodinu 35 minut. Na 90 % je to však zpravidla za hodinku a čtvrt. Využít můžete i bezdrátové nabíjení.

Nechybí též funkce reverzního bezdrátového nabíjení. Tu je nutné nejprve zapnout, nejrychleji skrze lištu. Následně se můžete o energii podělit s jakýmkoliv jiným zařízením, které podporuje standard nabíjení Qi. Zkoušeli jsme další modely Samsungu i iPhony a nabíjení fungovalo spolehlivě.

Líbilo se nám
  • bezdrátové nabíjení
  • podpora reverzního nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž na jedno nabití je zklamáním
  • nabíjení mohlo být svižnější

Výkon hardwaru: předplaceno na několik let

Pochmurná nálada, alespoň zdánlivě, pokračuje u procesoru. Samsung se na nás Evropany zase vykašlal a namísto Snapdragonu 855 servíruje svůj vlastní Exynos. Má nás to mrzet? Trochu ano, ale především z důvodu, že bychom u TOP modelu očekávali to nejlepší. Exynos 9820 je ale více než dostatečně výkonný i úsporný. Limitovat vás nijak nebude, a to po mnoho let. Například v benchmarku AnTuTu bez problémů okupuje medailové příčky. Opřít se můžete také o 8GB operační paměť, kterou telefon velkoryse využívá. Rozvášnit se můžete i co se ukládání dat týče. Kromě námi testované 128GB verze (109 GB volných) můžete sáhnout i po 512GB variantě.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • obrovský úložný prostor
  • výkonný procesor
  • velká RAM
Nelíbilo se nám
  • Snapdragon 855 by byl přeci jen o chlup lepší

Konektivita: nač si vzpomenete

Patrně netřeba dodávat, že Samsung ve svém špičkovém zařízení nabízí veškerý komfort konektivity. Neupřeme mu ale chvíli slávy a možnosti si proběhneme. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE, přičemž je nabízena v kategorii 20. To znamená teoretickou rychlost stahování až 2 Gb/s. Samozřejmostí je 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi, zde dokonce s protokolem ax. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Samsung Galaxy S10

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I na moderním telefonu ale můžete řešit různé potřeby drátově. Nechybí USB-C či podpora funkce USB host. K telefonu tak připojíte například flashku, externí disk nebo myš.

Líbilo se nám
  • rychlá mobilní data
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • všechny geolokační služby

Fotoaparát: vždy připraven

Rozseknout, zda Galaxy S10 je či není zcela nejlepší fotomobil, nebude tak jednoduché, ale své schopnosti novinka mezigeneračně posunula opět dále. Hlavní 12megapixelový fotoaparát má optickou stabilizaci a po svém předchůdci přebírá proměnnou clonu. Opět to tedy znamená velmi kvalitní noční snímky. O fotografiích ve dne netřeba hovořit, ty patří jednoznačně ke špičce. Snímky jsou ostré, barevně věrné a takřka bez digitálního šumu. Fotografie v noci pak patří k tomu lepšímu, ale například na Pixely 3 nebo Huawei P30 Pro přeci jen ztrácejí.

Samsung Galaxy S10

Prostředí aplikace fotoaparátu překypuje nejrůznějšími možnostmi a je jen na vás, které využijete a které necháte ladem. Samozřejmostí je režim Panorama i plně manuální režim, kde si můžete nastavit veškeré běžné hodnoty i již zmíněnou clonu. Samsung do aplikace integroval i režim Instagram, který plně funguje pouze v případě, že máte v telefonu i stejnojmennou aplikaci. Nechybí již z loňská známé AR Emoji, kdy se telefon pokusí na základě vašeho obličeje vytvořit emotikonu. Výsledky však nejsou nijak oslňující a osobně mě nezaujaly. Samsung do fotoaparátu integroval také známou funkci Bixby Vision, která dokáže rozpoznávat objekty či dostat text z papíru přímo do vašeho telefonu. Nechybí samozřejmě ani nastavení, avšak po dubnové aktualizaci z telefonu zmizela možnost měnit rozlišení fotografií a na výběr zůstává jen poměr stran (4:3, 16:9, 19,5:9 a 1:1).

Ukázkové fotografie: exteriér, interiér a noc

Sekundární fotoaparát je ultraširokoúhlý. Disponuje 16 megapixely a záběrem 123 °. Výsledky z něj jsou velmi kvalitní, přičemž efekt rybího oka není nijak výrazný. Třetí do party je teleobjektiv s možností dvojnásobného bezztrátového přiblížení. I zde si Samsung uchovává vysokou kvalitu a problémy nastávají jen při zhoršených světelných podmínkách.

Práce fotoaparátů: 1. ultraširokoúhlý, 2. klasický, 3. teleobjektiv
Práce fotoaparátů: 1. ultraširokoúhlý, 2. klasický, 3. teleobjektiv
Práce fotoaparátů: 1. ultraširokoúhlý, 2. klasický, 3. teleobjektiv
Práce fotoaparátů: 1. ultraširokoúhlý, 2. klasický, 3. teleobjektiv
Práce fotoaparátů: 1. ultraširokoúhlý, 2. klasický, 3. teleobjektiv
Práce fotoaparátů: 1. ultraširokoúhlý, 2. klasický, 3. teleobjektiv

Všechny fotoaparáty se mohou aktivně účastnit i záznamu videa – při záznamu ve Full HD i 4K rozlišení mezi nimi můžete přepínat. Výjimku tvoří záznam videí s 60 snímky za vteřinu, kde to nelze. Kvalita videí je nadprůměrná, a to po obrazové i zvukové stránce. S telefonem není problém velmi obstojně nahrát i koncert. Perfektně pracuje také optická stabilizace. Stále působivá jsou superzpomalená videa s 960 FPS, avšak mezigeneračně o žádný posun nejde.

Samsung Galaxy S10 (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Samsung Galaxy S10 (testovací video) – 2160p, 30 FPS (koncert)

Samsung Galaxy S10 (testovací video) – 720p, 960 FPS

Samsung Galaxy S10 (testovací video) – 720p, 960 FPS

Čelní fotoaparát má 10megapixelové rozlišení a na rozdíl od varianty Plus je osamocen. Přesto s ním pořídíte velmi kvalitní selfies. Mezi jeho přednosti patří i možnost záznamu 4K videa nebo širokoúhlejší záběr.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • tři kvalitní a použitelné fotoaparáty
  • přehledné a funkcemi nabitá aplikace
  • skvělá kvalita fotografií
  • velmi povedené záznamy videa
  • kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • noční snímky jen v lepším průměru

Software: výborný Samsung

Na čem Samsung v posledních přibližně třech letech usilovně pracuje je prostředí. Na Galaxy S10 jsme svědky Androidu 9.0 Pie s nejnovějšími bezpečnostními záplatami a nadstavbou One UI, která výrazně usnadňuje ovládání jednou rukou. Důležité věci jsou ihned po ruce bez nutnosti přehmatávat. Jde například o nabídku nastavení či samotnou regulaci jasu v horní liště. Uzpůsobit si můžete tlačítka ovládání, případně je skrýt. O hlasovém asistentovi Bixby již řeč byla. Česky stále neumí, ale nabízí nově tzv. Routines. Telefon dokáže rozpoznávat, kde jste, a dle toho nastavovat své chování. Vše lze samozřejmě přizpůsobit.

Devítkový Android přidal Digitální rovnováhu. Jde o funkci, ve které můžete žasnout nad tím, kolik hodin denně trávíte civěním na displej telefonu. V mém případě to jsou někdy děsivá čísla. Samotná optimalizace je naprosto ukázková, aplikace se spouštějí okamžitě, telefon se nezadýchává a nesetkali jsme se se sebemenším zaškobrtnutím. V tomto ohledu se tak Galaxy S10 řadí k těm nejlepším.

Líbilo se nám
  • propracované a přehledné prostředí
  • výborná optimalizace
  • praktická funkce Galaxy Routines
  • nejnovější bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

U dnešních vlajkových modelů se zásadní nedostatky hledají obtížně. Většina předních výrobců se snaží uživatelům nabídnout maximum a ideálně ještě něco navíc. Samsung není výjimkou. Galaxy S10 se perfektně drží, pohodlně ovládá, displej je pastvou pro oči, na výkonnostní limity nenarazíte a prostředí funguje ukázkově. Fotoaparát vás nezklame snad za žádných okolností.

Startovací cena činí 23 499 Kč, což dnešní optikou není přehnaně mnoho. Přesto s novinkou nejsem zcela spokojen. Ptáte se proč? Za vším hledejte baterii. Samsung Galaxy S10 je telefon napěchovaný těmi nejmodernějšími technologii. Mnoho z nich má i smysl a vy takový telefon chcete používat aktivně, na maximum. Jenže příliš často vás bude brzdit nutnost nabíjet, a to je velká škoda. I přes tento nedostatek bude Galaxy S10 patřit mezi úzkou skupinu těch nejlepších smartphonů na trhu.

Konkurence

Hlavním rivalem se zřejmě stane Huawei P30 Pro, který v některých podmínkách nabízí ještě lepší fotoaparát. Na druhou stranu mu chybí 3,5mm jack a prostředí má Samsung subjektivně o něco „zmáklejší“. Pro Huawei hovoří i nepatrně nižší cena.

Huawei P30 Pro 256 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Pokud bychom zabrousili k Applu, příliš nepochodíme. Za podobné peníze můžete sáhnout po předloňském iPhonu X, který však disponuje menším displejem, chybí mu 3,5mm jack a má menší paměť i o něco chudší schopnosti fotoaparátu.

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

U ostatních výrobců adekvátní konkurence převážně chybí, alespoň prozatím. Samsung tak možná bude soupeřit i sám se sebou. Podobnou výbavu může totiž nabídnout i levnější Galaxy S10e či loňský model Galaxy S9+. Nižší cena je vykoupena absencí moderní čtečky v displeji či v možnostech fotoaparátů.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin
samsung-galaxy-s10
Klady
  • vytříbený design, pohodlně padne do ruky
  • špičkový displej s ultrazvukovou čtečkou
  • zvýšená odolnost, Gorilla Glass 5 a 6
  • 3,5mm jack a skvěla sluchátka balení
  • oboustranné bezdrátové nabíjení
  • velmi výkonný hardware a velké úložiště
  • pořizuje kvalitní fotky i videa
  • propracované a optimalizované prostředí
Zápory
  • výše umístěná odemykací klávesa
  • kratší výdrž na jedno nabití
  • chybí informační dioda
  • nabíjení mohlo být rychlejší
  • noční snímky mohly být ještě lepší
Diskuze ke článku
Tomason
Píšete že výdrž je mizerná a pak že procesor je velmi výkonný a úsporný. Právě co já vím, tak procesor se tolik nepovedl a stojí právě za tou velkou spotřebou.
Pan Tau
Mám S10 a výdrž je opravdu špatná prvních pár dní než si systém "sedne". Dnes mám SoT nějakých 7 hodin a výdrž okolo 36 hodin. Stejně jako u druhého telefonu, kteýrm je iPhone XS, kde nabíjím také každých 36 hodin. Jinak je telefon super, volné RAM to ukazuje okolo 4 GB, což je do budoucna super. V systému nikde žádné sekání nebo čekání, takže za mě dobrá volba.
Newek23
Fotoaparát vás nezklame za žádných okolností.

Nelíbilo se nám:
- Noční snímky jen v lepším průměru
Štěpán
Nelibi se mi, ze jen chvalite. Chtelo by to priste vice kritiky (ktera prinasi ovoce v podobe odbornosti a zkusenosti autora, chvalit umi kazdy), ktera k tomuto telefonu urcite patri.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze