Roamingové příplatky v EU od 15. června končí

21

Téměř u cíle. Evropská unie se shodla na ukončení účtování roamingových příplatků za používání služeb v členských zemích. Poplatky přestanou platit počínaje 15. červnem, zástupci členských zemích se navíc dohodli na velkoobchodních cenách, které si mezi sebou budou účtovat operátoři. I tyto poplatky se mírně snížily.

Zástupci Evropské unie, europarlamentu a Evropské komise se shodli na výši poplatků, které si mezi sebou budou operátoři členských zemí účtovat, klasické příplatky pro spotřebitele totiž počínaje 15. červnem končí.minulý rok se příplatky k základní sazbě snížily na jednotky korun, nově se však účastník od veškerých příplatků osvobodí. Samozřejmě to však neznamená, že celý roaming jako takový pro operátory zmizel, nově si však budou platit poplatky operátoři, a to za své zákazníky v zahraničí. Rovněž i na výši těchto poplatků se zástupci dohodli.

Nepřehlédněte:

Roaming

Za minutu volání se bude operátorům účtovat poplatek 0,032 eura (0,86 Kč), za textovou zprávu se bude hradit poplatek 0,01 euro (0,27 Kč). 1 GB dat vyjde operátory na 7,7 euro, tedy zhruba 208 Kč. Poplatek za 1 GB dat se však bude postupně snižovat v následujících 5 letech. Od ledna 2018 vyjde 1 GB na 6 euro (162 Kč), od ledna 2019 na 4,5 eura (122 Kč), od ledna 2020 na 3,5 eura (95 Kč), od ledna 2021 na 3 eura (81 Kč) a konečně od ledna 2022 na 2,5 euro (68 Kč).

Připomeňme, že původně navrhované poplatky byly vyšší, konkrétně u datových přenosů a minuty volání se cena nově lehce snížila (původně platila hranice 0,035 euro za minutu volání a 10 euro za 1 GB dat). Poplatek operátorů za SMS zůstal ve stejné výši, tedy 0,01 euro za jednu odeslanou zprávu.

Pokud vás aktuálně napadlo používat SIM kartu z jiné země EU u nás a vyhnout se tak vysokým částkám za tarify, musíme vás zklamat. Nová pravidla předpokládají, že zákazníci budou používat bez omezení SIM kartu země, ke které mají dlouhodobou vazbu, tedy země, kde mají trvalý pobyt. Pokud však zákazník bude trávit delší dobu v zahraničí a na roamingu by tedy operátor citelně prodělával, dostane upozornění a bude nutné takovou aktivitu přerušit.

Reálně by celá situace měla vypadat následovně: pro běžného cestovatele by žádné omezení neexistovalo, v EU by roaming neplatil, pouze domácí sazbu svého operátora. Pokud by však dotyčný trávil v zahraničí delší dobu, operátor by zákazníka upozornil a začal mu účtovat příplatky za pobyt v roamingu. Tyto příplatky by měly být nižší, než jsou nastaveny aktuálně, přesto by úplně nezmizely (zhruba 1,1 Kč za minutu hovoru, 0,25 Kč za SMS a 0,23 Kč za 1 MB dat). Na výši příplatků operátor zákazníka upozorní před jejich začátkem účtování.

Dohodu zástupců ještě musí formálně potvrdit členské země a europarlament.

Zdroje: europa.eu, reuters.com

Diskuze ke článku
alex t.
hezké a jak se definuje dlouhodobý pobyt - víc jak měsíc ?
Brake
Zdravím. V článku se píše, že cestoval bude v EU platit pouze domácí sazbu. To znamená, že pokud mám tarif s neomezeným voláním+sms a 2gb dat, bude tento tarif platit i ve státech EU? To znamená, že budu moct na dovolené neomezeně volat a psát sms a budu mít své 2gb dat, aniž bych platil cokoliv navíc? Nebo se roaming nebude vztahovat na tarifní zvýhodnění a musel bych platit za každou sms, hovor a data dle domácích mimotarfiních cen? Díky za odpověď.
Miki
.. a všetkým rovnaké platy, a jedlo zadarmo, každému podľa potrieb.. Nuž, ale 1+1 sa nerovná 11, súdruhovia.
pet
z clanku jsem se nic nedozvedel :-)

muzu si tedy koupit poslkou m kartu a radove za 150 kc mit neomezena data po cele evrope? na to cekam. volani npotrebuji. jde mi o data po cele evrope vcetne cr do nejakych rozumnych 150 kc bez fup..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze