Připravte si kalkulačky. T-Mobile upřesňuje čerpání dat v EU roamingu

14
Připravte si kalkulačky. T-Mobile upřesňuje čerpání dat v EU roamingu
  • Roamingové příplatky v EU u T-Mobilu končí od 11. června
  • T-Mobile upřesňuje čerpání dat, znovu ale v neprospěch koncového zákazníka
  • Na pozoru by se měli mít především ti s vysokým objemem dat a nízkým plněním

Jak už dobře víte, 15. červnem končí roamingové příplatky v rámci Evropské unie. U T-Mobilu proběhne změna již o pár dní dříve (11. června) a u nových tarifů „Mobil“ proběhla změna ještě o pár týdnů dříve. Čím více se blíží konec EU roamingu, tím více operátoři konkretizují, jak budou se službou nakládat. U T-Mobilu se prozatím nemusíte obávat situace, kterou nastolil slovenský operátor Orange či Vodafone u svých čistě datových balíčků, přesto ne vše je růžové.

To, že operátoři budou bedlivě sledovat, zda se jejich zákazník nenachází v roamingu „zbytečně dlouho“, již víme, co je ovšem novinka, tedy alespoň v podmínkách operátorů, je fakt, že data v zahraničí budou omezena i speciálním evropským FUP limitem, který si musí každý zákazník vypočítat na základě velikosti svého objemu dat a koncové ceny za datový balíček. T-Mobile si pro tyto případy přichystal speciální rovnici, která vypadá následovně:

Graf T-Mobile

Zjednodušeně lze vzorec interpretovat takto: cena balíčku bez DPH 21% × 10 = počet MB, které lze využít.

Nejdříve si vysvětlíme základní pojmy. Cena tarifu a balíčku je jasná, velkoobchodní cena za 1 MB aktuálně činí 0,2 Kč bez DPH. Výpočtem zjistíme tzv. EU CAP, který se udává v jednotkách megabajtů. Ten určuje hranici, od které může operátor začít účtovat spotřebovaná data formou příplatků, jedná se tedy o jakýsi FUP limit pro využívání datového balíčku v Evropské unii.

Pokud například platíte 499 Kč s DPH za balíček s 10 GB volných dat, bude výpočet vypadat následovně: (412,4 (částka 499 ponížená o DPH) : 0,2) × 2 = 4 124 MB. Z toho tedy vyplývá, že bez příplatků můžete využít jen polovinu svého datového balíčku, za každý 1 MB nad rámec budete platit 0,25 Kč / 1 MB (0,2 Kč bez DPH). Příplatky naúčtované při provozu přesahující EU FUP se do roaming limitu nezapočítávají.

Operátora jsme oslovili ohledně účtování dat v balíčcích u Twist karet. Zde se podobné účtování zatím nechystá, stejně by se většiny balíčků tento zásah nedotkl. Například u balíčku 1,5 GB za 349 Kč (288 Kč bez DPH) by teoreticky zákazník mohl vyčerpat až 2 880 MB ((288 : 0,2) × 2 = 2 880 MB). Pokud by však T-Mobile přistoupil ke zlevňování, případně by nabídl speciální akce, zákazník by se do svého limitu vejít nemusel a data navíc by tak operátor mohl snadno zpoplatnit.

EU CAP FUP limit by tedy měl zajímat především uživatele, kteří mají štědré datové balíčky za nižší ceny, než je běžné. V takovém případě se vyplatí udělat si rychlý výpočet a ověřit si, zda operátor nemá právo na to účtovat vám příplatky.

Zdroje: t-mobile.cz

Diskuze ke článku
eon
To mi přijde docela v poho...
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Tak to je dost na prd pokud máte velký balík dat. Já mám 30gb za 559 takže v EU jen 2,785gb
Jarda
A ten, kdo ma FLAT za 699,- ma podle vzorce narok na 7GB dat.
Chapu spravne?
699:0,2x2 = 6,99GB .... LOL
Petr
A jak to je u jejich virtuála Kaktus? Mám nakoupená nějaká data, kolik jich mohu vyčerpat v EU a co je u nich dlouhý pobyt? Potřeboval bych pokrýt měsíc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze