Všichni čtyři britští operátoři porušili slib a začali účtovat roaming v EU

Všichni čtyři britští operátoři porušili slib a začali účtovat roaming v EU
Fotografie: Lucas Davies, unsplash.com
  • Britští operátoři nejčastěji zavádějí poplatek 2 libry za den
  • Činí tak navzdory minulým slibům
  • Pro Čechy cestující do Británie se prozatím nic nemění

V referendu konaném v roce 2016 rozhodli občané Spojeného království, že nechtějí, aby jejich země dál setrvávala v Evropské unii. Po dlouhých peripetiích a politických tahanicích se tento proces podařilo dotáhnout do konce 31. ledna 2020. Paradoxně v tomto mezičase se EU podařilo prosadit tzv. „evropský roaming“, kdy až na drobné výjimky a omezení voláte a datujete v zemích EU jako v domovské síti.

Na něco takového se rychle zvyká. Proto britské zákazníky samozřejmě zajímalo, jak se jejich operátoři postaví k tématu roamingových poplatků. Těsně před dokončením brexitu ještě zaznívaly sliby, že něco takového nehrozí a podobné výhody čekají i cestující telefonisty.


Jak si ale povšimli redaktoři 9to5mac.com, všechny tyto sliby vzaly za své. V červnu, tedy před začátkem turistické sezóny, zavedl operátor EE roamingový příplatek 2 libry (60 korun) za den roamingu v EU. Minulý měsíc se přidal i britský Vodafone, zcela nepřekvapivě s totožnou částkou 2 libry. Nabízí však slevu pro turisty, kteří si koupí 8 nebo 15 dní najednou.

Britská pobočka O2 chytře schovala poplatky za roaming v EU do nových ceníků. Vyšší tarify stále volají jako doma, ty levnější čeká poplatek formou paušálu nebo počítání za přenesená data. Nejdéle vydržel operátor Three, který však oznámil změnu, která začne platit v květnu budoucího roku. A poplatek? Opět dvě libry za den. Nejsou to tedy jen čeští operátoři, kdo má až podezřele shodné ceníky.

Při kontrole webových stránek českých operátorů k 15. září 2020 zjistíme, že tarifně spadá Spojené království stále mezi země EU, kde „voláte a datujete jako doma“. Vzhledem k neustálým změnám však není vyloučeno, že se tato situace může kdykoli změnit. Proto si před cestou na „ostrovy“ raději vždy prověřte aktuální roamingová pravidla, nejlépe přímo na stránkách operátora nebo na infolince.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze