Konec roamingu v EU je na dohled, bez podmínek to však nebude

3

Jak všichni víme, tento rok vešla v platnost novela, která zlepšila podmínky roamingu v rámci Evropské unie. Nesmyslné ceny se snížily na ty domácí, navíc však přibyl poplatek, který používání doma a v zahraničí rozlišil. Od příštího června by podmínky měly zmizet úplně, ale, jak už to tak bývá, bez komplikací se to stejně neobejde.

Aktuální situaci ohledně roamingu známe. Takzvaný EU Roaming, který platí od 30. 4. 2016, k základní domácí sazbě přidává poplatek, a to v závislosti na službě. Tento poplatek je maximální možný, operátor tedy nemůže nastavit sazby vyšší, pokud samozřejmě nenalezne kličku v nějakém „výhodném“ balíčku, který zvýhodní například volání, avšak zbylé ceny zvedne nad rámec nařízení. EU Roamingu však nebude mít dlouhého trvání, již od příštího června má roaming v rámci EU skončit úplně. Hádáte však dobře, že zcela bez komplikací se toto „usmrcení“ roamingu zřejmě neobejde.

TIP: 5G síť bude brzy i v Německu, v roamingu s Jižní Koreou

Roaming

6. září tohoto roku Evropská komise navrhla první možnost, jak by zrušení roamingu mohlo vypadat. Ve zkratce: roaming v EU by neplatil 90 dní z roku, pokud byste tedy cestovali do zahraničí, mohli byste těchto 90 dní využít průběžně. Hranicí se mělo stát 30 dní v kuse, jinak by bylo jedno, jak byste onu hranici 90 dnů využili. Na první pohled se jednalo o ideální nápad, protože více než 90 dní v zahraničí tráví málokdo a když už ano, využívá dotyčný většinou kartu místního operátora. Tento návrh byl však po 3 dnech zrušen. Proč? Maximální počet dní se nezdál jako ideální a začalo se spekulovat nad tím, jestli by zákazníci tento styl nezneužívali. Například takovým způsobem, že by pro cesty do zahraničí využívali vícero SIM karet, případně by si pořídili speciální SIM karty, které by využívali pouze v roamingu.

Na nový návrh jsme však nemuseli čekat dlouhé týdny, včera přišla jeho inovovaná verze. Primárním předpokladem pro zajištění opravdu neomezeného roamingu je totiž zabránění tomu, aby byl zneužíván. Zákazníci by totiž mohli hojně aktivovat výhodnější tarify v zahraničí a využívat je například u nás. To by se samozřejmě zahraničnímu operátorovi nevyplatilo, a tak je nutné nastavit určité hranice.

Reálně by celá situace měla vypadat následovně: pro běžného cestovatele by žádné omezení neexistovalo, v EU by roaming neplatil, pouze domácí sazbu svého operátora. Pokud by však dotyčný trávil v zahraničí delší dobu v kuse, operátor by zákazníka upozornil a začal mu účtovat příplatky za pobyt v roamingu. Tyto příplatky by měly být nižší, než jsou nastaveny aktuálně, přesto by úplně nezmizely (zhruba 1,1 Kč za minutu hovoru, 0,25 Kč za SMS a 0,23 Kč za 1 MB dat).

Nyní je tedy důležité vyřešit to, jakým stylem bude operátor moci kontrolovat pohyb uživatelů a jaká opatření bude využívat. Víme však, že operátoři budou hlídat dlouhodobý pobyt daného zákazníka v zahraničí a také to, jestli není daná SIM karta v domovské zemi dlouhodobě neaktivní (a naopak aktivní pouze při roamingu). Nic se prozatím nemění na tom, že nové roamingové podmínky by měly být přijaté 15. prosince tohoto roku, od 15. června příštího roku vstoupí v platnost. Uvidíme však, na jakých konkrétních podmínkách se Evropská komise nakonec dohodne, možností je prozatím více než dost.

Zdroje: europa.eu