Retro: Siemens C75 – shledání po 10 letech

6

Ve vzpomínkovém seriálu Retro se tentokrát vydáváme do doby, kdy vrcholila nejlepší léta Siemensu a německý výrobce se s námi v podstatě řadou x75 loučil, aniž bychom to v té době věděli. Zástupcem nižší střední třídy byl model C75, který sázel na podařený vzhled, pěkný displej i velmi slušnou výbavu, která zatápěla mnohé konkurenci.

Siemens C75 na oficiálních fotografiích

V dnešním kulatém 90. díle seriálu Retro zavzpomínáme na poměrně legendární Siemens C75. Od jeho představení uplynulo minulý měsíc přesně 11 let. Proč se s ním tedy shledáváme po 10 letech? Důvod je velmi prostý. Téměř na den přesně před 10 lety totiž vyšla na mobilenet.cz recenze, ve kterém jsme se věnovali tomuto německému švihákovi.

Krátké představení

Siemens C75 dostal ihned po představení nelehký úkol navázat na úspěšné modely řady C. Počínaje řadou 75 však céčková linie dospěla a designem se více přiblížila vyšším modelům. C75 tak působí spíše hranatějším dojmem a dospěla také co se týče barevných kombinacích. Bílá, stříbrná a černá – to jsou všechno spíše konzervativní barvy, které však C75 neskutečně sekly. Na konci roku 2005 také vrcholila miniaturizace a dnes vzpomínaný Siemens jste snadno schovali i do nevelké dlaně. Však výška činila jen 103 milimetrů, šířka 44 milimetrů a hmotnost již velice příjemných 85 gramů. Samozřejmě že dominantním materiálem byl plast a kvalita zpracování měla bohužel své rezervy.

Retro: Siemens C75

Velký lákadlem byl displej, který se německému výrobci opravdu povedl. Jednalo se typově o TFT TN displej s aktivním zobrazením, úhlopříčkou 1,8 palce a na svou dobu jemným rozlišením 132 × 176 pixelů. Obdivovat jste mohli paletu 65 536 barev a kvalita nebo čitelnost displeje rozhodně patřila k těm lepším, zejména přihlédneme-li k tomu, že nešlo o žádný drahý model. Pod displejem již nezbylo mnoho místa pro klávesnici, ale i s tím si Siemens poradil vesměs dobře. Důraz byl kladen na pohodlné psání, a tak byla alfanumerická část zpracována precizně. Tlačítka měla jednotlivou velikost, ideální zdvih a vždy stejné rozestupy. Psaní bylo rychlé a možné i zcela poslepu.

Recenze mobilenet.cz z roku 2006: Recenze Siemens C75: levný šikula

Hlavní ovládání měl na starost pětisměrnný joystick, který sice měl drobné mouchy, ale byl veskrze přesný. Chybět pak nemohla ještě dvojice kontextových kláves nebo nezbytný červený a zelený telefonek.

Výbava

Zatímco dnes se výbavy telefonů v různých třídách často zásadně liší, dříve a především u Siemensu to až tak neplatilo. Základní kostra byla od řady C shodná s vyššími modely. Například jste se tak mohli spolehnout na propracovaný adresář schopný pojmout 1 000 kontaktů, přičemž ke každému bylo možné přiřadit až 20 různých údajů. SMS zprávy se tvořily snadno, třeba i díky přítomnost slovníku T9. Organizační funkce, to byla další silná zbraň všech Siemensů. Jmenovat můžeme například přehledný kalendář, který využíval velkého displeje a při měsíčním náhledu jste viděli i několik prvních záznamů dne, na kterém jste aktuálně byli.

Prostředí Siemensu C75

Ve své době Siemensy oslňovaly i zcela otevřenou interní pamětí, se kterou jste mohli pracovat stejně jako na počítači. Siemens C75 se navíc mohl pochlubit prostorem o velikosti 10,2 MB, což byla i v roce 2005 silně nadprůměrná hodnota. Podporoval sice soubory MP3, ale z důvodu absence slotu pro paměťové karty jako hudební přehrávač posloužit nemohl. O paměť se tak dělily především obrázky, fotografie, melodie a hry s aplikacemi. Podporována totiž byla samozřejmě Java a nebyl problém si cokoliv doinstalovat. Nabídka her a aplikací byla pestrá. Na zkrácení dlouhých chvil výrobce připravil dvě hry. Tou první byly klasické lodě, které známe ještě ze školních lavic. Druhou hrou byla akčně-závodní Speed Chaser 3D.

Za vzpomenutí stojí zajímavá a v Siemensu C75 vůbec prvně viděná funkce Phone Pilot. Šlo o jakéhosi asistenta, který vám dokázal připomínat různé události, pokud jste jej aktivovali. Vše bylo doprovázeno hudbou a animacemi, které se nacházely nad celým prostředím. Asistent vás mohl upozornit na záznamy v kalendáři, zprávy či hovory.

Ve výbavě se dostalo také na fotoaparát s VGA rozlišením a současně i možností záznamu videa v rozlišení 128 × 96 pixelů. Z dnešního pohledu opravdu směšně nízké rozlišení stačilo i před 10 lety pouze na displej telefonu. Navíc jste byli omezeni celkovou délkou jednoho videa do 30 vteřin. Výbavu zakončíme zastávkou u konektivity. Telefon nepostrádal základní wapový prohlížeč a připojoval se skrze GPRS třídy 10. S okolním světem bylo možné komunikovat pomocí USB kabelu nebo bezdrátově infračerveným portem.

Fotky a videa pořízené Siemensem C75

Na první fotografii byl použit maximální zoom

Video 1 (3GP, 242KB)

Video 2 (3GP, 177KB)

Závěr

Siemens C75 se na českém trhu objevil zkraje podzimu roku 2005 za zhruba 4 500 Kč. Rozumně nastavená cena jej okamžitě předurčila k úspěchu, který neupadal, neboť za necelý rok stačila cena klesnout o tisíc korun a stále se tak jednalo o velmi dobře vybavený telefon za nízkou cenu.

Mobilní telefon Siemens C75 do seriálu Retro zapůjčil pan Martin Schön, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Siemens C75

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 44 × 17 mm, 85 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (132 × 176 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 128 × 96 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2005, 4 500 Kč
Diskuze ke článku
Dominiksla
Ten jsem měl, parádní hrál jsem nějakou závodní hru. A tloušťka příjemných 85 gramů je v pohodě že pisálku?
Milan Strnadel
Milan Strnadel
Krásné časy, kdy jako stredoskolak sem obchazel pravidelně obchody s mobilama, a kochal se novými modely ať už to byl můj oblíbený Siemens, Ericsson, Alcatel, Samsung, LG, Nokia, Seagam,... Ty casy kdy sem cekal na recenzi noveho modelu... A teď? Moje vasen se mi hroutí, a odchodem Motoroly zbyte po mem koníčku jen smutné místo.
Tom
Mobily Siemens až na A55 byly naprosto perfektní, na rozdíl od nokií měly velkou výdrž baterií,stačilo nabíjet 1x týdně .
Jiří
Ahoj měl jsem c35 a c75

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze