Retro: Nokia N73 – Legenda se Symbianem

12
Retro: Nokia N73 – Legenda se Symbianem

Na operační systém Symbian možná dodnes nedají mnozí dopustit. Jeho jméno se automaticky pojí s finskou Nokií, která jej nasazovala do mnoha svých modelů. Do skupinky, která se nejvíce zapsala do uživatelského povědomí, spadá také legendární Nokia N73. Ta i před více než 10 lety nabídla kvalitní displej, perfektní výbavu či schopný fotoaparát schovaný pod krytkou.

Nokia N73 si cestu do seriálu nenašla úplně náhodou. Ano, jde o legendární a jeden z nejpopulárnějších modelů, které kdy využívaly služeb Symbianu S60. Současně jsme pro vás však téměř přesně před 10 lety přinesli na mobilenet.cz podrobnou recenzi tohoto finského modelu. Je tak ideální čas si zavzpomínat.

Krátké představení

K představení Nokie N73 nicméně došlo ještě o něco dříve, konkrétně v dubnu 2006. Od té chvíle nám uplynulo přesně 11 let. Při premiéře byla novinka označována jako multimediální telefon a nutno podotknout, že pro tyto účely byla skvěle vybavena. Ale nepředbíhejme. V případě modelu N73 Nokia neexperimentovala a zvolila osvědčený design. Velmi líbivá byla stříbrno-tmavá kombinace, avšak ani později prodávaná celočerná verze nevypadala vůbec zle.

Retro: Nokia N73

Pěkný design krásně korespondoval s pohodlným držením v ruce. Kombinace tloušťky 19 milimetrů a příjemné 116gramové hmotnosti dělala uživateli radost. Potěšila také bytelnost telefonu, ačkoliv po čase mohlo dojít k ošoupání postříbřených plastových ploch, případně i k nalomení slabších plastů. Můžete to vidět i na našem kousku.

Multimediální telefon už musel nabídnout poměrně velký displej. Uživatelé N73 se mohli těšit na 2,4palcový zobrazovač s QVGA rozlišením. Nepsaná klasika, která ve své době platila za to nejlepší, co jste mohli dostat. Dostatečně jemné zobrazení, skvělá čitelnost i přirozené barvy byly samozřejmostí. Větší displej ukousl prostor pro klávesnici, kde musela Nokia trošku improvizovat. Pro alfanumerický blok skutečně příliš místa nezbylo, avšak při troše cviku bylo i tak možné psát velmi svižně. Tlačítka totiž měla jednotnou velikost.

Hlavním ovládacím prvkem byl spolehlivý joystick a kontextová tlačítka. Systém Symbian navíc vyžadoval ještě několik dalších kláves, které se shlukly kolem alfanumerického bloku. Další klávesy bychom našli po pravé straně. Dvojtlačítko regulující hlasitost současně sloužilo i k ovládnutí digitálního zoomu. Další dvě klávesy už měl plně vyhrazené fotoaparát. Menší pro vstup do galerie, větší jako dvoupolohovou spoušť. Za zmínku stojí, že tyto klávesy měly po spuštění fotoaparátu efektní modré podsvícení.

Výbava

U fotoaparátu logicky rovnou zůstaneme. Na zadní straně jste jej nejprve vůbec neviděli. Skrýval se za důmyslnou krytkou. Jejím odsunutím došlo k aktivaci fotoaparátu a odhalení celého modulu. Ten se pyšnil logem Carl-Zeiss nebo přisvětlovací LED diodou. Disponoval 3,2megapixelovým rozlišením či automatickým ostřením. Netřeba asi připomínat, že Nokia N73 patřila mezi nejlépe fotografující telefony své doby a zdatně konkurovala Sony Ericssonům řady K.

Na čelní straně si můžete povšimnout sekundárního fotoaparátu s chromovým rámečkem. Na selfie mánii bylo ještě času dost, ale přesto výrobci kladli na čelní kamerku důraz. Důvodem byly videohovory, které přišly ruku v ruce s nastupující 3G sítí. V našich končinách jsme si je však kvůli českým operátorům a jejich přístupu k budování 3G sítí příliš neužili.

Samotné prostředí stanulo na základech v podobě jednojádrového procesoru a 64MB operační paměti. Duší telefonu pak byl operační systém Symbian S60 9.1 ve třetí verzi. Prostředí bylo plně přizpůsobitelné a Nokia se tvářila jako kapesní počítač. Samozřejmostí byla možnost stahovat nespočet aplikací či her. Výkonu měl telefonu poměrně dost, ačkoliv nešlo o zcela vrcholný model. Nouze nebyla ani o úložný prostor. Základních 42 MB jste mohli rozšířit paměťovou kartou, která se trošku netypicky vkládala do slotu na spodní hraně.

Samozřejmostí byl hudební i video přehrávač nebo přítomnost FM rádia. Zvuk jste si navíc mohli vychutnávat skrze dvojici reproduktorů umístěných na obou koncích zařízení. Chybět nemohla ani patřičná konektivita. Data svištěly po sítích 3G a k naprosté dokonalosti chybělo jen Wi-Fi připojení. O spojení s okolím se staralo Bluetooth, infraport nebo klasický kabel.

Závěr

Nokia N73 se na českém trhu objevila v průběhu srpna roku 2006 za cenu kolem 15 tisíc korun. Již o Vánocích však cena v nabídce O2 poklesla pod 13 tisíc. O popularitě modelu svědčí jeho dlouhý prodej. Nalézáme jej totiž i v jarní nabídce O2 roku 2008 s cenou 6 695 Kč.

Technické parametry Nokia N73

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 49 × 19 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 352 × 288 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×220 MHz
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 42 MB, paměťové karty: Mini SD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.1 S60 3rd Edition
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2006,
Diskuze ke článku
Lukáš
Ach, až mi srdce zaplesalo. N73 patří mezi moje oblíbence. Super zařízení které se mi ani nechtělo dávat z ruky. Pamatuji, že už tam se flashovaly "rom" a já tam nacpal sw z music edition a připadal si jako král XD
Peťo
Ja ho mám ešte v šuplíku spolu s Nokiou 6600, aj na dnešnú dobu kvalita fotiek s N73 zahambí nejeden smartphone.
Petr Válek
Petr Válek
Ještě ji mám v šuplíku :-):-) ????????????
Ohneta
Já ji používám jako budík

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze