Retro luxus z Dubaje. Podívali jsme se na raritní Nokie a Motoroly

Retro luxus z Dubaje. Podívali jsme se na raritní Nokie a Motoroly
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Navštívili jsme dubajský obchod Billionaire Collections
  • K vidění zde jsou luxusní kousky z dob dávno minulých
  • Zavzpomínat spolu s námi můžete na ikonické Nokie či Motoroly

Již od pradávna existují speciální edice telefonů, které jsou vždy něčím výjimečné a jejich majitelé si mohou být jisti tím, že mají buď naprostý unikát, nebo alespoň kousek, který jen tak kdekdo nevytáhne. Mnohdy nejde jen o nějakou funkci navíc, ale především o úpravu vzhledu – například o jinou barevnou variantu či originálnější prodejní balení. Sami však asi tušíte, že to přeci jen pro všechny nebude zcela postačující.

Retro luxus z Dubaje. Podívali jsme se na raritní Nokie a Motoroly

Někteří z vás si možná vzpomenou na to, že existují opravdu luxusní telefony značky Vertu, které vynikají například použitím aligátoří kůže, zlata či drahokamů. Obdobně k telefonům kdysi přistupovala i finská Nokia s řadou 8xxx. Zdánlivě se může zdát, že luxusní telefony vymizely, ale například Vertu nadále funguje. Pořídit si však můžete širší spektrum luxusních a dnes vlastně obzvláště vzácných kousků.

V Dubaji se nachází obchod Billionaire Collections, který jsme navštívili. Pořídit zde můžete mimo jiné i moderní kousky Vertu, ale náš pohled zaujala zcela jiná vitrína. Jak můžete vidět na přiložených fotografiích, v obchodě je speciální sekce se staršími hodnotnými mobily, které již lze často směle zařadit mezi retro kousky.

Luxusní telefony v Dubaji

Polička je přehledně rozdělena do několika sekcí, z nichž každá je věnována jinému výrobci. Jsou zde například různé BlackBerry v rámci edicí Porsche Design, avšak v jejich případě jde ještě říci, že jde o kousky, které kdekdo může mít ve vlastní sbírce.

Mnohem zajímavější je část věnovaná Nokiím, konkrétně modelu 8800, který byl světu představen již v roce 2005. Tehdy šlo o zařízení s barevným displejem, prostředím Series S40, výsuvnou konstrukcí či fotoaparátem s SVGA rozlišením, což představovalo 800 × 600 pixelů. Výbava však byla přeci jen až na druhém místě, protože výrobce kladl důraz na špičkové konstrukční zpracování. Telefon byl totiž vyroben z nerezové oceli a na českém trhu se prodával za více než 30 tisíc korun.

Došlo však na více edic, přičemž v Dubaji jsme mohli zahlédnout například variantu s přídomkem Givory, jejíž tělo bylo pozlacené. Nechybí ani série Arte, která lákala dle konkrétního druhu nejen na zlato, ale třeba i na uhlíková vlákna nepřitahující otisky prstů. Našim očím neunikla ani vzácná Motorola Aura z roku 2009 s kruhovým displejem a otočným krytem, přičemž mechanismus otočných koleček bylo možné pozorovat skrze průhlednou část zadní strany.

Možná jste správně poznali, že nejde pouze o muzeum či sbírku luxusních mobilních telefonů, ale o obchod, který kromě zbrusu nových věcí nabízí i bazarové kousky, například námi obdivované Nokie, Motoroly a BlackBerry. Ceny jsou nadále poměrně vysoké, přeci jen mobil ze zlata na hodnotě nijak zvlášť neztrácí. Nokii 8800 Arte si tak v Dubaji pořídíte za v přepočtu 40 tisíc korun, verzi Givory přibližně za 30 tisíc Kč. Nalákali jsme vás na dovolenou spojenou s doplněním vaší mobilní sbírky?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze