Nokia N73: velké uživatelské zkušenosti
recenze

Nokia N73: velké uživatelské zkušenosti

36

Nic neodhalí všechny klady a zápory telefonu lépe, než jeho dlouhodobé intenzivní používání. Nyní si můžete přečíst rozsáhlé uživatelské zkušenosti autora, jehož prvním telefonem s otevřeným operačním systémem je právě Nokia N73. Čím jej zaujala a kde to naopak nejvíce skřípe?

Uživatelské zkušenosti zaslal náš čtenář Jiří Brůček. Tímto mu děkujeme.

Nokia N73 se před čtvrt rokem stala mým prvním telefonem s otevřeným operačním systémem Symbian. Před tímto telefonem jsem vlastnil Sony Ericsson K750i - dodnes telefon s vynikající výbavou. Byl jsem zvědavý především na porovnání těchto „aspektů“- velikost displeje, u Nokie dle „tabulkových parametrů“ znatelně většího, respektive jeho využití v praxi, kvalitu fotoaparátu, jež byla u Sony Ericsson vynikající, a tak jsem si říkal, zda bude u Nokie ještě lepší. V neposlední řadě mne také zajímalo, zda bude tak velký rozdíl mezi obyčejným, „hloupým“, telefonem a telefonem s otevřeným operačním systémem, pro který existuje nepřeberné množství aplikací. Zda se má očekávání naplnila či nikoliv, to se dozvíte v průběhu článku.

Vzhled, konstrukce a ovládání

Při mém rozhodování o koupi nového telefonu stál parametr docela vysoko. Nechtěl jsem typ s jen tak „obyčejným“ vzhledem, ale ani ne s nějakým extra výstředním. Tento parametr, subjektivně hodnoceno, splňuje dokonale. Ještě v obchodě jsem vybíral z barevné kombinace „červená-bílá“ kontra „švestková-stříbrná“. Ačkoliv jsem se původně rozhodl pro druhou barevnou kombinaci, říkal jsem si, že na ní nebudou tolik vidět oděrky atp., prodejce mne přesvědčil k variaci červené s bílou. Musím říct, že bych mu dnes rád za tuto radu dodatečně poděkoval - telefon je prostě „šik“ a oděrky, pokud se o telefon trochu staráte, nejsou ani po čtvrt roce vidět.

Co se týče konstrukce přístroje, budu už přeci jen skeptičtější. Po úvodních dnech, kdy se telefon jevil naprosto bytelně, se to nyní jíž zcela stoprocentně říci nedá. Především pak o zadním krytu ne. Skřípání, které se ozývá ze spodní části zádi mobilu při psaní SMSek, je skutečně velice nepříjemné. Bohužel ani krytka fotoaparátu na tom není o mnoho lépe. Mimo mírného vrzání je především protivné to, jak se vychyluje ze své stabilní polohy všemi možnými směry. A to také zrovna na příjemnosti psaní SMSek, mailů nebo vytváření textových souborů, nepřidá. Je to veliká škoda, protože jinak telefon padne do ruky jako ulitý.

A jsme u poslední části této kapitoly. Začnu od klávesnice. Ačkoliv jsou její tlačítka poměrně malá, je její stisk jistý, a díky vhodně zvolenému materiálu i sympatický na dotek. Přesto i zde najdu dvě výtky - první směřuje ke spodní části klávesnice, jež je až příliš blízko ke spodnímu kraji telefonu, a tak si při mačkání tlačítek ve spodní linii raději přidržuji telefon druhou rukou, neboť se obávám, že by se mohl převážit a z ruky vyklouznout. Skutečně nechápu výrobce, proč zanechal tak velký prostor mezi horní řadou klávesnice a displejem (jako by se logo operátora, v případě customizace, nemohlo dát pod klávesnici…). Druhý „políček“ směřuje do blízkosti ovládací klávesnice. Mnohdy se mi totiž bohužel stávalo, že jsem při psaní SMSky omylem místo tlačítka s číslem „3“ zmáčkl červený telefon, a tak se mi celá doposud napsaná SMSka nenávratně smazala.

Sluníčko, sluníčko… - popojdi kam chceš - nebojím se tě

Až nadmíru chválím displej. Musím říct, že jsem byl téměř šokován jeho velikostí. Jednak je krásně jemný, ale hlavně se na něj vejde velká spousta textu. Například při psaní SMSky se vám na jeden displej, bez jakéhokoliv posouvání, vejde více jak jedna celá zpráva. Přitom o písmu rozhodně nelze říci, že by bylo nějak malé. Sám nosím brýle s jednou dioptrií a ani bez optiky nemám problém psát nebo číst na displeji text.

Další má pochvala míří směrem k čidlu světla. V závislosti na něm se řídí podsvícení displeje a klávesnice. A to je velmi důležité. Díky tomuto indikátoru tak za prvé vidíte na displej perfektně i na ostrém slunci, což je u mnohých telefonů s barevným displejem obrovský problém. A za druhé se díky němu šetří i baterie, protože večer, kdy není potřeba, aby telefon tolik „zářil“, se intenzita podsvícení sama reguluje.

Symbian S60 3rd edition

Jak už jsem se výše zmínil, je Nokia N73 mým prvním telefonem se Symbianem, respektive s otevřeným operačním systémem vůbec. Vzhledem k tomu, že mobil nepoužívám jen na telefonování, ale i jako MP3 přehrávač, kalendář nebo na hraní her, byl jsem také zvědavý, kolik aplikací se nechá nalézt jako tzv. „freeware“. Po čtvrt roce užívání mohu zodpovědně konstatovat, že velmi mnoho. Rozhodně ale nejde říci, že by kvantita byla na úkor kvality. Pokud jste totiž ochotni obětovat nějakou tu volnou chvilku na vyhledávání po internetu, budete bohatě odměněni. Do libovolného vyhledávače stačí zadat slova jako „aplikace na symbian - download“ a vyjede vám velké množství odkazů, kde najdete nepřeberné množství „materiálu“, ze kterého si jistě vyberete. Toto je tedy jedna z hlavních, mnohdy omílaných - přesto si myslím, že ke zveřejnění nezbytných - výhod otevřeného operačního systému. Pokud vám nějaký program chybí, doinstalujete si jej. Osobně používám například tyto aplikace: cCalc - vynikající kalkulačka s velkým množstvím funkcí, MiniExcel - de facto MS Excel do mobilních telefonů a Matikář - velký pomocník, nás, studentů. Doporučuji také nainstalovat libovolný antivirus - osobně používám JMMobile. Přeci jen - jistota je jistota.

Ještě jednu aplikaci bych doporučil instalovat. A sice Operu Mini - vynikající internetový prohlížeč, na kterém je skutečně lahůdka prohlížet si web v mobilním telefonu. Jen si dejte dobrý pozor na to, jaký typ vyúčtování zvolíte - při špatné volbě připojení byste se nemuseli doplatit. Pokud však požadujete plnohodnotný internetový prohlížeč, který zobrazuje stránky stejně jako PC, vestavěný prohlížeč od Nokie dodaný přímo s N73 je pro tento účel jako stvořený a nemá konkurenci

Jediné, čeho jsem zatím zalitoval je, že předinstalovaná aplikace na soubory MS Word a MS Excel, slouží pouze k prohlížení těchto souborů. Bohužel na internetu se žádná, ani jednodušší, freeware aplikace k úpravě těchto dokumentů nevyskytuje.

Ještě jednu výhodu v telefonu se Symbianem spatřuji - přijde-li Vám například SMSka, a Vy chcete část přepískat někomu jinému, stačí, pokud dlouze stisknete tlačítko tužtičky, označíte část, kterou potřebujete, dáte „kopírovat“ a pak už jen vložíte do nové zprávy opětovným podržením tužtičky. Jednoduché, ale účelné, nemyslíte?

Symbian třetí generace nám navíc nabídne ještě jednu vymoženost - tzv. aktivní pohotovostní režim, neboli seznam aktuálních událostí v kalendáři, úkolovník, šest uživatelem nastavených ikon a v případě přehrávání hudby i aktuální přehrávanou skladbu.

Telefonování a s ním spojený seznam kontaktů

Hlasitý a kvalitně bez šumu znějící reproduktor. Co více dodat? Snad jen na velmi, velmi rušných místech je slyšet trochu hůře, ale jinak, jak již píšu, vše na vysoké úrovni. Velmi kvalitně udělaný adresář poskytuje komfort té nejvyšší kvality. Vyhledává postupným psaním, a to jak mezi příjmeními, tak mezi křestními jmény. Jeho synchronizace s Nokia PC Suite je navíc jednoduchá a zvládne ji snad každý.

Fotoaparát a hudba

Telefon s vestavěným fotoaparátem pořizuje již značně kvalitní obrázky. Především pak pokud snímáte na denním světle. Fotografie již „postrádají“ zrnitost a až na výjimky jsou i podávané barvy věrné. Snad jen pokud fotíte na „umělém“ světle, objeví se někdy poněkud „jiné“ barvy než jaké vidíte „v reálu“. Co se týče fotografování v noci, dioda pomáhá jen mírně. Šum se však již projevuje znatelně.

Hudba - to je pro mě jedna velká lahůdka. Integrovaný přehrávač je dle mého subjektivního názoru na velice vysoké úrovni. Zaprvé kvalitně třídí skladby, například podle interpreta nebo dle alba. Zadruhé kvalita přehrávání skrze sluchátka, jež najdeme v balení, je podle mě také velmi slušný. Oba dva nejdůležitější parametry pro to, jak bude uživatel s přehráváním spokojen, jsou tedy splněny na výbornou. Snad jen z jedné věci jsem zklamán - mám-li nastavený „tichý režim“ a náhodně se mi vypojí sluchátka při přehrávání hudby, telefon začne vyhrávat přes vestavěný reproduktor. Domnívám se, že na tento problém by se měl výrobce při aktualizaci firmwaru zaměřit, protože to je skutečně zbytečná „vada na kráse“.

Výdrž

Zpočátku mě baterie mile překvapovala. Její výdrž s zhruba dvěma až třemi hovory, třemi SMSkami a hodinou poslouchání hudby byla až tři dny. To vše bez vypínání na noc. Bohužel v poslední době se „situace“ zhoršila, a tak při stejném „zatížení“ telefon vydrží maximálně dva dny.

Stabilita a rychlost systému

Co se stability systému týče, prakticky si jej nemohu vynachválit. Jen u jediné hry, a sice Yetisports 4, se mi někdy stane, že se mobil kousne, a já tak musím aplikaci ukončit červeným telefonkem. Jinak nikdy nebylo nutné telefon restartovat. Asi se už budu opakovat, ale znovu musím říci, že „na počátku to bylo lepší“. Bohužel s nově instalovanými aplikacemi se celková rychlost zmenšuje. To je ovšem, na obhajobu telefonu, normální u všech přístrojů - nic s tím dělat nelze. Musíte se tedy rozhodnout - buď relativně rychlý telefon, nebo spousty kvalitních aplikací s pomalejšími reakcemi.

A co bude dál?

Bude tomu již téměř rok, kdy byla tato Nokia oficiálně představena. „Už je čas, musíme představit něco nového,“ chtělo by se mírně parafrázovat jednu ze slavných „hlášek“ Hujera z filmu Marečku podejte mi pero. Pravda, již byla na trhu prezentována Nokia N95. Sama Nokia jej už ani nenazývá mobilním telefonem, ale říká mu již poněkud honosněji - multimediální počítač. To je hezké, avšak nedomnívám se, a pevně věřím, že v tom nejsem sám, že by Nokia nepředstavila nějakou tu „perličku“ v „klasickém balení“, respektive typ s klasickou konstrukcí. Přeci jen stále existuje mnoho uživatelů, jež nemají „novoty“, v podobě tzv. véčkové nebo vysouvací konstrukce, v oblibě. A navíc - známe nejeden příklad, kdy Nokia představí prakticky totéž, jen v jiném „obalu“. Nechme se tedy překvapit. Co by nástupce N73 měl mít navíc? Téměř jistě znovu přibude nějaký ten megapixel u fotoaparátu, ačkoliv by si mnozí z nás spíše přáli zlepšení samotné optiky. U fotoaparátu by ještě mohl přibýt optický zoom a rovněž by nebylo od věci zlepšit rozlišení natáčeného videa. Co dále? Jistě by se hodilo integrované Wi-Fi, pro rychlejší prohlížení webových stránek. Obávám se ale, že tentokráte nedojde na integraci GPS - přeci jen podobnost s N95 by pak byla až přílišná.

Diskuze ke článku
Evča
Dobrý den,chci si koupit Nokii N73, a tak bych potřebovala poradit jestly je to dobrý nápad.Kamarád mi říkal že se u série N seká softvare ??Tak jestly je to pravda?Potom jaké má špatné a dobré stránky.Mysíte že není chyba si Nokii N73 koupit??Předem děkuji za odpověd!:o)
Schneider Dominik
dobry den mam dotaz na nokii N73.Chtel bych si ji koupit a podrobne jsem si studoval recenze o telefonu samotnem,ale nikde nemuzu najit jestli telefon ma diodu,ktera pri nataceni videa aspon trochu vic sviti nez treba u n70-ky. nekde jsem cetl,ze musime byt pri foceni v noci,od cile max. 1metr. to si potom dokazu predstavit,jak musi nokia n73 svitit v noci pri nataceni videa.prosim o odpoved,kdyby jste meli mobil po ruce aby jste to vyzkouseli jak to proste sviti.dekuji moc.
Jiří Brůček
Jiří Brůček
Telefon k dispozici máme, takže Vám pochopitelně rádi odpovíme. Bohužel při natáčení nelze blesk vůbec využít. V nastavení prostě nastavit nelze a telefon sám jej ve tmě nezapne... Co se focení týče, maximální \"ideální\" vzdálenost od foceného předmětu je skutečně 1 metr.
Jana
Mám nový N 73 a zatím bojuji. Nemohu najít,kterak zvětšit písmo.Zatím u všech posledních Nokií nebyl problém,ale nyní si nevím rady. Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze