Retro: Ericsson T68 - vrchol techniky ze Švédska

10

Čtrnáctý díl seriálu Retro zamíří do Švédska a stane se svědkem prodeje posledního modelu se značkou Ericsson. Tím je samozřejmě vlajková loď zrozená v roce 2001, model T68. Nabídl barevný displej, špičkovou datovou výbavu a pořídili jste jej téměř za dva průměrné platy tehdejší doby!

Jaro 2001 a veletrh CeBIT. To jsou základní údaje o představení Ericssonu T68. V té době trhu mobilních telefonů vládla Nokia, nicméně telefony Ericsson patřily výbavou k absolutní špičce, což T68 jen utvrdil. Co tedy takový nejlepší telefon roku 2001 nabídl? Na to v dnešním Retru zavzpomínáme.

Krátké představení

Pokud si ještě vzpomínáte, telefony Ericsson byly vždy spíše hranaté, značně uniformní a vhodné spíše do větší ruky nějakého manažera. T68 ale byl úplně jiný. Ostré hrany minimalizoval a naopak dal prostor oblým tvarům po bocích. Také rozměry byly velmi příjemné. Výška 101 milimetrů, šířka 48 milimetrů a tloušťka 19,5 milimetru. Uznejte sami, kdy naposledy jste špičkově vybavený telefon schovali do dlaně? V kapse jste T68 ani necítili, neboť vážila pouhých 84 gramů. Použité materiály byly plastové, avšak velmi odolné. To už nelze říci o gumovém zadním krytu, který sice přispíval k jistějšímu držení, nicméně byl náchylný na oděrky. Zub času navíc začíná gumu rozleptávat.

Ericsson T68 zaujal na první pohled

Hlavním tahákem byl barevný displej. Z dnešního pohledu nebyl nijak velký, ale tehdy patřil k největším. Škoda tak bylo nižšího rozlišení 101 x 80, které vytvářelo hrubý rastr. Pokud myslíte, že šlo o první barevný telefon, pletete se. S barvami prvně koketoval Siemens. Až Ericsson, pokud opomeneme čistě japonské výrobce, jejichž modely se mimo Japonsko nedostaly, však přinesl opravdu barevný displej s paletou 256 barev. Z dnešního pohledu úsměvný počet barev otevíral nevídané možnosti. Telefon byl připraven na MMS, dokázal měnit tapety i celá schémata. Dokonce k němu bylo možné připojit i externí fotoaparát, podobný jako u Siemensu SL55.

Zadní gumová strana byla náchylná na oděrky

Změn doznalo i ovládání, které Ericsson svěřil joysticku. Ten byl čtyřsměrný a samozřejmě mu nechyběl potvrzovací střed. Jeho chod byl jistý a nijak neutrpěl ani po letech používání. Ačkoliv Ericsson změnil ovládání, všechny pohyby známé ze starších modelů, které využívaly směrové klávesy, zůstaly zachovány. Například pohybem do stran jste se vždy dostaly do hlavního menu.

Retro: Ericsson T68

To mělo maticové uspořádání v zobrazení 3x3 ikonky. Ericsson tak opustil systém záložek. Stále v něm však bylo možné využívat číselné zkratky a rychle se tak dostat k funkcím hlouběji v menu. Ve výbavě jste nalezli vše, co vás jen mohlo napadnout. Propracovaný kalendář, vícepoložkový telefonní seznam, který pojmul až 500 telefonních čísel či dlouhé SMS a nechyběl ani slovník T9. T68 byl vůbec první Ericsson, který nabídl český slovník T9. Ericsson T68 byl také připraven na MMS a poradil si s prohlížením internetu. Pro tyto účely bylo připraveno rychlé HSCSD a GPRS. Spojení s okolním světem zajišťoval infraport a Bluetooth 1.0. Jeho používání indikovala modrá dioda v pravém horním rohu.

Ukázka prostředí

Telefon také disponoval pořádnou porci her, v základu jich bylo devět, což bylo v roce 2001 nevídané. Tehdy se například ještě neprodával žádný telefon, který by podporoval technologii Java. Některé hry navíc bylo možné hrát se spoluhráčem, který měl stejný telefon. Přenos byl zajištěn přes infraport a Bluetooth.

Na kolik vyšel?

Po přečtení výbavy a všeho, co Ericsson T68 zvládl, si kladete otázku, kolik mohl stát. Pojďme postupně. Představení proběhlo na jaře 2001, přičemž start prodeje byl plánován až na závěr roku. Jenže na podzim došlo ke sloučení Ericssonu a Sony a vznikl Sony Ericsson. Z tohoto důvodu švédský výrobce uspíšil uvedení na trh a v České republice jste si T68 mohli pořídit již začátkem listopadu. Cena činila bezmála 25 000 Kč. Ericsson T68 se tak zařadil mezi nejdražší telefony na trhu.

Jeho životní pouť nebyla nijak dlouhá, i když záleží, jak se na tento model díváme. Po pár měsících se totiž na trhu objevil designově stejný model Sony Ericsson T68i, který plynule navázal a nahradil původní T68. Poté se telefon prodával zhruba rok a půl.

Závěr

Čtrnáctý díl seriálu Retro se chýlí ke konci. Dnes jsme zavzpomínali na poslední Ericsson všech dob a zároveň nejvybavenější telefon roku 2001. Na další, již patnáctý díl, se můžete těšit opět za dva týdny v pátek. V redakci už máme připraveno hned několik zajímavých kousků a další přibývají. Mnohdy i díky vám, našim čtenářům. Přesto můžete i nadále posílat své tipy na to, jaký model bychom měli zařadit právě do příštího dílu.

Technické parametry Ericsson T68m

Kompletní specifikace
Konstrukce101 × 48 × 19,5 mm, 84 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, ?" (101 × 80 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2001, 25 000 Kč
Diskuze ke článku
EINEX
Co Siemens SXG75? Taky to byl v podstatě poslední Siemens (pak už se dělali jen Benq-Siemensy) stejně tak byl TOP co se HW týče.

Nebo jak už bylo nakousnuto v článku - Siemens S10 - první barevný displej v mobilu.

ERICSSON T68 je docela vzácný, taky bych si rád jeden sehnal. Zaujalo mě, že má jako tapetu nastavené logo SonyEricssonu, to tam bylo už od výroby?
JaroB
Mám túto krásku doma/SE T68i/ a používam ho ako záložný telefón. Baterka 7 dní v pohode aj teraz :D. Je to nádherný kúsok HW s plnou palbou funkcií a vymožeností.

Nedá mi podrýpnuť ale tento telefón obsahuje funkcie a vlastnosti čo APPLE akože vymyslel a dal si patentovať !!! A to v dobe keď ešte v cupertine ani nevedeli čo je to telefón :/
LiborA
Také ho mám ještě doma a používal jsem ho leta, bohužel postupně odešla klávesnice, tak jsem ho musel vyměnit.
Milan
To je design , né jak dneska ty černý placatý odpornosti

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze