Samsung Galaxy S9
recenze

Samsung Galaxy S9

Na povedené vlně předchůdce

Vlajkové modely Samsungu z roku 2017 lze bez okolků označit jako takřka po všech stránkách povedené. Vědom si toho je i samotný výrobce a v roce 2018 svůj vlajkový model vylepšil jen velmi decentně. Upravil, co uživatele pálilo, vylepšil už tak kvalitní fotoaparát. Přihodil něco výkonu a vylepšil prostředí. Zdá se tak, že před sebou možná máme telefon bez zásadnějších nedostatků.

Zatímco již testovaný Samsung Galaxy S9+ má své počínání díky zásadní novince v podobě duálního fotoaparátu značně ulehčené, menší kolega Galaxy S9 dostal do vínku jen dílčí vylepšení oproti svému předchůdci. Může se opřít o inovované prostředí, klíčovou změnu v senzorech či fotoaparát s proměnnou clonou. Může nám to přijít jako vcelku minimum změn. Na druhou stranu Samsung v podstatě neměl co vylepšovat. Model Galaxy S8 jsme si loni takřka ve všech kategoriích pochvalovali. V dnešní recenzi se podíváme, zda se novince povede na úspěch navázat, a současně se pokusíme i zodpovědět otázku týkající se případného upgradu na nový model.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Samsung Galaxy S9 – videorecenze

Obsah balení

Začněme zcela popořádku, tedy prodejním balením, kde se kromě samotného telefonu nachází velmi slušná špuntová sluchátka AKG, samozřejmě USB kabel, koncovka nabíječky a dále redukce z USB-C na starší typ microUSB. Výčet příslušenství zakončuje redukce z USB-C na klasické USB-A, což se mnohdy může hodit, například pro připojení flash disku.

Samsung Galaxy S9

Konstrukční zpracování: jako vejce vejci

Samsung se v letošním roce rozhodl nijak zásadně neinovovat. Při prvním seznámení s Galaxy S9 tak můžete nabýt nejistoty, zda vám výrobce omylem nepodstrčil svůj loňský model v nové krabičce. Nadále před sebou máme velmi oblý telefon. Zakřivená je totiž čelní i zadní strana. Dominantou je všudypřítomné sklo, které působí honosně, ale jen zlomek času. Povětšinou budete svědky nepěkně upatlaného zařízení a přijde vhod mít po ruce nějaký hadřík, kterým telefonu opět dodáte potřebný lesk. Alespoň na nějaký čas.

Hodnotit vzhled zařízení je do značné míry subjektivní a někomu se protáhlé Samsungy mohou přejídat, druhým budou oblé tvary vyhovovat. V námi testované černé barvě působí novinka decentně až konzervativně. Můžete však sáhnout například po modré či fialové verzi. Navíc je zde poměrně slušná naděje, že se paleta barev časem ještě rozšíří. Nápovědou budiž loňské modely, u kterých je na výběr z více než pěti barevných variant.

Srovnání vzhledu Galaxy S8 a S9
Naše černá je decentní.

Pokud bychom měli hledat nějaké mezigenerační odlišnosti, půjde o boky zařízení. Ty jsou letos nadále kovové, avšak matné. Výsledek na nás dělá mnohem příjemnější dojem než násilně lesklý povrch u Galaxy S8. V tomto ohledu tedy změnu rozhodně chválíme.

Vůbec nijak se nezměnilo rozmístění prvků po bocích přístroje: vpravo odemykací klávesa, vlevo dvojtlačítko regulující hlasitost a speciální klávesa pro asistenta Bixbyho, kterou nadále běžným způsobem nelze přeprogramovat. Všechny klávesy se jistě tisknou a jsou snadno nahmatatelné. U Galaxy S9 se pak nebudete potýkat s problémem dosažení odemykacího tlačítka. Díky menším rozměrům telefonu již není tak vysoko.

Samsung Galaxy S9

Prohlídka telefonu pokračuje spodní hranou s USB-C i 3,5mm jackem, což jistě potěší všechny vášnivé posluchače. Na horní hraně je dle očekávání šuplíček obsahující hybridní slot. Co to znamená? Můžete do něj umístit dvě nanoSIM karty nebo jednu nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Oba sloty pro SIMky dokáží pracovat v sítích LTE.

Na dnešní dobu je Samsung Galaxy S9 až nezvykle (ale velmi příjemně) malý. Skvěle padne i do menší ruky a jistě se drží. Rozhodně se nestane, že by vám snad omylem vyklouzl z ruky. Opatrní ovšem musíte být při pokládání. Položení telefonu na velmi hladký povrch by mohlo mít fatální následky. Minimální tření může mít za důsledek pád na zem.

Ke zpracování telefonu nemáme výtek. Konstrukce je nerozebíratelná, tudíž ukázkově pevná. Nikde tedy nic nevrže, nepraská a nevydává žádné jiné nežádoucí zvuky. Ruku v ruce s tím jde i zvýšená odolnost dle certifikace IP68. Novinka od Samsungu je tak zcela odolná vůči prachu a rovněž proti vodě. Výrobce deklaruje možnost telefon po dobu 30 minut potopit do 1,5metrové hloubky.

Samsung
Galaxy S9
Samsung
Galaxy S8
Apple
iPhone X
LG
V30
Rozměry 147,7 × 68,7 × 8,5 mm 148,9 × 68,1 × 8 mm 143,6 × 70,9 × 7,7 mm 151,7 × 75,4 × 7,3 mm
Hmotnost 163 gramů 155 gramů 174 gramů 158 gramů
Odolnost IP68 IP68 IP67 IP68
Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • matný kovový rám
  • velmi dobře padne do ruky
  • špičkové zpracování
Nelíbilo se nám
  • povrch značně přitahuje prach a otisky

Zabezpečené odemykání: vítaná zlepšení

K samotnému probuzení telefonu vede hned několik cest a vybrat by si měl skutečně každý. Tou nejobyčejnější je stisk odemykacího tlačítka a následný tah prstem po displeji. Pohodlnější je využití spodní části displeje, kde se nachází tlačítko citlivé na stlačení. Tím můžete displej rozsvítit a následně už opět táhnete po displeji. Tyto možnosti jsou samozřejmě relativně běžné a telefon nezabezpečí. O to se můžete postarat speciálním znakem či PIN kódem.

Využít ale můžete i skener oční duhovky. Rozsvítíte displej, podíváte se na telefon a je odemčeno. Rok od zavedení této funkce se zdá, že na ni Samsung vskutku zapracoval. Rozpoznání je nejen rychlejší, ale i přesnější. Spolehlivě funguje i v temných místnostech. Loni jsem osobně nad funkcí lehce pochyboval, letos ji s radostí používám. Funkci skeneru lze kombinovat s dalšími ochrannými prvky, kdy telefon ještě zanalyzuje i celý obličej. Je jen na vás, co zvolíte.

Skener duhovky se letos výrazně zrychlil i zpřesnil.

Alternativní možností je čtečka otisků prstů. Po loňské kritice se Samsung rozhodl čtečku mírně přestěhovat. K všeobecné radosti na lepší místo, a to pod fotoaparát. Navíc došlo ke zvýraznění rámečku čtečky a lépe ji ukazováčkem nahmatáte. Samotná funkčnost je perfektní. Telefon lze skrze ni probrat prostým přiložením, nic dalšího již nemusíte mačkat. Speciální gesta pro ovládání však chybí.

Nedaleko čtečky je prostor pro další přikládání prstu, konkrétně optický senzor schopný měřit nejen váš tep, ale nově také krevní tlak. Vše se provádí přes aplikaci My BP Lab, která se nachází v obchodě Google Play. V České republice bohužel není v tuto chvíli dostupná.

Líbilo se nám
  • vylepšený skener duhovky
  • o něco lepší umístění čtečky otisků prstů

Displej: tradičně oku lahodící

Samsung zůstává věrný svému Super AMOLED displeji a v podstatě beze změny ve srovnání s loňským rokem jej nabízí i v Galaxy S9. Úhlopříčka 5,8 palců při poměru stran 18,5:9 nabízí Quad HD rozlišení, díky kterému jemnost vyšplhala na 568 PPI. Rámečky zůstaly de facto nezměněny a jsou tedy po všech stranách displeje minimální. Na samotný displej radost pohledět za jakýchkoliv podmínek, ať už z ostrých úhlů nebo na slunci. Rozsah jasu je z naší strany taktéž bez připomínek, stejně tak rychlost čidla automatické regulace jasu. Vaše oči tak rozhodně nebudou trpět. Nápomocna je i funkce filtrace modrého světla. Komu by se nelíbily barvy displeje, má možnost si zvolit jiný režim podání. Pakliže byste byli stále nespokojeni, můžete si nádech jednotlivých barev upravit ručně, pěkně krůček po krůčku.

Samsung Galaxy S9

Samsung jako jeden z mála svůj displej mírně křiví, a to po obou stranách. Zakřivení je však již opravdu velmi malé a rozhodně nehrozí nechtěné dotyky. V prostoru nad displejem, konkrétně v levé části, se nachází informační LED dioda, která indikuje různými barvami zmeškané události. Bohužel ji nemáte možnost nějak nastavit, pouze vypnout a zapnout. O ochranu displeje se postará sklíčko Gorilla Glass 5, které by mělo odolávat běžnému používání. V průběhu dvou týdnů na displeji nenacházíme sebemenší škrábance.

V souvislosti s displejem musíme zmínit i funkci Always-on. Po její aktivaci zůstanou na displeji zobrazené cenné informace, mezi které patří čas, datum či zmeškané události. Na výběr je několik forem zobrazení a jde jednoznačně o užitečnou funkci.

Samsung Galaxy S9 Samsung Galaxy S8 Apple iPhone X LG
V30
Úhlopříčka 5,8 palců 5,8 palců 5,8 palců 6 palců
Rozlišení 2 960 ×
1 440 px
2 960 ×
1 440 px
2 436 ×
1 125 px
2 880 ×
1 440 px
Jemnost 568 PPI 568 PPI 463 PPI 537 PPI
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • opravdu podrobné nastavení
  • možnost filtrace modrého světla
  • funkce Always-on
Nelíbilo se nám
  • informační diodu nelze konfigurovat

Zvuk: poprvé to táhnou ve dvou

Jihokorejský výrobce vůbec poprvé přináší do své prémiové řady dvojici hlasitých reproduktorů. Než však zazní oslavné fanfáry, musíme konstatovat, že výsledek není zcela ideální. Hlavní reproduktor je stále na spodní hraně a pomáhá mu reproduktor nad displejem. Ten však hraje mnohem tišeji a stará se především o výšky. Výsledek je tudíž poněkud nevyvážený, ale rozhodně lepší než u předchůdce. Od hlavního reproduktoru bychom kromě ukázkové hlasitosti očekávali také větší důraz na hloubky.

Všechny běžné posluchače pak uspokojí výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack, stejně jako dodávaná špuntová sluchátka AKG, která hrají velice obstojně a překvapivě dobře drží v uších.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • perfektní sluchátka AKG v balení
Nelíbilo se nám
  • od repráčků jsme čekali více

Výkon hardwaru: uspokojí i nejnáročnější

Na český trh dorazí Samsung Galaxy S9+ ve verzi s osmijádrovým procesorem Exynos 9810, který je kombinovaný s 4GB operační pamětí, ze které běžně zbývá kolem necelých 900 MB volného prostoru. Netřeba dodávat, že jde o kombinaci, která vás v nejbližší době nebude nijak omezovat. Výkonu má telefon na rozdávání, zmínit můžeme výsledek v benchmarku AnTuTu přesahující hranici 244 tisíc bodů. Nouzi nebudete mít ani o úložný prostor. Vybírat totiž můžete mezi 64GB a 256GB variantou. Slot na karty, jak již víme, také nechybí. Galaxy S9 je schopný pracovat s kartou o velikosti až 400 GB. Pokud budete chtít mít skutečně velkorysý prostor, lze se dostat až na 656 GB úložného místa.

Samsung Galaxy S9 Samsung Galaxy S8 Apple iPhone X LG
V30
Procesor Exynos 9 Octa (9810) Exynos 9 Series (8895) Apple A11 Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998
RAM 4 GB 4 GB 3 GB 4 GB
Úložiště 64/256 GB 64 GB 64/256 GB 64 GB
Paměťovky ano ano ne ano
Líbilo se nám
  • špičkový procesor
  • velké úložiště
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot

Výdrž baterie a bezdrátové nabíjení: i 2× denně

Samsung Galaxy S9 vás dokáže oslovovat na každém kroku. Možná byste se ani nevrátili nohama na zem nebýt uživatelsky nevyměnitelné baterie s kapacitou 3 000 mAh. Ptáte se proč? Výdrž totiž skutečně není příliš dlouhá a je citelně slabší ve srovnání s větším Galaxy S9+. Dnešní tradiční výdrž celý pracovní den (12 hodin) je na hranici schopností modelu Galaxy S9. Při náročném testování jsem tedy nabíjel i dvakrát denně.

Samsung Galaxy S9

Největším žroutem energie je dle očekávání displej, a proto velmi záleží, jakým způsobem telefon během dne používáte. Pokud jen hodně voláte, displej bude většinu dne zhasnutý a na 12hodinovou výdrž se můžete spolehnout. Pakliže vyřizujete spoustu e-mailů či jste často na internetu, mějte při sobě nabíječku či power banku. Dvoudenní výdrž je pak doslova z říše sci-fi, případně ze země úsporných režimů. Samsung Galaxy S9 má dva: klasický a extrémní, který povypíná skoro vše a omezí i možnosti samotného prostředí. Jak funguje? Velmi dobře. Pokud vám zbývají například 3 % baterie, dokáže vykouzlit ještě více než 1 hodinu na příjmu.

Využití baterie

Malou náplastí na slabší výdrž je alespoň vskutku svižné nabíjení. Z absolutního vybití do 100 % to telefon s dodávanou nabíječkou stihne za 1 hodinu a 39 minut. Na 80 % jste za 1 hodinu 10 minut. Souhrnně lze říci, že u takto rychlého nabíjení je každá minuta na nabíječce velmi cenná a výrazně prodlužuje celkovou výdrž baterie.

V našem testu výdrže jsme přes Wi-Fi streamovali video v kvalitě 1080p. Výsledný čas se zastavil na 8 hodinách 10 minutách.

Samsung Galaxy S9 Samsung Galaxy S8 Apple iPhone X LG
V30
Baterie 3 500 mAh 3 500 mAh 2 716 mAh 3 300 mAh
Bezdrátové nabíjení ano ano ano ano
Test výdrže 8:10 hodin 9:33 hodin 9:43 hodin 8:47 hodin
Nabití do 80 % 1:05 hodin 1:04 hodin 2:12 hodin 1:12 hodin
Nabití do 100 % 1:39 hodin 1:32 hodin 2:39 hodin 1:38 hodin

Bezdrátové nabíjení: návykové, ale pomalejší

Společně se Samsungem Galaxy S9 jsme pro účely testování obdrželi ještě bezdrátovou nabíječku Wireless Charger Stand, která funguje i jako stojánek. Telefon do ní jednoduše posadíte a začne automatické nabíjení.

Samsung Galaxy S9

Nezáleží přitom, zda bude telefon orientovaný na výšku či na šířku. Hodí se to ve chvílích, kdy například sledujete nějaká videa, případně pořádáte videohovor. Telefon nemusíte mít v ruce, přitom na něj dobře vidíte a ještě si jej nabijete.

Doby nabíjení klasickou a bezdrátovou nabíječkou

Nabíječka je dodávána zcela samostatně, musíte mít tedy vlastní koncovku do sítě i kabel na propojení koncovky a samotné nabíječky. U bezdrátového nabíjení je také nutné myslet na to, že minimálně v případě této základní bezdrátové nabíječky je nabití telefonu o něco pomalejší. Zatímco klasickou nabíječkou telefon dobijete za 1 hodinu 39 minut, bezdrátovou nabíječkou nám to zabralo přibližně o hodinu déle.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž na hranici únosnosti

Konektivita: nač si jen vzpomenete

Patrně netřeba dodávat, že Samsung ve svém špičkovém zařízení nabízí veškerý komfort konektivity. Neupřeme mu ale chvíli slávy a možnosti si proběhneme. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE, přičemž je nabízena v kategorii 18. To znamená teoretickou rychlost stahování až 1,2 GB/s. Samozřejmostí je Wi-Fi s protokolem ac a podporou pásem 2,4 i 5 GHz. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Samsung Galaxy S9+

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu najdete vždy a spolehlivě pomocí A-GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I na moderním telefonu můžete řešit věci drátově – nechybí USB-C či podpora USB host. K telefonu tak připojíte například flashku.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • všechny geolokační služby

Focení: spolehlivě ke špičce

Samsung Galaxy S9 se bude snažit uživatele lákat mimo jiné i na svůj fotoaparát. Sice není duální jako u většího Galaxy S9+, přesto dokáže svými výkony zaujmout. 12megapixelový snímač má totiž například optickou stabilizaci obrazu nebo proměnnou clonu s hodnotami f/2.4 nebo f/1.5. Nižší hodnota je vhodná pro fotografování v interiérech nebo v noci. Galaxy S9 tak v těchto podmínkách vyniká. Perfektně pracuje stabilizace a také není například problém pořídit hezký snímek noční oblohy s měsícem. Změnu clony za uživatele obstará automatika na základě okolních světelných podmínek, avšak v mezních chvílích můžete sáhnout po ručním ovládání a clonu přepnou z jedné do druhé hodnoty vy sami.

Samsung Galaxy S9

Jak patrně tušíte, pokud Samsung dokáže podávat velmi slušné výkony v obtížných podmínkách, bude pro něj denní světlo či dostatečné umělé osvětlení hračkou. Kochat se můžete věrným barevným podáním i perfektní ostrostí po celé ploše snímku. Detaily se neslévají a po digitálním šumu nejsou nikde ani známky. Samozřejmě jej občas lze najít u nočních snímků či po fotografování v úplné tmě, kdy i lidským okem rozlišujete maximálně obrysy předmětů.

Samozřejmostí jsou kvalitní makro snímky s prokreslenými detaily a příjemně čitelným textem. I v tomto ohledu můžete klást na Galaxy S9 vysoké nároky.

Snímky v exteriérech
Makro snímky
Snímky v interiérech či v noci
Práce přisvětlení ve tmě
Ukázka přiblížení - 1. snímek bez přiblížení, 2. snímek 2,5násobný digitální zoom

Oklikou se vraťme k prostředí fotoaplikace, které Samsung nijak zásadně nemění. Na první pohled působí trošku složitě. Displej je doslova posetý různými ovládacími prvky a režimy. Pakliže si však vyhradíte minutku na seznámení, brzy zjistíte, že orientace je snadná. Potěší že mezi režimy lze přepínat tahy prstem. Stejně tak snadno přepnete na čelní fotoaparát.

V rámci prostředí fotoaparátu je nastavení dobře po ruce a nechybí spoustu speciálních režimů. Kromě manuálního je zde například tvorba AR Emoji, pod čímž se jednoduše řečeno skrývá vytvoření vašeho animovaného já. Telefon si vás vyfotí, zkusí zaznamenat vaši mimiku a následně vytvoří panáčka, který by se vám měl podobat. Toho si následně můžete doupravit a sdílet různé animace skrze sociální sítě. Nežli o užitečnou funkci jde tak spíše o zábavu pro mladé. Výsledek je totiž poměrně rozporuplný. Pokud máte opravdu světlé vlasy, můžete se dočkat animovaného já s bílým účesem. Vaše elegantní strniště se může proměnit v nepatrný náznak vousů.

Čelní kamerka

Čelní kamerka pro tvorbu selfies disponuje 8 megapixely a vychází z ní až překvapivě kvalitní a ostré snímky. Nadšenci do moderních autoportrétů budou nadšeni. Šikovný je režim široké selfie, kdy pořídíte střed fotky a následným nakloněním doleva a doprava přidáte širší záběr. Zní to složitě, ale povede se vám vše na první pokus. Pro tvorbu selfies je tak Galaxy S9 jako dělaný.

Čelní kamerka vám pořídí klasickou nebo širokou selfie

Natáčení: 4K při 60 FPS

Skrze speciální režimy se dostanete k natáčení videa. Samsung se po vzoru Sony jal nasadit superzpomalené video v HD rozlišení s 960 snímky za vteřinu. Výsledky jsou velmi působivé a rozhodně Samsung chválíme. Kaňkou na kráse je však automatický režim, kdy se má pohybující objekt dostat do čtverce a telefon se snaží vše sám rozpoznat a záznam zpomalit. Bohužel to ne vždy funguje a vhodnější je využívat manuální režim. V něm si sami určíte ono zpomalení, kterých můžete mít v jednom záznamu až 20 za sebou. Jeden zpomalený úsek trvá zachytit 0,2 vteřiny a přehrává se 6 vteřin. S výslednými záznamy si v galerii lze hrát a například vytvořit smyčku v podobě animace nebo záznam upravit tak, aby se přehrál pozpátku.

Samsung Galaxy S9 (testovací video) – 4K, 60 FPS

Samsung Galaxy S9 (testovací video) – 720p, 960 FPS

Samsung Galaxy S9 (testovací video) – 720p, 960 FPS

Konkurence je však dále a nové Xperie zvládají zachytit stejně zpomalené video ve vyšší Full HD kvalitě. Samsung v Galaxy S9 nabízí při Full HD rozlišení „jen“ 240 snímků za vteřinu. Více nás potěšil záznam 4K videa s 60 snímky za vteřinu. Výsledek je díky stabilizaci klidný a plynulý – radost taková videa sledovat.

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení
  • špičková obrazová kvalita
  • výborné snímky v noci
  • 4K video při 60 FPS
  • zpomalená videa s 960 FPS
  • kvalitní čelní kamerka

Software: na výšku i na šířku

Prostředí dostal na starost Android 8.0 Oreo s nadstavbou Samsung Experience 9. Na první pohled jsou změny od staršího modelu neznatelné. Brzy si však všimnete, že celé prostředí dokáže pracovat v horizontální poloze, a to včetně domovské obrazovky. Zdá se, že půjde o výsadu řady Galaxy S9, starší kousky se to nenaučí ani po aktualizaci. Ovládací tlačítka na displeji si můžete přeskládat, i je snadno schovat. V základním sestavení chybí i běžné tlačítko pro vstup do menu, supluje jej gesto tahem prstu nahoru, respektive dolů pro návrat. Senzačně návykové, avšak nikoliv nové – totéž nabízely loňské modely.

Samsung Galaxy S9
I menší Galaxy S9 nabízí praktický horizontální režim

Mírné zakřivení lze stále využít k rychlému přístupu k vybraným aplikacím, kontaktům či inteligentním výřezům z displeje. Funkce svým způsobem praktická, avšak osobně jsem ji na chuť nepřišel. Za zmínku stojí i známá možnost rozdělit displej na dvě části a pracovat současně ve dvou aplikacích. Na velkém a protáhlém displeji je vše navíc velmi přehledné.

V prostředí jako takovém se i méně zkušený uživatel velice rychle zorientuje. Položek není moc, stejně tak aplikace Samsung omezil na minimum. Navíc zde je pouze jeho obchod a balíček aplikací od Microsoftu. Ty bohužel nelze nijak odinstalovat. Možnosti prostředí jde dále rozšířit zakoupením stanice DeX (či nové generace DeX Pad), díky které získáte po propojení telefonu s monitorem takřka klasický stolní počítač.

Optimalizace nebyla v počátcích testování ideální a setkali jsme se například s pádem Galerie a Chromu. Samotný chod, spouštění aplikací či jejich zavírání však bylo svižné. Situace se navíc zásadně zlepšila s větší aktualizací, která nám v průběhu testování dorazila. Aktuálně tak můžeme optimalizaci označit za opravdu velmi povedenou.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • špičková optimalizace
  • přehledné prostředí
  • minimum aplikací navíc
  • horizontální režim kdekoliv

Zhodnocení: super smartphone, co padne do ruky

Pakliže jsme v případě Samsungu Galaxy S9+ hovořili o mírné evoluci, u modelu Galaxy S9 bychom měli být ještě zdrženlivější. Změn oproti loňskému roku je ještě méně. Chybí třeba užitečný duální fotoaparát. Na druhou stranu: když už jihokorejský výrobce vylepšoval, tak velmi citlivě a především na ideálních místech. Štvala vás na loňských modelech čtečka otisků prstů? Letos je mnohem lépe umístěna. Lesklé rámečky vám připomínaly pouťové telefony? Novinka má rámy matné. Protáhlý displej vybízel k používání na šířku, ovšem orientace obrazu se nezměnila? Nejnovější model zvládá horizontální režim.

Dále můžeme pokračovat vylepšeným fotoaparátem s perfektními nočními snímky či nasazením stereo reproduktorů. Všechny změny tak lze hodnotit kladně.

Najdou se však i nedostatky. Propříště by se Samsung mohl vytasit s lepší výdrží, která je aktuálně na hraně použitelnosti. Od začátku by také u prémiového zařízení mělo být perfektně optimalizované prostředí. A myslíme, že nejsme sami, kterým by se líbilo, kdyby se telefon tak neuvěřitelně rychle neupatlával.

Na každý pád představuje Samsung Galaxy S9 špičkově vybavený smartphone, který padne do každé ruky, a to dnes již bohužel není pravidlem. Získáte moderní funkce, velký a nevykousnutý displej a výkon, který nabízejí nejmodernější čipsety. Cena se meziročně nenavýšila a konkurentů tudíž tolik nebude. Netvrdíme však, že žádní nejsou. Podívejte se.

Konkurence

Zdatným konkurentem bude LG V30. Vyjde totiž výrazně levněji, aktuálně o přibližně 5 tisíc korun. Přesto nabízí obrovský a kvalitní displej, špičkový duální fotoaparát, bezdrátové nabíjení a výkonný hardware. LG tak Samsungu může řádně zatopit, především cenou.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

Nemůžeme nezmínit Apple iPhone X. I ten se pyšní luxusním zpracováním nebo velkým displejem, byť s výřezem v horní části. Vhod přijde i duální fotoaparát. Postrádá však čtečku otisků prstů. Rozhodnout může i cena, iPhone X stojí minimálně 30 tisíc korun.

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Z loňského rybníčku dále lovíme Google Pixel 2, který má podobně velký, avšak nikoliv zakřivený displej. Současně se chlubí neméně kvalitním fotoaparátem a získáte systém Android v nejnovější a zcela čisté podobě. Překousnout musíte absenci slotu pro paměťové karty a zhruba o dva tisíce korun vyšší cenu.

Google Pixel 2 XL

Rozměry157,9 × 76,7 × 7,9 mm, 175 g
DisplejPOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor3 520 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Z nových konkurentů nelze nezmínit Sony Xperii XZ2. Japonská novinka může zaujmout všechny, kterým vadí vykousnuté či zakřivené displeje. Přesto má XZ2 displej velký, nechybí ji výkonný hardware a dokáže pořídit nebývale kvalitní superzpomalená videa. Její cena je přitom o příjemné tři tisíce korun nižší.

Sony Xperia XZ2

Rozměry153 × 72 × 11,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 180 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Zatopit by Samsungu Galaxy S9 mohl i zbrusu nový Huawei P20, který má duální fotoaparát či nejnovější Android 8.1. Postrádá však bezdrátové nabíjení i zvýšenou odolnost. Na druhou stranu je o 5 tisíc korun levnější.

Huawei P20 4GB/128GB

Rozměry149,1 × 70,8 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:04 hodin

A závěrem tu máme Samsung Galaxy S8. Pokud jej máte, měnit rozhodně nemusíte, o nic zásadního nepřicházíte. Současně představuje loňská „Osmička“ i konkurenci při výběru. Pokud nepotřebujete stereo repráčky a čtečku otisků prstů v dosahu ukazováčku, získáte špičkový smartphone s cenou, která je aktuálně o 4 tisíce korun nižší než u Galaxy S9.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin
samsung-galaxy-s9
Klady
  • skvělý, oboustranně zakřivený displej
  • pohodlně padne do ruky
  • rychlé nabíjení
  • bezdrátové nabíjení
  • špičkový fotoaparát
  • super zpomalená videa
  • výkonný hardware
  • velký úložný prostor
  • vylepšený skener oční duhovky
Zápory
  • spíše podprůměrná výdrž
  • tělo se silně upatlává
  • optimalizace prostředí má drobné nedodělky
Diskuze ke článku
Tomason
Trochu nám letos Samsung usnul na vavřínech. No a samozřejmě konkurence na tohle čekala a dočkala se. Například Huawei s P20 je o kousek lepší koupě a i Sony, které nejen že konečně solidně fotí, ale i s vydrží baterie, která tento Samsung doslova smete ze stolu.
Lukáš
Jestli to bude u fotek podobné, tak video má samsung daleko lepší. Nehledě na displej, to je radost pohledět, huawei má vykousnutou zrůdu. Výkon, celkové zpracování, čtečka duhovky, snímač tepu, tlaku..... Takhle by se dalo ještě chvíli pokračovat. Kdo chce absolutní top hw, tak vezme S9, absolutně bez kompromisů, cena vyšší, ale oproti P20 opodstatněná. Kdo chce ušetřit a lecos oželí, vezme P20. Já dvacítku vyřadil už jen kvůli tomu výřezu, ten bych nestrávil. S9 je oproti mnohé konkurenci, jak bylo uvedeno, příjemně malý, na dnešní poměry.
Dragereker
Trochu zamrzi, ze S9 ma len 64GB pamäte, P20/Pro ma až 128..
Dragereker
Mňa by zaujímalo ako na tom je obrazovka. Na S8 keď pozerám niejaký film večer na malom jase, a v tých filmoch sú scény ktoré sa odohrávajú v tme, tak mám problém vidieť detaily v tieňoch, väčšinou sú to len čierne plochy, a tak neviem čo sa tam presne odohráva...Je na tom S9 lepšie?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze