Apple iPhone X
recenze

Apple iPhone X

Zkrátka ten nejlepší iPhone
58

Apple je obecně považován a vnímán jako inovativní společnost, po stránce designu se však u iPhonů dlouho nic nedělo. iPhone X je po dlouhé době přelomový kousek, který se inspiroval aktuálním trendem bezrámečkovosti. Kromě toho přináší další novinky, kterými se snaží vrátit na výslunní technologických gigantů. Dnešní recenze prozradí, zda se Apple trefil, nebo zda nás opravdová revoluce ještě čeká.

Když Apple představoval své novinky pro letošní rok, věděli jsme, že nezůstane jen u dvou modelů. Četné úniky zahraničních webů totiž naznačovaly, že se po delší době setkáme s něčím opravdu inovativním. A stalo se. Apple představil emoce vzbuzující a hlavně výroční iPhone X (čtěte jako: „ten“, tedy „deset“) na počest představení prvního iPhonu. To, co následovalo poté, již dobře víme. Prodeje iPhonu 8 a 8 Plus nejsou kdo ví jak slavné, i když se samozřejmě stále bavíme o milionech prodaných kusů. Všichni očekávali příchod iPhonu X, který vtrhl do prodeje teprve nedávno, konkrétně 3. listopadu.

Česká republika byla v první vlně a četné předobjednávky stačily k tomu, aby sklady zely prázdnotou ještě před oficiálním startem prodeje. Situace v zahraničí byla stejná, ovšem s tím rozdílem, že se dostalo na více než pár stovek zájemců, jako tomu bohužel bylo u nás. Aktuálně si můžete iPhone X rezervovat, ale dostupnost je prozatím neznámá. Možná se dočkáte za 2 týdny, možná až za měsíc.

Apple iPhone X

Za zapůjčení Apple iPhonu X děkujeme iWant - Apple Premium Reseller, u kterého si iPhone můžete také zakoupit.

Proč vlastně takový poprask kvůli zařízení za 30, respektive téměř 35 tisíc? Odpověď je jednoduchá – Apple představil něco, na co mnozí fanoušci již dlouhá léta čekali. iPhone X se zkrátka stal ztělesněním představ mnoha fanoušků a designérů. V dnešní recenzi si prozradíme, zda Apple vytvořil jen líbivé pozlátko s prvky revoluce, nebo bude lepší počkat na nadcházející generaci.

Technické parametry Apple iPhone X

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 716 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostlistopad 2017,

Apple iPhone X – videopohled

Obsah balení: opět chybí rychlonabíječka

  • Apple iPhone X
  • synchronizační a nabíjecí USB–Lightning kabel
  • 5W napájecí adaptér do sítě
  • pecková EarPods sluchátka s Lightning konektorem
  • redukce z Lightningu na 3,5milimetrový jack
  • spona pro vyjmutí slotu nanoSIM karty
  • stručná úvodní příručka, samolepky s logem Applu
Líbilo se nám
  • redukce z Lightningu na 3,5milimetrový jack v balení
Nelíbilo se nám
  • chybí rychlonabíjecí adaptér

Konstrukční zpracování: špička co se smýká

V čem v Applu opět nezaváhali je kvalita zpracování a použité materiály. Zatímco doposud byly iPhony buď skleněné s hliníkovým rámečkem, nebo celokovové, nový iPhone X kombinuje odolné sklo na přední a zadní straně. Skla pak spojuje rám z nerezové oceli. V ruce působí iPhone X skvělým dojmem a vůbec nám nevadila ani vyšší hmotnost 174 gramů. Naopak díky ní máte pocit, že v ruce držíte opravdu poctivý kus elektroniky.

Apple iPhone X

Apple po mnoha letech přistoupil na nový trend. Na přední straně se tak vyjímá takřka bezrámečkový displej, avšak celistvost narušuje výřez na vrchní straně. I tak musíme uznat, že se výsledek poměrně vydařil. Jde především o to, že se Applu podařilo vměstnat 5,8palcový displej do těla jen o málo většího, než jaký má iPhone 8 s 4,7palcovým displejem. Rozměry iPhonu X činí 143,6 × 70,9 × 7,7 mm, namísto toho iPhone 8 je velký 138,4 × 67,3 × 7,3 mm.

Apple iPhone X a konkurence (zleva Xiaomi Mi MIX, Essential Phone a LG G6)

Možná se ptáte, proč se Apple nevyvaroval výřezu nad displejem. Do prostoru nad displej Apple umístil nový zabezpečovací prvek, a to kameru TrueDepth, která zpřístupňuje funkci Face ID. Ta nahrazuje dosavadní řešení formou čtečky otisků prstů Touch ID, která byla dlouhá léta umístěna za ikonickým Home Buttonem pod displejem. V případě iPhonu X však již žádný Home Button nehledejte – zabezpečení zajišťuje právě kamera TrueDepth, která slouží pro rozpoznávání vašeho obličeje. Kromě toho se ve výřezu dále nachází doprovodné senzory kamery a telefonní sluchátko.

Na spodní hraně se pod jednou mřížkou nachází výstup hlasitého reproduktoru a pod druhou primární mikrofon pro hovory. Audio jack nemusíte hledat, po vzoru iPhonu 8 jej ve výbavě již nenajdete – spokojit se musíte s dodávanými sluchátky, redukcí, případně řešit poslech bezdrátově. Potěší, že všechny nové iPhony jsou stále voděodolné a prachuvzdorné dle certifikace IP67, iPhone X nevyjímaje.

Apple iPhone X

Na boku iPhonu X vás překvapí velikost odemykacího tlačítka. To má zhruba dvojnásobnou velikosti oproti iPhonu 7 Plus. Zpětná vazba je skvělá a zdvih optimální, takže v kapse tlačítko omylem nestisknete. Tlačítko nově slouží jak pro probuzení/uspání, tak i pro aktivaci hlasové asistentky Siri.

Zadní strana je skleněná, neb se pod ní nachází cívka pro bezdrátové nabíjení. Apple v rámci keynote tvrdil, že se jedná o vůbec nejodolnější sklo na poli mobilních telefonů, a nám nezbývá než mu důvěřovat. Případná výměna zadního skleněného panelu je totiž finančně ještě náročnější než výměna displeje – vyjde na zhruba 12 tisíc korun. Poznávacím prvkem nového iPhonu je také vystouplá čočka duálního fotoaparátu, která je oproti předchozím modelům natočena vertikálně. Nad okolní povrch vystupuje čočka opravdu markantně a kvůli tomu se iPhone X položený na tvrdé podložce kolébá.

Apple iPhone X

Nový iPhone X se dodává ve dvou barevných variantách – stříbrné (Silver) a šedé (Space Gray). Oblíbené barvy jako například zlatá či starorůžová představené nebyly, možná se dočkáme časem. Můžeme si být jisti, že Apple bude z designu iPhonu X těžit pár let (předzvěstí nám budiž design iPhonu 8, který nastolil již 3 roky starý iPhone 6), takže se pravděpodobně v příštích měsících či letech dočkáme i dalších barevných variant. Celkově hodnotíme zpracování novinky jako precizní, líbí se nám také leštěný ocelový rámeček. Kvůli němu iPhone bohužel klouže více než iPhone 8. Stačí, aby se vám lehce zapotily dlaně, a iPhone X nemá daleko k tomu, aby vám vyklouzl. Lesklý povrch rámečku je navíc magnetem na jemné vlasové škrábance, které na sebe na přímém světle náležitě upozorňují.

Líbilo se nám
  • precizní lícování
  • konečně tenké rámečky displeje
  • příjemné rozměry
  • odolnost dle certifikace IP67
Nelíbilo se nám
  • ocelový rámeček klouže
  • výřez displeje může některé odradit
  • nákladná oprava skleněných zad
  • jen dvě barevné varianty
  • vystupující čočka fotoaparátu

Face ID: chce to doladit

Když už jsme zmínili přítomnost TrueDepth kamery, která slouží pro zabezpečení Face ID, podíváme se na jeho nastavení a také funkčnost. Pro nastavení Face ID stačí zvolit, co takto chcete zabezpečit (odemknutí iPhonu, App Store, vyplňování v Safari) a následně se můžeme pustit do samotného nasnímání obličeje. Apple si pro to přichystal jednoduchého průvodce, kterým dvakrát nasnímáte váš obličej dle stanoveného postupu. V prvním kroku vás musí kamera zaostřit a obličej se musí nacházet přesně ve stanovené výseči. Následně musíte hlavou kroutit tak, aby se spirála zaplnila zelenými zářezy, které indikují správné nasnímání. Pokud si nebudete jistí, jakým směrem se natočit, iPhone vás pomocí šipek navede.

Mnozí vývojáři již integrovali Face ID jako alternativu k zabezpečení Touch ID, patří mezi ně zejména vývojáři aplikací pro mobilní bankovnictví. Jak ale zabezpečení pomocí Face ID funguje? I po opravdu důkladném otestování se nám nepodařilo přijít Face ID na chuť a odemykání pomocí Touch ID hodnotíme jako pohodlnější a hlavně rychlejší. Apple by měl zapracovat jak na rychlosti, tak na pohodlnosti. Po odemknutí je ještě nutný mezikrok v podobě swipenutí ze spodního okraje displeje do středu obrazovky. Tento zdánlivě nepodstatný mezikrok neuvěřitelně zdržuje, a to zvláště proto, že musíte swipenout opravdu až od úplného okraje displeje. Tento mezikrok má samozřejmě své opodstatnění – pokud by se telefon odemkl automaticky ihned poté, co by technologie Face ID potvrdila přístup, zobrazené notifikace by automaticky zmizely. Nelíbí se nám však nutnost odemykat displej právě až tažením z úplného spodního okraje.

Apple iPhone X

Když už jsme u notifikací, zmíníme jednu funkci, která se nám naopak líbila. iPhone je standardně nastaven tak, že u příchozích notifikací zobrazí pouze to, jaká aplikace notifikaci přinesla, ne však její obsah. Jakmile se však autorizujete pomocí Face ID, notifikace se kompletně rozbalí a ukáže se i obsah. Tato zdánlivá drobnost je velmi přínosná, zvláště pak v momentech, kdy telefon často necháváte válet na stole v přítomnosti cizích lidí.

Samotná úspěšnost rozpoznání je prozatím zhruba 80procentní. Někdy se ikona zámku jen nepochopitelně chvěje (to značí neúspěšné rozpoznání), jindy je vše otázkou lusknutí prstu. Někdy iPhonu vadí ostré umělé osvětlení, jindy mu zase vadí, když se probudíte a nemáte dostatečně otevřené oči. TrueDepth kamera totiž vyžaduje vaši přímou pozornost, jinak se iPhone neodemkne. Pokud chcete, aby se iPhone odemkl i v případě, že kamera nezachytí váš pohled, lze v nastavení Face ID vypnout možnost „Vyžadovat pozornost pro Face ID“. V takovém případě nebude kamera vyžadovat přímý pohled (odemkne se i když máte přivřené oči), avšak míra zabezpečení se snižuje. Dodáme, že samotná technologie rozpoznání funguje bez větších problémů i v naprosté tmě, kdy iPhone využívá infračervené kamery. Ve většině případů nejsou problém ani sluneční brýle, ten nastane jen u skel s vysokou antireflexní vrstvou.

Líbilo se nám
  • rozpoznání i za tmy
  • dohled nad notifikacemi
Nelíbilo se nám
  • není zcela přesné
  • autorizace trvá déle než u Touch ID

Displej: ten nejlepší, co kdy iPhone měl

iPhone X je osazen 5,8palcovým Super Retina OLED displejem s rozlišením 2 436 × 1 125 pixelů, což nám dává nadprůměrnou jemnost 463 PPI. Dosavadním maximem přitom bylo Full HD rozlišení u 5,5palcového iPhonu z řady Plus s jemností 401 PPI. Displej je tedy mezigeneračně největší a zároveň nejjemnější vůbec. Samozřejmost představuje přítomnost technologie 3D Touch a také True Tone, která debutovala již v modelech iPhone 8 a 8 Plus a která upravuje vyvážení bílé barvy a určuje intenzitu bílého světla. I když o novém iPhonu X mluvíme jako o bezrámečkovém, rámečky displeje stále existují. A jsou, jak už tomu tak bývá, o trochu větší, než se zdá.

Apple iPhone X

Displej konkrétně zabírá zhruba 82 % přední části, což je výsledek slušný, ale rozhodně ne nejlepší. Například takový Essential Phone nabídne rámečky ještě tenčí (zhruba 86 %) a Galaxy Note8 si vede podobně. Rámeček je jak pod i nad displejem, tak také po bocích, kde jej halí černá mlha. Musíme uznat, že Apple skryl rámečky vcelku dobře. Díky zaobleným hranám působí boční rámečky méně nápadným dojmem než například u některé konkurence z řad Huawei a dalších.

Displej kryje stejné „tajemné“ odolné sklo jako zadní část a také nechybí speciální oleofobní vrstva, díky které prst ideálně klouže. Tomu napomáhá i mírné zakřivení skla směrem k okrajům, za což si Apple zaslouží pochvalu. Málokterý displej se ovládá tak příjemně jako právě ten iPhonu, zvláště pak s úhlopříčkou 5,8 palce. Pokud hledáte notifikační LED diodu nebo snad požadujete Always On režim displeje, zklameme vás – využít můžete maximálně probliknutí přisvětlovací LED diody na zádech. Potěší že displej lze nově rozsvítit i jedním klepnutím na něj.

Displej, o jehož dodávku se stará společnost Samsung, jednoznačně hodnotíme jako kvalitní. Zamrzí však, že Apple trochu více nezapracoval na jasu displeje. Ten při přímém světle nabídne běžnou svítivost kolem 650 nitů, což není málo, ale – jak ukázala praxe – ani mnoho. Například displej Samsungu Galaxy Note8 dokáže (při určitých situacích) dosáhnout svítivosti přes 1 000 nitů, zatímco u iPhonu činí maximum zhruba 750 nitů (opět jen ve speciálních situacích a ne po celé ploše displeje). Displeje s technologií OLED jsou typicky tmavší než TFT IPS konkurence, protože černá je opravdu černá (pixely jsou neaktivní). Na přímém slunci je displej iPhonu X sice čitelný, občas jsme však měli chuť jas navýšit, i když jsme už byli na maximální hodnotě. Škoda.

Apple iPhone X

Možná jste už zaslechli zprávy, že i displej iPhonu X se může vypálit. OLED panely jsou náchylné na vypalování pixelů, což víme již delší dobu a nepopírá to ani Apple. Ten přímo uvádí, že dlouhodobé zobrazování statických fotografií může displej iPhonu poškodit. Po dobu testování jsme se nesetkali ani s vypáleným obsahem, ani s různými artefakty, které OLED displeje provází. To však neznamená, že při dlouhodobém používání nemůže nějaký problém nastat. Vy se tak musíte dopředu smířit s tím, že postupné „zhoršování zobrazení“ je typickým projevem OLED panelů.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky
  • skvělá jemnost rastru
  • věrné barevné podání, opravdová černá
  • ideální rozměry
  • oleofobní vrstva
  • technologie 3D Touch a True Tone
Nelíbilo se nám
  • hodila by se vyšší svítivost
  • OLED displeje se potýkají s problémy
  • chybí notifikační LED dioda
  • chybí Always On

Zvuk: tohle se Applu povedlo

Minulý rok přišel Apple vůbec poprvé se stereo reproduktory. Ty se staly součástí jak modelu iPhone 7 Plus, tak i menšího z obou iPhonů. Reproduktory sklidily mezi milovníky jablečných výrobků velký úspěch, avšak kvalita lehce zaostávala za očekáváním. Apple se na keynote nechal slyšet, že reproduktory v nových iPhonech 8 jsou o 25 % hlasitější, a provedeme-li srovnání s loňským modelem, rozdíl je skutečně znatelný. Bohužel, zvuková stránka je v případě iPhonů 8 opět jen lehce nadstandardní, druhý reproduktor kvalitu degradoval. To iPhone X konečně napravil. Hraje pocitově méně hlasitěji než u iPhonu 8 Plus, avšak zvukový výstup se nám naopak zdá kvalitnější a iPhone X se tak opět dostává na vrchol co se kvality zvukového výstupu týká.

Apple iPhone X

Výstup do sluchátek je také kvalitní, avšak pokud chcete připojit vlastní, přibalená redukce vás bude neustále doprovázet – 3,5milimetrový jack totiž nadále chybí. Kvalita zvuku je opět špičková, s vlastními sluchátky uspokojí i velmi náročné posluchače.

Líbilo se nám
  • hlasitější reproduktor než u iPhonu 7 (Plus)
  • špičkový výstup do sluchátek
  • vysoce nadprůměrná kvalita stereo reproduktorů
Nelíbilo se nám
  • pocitově o trochu méně hlasitý než u iPhonu 8 (Plus)

Výkon hardwaru: na konkurenci kouká z patra

V novém iPhonu X tepe procesor Apple A11 Bionic, na kterém Apple pracoval několik let. Nově má 6 jader, z toho 2 opravdu výkonná a 4 úsporná na běžnou práci. Tento procesor jsme viděli už u iPhonu 8 a iPhonu 8 Plus. iPhonu X sekundují 3 GB operační paměti RAM, situace je tedy stejná jako v případě iPhonu 8 Plus, zatímco iPhone 8 nabízí stále „jen“ 2 GB.

Benchmark testy

V benchmark testech AnTuTu dosáhl iPhone X na skóre zhruba 220 tisíc bodů. Bez jakýchkoli obav můžeme iPhone X označit za jeden z nejvýkonnějších smartphonů současnosti, většinu konkurence s OS Android poráží iPhone X naprosto drtivě.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoký výkon
  • vyladěnost hardwaru a softwaru

Výdrž baterie: den to jistí

Kapacita baterie je v případě iPhonu X vyšší než u iPhonu 8 a dokonce i mírně vyšší než u iPhonu 8 Plus, konkrétně činí 2 716 mAh. Aby se takto velká baterie do těla iPhonu vměstnala, musel Apple přistoupit k rozdvojení baterie. Ta tak zabírá valnou většinu vnitřního prostoru. I přes maximální snahu Applu je výdrž baterie jen průměrná, pohybuje se mezi standardním iPhonem 8 a iPhonem 8 Plus.

Výdrž baterie je lepší než v případě iPhonu 8, ale horší než u iPhonu 8 Plus.

Pokud máte opravdu náročný pracovní den, který začíná v 8 hodin ráno a končí až pozdě večer, můžete si být jistí, že s vámi iPhone krok udrží. Běžně jsme telefon zapojovali do nabíječky okolo jedenácté hodiny večerní, kdy mu ještě zbývalo zhruba 25 kapacity baterie. Pokud jsme tempo trochu zmírnili, například o víkendu, dobíjet stačilo až následující den dopoledne.

iPhone X sice není vybaven vícero speciálními úspornými režimy jako konkurence, avšak lze aktivovat režim nízké spotřeby. Ten stáhne maximální výkon, který je důležitý například u her, avšak stále lze pracovat bez jakýchkoli záseků. Díky tomuto režimu, navíc v kombinaci s polovičním jasem, lze dosáhnout i delší výdrže.

Apple iPhone X

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. iPhone dokázal přes Wi-Fi přehrávat streamované video 9 hodin a 43 minut. Na 80 % nabití baterie se iPhone X dostane během 2 hodin a 12 minut, na kompletní dobití si počkáte dalších asi 27 minut. Nové iPhony se umí nabíjet i zrychleně (50 % za 30 minut), k tomu je však potřeba dokoupit nabíjecí adaptér pro MacBooky a také kabel USB-C–Lightning v celkové hodnotě více než 2 tisíce korun. Potěší alespoň bezdrátové nabíjení ve standardu Qi, dobíjet tedy můžete téměř s jakoukoli podložkou, navíc i v restauracích a na letištích. Nabíjení tímto způsobem je však vcelku pomalé, blíží se době nabíjení přiloženým adaptérem do sítě.

Líbilo se nám
  • režim nízké spotřeby
  • bezdrátové nabíjení ve standardu Qi
Nelíbilo se nám
  • rychlé kabelové nabíjení jen za příplatek
  • výdrž baterie na hranici průměrnosti

Konektivita: plná palba

Co se týče konektivity, ta doznala oproti loňským generacím jedné větší změny, která se týká i „standardních“ iPhonů. iPhony X umí nově využít NFC i pro párování příslušenství a načtení klasických tagů. Dále se zde ale žádné překvapení nekoná. Nechybí podpora 4G LTE sítí (Cat 12), nízkoenergetické Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac a přesná A-GPS, kterou doplňuje Galileo, GLONASS a QZSS. Možná jste již zaznamenali, že iPhone X provází problémy právě s GPS, u redakčního kusu jsme na podobný problém nenarazili. Stejně jako minulý rok potěší i podpora Wi-Fi hovorů a volání skrze LTE, pokud takovou možnost zpřístupnil váš operátor. V oblasti konektivity se tak bezrámečková novinka nijak nevymyká standardu.

Líbilo se nám
  • NFC nyní funguje i jako čtečka tagů

Fotoaparát: fotí skvěle

Fotoaparát je v případě iPhonu X duální s rozlišením 12 Mpx, nechybí ani optická stabilizace obrazu, dvojnásobný optický zoom a teleobjektiv pro hrátky s perspektivou. Světelnost hlavního snímače činí f/1.8, světelnost teleobjektivu se oproti iPhonu 8 Plus zlepšila z f/2.8 na f/2.4. Bohužel se kvůli vystupující čočce fotoaparátu telefon stále špatně ovládá například na stole.

Apple iPhone X

Kvalita fotografií se oproti loňským iPhonům zlepšila. Apple dosadil nové čipy společnosti Sony, což se projevilo více než pozitivně. Snímky za zhoršeného osvětlení jsou viditelně kvalitnější, stejně tak se potvrdila lepší světelnost teleobjektivu, kdy při přiblížení nedochází ke znatelnému poklesu kvality. I tak bychom si v případě teleobjektivu představovali světelnost o chlup lepší, ideálně na pomezí f/2.0.

Apple v případě iPhonu 8 Plus přišel s funkcí Portrait Lighting, která dokáže přidat do portrétu nové efekty, iPhone X disponuje novými režimy také. Na výběr máme ze studiového, obrysového či jevištního světla. Celá funkce se ale nachází ve fázi beta, tudíž ne vždy vám efekt (hlavně jevištního světla) změní pozadí správně, což se potvrdilo i v reálných podmínkách. Nemáme však důvod nevěřit, že s nadcházejícími aktualizacemi se funkce nevylepší až téměř k dokonalosti.

Celkově hodnotíme kvalitu snímků jako nadprůměrnou, potěší perfektní makro a téměř dokonalé snímky za ideálního světla. I za zhoršených podmínek může Apple konkurovat těm nejlepším fotomobilům.

Video lze nahrávat ve 4K při exkluzivních 60 snímcích za sekundu a k dispozici je také zpomalené Full HD video při 240 snímcích za sekundu. Kvalita videozáznamu je tradičně na perfektní úrovni. I když nejde o novinku, musíme vyzdvihnout optickou stabilizaci. iPhone X bez větších problémů nahradí i středně výkonnou kameru, minimálně pro účely natáčení na YouTube a sociální sítě novinka více než dostačuje.

Apple iPhone X – testovací video, 4K, 60 FPS

Líbilo se nám
  • špičkové makro
  • perfektní snímky za ideálního světla
  • lepší světelnost teleobjektivu
  • kvalitní videokamera
  • dvojnásobný optický zoom
  • zajímavé efekty Portrait Lighting...
Nelíbilo se nám
  • ...které však ještě potřebují odladit

Software: ach ta gesta

Kapitola sama pro sebe je prostředí. Samozřejmě i zde máme novou verzi iOS (11), která zde dává ještě větší smysl. Výčet hlavních novinek naleznete například v recenzi iPhonu 8, případně iPhonu 8 Plus. My se nyní zaměříme na ovládání. Nový iPhone zcela využívá nových vlastností, které iOS 11 přineslo, ne vše je ale tak růžové, jak se na první pohled zdálo.

Určitě vás zajímá, jak se nový iPhone používá bez ikonického Home Buttonu pod displejem. Nově se systém ovládá pomocí gest.

Chvíli možná budete tápat nad tím, kde se nachází Ovládací centrum. To tentokrát zobrazíte swipenutím z vrchní strany směrem dolů. Na to si uživatelé budou muset chvíli zvykat. Notifikační lištu a panel widgetů zobrazíte standardně, stačí prst pomalu posunout směrem shora dolů, akorát v části výřezu displeje. Musíme uznat, že gesta jsou po stránce provedení animací elegantní, avšak funkčnost je lehce za očekáváním. Zvyk je zkrátka železná košile.

Apple iPhone X

Často jsme totiž omylem vysunuli právě ovládací panel, protože byl v tu chvíli lépe dosažitelný než střed displeje. Ukončení aplikace provedete stejně jako odemknutí, tedy swipenutím zespodu nahoru. Někdy pruh nahrazující Home Button překrývá například část ikony v aplikaci, takže nevíte, zda ji opravdu odhodíte, nebo zda stisknete nějakou volbu v ní. Problém je v tomto ohledu také u vývojářů, kteří vzhled aplikací snad co nejdříve přizpůsobí prostředí iPhonu X.

Zajímá vás, jak si nově přiblížíte vrchní část displeje ke spodnímu okraji? Nejdříve je nutné tuto funkci zpřístupnit, následně se aktivuje tak, že spodní pruh potáhnete ještě o kousek níže. Ani toto gesto elegantně v jedné ruce neprovedete. Stejně si tedy budete muset vzít druhou ruku na pomoc a pak už je zbytečné si obsah přibližovat.

Jedno gesto se nám naopak velice líbilo. Pokud chcete rychle přejet mezi naposledy otevřenými aplikacemi, nemusíte nutně aktivovat multitasking půlkruhovým přejetím ze spodní části displeje, stačí pomocí spodní lišty simulující Home Button přejet doleva či doprava. Bez jakéhokoliv zmenšení obrazovky se přesouváte mezi aplikacemi, které jste používali naposledy. Elegantní a příjemné, za toto si Apple zaslouží pochvalu.

Ne všechny aplikace vypadají dobře

Prostředí využívá zaobleného displeje do sytosti, problém je s vrchním výřezem. Ne všichni vývojáři připravili své aplikace tak, aby s ním počítaly. Zatím se plnohodnotného zobrazení dočkáme jen u předinstalovaných aplikací a například u Facebooku a jeho Messengeru. Aplikace jako Google Mapy a mnohé další s výřezem ani zaoblenými rohy displeje nespolupracují a zobrazí dva velké černé pruhy, které displej opticky podstatně zmenší. Věříme, že hlavní vývojáři chybu napraví v horizontu několika dnů, maximálně týdnů.

Svoji pozornost si zaslouží také Animoji, respektive emotinky, které lze naanimovat pomocí TrueDepth kamery. Vybrat si můžete z některých dostupných emotinek, mezi nimiž nechybí robot, exkrement, mimozemšťan či jednorožec. Výsledné Animoji následně kopíruje jak vaše pohyby, tak je doplněno o váš hlas, zaslat jej můžete na jakýkoliv iPhone/Mac pomocí iMessages. Animoji lze tvořit právě a jen na iPhonu X, jako desetivteřinové video však lze zobrazit kdekoliv.

Jak celkově zhodnotit ovládání prostředí pomocí gest? Prvotní dojmy byly pozitivní, po pár dnech jsme přišli na nepraktičnost některých gest a dojem se od té doby nijak nezlepšoval. Věříme však, že Apple vyslyší nářky uživatelů a například ne zrovna vhodné sesouvání ovládacího panelu nahradí jiným gestem.

Líbilo se nám
  • prostředí iOS 11 skvěle koresponduje s displejem iPhonu X
  • moderní a dospělý systém iOS 11 s kvalitním ekosystémem
  • důležité aplikace jsou již předinstalované
Nelíbilo se nám
  • ne všechny aplikace jsou přizpůsobené pro displej iPhonu X
  • ovládání pomocí gest nás zatím zcela nepřesvědčilo

Zhodnocení: skvělý, ale ne bez chyb

Co říci závěrem? iPhone X se bezesporu stává tím nejlepším iPhonem vůbec, avšak má i své neduhy. Potěšily nás kompaktní rozměry, brutální výkon i kvalitní fotoaparát, svoji pozornost si zaslouží i špičkové zpracování.

Apple iPhone X

O trochu méně nás potěšilo Face ID, které chce ještě doladit, a i na gesta si budete chvíli zvykat. Mezi další problémy patří laxnost vývojářů, kteří stále nepřizpůsobili obsah svých aplikací pro displej iPhonu X. Očekáváme, že tento problém ještě pár týdnů potrvá, u méně významnějších her a aplikací k nápravě nemusí dojít ani v horizontů měsíců. Představovali bychom si také vyšší jas displeje a pochopitelně i nižší cenu.

Za zapůjčení Apple iPhonu X děkujeme iWant - Apple Premium Reseller, u kterého si iPhone můžete také zakoupit.

Cena však pro fanoušky Applu málokdy představuje problém a pokud mezi ně patříte i vy, není důvod, proč iPhone X nedoporučit. V každém případě si však před nákupem ozkoušejte ovládání pomocí gest a zabezpečení pomocí Face ID.

Konkurence

Essential Phone

I když se u nás Essential Phone oficiálně neprodává (a není jisté, zda vůbec bude), sehnat ho můžete buď ze zahraničí, případně čas od času u některých přeprodejců (kde se však kvůli vyšší ceně nevyplatí). V USA lze Essential pořídit za 500 dolarů, což je v přepočtu asi 13 tisíc korun včetně DPH. Za tuto cenu nabídne 5,71" displej s rozlišením 2 560 × 1 312 px, procesor Snapdragon 835, 4 GB paměti RAM, 128 GB interní paměti a 13Mpx fotoaparát. Essential bohužel provází některé neduhy, například hůře optimalizované prostředí a jen průměrný fotoaparát. Vyjde však více než o půlku levněji než iPhone X.

Essential Phone

Rozměry141,5 × 71,1 × 7,8 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 5,71" (2 560 × 1 312 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 8×2,45 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 040 mAh, doba nabíjení: 2:03 hodin

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 nesmí v našem výběru konkurentů chybět. Nabídne 5,8palcový Super AMOLED displej s rozlišením 2 960 × 1 440 px, osmijádrový procesor Exynos 8895, kvalitní 12Mpx fotoaparát, bezdrátové nabíjení a skener oční duhovky. Běžně se dá pořídit za 21 tisíc, v čím dál častějších akcích i o více než 5 tisíc korun levněji.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Samsung Galaxy Note8

Pokud chcete ještě větší displej a ideálně také stylus, nabízí se Galaxy Note8 za zhruba 26 tisíc korun. Nabídne podobné funkce jako Galaxy S8, navíc se pyšní duálním fotoaparátem a dalšími dovednostmi. Pro vytížené podnikatele je Note8 jako dělaný.

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

LG G6

Pokud chcete super výbavu, ale neradi byste investovali tolik jako za pěknou dovolenou, nabízí se výprodejové LG G6 za 12 tisíc korun. Chlubí se bezrámečkovým provedením, 5,7" displejem s rozlišením 1 440 × 2 880 pixelů, procesorem Qualcomm Snapdragon 821, čtečkou otisků prstů, kovovým provedením a povedeným duálním fotoaparátem s rozlišením 13 Mpx.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Huawei Mate 10 Pro

Zaujmout může i Huawei Mate 10 Pro s 6palcovým AMOLED displejem, vysoce výkonným procesorem a čtečkou otisků prsů. Potěší zajímavý vzhled a výrazně tenké rámečky displeje. Cena je opět o zhruba 9 tisíc nižší.

Huawei Mate 10 Pro

Rozměry154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Apple iPhone 8 Plus

Pokud chcete iPhone, ale nesmíříte se s absencí čtečky otisků a klasického tlačítka pod displejem, přichází v úvahu iPhone 8 Plus, který lze pořídit od 24 tisíc korun. Oželet však musíte bezrámečkový design a pár dalších funkcí.

Apple iPhone 8 Plus

Rozměry158,4 × 78,1 × 7,5 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11, 2×2,1 GHz + 4×800 MHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 675 mAh, doba nabíjení: 2:49 hodin
apple-iphone-x
Klady
  • perfektní konstrukční zpracování
  • brutální výkon Apple A11 Bionic
  • špičkové fotoaparáty a videokamera
  • nerezová ocel působí luxusně
  • plná konektivita včetně použitelného NFC
  • kompaktnost díky tenkým rámečkům displeje
  • jemnost displeje
Zápory
  • Face ID chce doladit
  • prokluzuje v rukou
  • rychlé nabíjení jen za příplatek
  • některá gesta otravují
  • pomalé bezdrátové nabíjení
  • nákladná výměna skleněných zad a displeje
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
No, tak si to shrňme. Hezké to není, rámečky nahoře a dole sice zmizely a o to silnější jsou boční, výkus v displeji je odpornost. FaceID funguje dost bídně. Fotky jsou na "nejlepší iPhone" doslova odporné, něco tak strašného nedělají ani mobily za pět tisíc. Takže zbývá akorát ten maximální výkon, který si ale člověk zase nemůže dlouho užívat, protože to ten mobil nevydrží.
No, možná to je nejlepší iPhone. Jenže mezi konkurenci tak maximálně střední třída, zbytek je dál.
DV
Dovolim si parafrazovat jednu reklamu: "Kdyz ho (nakousnute jablko) nemilujes, neni co resit"...
Sebelepsi design a funkce (i kdyz bych jim vytknul par veci, ale nic neni dokonale) nenahradi jednu zasadni vec, ktera mi u Applu vadi - neprizpusobitelny system iOS. Holt neresim, protoze jej nemiluji. Ale za displej davam velke plus.
haha
to je zase recenze :D a nakonec vyblitek jako zkratka ten nejlepsi Iphone :D komedie pekna
Dave
Displej je za mě co se týká ceny 30 respektive 35 tisíc velký mínus.Proč? Za prvý má fakt hrozný poměr displeje 19,5:9, nějaký hry jako třeba Mario jsou na to již upraveny ale třeba Angry Birds nebo GTA jsou stále v poměru 16:9 a řeknu vám že to vypadá strašně hnusně na jak je to seřízlý ale tak to se asi taky časem upravý ale co se neupravý budou videa a filmy ty se prostě dělají v tom kalsickém formátu. Za druhý nevím co mají všichni s těmi OLED displeji jako arugment že černá je opravdu černá je nesmysl v kolika procentech máte na displeji zobrazenou černou? A pak kvalita barev není taky nic moc taková S8, G6 nebo XZ Premium ho roznese na kopytech díky HDR a to jsou to telefony za 13 respektive za 20 tisíc korun. Jedinný co se na Xku dá pochválit je celkem foťák. A ikdyž má Xko výkoný procesor tak třeba XZ Premium je rychlejší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze