Samsung Galaxy S8
recenze

Samsung Galaxy S8

Těsně před hranicí bezchybnosti
109

V prvních pár dnech jara se světu ukázala nová vlajková loď společnosti Samsung, i tentokrát ve dvou velikostech. Samsung opět dokázal, že si své prvenství v prodejích mobilních telefonů zasluhuje, i tentokrát se totiž jedná o nekompromisní smartphony s maximální funkční výbavou a povedeným designem. Naše podrobná recenze prozradí více.

Očekávaná vlajková loď společnosti Samsung ve dvou velikostech byla světu představena ke konci dubna, do prodeje vstupuje právě v těchto dnech. První zájemci, kteří si novinku předobjednali, ji již zřejmě pevně svírají v rukách. Jihokorejský gigant se opět předvedl v plné parádě a světu představil smartphone s obřím displejem, přesto však s velmi tenkými rámečky a tedy i kompaktní konstrukcí.

Kromě toho novinky překvapily špičkovými procesory, fotoaparátem a také odolností vůči vodě a prachu. Ne vše se ovšem povedlo na výbornou a i nedokonalostem se dnešní podrobná recenze menší z obou variant bude věnovat.

Samsung Galaxy S8 – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy S8

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostduben 2017,

Obsah základního balení: bohatší než byste čekali

Uvnitř balení nalezneme hned na vrchu samotný Samsung Galaxy S8 v plastové vaničce. Pod ním si své místo našla dokumentace, tedy rychlé příručky a záruční list. Naleznete zde také sponu pro vyjmutí slotu pro karty, použít však můžete jakýkoliv tenký a špičatý nástroj, například připínací špendlík.

Hlouběji v krabičce se dostáváme k zajímavější části příslušenství, a sice k adaptéru s podporou Fast Charging, synchronizačnímu USB–USB-C kabelu a také špuntovým sluchátkám AKG s pleteným kabelem. Sluchátka již bohužel nejsou zahalena v ochranné plastové krabičce, jako tomu bylo u předchozích modelů. Samsung si však do balení přichystal ještě pár drobností. Tou první je USB OTG redukce, která poslouží jak pro připojení flash disku rovnou k telefonu, tak také při počáteční synchronizaci, respektive přechodu z vašeho původního smartphonu. Nechybí ani redukce z USB-C na microUSB.

Výčet obsahu balení

  • Samsung Galaxy S8
  • synchronizační a napájecí kabel USB–USB-C
  • adaptér do elektrické sítě s podporou Fast Charging
  • špuntový stereofonní headset AKG s pleteným kabelem
  • spona pro vyjmutí SIM a paměťové karty
  • USB OTG adaptér s USB-C koncovkou
  • redukce z USB-C na microUSB
  • základní dokumentace (manuál), záruční list

Srovnání

Samsung Galaxy S8 LG G6 Sony Xperia XZ Premium Apple iPhone 7 Plus
Rozměry [mm] 148,9 × 68,1 × 8 148,9 × 71,9 × 7,9 156 × 77 × 7,9 158,2 × 77,9 × 7,3
Hmotnost [g] 155 163 195 188
Úhlopříčka displeje [palců] 5,8 5,7 5,5 5,5
Rozlišení displeje [px] 2 960 × 1 440 2 880 × 1 440 3 840 × 2 160 1 920 × 1 080
Jemnost displeje [PPI] 568 565 801 401
Technologie zobrazení Super AMOLED TFT IPS TFT IPS TFT IPS
Procesor Exynos 9 Series (8895) Qualcomm Snapdragon 821 Qualcomm Snapdragon 835 Apple A10
Paměť RAM [GB] 4 4 4 3
Interní paměť [GB] 64 32/64 64 32/128/256
Paměťové karty microSDXC microSDXC microSDXC ne
Operační systém Android 7 Android 7 Android 7 iOS 10
Kapacita baterie [mAh] 3 000 3 300 ? 2 900
Bezdrátové nabíjení ano ne ne ne
Čtečka otisků prstů na zádech na zádech na boku pod displejem
Senzor tepové frekvence na zádech ne ne ne
Skener duhovky nad displejem ne ne ne
Primární fotoaparát [Mpx] 12 13 19 12
Sekundární fotoaparát [Mpx] 8 12 13 7
Zvýšená odolnost IP68 IP68 IP68 IP67
Konektor USB-C USB-C USB-C Lightning
Cena od [Kč] 22 990 asi 20 000 19 990 od 24 990

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu mobilů!

Design a konstrukce: stejný, ale přece jiný

Samsung se rád řadí mezi inovativní výrobce, vše si však dopředu důkladně ozkouší. Kupříkladu zakřivený displej, který debutoval v modelu Galaxy S6 edge, měl být jen zkouškou, jak zákazníci zareagují. Zkušební model obstál na výbornou a v nové generaci TOP modelů se již nachází v obou modelech, tedy jak v Galaxy S8, tak i ve verzi s přídomkem +.

Samsung Galaxy S8

Přední plochu vyplňuje z 83,6 % displej. Samsung zachoval jen tenké (a symetricky řešené) rámečky pod a nad displejem, kam vměstnal to nejdůležitější. Ve vrchní části nalezneme senzory (duální senzor jasu, který lépe a rychleji reaguje na změnu okolního osvětlení, senzor přiblížení, sekundární kameru a infračervené světlo) a tenký průchod reproduktoru. K množství senzorů v naddisplejové části se váže i další novinka – Galaxy S8 již nekoupíte se světlým předkem, přední část je vždy tmavá. Samsung se tím snaží kamuflovat nevzhledná „okénka“, i když i v pozdějších fázích testování prototypů měl varianty, které bílou/světlou přední stranu měly. Pod displejem se tentokrát nenachází vůbec nic, ani kapacitní nebo hardwarová tlačítka či logo společnosti.

Galaxy S8 již nekoupíte se světlým předkem, přední část je vždy tmavá.

Samsung upustil od standardního rozložení ovládacích prvků po dlouhých 7 letech, tedy poprvé od představení první generace Galaxy S v roce 2010. Tlačítko naopak přibylo na levém boku. Zde kromě kolébky pro regulaci hlasitosti nalezneme i klávesu pro hlasového asistenta Bixby.

Tlačítka pod displejem se nově přestěhovala do samotného prostředí systému, avšak s jedním vítaným benefitem. Displej Galaxy S8 totiž v místě domovského tlačítka rozeznává míru přítlaku, podobně jako jsou iPhony citlivé po celé ploše. Proč Samsung sáhl k takovému řešení? Vysvětlení je jednoduché. I když zrovna přehráváte videoklip a softwarové tlačítko se schová, není nutné ho opětovně vysunout, neb stačí silněji stisknout spodní část displeje a telefon zareaguje stejně, jako kdybyste stiskli domovské tlačítko. Intenzitu přítlaku jde nastavit, podobně jako u iPhonů, v pěti stupních.

A jak to celé funguje? Bez přímého srovnání s iPhony dobře a spolehlivě. V případě přímého srovnání však lehce narazíte, stisk doprovází „lepivý“ pocit a vibrace nejsou natolik přesvědčivé. Při většině stisků máte pocit, jako kdyby se displej na okamžik přilepil na vibrační motorek a následně se zase odlepil.

Pokud se zaměříme na detaily a další odlišnosti, pozorné oko si všimne, že hliníkový rámeček je lesklý a tónově odpovídá barvě zadního krytu. Samsung s tónováním bočnic experimentoval již v modelové řadě Galaxy S7, zde se však nový odstín týká všech barevných variant. Co z toho plyne? Pokud si budete chtít změnit barvu zadního krytu, můžete. Kovový rámeček však již nebude odpovídat barevnosti zadní části. Lesklé provedení hodnotíme spíše negativně. I když na sebe novinka okamžitě upoutá náležitou pozornost, pocitově lesklé provedení působí spíše plastovým (chromovým) dojmem, což je možná trochu škoda. Původní řešení se nám líbilo více. Galaxy S8 se bude prodávat v černé, modré (jen u vybraných prodejců), šedo-fialové a stříbrné.

Samsung nehrál na notu extrémní tenkosti, Galaxy S8 v pase měří 8 milimetrů. Obavy ale nejsou na místě – do rukou padne S8 velmi dobře a také se nemusíte obávat ohnutí. A kam se přestěhovala čtečka otisků prstů? I když Samsung koketoval s umístěním pod sklo displeje, technologické problémy nakonec tento způsob umístění způsobily, že se přestěhovala na zadní stranu – na místo, kde se původně nacházel senzor tepové frekvence.

Ten však nezmizel, jen se nachází po levém boku čočky fotoaparátu. Samotné umístění čtečky je ale velmi nešťastné, i když chápeme, že Samsung neměl příliš na výběr. Skvělá zpráva pro majitele Galaxy S6 je téměř zapuštěná čočka fotoaparátu, ovšem Galaxy S6 má o poznání tenčí tělo.

Velkou pochvalu si Samsung zaslouží za to, že zachoval odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68. Pád do vany tedy novince neublíží, stejně tak ani pohození telefonu na pláži. Ideálně však pískové, neb odolnost vůči nárazům Samsung negarantuje.

Líbilo se nám:

  • špičkové konstrukční zpracování
  • sklo vytváří nevšední odlesky
  • neznatelný přechod zaobleného skla směrem k obvodovému rámu
  • velice příjemná hmotnost v ruce i v kapse
  • nikde nic neskřípe ani nevrže, a to i při použití větší síly
  • odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68

Nelíbilo se nám:

  • snadno se umaže
  • náchylnost na vlasové škrábance

Displej: dotažen k dokonalosti

Zřejmě největší chválu Samsung sklízí za zakřivený displej. Ten je nově ještě zaoblený, a to výrazněji než v případě Mi MIX od Xiaomi. Poměr stran 18,5:9 značí, že je tenčí na šířku, ale zato o poznání vyšší. Na 5,8palcové úhlopříčce se vyjímá WQHD+ rozlišení (2 960 × 1 440 px) s jemností 568 pixelů na palec. V základu však Samsung softwarově nastavil rozlišení 2 220 × 1 080 pixelů. Skvělý je rovněž maximální jas obrazovky, jenž dosahuje 1 020 nitů (pro srovnání, iPhone 7 Plus nabízí jen 625 nitů). Obraz se tak skvěle čte i na přímém ostrém slunci, naopak minimální hodnota je ideální pro pohodlné čtení i za naprosté tmy. Samsung zachoval technologii Super AMOLED, která neztratila nic ze své pověsti – jedná se vyloženě o sytý zobrazovač, jehož výrazné barevné podání naštěstí lze v nastavení displeje „uměle“ oslabit, respektive vybrat si můžete mezi sytým nebo adaptivním zobrazením (zobrazení se mění v závislosti na tom, co na smartphonu aktuálně děláte).

Co říci o displeji jako o celku? Je bezesporu špičkový, jasný, s příkladnými pozorovacími úhly a díky speciální vrstvě netrpí tolik ani na světelné odlesky. Zamrzí tedy jen absence odemknutí dvojitým poklepáním a zvýšená citlivost pro ovládání displeje v rukavicích. To konkurence již dávno zvládá. Displej samotný kryje odolné sklo Gorilla Glass 5. To odolá prasknutí více než původní generace. I tak jsme však za dobu testování jeden větší škrábanec (a pár dalších vlasových) displeji uštědřili. Dokoupení ochranného skla proto jednoznačně doporučujeme.

Samsung Galaxy S8

Zachována zůstala i technologie Always On. Jedná se o to, že po zamknutí displeje se na něm úsporně zobrazí aktuální čas, datum, kapacita baterie a zmeškané události (například zmeškaný hovor, SMS nebo e-mailová pošta), případně náhled kalendáře nebo jedna z přednastavených fotografií. Ihned si tak můžete udělat obrázek o tom, jestli je nutné vůbec telefon odemykat. Po zhasnutí displeje trvá zhruba tři vteřiny, než se Always On aktivuje; v této době telefon jakoby „zamrzne“ a chvíli se stane neaktivním. Benefitem funkce Always On je také možnost nastavit si jednoduchý barevný grafický motiv, případně promítnutí zjednodušené tapety, a to včetně barevného odstínu. Stále je ale nutné myslet na to, že technologie Super AMOLED umožňuje rozsvítit pouze používané pixely. Čím více zobrazených pixelů (případně barev), tím logicky i vyšší spotřeba. Nepotrpíte-li si tedy na různé geometrické tvary, doporučujeme nechat pozadí bez výplně. Pokud funkci Always On vypnete, může se hodit notifikační LED dioda, kterou Galaxy S8 disponuje také. Ta není konfigurovatelná – můžete pouze určit, jestli ji chcete vypnout, anebo naopak.

Displej je bezesporu špičkový, jasný, s příkladnými pozorovacími úhly a díky speciální vrstvě netrpí tolik ani na světelné odlesky.

Mezi další zajímavosti displeje patří možnost aktivace filtru modrého světla. Ojedinělou vlastností je také možnost změnit defaultní rozlišení displeje pro aplikace. Pokud například některé aplikace nefungují na Quad HD displeji správně, lze postupným zkoušením pokus–omyl dojít k ideálnímu výsledku.

Samsung umožní také roztažení obsahu na celou obrazovku, pokud to daná aplikace podporuje. Zaoblení displeje nesvědčí všem aplikacím a pokud se obsah dostatečně nepřizpůsobí obrazovce, můžete to napravit. Tuto možnost naleznete jak v nastavení (Zobrazení - Aplikace na celou obrazovku), tak také přímo v požadované aplikaci, kdy stačí stisknout šipky po bocích displeje. Ne vždy se však prostředí rozloží správně, někdy přijdete o informace, které se nacházejí na hraně. V takovém případě nezbývá nic jiného, než se smířit s tím, že aplikace nevyužívá plného potenciálu displeje. „Dětské nemoci“ se tedy zaoblenému displeji nevyhnuly.

Trápí vás, že nedokážete displej ovládat jen jednou rukou? I na to Samsung myslel a přidal funkci „Režim jednou rukou“. Ten dovolí uměle zmenšit úhlopříčku displeje. Stačí potáhnout šikmo nahoru z libovolného spodního rohu, případně třikrát stisknout tlačítko domů (vhodný postup pro vás vyberete v menu Režimu jednou rukou) a displej se automaticky zmenší. Takto zmenšený obraz lze dále zvětšovat dle libosti, samozřejmě lze měnit i strana, ke které se zmenšený obraz přichytí.

Zakřivení: pár dovedností navíc

Displej jako takový je samozřejmě špičkový. Další bonus představují funkce, které se vztahují k jeho zakřivení, konkrétně panely na okraji.

Panely na okraji prošly nejvýraznější změnou s příchodem Androidu 6 Marshmallow, aktuálně Samsung jen udržuje to, co funguje a co již dobře známe. Na okraj si tak můžete připnout nejčastější kontakty, nejoblíbenější aplikace, kalendář, informační systém zpráv, případně rychlé widgety, například pravítko, baterku nebo jednoduchý kompas. Dalších několik widgetů si stáhnete přímo z obchodu Galaxy Apps. Vše funguje dle očekávání – dobře. I tak se však musíme přiznat, že panely jsme často nevyužívali. Nejde snad o to, že by bylo používání složité, případně pomalé, většinou však zvolíte již naučenou alternativu, která funguje stejně tak.

Líbilo se nám:

  • extrémně tenké rámečky a zaoblení displeje
  • zakřivení přidává na exkluzivitě
  • výborné pozorovací úhly displeje
  • variabilita podsvícení displeje
  • syté barevné podání s možností uživatelských úprav
  • funkce Always On a filtr modrého světla
  • špičková jemnost 568 PPI

Nelíbilo se nám:

  • ne všechny aplikace se zaobleným displejem počítají

Zvuková stránka: nadprůměrný výkon

Samsung u novinky zvolil vcelku vhodné umístění reproduktoru, nalezneme jej v pravém dolním rohu. Stále se jedná o jedináčka – na stereo si musíme nechat zajít chuť. To je ale asi jedna jediná nevýhoda, kterou můžeme zmínit. Zvuk nás totiž opravdu potěšil. Skvěle se poslouchá i při maximální hlasitosti a v žádném případě nepůsobí plechovým dojmem ani nerezonuje. Naopak je skvěle optimalizovaný a potěšit by měl i náročnější posluchače.

Samsung Galaxy S8

Velmi pochválit musíme dodávaná sluchátka značky AKG, která již patří pod Samsung. Nejenže jsou sluchátka velmi kvalitně provedena (pletený kabel, množství náhradních náušníků), ale rovněž skvěle hrají. Napříč konkurencí přibalovaných sluchátek se jedná rozhodně o to nejlepší. Sluchátka budou dostupná časem i samostatně za cenu převyšující 2 000 Kč, což také mnohé naznačuje.

Samsung dokázal, že i s jedním reproduktorem může konkurovat špičkám v oboru, i když HTC i Apple nabízejí ještě o trochu kvalitnější podání a také vyšší maximální hlasitost. Na absolutní TOP výsledky si musíme počkat najindy, výstupem však téměř nikoho neurazíte.

Líbilo se nám:

  • kvalitní výstup
  • nadprůměrná sluchátka v balení

Nelíbilo se nám:

  • absence stereo reproduktorů

Baterie a výdrž: jednodenní standard v zátěži

Kapacita baterie dosahuje 3 000 mAh, což je o 600 mAh méně než v případě Galaxy S7 edge, naopak stejnou hodnotu nabízí 5,1palcový Samsung Galaxy S7. I přesto však není důvod k obavám, díky úspornému procesoru je výdrž vcelku standardní. Pokud telefon odpojíte od nabíječky zhruba v 7 hodin ráno, můžete se spolehnout na to, že do večera vydrží, a to i v případě plného zatížení. Pokud trochu plynu uberete, Samsung vydrží i den a půl, v tomto případě však doporučujeme na druhý den nabíječku přibalit s sebou.

Samsung samozřejmě neupustil ani od svých oblíbených režimů úspory baterie. Tím prvním je klasický úsporný režim, který omezí jas, frekvenci procesoru a vypne vibrační odezvu softwarových tlačítek. To vše se projeví na výdrži poměrně pozitivně a v případě krizových situací vydrží telefon v tomto stavu zhruba o 4 hodiny déle než běžně. Samsung však nezapomněl ani na svůj Ultra úsporný režim, který zahalí prostředí do černých odstínů, sníží rozlišení na HD+, omezí výkon a učiní další úsporné kroky. V takovém případě lze teoreticky výdrž prodloužit až o den. Nutno podotknout, že zapnutí režimu zabere zhruba 15 sekund, stejně jako jeho deaktivace. Režim, kdy by se barevný displej zahalil do černobílých odstínů, již v nabídce nehledejte.

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S7 edge Apple iPhone 7 Plus Xiaomi Mi MIX
Kapacita baterie [mAh] 3 000 3 600 2 900 4 400
Úplné nabití [hod.] 1:32 1:59 3:02 2:33
Výdrž v našem testu [hod.] 9:33 9:17 9:15 8:59

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p. Telefon byl přihlášen do LTE sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk o poloviční hlasitosti veden do špuntových sluchátek. Výsledná výdrž se dostala na 9 hodin a 33 minut.

Samsung nám opět udělal radost integrovaným bezdrátovým dobíjením standardu Qi (tedy téhož, jaký používají Lumie nebo Nexusy), ale zejména rychlostí nabíjení. Jak již víme, s telefonem dodává i rychlonabíjecí zdroj, který telefon dobije na 80 % za zhruba 64 minut. Úplně se Galaxy S8 dobije během 1 hodiny a 32 minut.

Líbilo se nám:

  • bezdrátové nabíjení a podpora rychlého nabíjení Quick Charge

Nelíbilo se nám:

  • hodila by se vyšší kapacita

Hardware: osmijádrový Exynos

Samsung si u Qualcommu zajistil exkluzivitu ohledně procesoru Snapdragon 835, kdy se na další výrobce dostane až se zpožděním. I tak se jím však zaobírat příliš nemusíme, neboť v evropské verzi tvoří srdce telefonu procesor přímo od Samsungu, jímž je osmijádrový Exynos 8895 s taktem 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz vyrobený moderní a velice úspornou 10nm technologií. Procesoru sekundují (v obou případech) 4 GB operační paměti a 64 GB prostoru pro data s možností rozšíření díky slotu pro paměťové karty microSDXC. V Asii se mohou těšit i na variantu se 128GB interní pamětí a 6 GB operační paměti, případně variantu s podporou Dual SIM. Těch se však na tuzemském trhu zřejmě nedočkáme.

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8
Výsledek benchmark testu AnTuTu

Výkon nového Galaxy S8 je ohromující, což naznačuje i výsledek z testu AnTuTu, kde model s procesorem Exynos získal více než 170 tisíc bodů. Běžná práce je maximálně plynulá, manuálně lze aktivovat i extrémní výkon, který ale logicky snižuje výdrž na nabití. I bez speciálního režimu však novinka šlape jako hodinky, a to i při náročné práci.

TouchWiz nahradila nadstavba Samsung Experience, která se však nápadně podobá nadstavbě TouchWiz z Galaxy Note 7.

Líbilo se nám:

  • špičkový 8jádrový procesor Exynos 8895 vyrobený 10nm technologií
  • 4 GB DDR4 paměti RAM
  • výkon i pro nejnáročnější 3D hry
  • přítomnost slotu pro paměťové karty

Uživatelské prostředí: přivítejme Samsung Experience

U Samsungu jsme již několik let zvyklí na nadstavbu TouchWiz, s tou se však již můžeme rozloučit. TouchWiz totiž nahradila nadstavba Samsung Experience, která se však nápadně podobá nadstavbě TouchWiz z Galaxy Note 7, případně z loňské generace Galaxy S7 s aktualizací Android 7. Změna názvu tak má sice vyvolat pocit něčeho přelomového, většinu jejích vlastností však již poměrně dobře známe. Přepracováno bylo především Nastavení, kde se položky nově seskupily tak, aby se dalo ke každé důležité funkci dostat na dvě klepnutí. To se v praxi potvrdilo, avšak pár dní vám bude trvat, než si na rozložení zvyknete.

Na co si naopak zvyknete velice rychle? Na inovovaný vstup do menu aplikací. Nově stačí swipenout nahoru nebo dolu z oblasti spodní části obrazovky a následně se menu automaticky „vyrolluje“, a to podle zvoleného směru. Pokud vám nový způsob nevyhovuje, stačí si v nastavení klávesu pro vstup do menu aplikací vyžádat, i přesto vám zůstane aktivní i otevření menu gestem. Samsung Galaxy S8 uživateli umožní také přeskupení kapacitních tlačítek, šipku zpět tak snadno můžete zaměnit za kontextové tlačítko. Samsung dokonce umožní změnit i barevný podklad lišty s kapacitními tlačítky – pokud tedy preferujete jinou barvu než bílou, Samsung vám to umožní. V momentech, kdy je barevný podklad nežádoucí (například při celoobrazovém režimu), se barva změní podle okolí, případně se tlačítka zcela schovají.

Z doprovodných funkcí můžeme zmínit zobrazení dvou oken aplikací najednou. Tuto funkci sice nabízí operační systém Android Nougat již v základu, v případě Galaxy S8 jsou ale možnosti lehce rozšířené. Tuto možnost snadno vyberete po stisku tlačítka kontextové nabídky. Můžete si vybrat jak mezi zobrazením dvou aplikací, tak si připnout část obrazovky na vrchní okraj. Typicky se to hodí například v případě, kdy chcete při psaní e-mailu nebo SMS zprávy mrknout na krátké video, nebo záznam v kalendáři.

Co se týká rozložení, domovská obrazovka může najednou zobrazit až 30 zástupců aplikací (při rozložení 5×5 a dalších 5 aplikací v doku). Menu aplikací může být v rozložení 5×6, opět tedy najednou zobrazíte až třicítku zástupců. umožní i skrytí aplikací. Pokud nechcete, aby se jakákoli z nich zobrazovala v menu nastavení, stačí ji v prostředí Samsung Experience nechat skrýt. Aplikace se nedeaktivuje (tato možnost existuje separátně), přesto ji však neuvidíte. V tomto bodě doplníme, že i schovaná aplikace dále ukazuje svá upozornění.

Líbilo se nám:

  • optimalizace grafické nadstavby i při zaplněném prostředí
  • možnost personalizace prostředí
  • množství speciálních režimů

Bixby: prozatím v plenkách

Svoji pozornost si zaslouží i asistent Bixby, kterého vyvoláte vyhrazeným hardwarovým tlačítkem pod regulací hlasitosti, po nedávné aktualizaci již tlačítko nepřeprogramujete ani aplikacemi třetích stran. Alternativou je rootnutí telefonu, do toho se však zřejmě pustí jen málokdo. Bixby bohužel aktuálně funguje jen v několika málo jazycích, avšak hlasová interakce u aktuálně prodávaných modelů možná není, tedy až na domovskou Koreu. Implementace angličtiny proběhne až později na jaře, evropští zákazníci si budou muset počkat dokonce do zimy. Aktuálně může Bixby zobrazit rychlý přehled, důležité karty, schůzky a také události. Podobně jako Google, i tohle zvládá Bixby i v češtině.

Využít můžete také služby Bixby Vision, která po nasnímání fotoaparátem určí, o jaký objekt nebo zboží se jedná. Pro vyhledávání podobností využívá Bixby služeb známé galerie Pinterest, památky zase zastřešuje služba Foursquare. Bixby Vision dokáže také přeložit text z nasnímaného dokumentu, a to i do češtiny, hodně ale záleží na fontu písma. Ozdobná písma Bixby většinou nerozpozná, případně je z obrázku špatně vyextrahuje. Možnost přímého nákupu nasnímaného objektu (například lahve vína) v našich končinách dostupná nebude, můžete si však nechat zobrazit, oč se jedná. Očekávat češtinu v hlasové interakci je prozatím naivní a na komplexní zhodnocení Bixby Voice v angličtině si také budeme muset počkat.

Z prezentací však již víme, jak bude po aktualizaci Bixby fungovat. Bixby Voice se bude s uživatelem učit, fungovat bude napříč prostředím a připomene i takové drobnosti, jako nutnost zavolat dané osobě, protože v tuto dobu ji obvykle voláte. Bixby Voice umožní ovládat i defaultní aplikace, případně vyhledávat informace podle různých indicií, a to jak na webu, tak také v prostředí zařízení.

Stanice DeX: počítač do kapsy

Velkou pozornost na sebe strhla stanice DeX („Desktop Experience“), která se prodává samostatně za cenu okolo 3,5 tisíc korun. Inspirací pro Samsung se stalo řešení Continuum od Microsoftu, který se rovněž podílel na implementaci svého softwaru. DeX je krabička s rozměry většího puku, která má výsuvný stojánek, do kterého se vloží Galaxy S8, případně S8+, stanice je přizpůsobena pro oba modely. Spojení mezi DeXem a Galaxy S8 je zajištěno pomocí USB-C konektoru. Samotná stanice DeX obsahuje hned několik konektorů (napájecí, HDMI, 2× USB, Ethernet) a také vlastní ventilátor, kterým Galaxy S8 chladí jen v případě náročných úkonů. I tehdy je větráček poměrně tichý. Taková drobnost však velmi potěší, telefon ze stanice nikdy nevyndáte zcela zahřátý, jako je tomu například u virtuální reality Gear VR.

Samsung Galaxy S8

A co DeX vlastně umí? Stačí k němu připojit monitor skrze HDMI kabel, bezdrátové nebo drátové periferie (myš a klávesnici) a rázem se spustí prostředí DeX. Toto prostředí není běžným zrcadlením, Samsung vytvořil plochu, která se blíží desktopovým Windows, podobenství najde také u Chrome OS, případně Remix OS. Ve spodní části tak naleznete lištu s rychlými přepínači, spuštěnými aplikacemi, datem, hodinami a dalšími prvky, které známe právě z Windows.

Samsung DeX – z Galaxy S8 udělá počítač

Na plochu lze umisťovat libovolné zástupce aplikací, a to jak těch předinstalovaných, tak také dodatečně stažených. Hned na úvod je dobré zmínit, že ne každá aplikace je s režimem DeX kompatibilní – pokud je aplikace založena na čistě dotykovém ovládání (například hra), nespustí se.

Samsung DeX

Pokud se však bavíme o kalendáři, Facebooku, Google Play, internetovému prohlížeči, galerii, YouTube, balíku Office (pouze s předplatným Office 365) a dalších, vše je skvěle optimalizováno, bez záseků či jiných neduhů. Okna s aplikacemi můžete libovolně roztahovat, multitasking vypadá stejně jako na běžném počítači. Některé aplikace se zobrazí pouze ve velikosti z mobilního telefonu (například aplikace Telefon), avšak nijak to neomezuje její funkčnost. Uživatel si však v takovém případě může alespoň vybrat zobrazení na výšku, případně na šířku, tedy opět v případě, že je na to aplikace připravena vývojáři. Výhodou je, že pokud vám někdo v průběhu práce zavolá, hovor snadno přijmete i v prostředí DeX, telefon nemusíte odpojovat. Zkrátka, DeX s vloženým telefonem lze považovat za obdobu výpočetní jednotky počítače, s monitorem a bezdrátovými periferiemi se jedná o komplexní řešení pro nenáročné uživatele. Za cenu 3,5 tisíce korun jde o zajímavého pomocníka, který navíc funguje velmi dobře. A to již nyní, přitom nabídka služeb se bude dále zlepšovat.

Samsung DeX

Vyzdvihnout musíme také snadnost použití. Telefon stačí do základny vsunout, telefon následně pohasne a začne se nabíjet a na připojeném monitoru se automaticky spustí prostředí DeX. Po ukončení práce stačí telefon ze základy vysunout, prostředí se automaticky ukončí a telefon opět zobrazí klasické prostředí nadstavby Samsung Experience.

Řešení Samsung DeX i nadále testujeme, již brzy se můžete těšit na podrobnou recenzi.

Líbilo se nám:

  • funkčnost a optimalizace
  • samostatný ventilátor
  • dostatečný základ konektorů
  • rozumná cena základny
  • možnost provádět i nestandardní úkony (volání, psaní zpráv)

Nelíbilo se nám:

  • některé aplikace zobrazení DeX nepodporují
  • i některé defaultní aplikace (např. Telefon) neumožní zvětšovat a zmenšovat okno aplikace

Fotoaparát: 12 Mpx zůstává

Samsung Galaxy S8 nabídne 12Mpx fotoaparát (poměr stran fotografií 4:3), konkrétně se jedná o 1/2,5" snímač od Sony (IMX333) nebo čip ISOCELL (S5K2L2) disponující PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností f/1,7, 1,4µm pixely a zorným úhlem 77°. Čip navíc nabízí technologii Dual Pixel. To konkrétně znamená, že fotoaparát má dvě fotodiody místo jedné, díky čemuž rychleji a přesněji ostří. Samsung Galaxy S8 nabídne o 40 % větší pixely, než je na poměry smartphonů běžné (1,4 µm vs. 1 µm), takže čip pojme více světla. To znamená jediné – Samsung Galaxy S8 by měl tvořit snímky světlejší a kvalitnější i při zhoršených světelných podmínkách, tedy kupříkladu v zatemněných interiérech nebo také večer za umělého osvětlení, což jsou podmínky, které jsou stále největším strašákem fotočipů v mobilech. Doplníme, že fotoaparát umožňuje fotit také do bezztrátového formátu RAW pro snadnou úpravu v počítači.

Samsung Galaxy S8

Z dalších funkcí zmíníme přítomnost optické stabilizace obrazu a přisvětlovací dvoutónové LED diody. Ta je i přes své malé rozměry poměrně výkonná a bez problémů osvítí i menší místnost. Výhodou fotoaparátu je také fakt, že z těla smartphonu již nevyčnívá, a to dokonce ani tolik, jako u předchozí generace. Doplníme, že čočka fotoaparátu je chráněna odolným sklem Gorilla Glass 3.

Aplikace Fotoaparát

Zdají se vám parametry fotoaparátu totožné s loňskou generací? Vlastně máte pravdu, na první pohled se nezměnilo vůbec nic. I tak však Samsung nezklamal a rok vývoje přetvořil v koprocesor, který se stará o vyhotovení snímků. Samsung Galaxy S8 nově pořídí 3 až 5 snímků naráz, ze kterých vytvoří jeden opravdu skvělý. Z každého snímku si totiž koprocesor vybere to nejlepší, od světla až po detaily a vhodné zaostření.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Kapitolou samou pro sebe je také nové prostředí fotoaparátu. Vše důležité vyřešíte na domovské obrazovce fotoaparát. Přiblížení a oddálení zajistí posuvná virtuální spoušť, přepnutí režimů a speciálních efektů pak swipenutí nalevo, případně napravo. Podrobnější nastavení se stále nachází pod ozubeným kolečkem, zde se určuje kvalita videa, oprava zkreslení a další.

Kvalita fotografií je jednoduše špičková. Fotografie jsou skvěle ostré, prosvětlené a i večerní snímky jsou velmi kvalitní, dokonce kvalitnější než u loňské generace. Makro snímky jsou opět velmi povedené a novinka ostří již od 5 centimetrů. Bokeh efekt je však možná až příliš výrazný.

Selfie kamera

Přední fotoaparát je vyzbrojen dnes již vcelku klasickým 8Mpx rozlišením, a to v poměru stran 4:3 se zorným úhlem 80°. I selfie kamera nabídne světelnost f/1,7, velikost snímače je 1/3,6" a pixely mají rozměry 1,22µm. Velkou novinku představuje přítomnost automatického ostření, které je u přední kamery stále poměrně vzácností. Díky tomu jsou snímky ostré i v případě, že použijete selfie tyč, což u předchozí generace (případně u konkurence) není vždy standardem. Fotoaparátu samozřejmě nechybí možnost nahrávat videoklipy, a to až v QHD rozlišení (2 560 × 1 440 pixelů). Dále menu nabízí Full HD, 1:1, HD a základní VGA rozlišení. I u přední kamery můžete zapnout stabilizaci videa. Dalšími benefity přední kamery je možnost uložit obrázek jako je viditelný v náhledu, tedy bez zrcadlového překlápění.

Velkou novinku představuje přítomnost automatického ostření, které je u přední kamery stále poměrně vzácností.

Nechybí ani funkce „Fotografie v pohybu“, která zastupuje řešení Live Photos od Applu a je dostupná jak u primární, tak i sekundární kamery. Při aktivaci tohoto režimu se zároveň se zachycením fotografie nahraje krátký videoklip, který ukáže, co se stalo před vyfotografováním objektu. Takový výsledný mix se do galerie uloží jako fotografie, která má v pravém horním rohu ikonu videa. Po jejím stisknutí se automaticky přehraje krátký videoklip, který prozradí, co se dělo před zmáčknutím spouště. Nejde tedy o video jako takové, které by šlo sdílet s ostatními – z natočeného obsahu lze pouze udělat otisk obrazovky (a zaznamenat si tak vybraný moment).

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Líbilo se nám:

  • špičkové výsledky za ideálních světelných podmínek
  • makro snímky
  • technologie Phase Detection Auto Focus, Dual Pixel, světelnost f/1.7
  • 1,4µm pixely
  • optická stabilizace obrazu, fotografování do RAWu

Videokamera: až 4K video

Co se týká natáčení videa, Galaxy S8 zvládne až 4K (3 840 × 2 160 pixelů, UHD) videozáznam při 30 snímcích za vteřinu. Natáčet však můžete i v QHD (2 560 × 1 440 pixelů), Full HD (1 920 × 1 080) při 30 nebo 60 snímcích za vteřinu, v poměru stran 1:1 (1 440 × 1 440 pixelů), v HD (1 280 × 720 pixelů) a konečně také ve VGA rozlišení (640 × 480 pixelů). Z doplňkových možností se hodí zmínit také slow-motion (zpomalený) záznam v HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) při 60, 120 nebo 240 snímcích za vteřinu (respektive při dvojnásobném, čtyřnásobném nebo osminásobném zpomalení).

Samsung Galaxy S8 – testovací video, exteriér, 2160p

Samsung Galaxy S8 – testovací video, exteriér, 1080p, 60 FPS

Samsung Galaxy S8 – testovací video, exteriér, 2160p

Samsung Galaxy S8 – testovací video, exteriér, 1080p

Kvalitu videoklipů hodnotíme velmi kladně, skvěle vypadají jak na displeji mobilního telefonu, tak také na monitoru PC, případně na velké obrazovce. Výsledkům velmi pomáhá optická stabilizace obrazu, která funguje i při maximálním rozlišení 4K.

Líbilo se nám:

  • záznam až ve 4K rozlišení
  • zpomalený i časosběrný záznam

Senzory a další dovednosti

Samsung Galaxy S8 nabídne shodnout senzorovou výbavu jako Galaxy S7, tedy i on nabídne čtečku otisků prstů. I když Samsung koketoval s umístěním pod sklo displeje, technologické problémy nakonec tento způsob umístění znemožnily. Čtečka se přestěhovala na zadní stranu – na místo, kde se původně nacházel senzor tepové frekvence. Ten však nezmizel, jen je po levém boku čočky fotoaparátu. Samotné umístění čtečky je ale velmi nešťastné, i když chápeme, že Samsung neměl příliš na výběr. Prst na čtečku nesklouzne zcela intuitivně a ohraničení je téměř neznatelné, zpočátku budete často sahat po skle čočky fotoaparátu, který je rovněž orámován jen nepatrně. Pochválit můžeme snad jen to, že je čtečka v neustálé pohotovosti, tedy i při vypnutém displeji, čtečkou lze navíc stáhnout (a zase vytáhnout) notifikační lištu pouhým přejetím po senzoru.

Senzor tepové frekvence

Vrátíme se ještě k senzoru tepové frekvence. Ten je nově zcela bez ohraničení a jeho nahmatání poslepu je jednoduše nemožné. Před každým měřením je tedy nutné zkontrolovat umístění ukazováčku. Navíc úspěšnost měření je velmi špatná, zhruba 60%. Buď na senzor tlačíte moc, nebo naopak málo. Často je problémem i umístění, protože senzor je nutné mít uprostřed bříška prstu. Nad senzorem je však ještě přisvětlovací LED dioda, která orientaci prstu na střed senzoru ještě více znesnadňuje. Celkově vzato, ze zajímavého pomocníka se stal spíše smutný pozůstatek minulosti.

Samsung Galaxy S8
Srovnání umístění senzoru tepové frekvence s modelem Galaxy S7 edge

Skener oční duhovky

Posledním důležitým senzorem je skener oční duhovky. Skener se skládá ze dvou hlavních částí – přední kamery, která slouží pouze pro skenování, a emitoru infračerveného světla. Kombinace těchto dvou prvků pak zaručuje to, že rozpoznání bude fungovat jak v úplné tmě, tak také venku na přímém světle; na přímém ostrém slunci však může dojít k pomalejším reakcím. Do telefonu lze uložit pouze duhovku jednoho uživatele, což zajišťuje maximální bezpečnost. Odemknutí trvá zhruba 1 sekundu a v případě, že se naučíte telefon držet ve správné vzdálenosti (zhruba 25 centimetrů), je odemknutí duhovkou rychlejší než otiskem prstu. Ve většině případů se nestihne zobrazit ani okno s náhledem a už je obrazovka odemknutá. Vždy je však nejdříve nutné skenování duhovky vyvolat, tedy nejdříve displej odemknout a až následně gestem přejít na skenovací obrazovku. Je to však vcelku logické, neustálá pohotovost skeneru by baterii značně vytěžovala. Velkým překvapením bylo to, že skener zvládne rozeznat vaši duhovku i přes sluneční brýle, autorizace se však protáhne na zhruba 3 až 4 vteřiny. Problémem by byla pouze umazaná část, kde se skener nachází.

Samsung Galaxy S8

Samsung dále umožní zabezpečit duhovkou také složku, do které můžete ukládat citlivý materiál, tedy fotografie, kontakty a tak dále.

Doplníme, že Samsung Galaxy S8 lze odemknout i obličejem. Tento způsob zabezpečení není u smartphonů s Androidem novinkou, Samsung jej však implementoval až nyní. Stačí se krátce podívat do kamery a telefon se během okamžiku sám odemkne, navíc bez nutnosti vyvolávat konkrétní obrazovku, jako v případě skeneru oční duhovky. Zabezpečení je však na mnohem nižší úrovni a s trochou snahy lze takové zabezpečení prolomit. Samsung v těchto dnech uvolnil aktualizaci, která prolomení pomocí speciálních algoritmů znesnadňuje, avšak stále se jedná o nižší stupeň zabezpečení a Samsung doporučuje buď čtečku otisků prstů, nebo skener oční duhovky.

Líbilo se nám:

  • skener oční duhovky funguje spolehlivě

Nelíbilo se nám:

  • nevhodné umístění čtečky otisků prstů
  • (ne)funkčnost senzoru tepové frekvence

Multimediální funkce: chybí FM rádio

O kvalitách zvukové reprodukce jsme si již pověděli, ale jakým vším způsobem lze audiomateriál přehrávat? V případě hudebního přehrávače Samsung zvolil svůj vlastní přehrávač a také přehrávač Hudba Play. Oba fungují naprosto spolehlivě, po Hudbě Play sáhnou především ti, kteří ocení příkladnou synchronizaci s dalšími Android zařízeními. Klasický interní přehrávač klade velký důraz na obaly alb, které lze také nechat stáhnout z internetu. Zamrzí ovšem absence FM rádia, když konkurence ho nabízí.

Integrovaný videopřehrávač, který tvoří součást galerie, si poradí s AVI i MKV, a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá přehrát s přehledem a problém není ani 4K rozlišení, což je vzhledem k umu záznamu v takto vysokém rozlišení pochopitelné. Narazíte až při snaze zprovoznit titulky, které nativní přehrávač ne vždy správně načte. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například špičkového VLC for Android. Samsung si připravil ještě jeden benefit, a to zlepšovač videa. Ten u předinstalovaných aplikací YouTube a Videopřehrávač zlepší kvalitu zobrazeného videa tak, aby byly barvy jasnější a živější, režim se vždy přizpůsobí aktuální situaci. Tento režim bohužel nelze využít se všemi aplikacemi (například u zmíněného VLC nefunguje).

Líbilo se nám:

  • softwarový zlepšovač videa

Nelíbilo se nám:

  • absence FM rádia

GPS: spolehlivá

Samsung Galaxy S8 exceluje také co se navigačních funkcí týče. K dispozici máte jak A-GPS, tak také čip GLONASS a elektromagnetický kompas, který usnadňuje orientaci v prostoru. Fixace probíhá okamžitě, a to i v případě, kdy nemáte přímý výhled na oblohu, typicky tedy v interiéru. K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, která ke svému fungování vyžaduje internetové připojení. Naštěstí si část map můžete uložit i do mezipaměti, stejně tak existuje možnost off-line navigace v uložené oblasti. Částečně už tedy Google Mapy nahrazují tradiční navigační aplikace.

Samsung Galaxy S8

Líbilo se nám:

  • rychlá fixace satelitů

Telefonní a organizační funkce, SMS: klasika

Rovněž telefonní a organizační funkce jsou shodné s modelem Galaxy S7, proto opět zmíníme jen to nejdůležitější. Všechny důležité telefonní funkce jsou logicky ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník s protokolem hovorů, oblíbené položky a konečně také kontakty. Zde se zobrazují jak ty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu, LinkedInu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „Více zdrojů“ daný zdroj vypnout. Novinkou v telefonní aplikaci je možnost upozornění na spamový hovor/SMS zprávu z čísel, které jsou uloženy v databázi. Pokud vám takové číslo zavolá nebo napíše SMS zprávu, telefon během okamžiku upozorní na to, že se může jednat o marketingovou nabídku či podobnou službu. Nic, co by nezvládaly aplikace třetích stran, přesto integrace v základu potěší. Zmíníme také kvalitu hovoru. Ta je výborná i ve velmi hlučném prostředí. Hlasitost telefonního reproduktoru se subjektivně od předchozí generace zvýšila.

Zprávy a aplikace Telefon

Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě standardních funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit. Nechybí zde ani možnost přidávat různé nálepky nebo přílohy, čímž se zpráva automaticky převede do multimediální zprávy. Typickou přílohou může být obrázek, krátké video, zvuk nebo také vizitka kontaktu ve formátu vCard. Pro e-mailovou komunikaci si Galaxy S8 připravil hned dvě aplikace, konkrétně E-mail a Gmail. I v tomto případě funguje vše bez problémů.

Organizační funkce

Kancelářské funkce jsou v Galaxy S8 zastoupené i díky aplikacím od Microsoftu kompletně, na displeji telefonu lze dokumenty navíc také editovat – na rozdíl od řešení DeX, které již nesplňuje podmínky pro bezplatné používání. Nechybí propracovaný kalendář, poznámky a diktafon s několika možnostmi záznamu (skupinová konverzace, nahrávání jednotlivce). Poznámky a diktafon však standardně předinstalovány nejsou. Pokud je chcete, musíte jejich instalaci potvrdit při prvním startu zařízení, případně později v aplikaci Galaxy Apps.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • kvalita hovoru
  • základní editor SMS a MMS zpráv pracuje bezchybně
  • filtr spamových hovorů a SMS zpráv
  • kvalitní záznam diktafonu

Internet a konektivita: až na infraport kompletní

Kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne Galaxy S8 také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE-A Cat 16 do rychlosti až 1 024 / 150 Mbps, navíc s podporou všech českých pásem. Přítomnost NFC nepřekvapuje. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 5, která umožní spojit se se dvěma přijímači, typicky tedy se dvěma Bluetooth sluchátky, případně s dvojicí reproduktorů. V takovém případě však může docházet k menším odchylkám, na rozšíření reprodukce po bytě to tedy bohužel není.

Samsung Galaxy S8

Vzhledem k dodávanému příslušenství logicky nechybí ani podpora OTG, takže si bez problému připojíte USB flash disk, případně snadno synchronizujete vaše data. Pokud čekáte infračervený port, budete zklamaní.

Líbilo se nám:

  • LTE Cat 16
  • NFC, USB OTG
  • Bluetooth 5.0

Nelíbilo se nám:

  • absence infračerveného portu

Zhodnocení: Perfektní není, ale kdo ano?

Samsung opět dokázal, že své TOP smartphony zkrátka umí a dal tak zapomenout na fiasko v podobě dnes již mrtvého Galaxy Note 7. Připomínka tohoto problému zde není jen tak, věříme totiž, že se Samsung dostatečně poučil a veškerou svou snahu o bezchybné zařízení se snažil dostat právě do aktuálních vlajkových lodí, tedy modelů Galaxy S8 a S8+. Testování menšího z nich mě velmi bavilo, Galaxy S8 je objektivně vzato skvěle zpracovaný, špičkově rychlý a funkcemi nabitý smartphone, od jehož koupě by nás neodradila ani zdánlivě vysoká cenovka 23 tisíc korun. Ano, cenou rozhodně není pro každého, potencionální zájemce však přesně ví, že za své peníze dostane to aktuálně naprosto nejlepší.

Nejlepší, ale ne 100%. Samozřejmě i vlajkové lodě mají své nedostatky a ty se nevyhnuly ani Galaxy S8. Potrápila nás především čtečka otisků prstů, jejíž umístění hodnotíme jako nevhodné, stejně tak i senzor tepové frekvence je spíše na okrasu a zůstal proto, aby Samsung nikdo nenařknul z odebírání dovedností, což se u vlajkových modelů neodpouští. Na druhou stranu si říkáme, že kdyby Samsung senzor tepové frekvence odstranil a vymyslel lepší umístění čtečky otisků prstů, možná by mu to většina odpustila.

Samsung Galaxy S8

Málokterý telefon nás přesvědčí, že je jeho nákup opravdu dobrý nápad, Galaxy S8 se to však povedlo. Opravdu nekompromisní výkon, skvělý fotoaparát, možnosti zabezpečení a vcelku slušná výdrž, to je přesně to, co jsme od nové vlajkové lodi společnosti Samsung očekávali. A to jsme také dostali.

Konkurence

LG G6

Velkým konkurentem bude LG G6, které na trh dorazí za cenu okolo 20 tisíc korun. Za tuto sumu nabídne 5,7palcový QHD displej, odolnost vůči vodě a prachu, procesor Snapdragon 821 a také 13Mpx fotoaparát. Zájemce potěší rovněž velmi tenké rámečky okolo displeje, ne však tak jako v případě Galaxy S8.

Sony Xperia XZ Premium

Za pár týdnů vstoupí do prodeje špičkově vybavená Xperia XZ Premium s 5,5palcovým displejem s jemností 801 PPI, procesorem Snapdragon 835, odolností vůči vodě a prachu a také s fotoaparátem s rozlišením 19 Mpx a možností nahrávat extrémně zpomalená videa. Cena se zastaví pod hranicí 20 tisíc korun.

Samsung Galaxy S7 edge

Pokud nepotřebujete to aktuálně nejlepší a chcete 7 tisíc korun ušetřit, můžete získat Samsung Galaxy S7 edge, který nabídne 5,5palcový QHD displej, podobně kvalitní fotoaparát, bezdrátové nabíjení, odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68 a výkonný procesor Exynos. Zapomenout však musíte na skener oční duhovky.

Samsung Galaxy S8+

Chcete stejnou výbavu, ale vyžadujete větší displej? Za 25 tisíc korun můžete mít 6,2palcový Galaxy S8+, který kromě větší úhlopříčky displeje nabídne také větší baterii, konkrétně s kapacitou 3 500 mAh.

Apple iPhone 7 Plus

Vzpomenout musíme také na Apple iPhone 7 Plus, který vyjde o dva tisíce korun dráž, zaujmout se však snaží odladěným prostředím iOS 10 a kvalitním konstrukčním zpracováním. Displej je sice menší, velikostně jsou na tom oba srovnávané modely podobně.

samsung-galaxy-s8
Klady
  • skvělý, oboustranně zakřivený displej
  • extrémně tenké rámečky
  • výkonný 8jádrový procesor a 4 GB RAM
  • inovované prostředí Samsung Experience
  • nekompromisní 12Mpx fotoaparát s OIS
  • odolnost vůči vodě a prachu dle IP68
  • zabezpečení skenerem oční duhovky
  • rychlé nabíjení s možností bezdrátu
  • slušná výdrž baterie
  • Bluetooth 5.0, LTE Cat. 16
Zápory
  • nevhodné umístění čtečky otisků prstů
  • polofunkční senzor tepové frekvence
  • absence infračerveného portu
  • sklo je náchylné na vlasové škrábance
  • mezigenerační nárůst ceny
  • omezená funkčnost asistenta Bixby
Diskuze ke článku
Aaa
To sklo na displeji asi nebude moc kvalitní. Já jste ho mohli stihnout za pár týdnů poškrábat? Mám rok galaxy s7 a na displeji není ani škrábaneček.
Michal
Vážení kritici, smiřte se s tím, že Samsung je dnes technologická špička. Nabízí nejlepší displej, krásné provedení i odladěný systém. Nechá si za to tedy i opravdu moc zaplatit, to je bez debaty. Sám jsem se k Samsungu po letech vrátil a mám S7 edge. Opravdu skvělý stroj s Androidem.
Tomáš Janoušek
Tomáš Janoušek
Mám S8 od čtvrtka, přešel jsem na něj z iPhone 7. A jsem naprosto nadšený! Rychlost perfektní, jelikož jsem geek tak jsem udělal hned pořádný zátěžový test a super. Desing nádherný, konektivita super, už jen čekám na nabíjecí podložku. Určitě doporučuji a k iPhonu už de určitě jen tak nevrátím. S8 toho nabízí mnohem více.
DeX.DC
V redakci jste se zblaznili, ze?? Jako klady dat:
- skvělý, oboustranně zakřivený displej - jako v cem je to tak skvely to nesmyslny zakriveni + ten pomer 18.5:9 kdyz to foti 4:3 a 60% pri prohlizeni fotek je cerna a nevyuzije se cele plochy displeje??
- výkonný 8jádrový procesor a 4 GB RAM - konkurence jiz ma vice RAM i vykonu a v antutu ani neprekonal iPhone 7.
- nekompromisní 12Mpx fotoaparát s OIS - vzdyt ten samej je i v S7, jen dela 3-5 fotek najednou.
- omezená funkčnost asistenta Bixby - nema to byt v ZAPORECH?? Kdyz je neco omezene, tak to je na nic, ale u Samsungu je to vyhoda, ze to nefunguje jak ma a ani to neni v nekolika jazycich.

To jako vazne???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze