Samsung DeX
recenze

Samsung DeX

Počítač sbalený na cesty
5

Dnešní chytré telefony se nám stále častěji snaží nahradit klasické stolní počítače či notebooky. Zvětšují se displeje, navyšuje se výkon i kapacita pamětí a aplikace se zdokonalují natolik, že zvládnou opravdu mnohé. O úplné náhradě však zdaleka hovořit nemůžeme. Krůček tímto směrem však letos udělal Samsung, který představil pro své modely řady Galaxy S8 zajímavé příslušenství DeX. Po připojení monitoru a vstupních periferií již máte takřka vždy po ruce náhradu za klasický počítač.

Nové Samsungy řady Galaxy S8 neuchvátí jen velkými displeji či špičkovou výbavou, ale také příslušenstvím. Tím nejzajímavějším je speciální kolébka zvaná Samsung Desktop Experience, zkráceně DeX. Jakmile do ní vložíte telefon a připojíte monitor s klávesnicí a myší, získáte takřka klasický počítač. Dnes se podíváme, co vše umí a jak funguje.

Samsung DeX – videopohled

Obsah balení

Příslušenství Samsung DeX se nabízí v malé krabičce a na první pohled vypadá jako další bezdrátová nabíječka. Prostým tahem však placku změníte na stojánek s USB-C samcem, kam samotný telefon pohodlně usadíte. Samčích konektorů se na těle DeXu nachází hned několik. Napájení kolébky a telefonu obstarává USB-C konektor a dále nechybí hned dva USB-A konektory, ačkoliv bohužel staršího typu 2.0. Internet můžete provozovat bezdrátově přes Wi-Fi modul v telefonu, ale nechybí ani klasický Ethernet. Výčet zakončuje HDMI konektor, pomocí kterého pošlete až 4K obraz do monitoru či televize. V kolébce najdete také malý větráček, který telefon chladí. Je však takřka neslyšitelný, což chválíme. Telefon není po práci nijak zahřátý.

Samsung DeX

Propojíte svépomocí

V balení kromě samotné kolébky nenajdete vůbec nic dalšího a nezbytnou kabeláž si musíte zajistit sami. Vyžadována je originální nabíječka od Samsungu, kabel už můžete použít jakýkoliv. Kromě HDMI kabelu (a příslušného externího zobrazovače, samozřejmě) ještě musíte mít myš a klávesnici, aby bylo možné prostředí DeXu patřičně ovládat. Doporučujeme bezdrátové varianty, neboť v případě drátových si obsadíte veškeré volné USB konektory. Ty můžete následně využít pro připojení například flash disku. Externí pevný disk bez vlastního napájení překvapivě nefunguje, což je poměrně škoda.

Prostředí DeXu

Jakmile vše správně spojíte a vložíte do kolébky telefon, dojde k automatickému spuštění prostředí DeX, což zabere zhruba 4 vteřiny. To na první pohled připomíná například systém Chrome OS a vzdáleněji také klasická Windows. Vidíte plochu, na kterou si můžete umístit libovolnou tapetu a osázet ji zástupci aplikací. Spodní lišta sdružuje spuštěné aplikace, vstup do menu všech aplikací a vpravo také veškeré notifikace, čas a datum.

Plocha prostředí DeX

Samotné ovládání pak obstarává myš a klávesnice, jak jste u PC zvyklí. Citlivost myši si lze nastavit přímo v nastavení, kde přibude nová položka Samsung DeX. U klávesnice zamrzí přehození kláves s písmeny Z a Y, na což si je nutné nějakou chvíli zvykat. Teoreticky můžete ovládat vše i jen myší, záleží, jakou práci budete dělat. Rozhodně však nelze nahradit myš například displejem telefonu jako u konkurenčního režimu Continuum od Microsoftu.

Mezi aplikacemi vidíte úplně všechny, které máte uložené v telefonu. Předem však nezjistíte, do jaké kategorie daná aplikace spadá. Buď je zcela upravena pro použití v režimu Dex, nebo se spustí pouze v malém okně, případně ji nebude možné spustit vůbec. Poslední možnost je bohužel případem například aplikace Spotify.

Pro potřeby zobrazení webu na velké obrazovce je připraven prohlížeč Chrome, se kterým je prohlížení internetu velice svižné a pohodlné. Záložek můžete mít otevřených opravdu spoustu, nedochází k znovunačítání stránek, když navštívíte odloženou záložku. Dále samozřejmě máte k dispozici kalendář či psaní zpráv. Ano, na DeXu si vyřídíte také SMS zprávy a dokonce i hovory. V jejich případě, stejně jako u jakéhokoliv aplikace pracující se zvukem, se však musíte spolehnout na reproduktor telefonu. Zvukový výstup kolébka postrádá a je to docela škoda. Vše musí obstarávat reproduktor telefonu, který však tlumí samotná kolébka a výsledný dojem není příliš dobrý. Na monitoru si užijete také práci s dokumenty, kancelářské aplikace od Microsoftu jsou pro něj speciálně uzpůsobeny. Jenže práce nyní oproti běžnému režimu probíhá na displeji s 10 a více palci, z čehož vyplývá, že pokud nemáte zaplacený Office 365, dokumenty si budete moci pouze prohlížet. V Samsung obchodě se však nachází ještě alternativní kancelářský balíček, opět upravený pro potřeby DeXu.

Prohlížení internetu a kancelářský balík

Poměrně snadno se konzumují multimédia, kdy není problém spustit film na celou obrazovku či poslouchat hudbu. Narazíte dle očekávání u YouTubu. Ten sice podporuje velké zobrazení, ale po minimalizaci se přehrávání zastaví, stejně jako na telefonech. Aplikace tedy musí být neustále v popředí. Oblíbená domácí služba Stream.cz pak sice spustit ve formě aplikace jde, ovšem jen v malém náhledu. Na sledování seriálů to tudíž nebude. Zapomenout je potřeba také na hraní her, jelikož i ty se spustí v malém náhledu a často byste je mohli ovládat pouze myší.

Multimédia

Pro účely DeXu se plně hodí vysoký výkon Samsungů Galaxy S8. I přesto má tento nový režim své mušky. Například systém ne vždy reaguje na první klik myší, zejména ve chvílích, kdy chcete okna maximalizovat či minimalizovat. Při spuštění více aplikací současně také může dojít k dočasnému zpomalení, avšak dlouhé zaseknutí rozhodně nečekejte. Výjimečně dojde také k ukončení aplikace při zapojení či odpojení telefonu z DeXu a jedenkrát se celé spojení přerušilo, aniž by opravdu k přerušení došlo.

Prostředí DeX – kalendář, stahování aplikací, hraní her

Zhodnocení a cena

Ani drobné problémy však nezastíní přidanou hodnotu kolébky DeX. Využijete ji však zejména v případě, že hodně cestujete a přespáváte v hotelech. Většinu základní práce totiž uděláte skrze telefon, DeX a zobrazovač, který naleznete na svém pokoji, typicky televizi. V domácím prostředí či v práci sáhnete spíše po klasickém počítači či notebooku, který nabídne přeci jen podstatně vyšší komfort práce. Využití DeXu by zásadně vylepšilo to, kdyby pro něj bylo uzpůsobeno více aplikací. Pokud by časem bylo možné jakoukoliv aplikaci používat ve velkém zobrazení, mohl by DeX některým méně náročným uživatelům opravdu nahradit například notebook.

Pozitivní zprávou na závěr je, že Samsung nastavil cenu kolébky DeX vcelku rozumně. Na českém trhu ji seženete za 3,5 tisíce korun, což považujeme s ohledem na unikátnost ve světě Androidu jako adekvátní.

samsung-galaxy-s8
Klady
  • kompaktní rozměry kolébky DeX
  • přítomnost klasického Ethernet konektoru
  • vcelku svižný chod prostředí
  • uzpůsobení klíčových aplikací
  • díky chlazení se telefon nepřehřívá
  • rozumně nastavená cena
Zápory
  • zvuk produkuje pouze telefon
  • konektory USB staršího typu 2.0
  • málo přizpůsobených aplikací
  • některé aplikace nelze vůbec spustit
Diskuze ke článku
Milan Drobný
Milan Drobný
Pri predstavení a preview sa spomínalo, že pri pripojení cez DEX MS Office nevyžaduje plnú licenciu ako pri zariadeniach väčších než 10". Vo finále to teda vyžaduje?

Ad zvuk: neposiela sa zvuk zo zariadenia cez HDMI? Pokiaľ sa DEX pripojí ku televizoru, alebo monitoru s integrovanými reproduktormi, tak by to mohlo prehrávať zvuk. Skúšali ste to aj na TV?
Dano
Tak to je trochu sklamanie. Nehovorím že je to nepoužitelné, ale sklamanie. Zvuk z telefónu, nepodpora NTSF formátov pamäťových médií, Office iba s predplatným (a ešte iba to slabšie pre Android ktoré má od plnej verzie trochu ďaleko). To mi stále vychádza lepšie keď potrebujem niečo takéto na cestách hociaký slabý 8 palcový tablet s Win... Do 100 Eur. Tam je k dispozícii aj plný Office (slabšie Office aplikácie zdarma idú tiež, len pozor na šablóny keď je pripojený externý monitor lebo potom bude aj tu treba predplatiť Office 365, nejak si to detekuje obrazovku). Podpora NTFS diskov, tlačiarní, skenerov a čo ja viem čoho (ako PC). No za tú cenu iné možnosti. Youtube na pozadí pravda, plný multitasking. Aj USB externé repro. A aj rôzne iné plné verzie programov.
Leader
Tak třeba příští rok.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze