Huawei P20 Pro a P20
recenze

Huawei P20 Pro a P20

Tříoký král a podržtaška
78

Huawei se za pár let vypracoval na jednoho z největších výrobců smartphonů, jehož modely se pravidelně ucházejí o trůn těch nejlepších. Stejně tomu bude určitě i letos a alespoň podle mě je P20 Pro skutečně prozatím nejlepším telefonem roku. Menší P20 ovšem moc rozruchu nevzbudí.

Za poslední měsíc vám naše redakce přinesla recenze spousty nejnovějších vlajkových lodí. Podívali jsme se na zoubek Galaxy S9 a S9 od Samsungu, dvojici Xperií XZ2 z dílen Sony a teď přichází na řadu i čínský Huawei. Ten způsobil ve světě okamžitě poprask svým vrcholovým modelem P20 Pro. Telefon sklízí označení jako „nejlepší fotomobil na trhu“ a naše první dojmy z trojitého fotoaparátu se k tomuto označení rozhodně přiklánějí. Byl ovšem představen také menší model P20, který bohužel nedostal do vínku „revoluční“ fotoaparát, OLED displej, stereo reproduktory, ani voděodolnost. To všechno dostal jen model P20 Pro, který je nesporným konkurentem pro ty nejlepší. Ale co menší P20, má za nižší cenu čím nalákat?

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Huawei P20 4GB/128GB

Rozměry149,1 × 70,8 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:04 hodin

Huawei P20 a P20 Pro – videopohled

Obsah balení: povinné vybavení

K oběma modelům dostanete v krabičce samozřejmě také rychlonabíjecí adaptér, USB-C kabel a řadu příruček. Povinností je poté také redukce z USB-C na 3,5mm jack, jelikož ten telefonům chybí. Menším bonusem jsou poté vlastní pecková sluchátka s USB-C koncovkou.

Konstrukční zpracování: barevná nádhera

Všichni jste určitě hned poznali, že Huawei letos vsází stejně jako řada jiných výrobců na sklo a lesklý hliníkový rám namísto celohliníkového těla, které měli předchůdci P10 a P10 Plus. Namísto toho se nové stroje přiklánějí ke stylu skleněného Matu 10 Pro, byť jsme se dočkali opět jiného vzhledu. Ten každého na první pohled uchvátil, jelikož telefony vypadají s lesklými modrými zády skutečně dobře, a to ještě není ani ta nejzajímavější barva. Oba modely mají mnohem živější zpracování, kde dochází k přechodu dvou barev.

Jen škoda, že moc dlouho krásné nezůstanou. Jedná se o jeden z největších magnetů na otisků prstů a nečistoty, jaké jsem kdy viděl. Navíc mají záda na rozdíl od nejlevnějšího sourozence P20 Lite silnou oleofobní vrstvu, takže mi telefon vesele klouzal po stolech a podobně. Naštěstí jde ale právě díky této vrstvě tělo snadno vyleštit do reprezentativního stavu, dokonce jsem i přes „klouzavost“ telefonu nikdy nepocítil nejistotu v úchopu, a to ani při ovládání větší P20 Pro jednou rukou.

Hladká a ve všech směrech jemně zakřivená skleněná záda a lesklý rám by naznačovaly, že bude klouzat i z ruky, ale ve skutečnosti jsem si byl v držení telefonů velmi jistý, a to i u větší P20 Pro. Oba stroje mají totiž pocitově vyšší hmotnost a díky zmiňovanému zaoblení perfektně padnou do dlaně. Tohle se Huawei povedlo na výbornou. Navíc díky preciznímu zpracování a poctivé hmotnosti působí telefony opravdu hodnotně. Dražším dojmem na mě působí snad jen nejnovější iPhony. Onen výrazně vystupující fotoaparát ovšem už moc dobře nepůsobí. Telefony se kvůli němu výrazně kývou na stole a čočky foťáku se snadněji poškrábou.

Huawei P20

Krom toho jsou skvěle umístěná hardwarová tlačítka akorát na dosah palce. Mají příjemný stisk a zapínací tlačítko má i decentní odlišení v podobě červeného proužku (ocenil bych však i vroubkování), což se mi opravdu líbí. Pokud jde o čtečku otisků prstů, tak nám zůstala i přes razantní zmenšení rámečků stále vepředu pod displejem na bradě telefonu. Za to má u mě Huawei další palec nahoru. Telefon by pravděpodobně stejně nikdy nevypadal jako iPhone X bez brady, a tak jí alespoň Číňané nějak využili. Čtečka přitom stále pracuje bleskově a stoprocentně spolehlivě. Mrzí mě ale, že jsem už nikde nenašel podporu gesta pro stažení notifikační lišty.

K odemykání otiskem se letos přidalo také odemykání obličejem.

K odemykání otiskem se ovšem letos přidalo také odemykání obličejem, které je mnohem rychlejší a spolehlivější než u P20 Lite. Subjektivně nepůsobí tak skvěle jako u OnePlus 5T, ale k tomu bych potřeboval přímé srovnání. Faktem zůstává, že se telefon odemkne okamžitě a nemusíte ani telefon nijak zvlášť nastavovat, a to ani ve tmě, kdy se vyžene na vteřinku jas na maximum, aby lépe osvítil vaši tvář. Je tu tedy bleskové a perfektně fungující odemykání obličejem i čtečka otisků vepředu – zkrátka dokonalá kombinace. Bezpečnost samozřejmě není jako u Face ID od Applu, ale fotkou jsem odemykání neoklamal.

Huawei P20 Pro

Jak jste si mohli všimnout, zatím jsem nerozlišoval P20 od P20 Pro, a to proto, že po konstrukční stránce si jsou oba modely podobné jako vejce vejci (samozřejmě až na rozměry). Zaráží jen to, že pouze P20 Pro má certifikaci odolnosti IP67, zatímco P20 má pouze IP53. Už nyní máme tedy bod k dobru ke koupi „Pročka“ místo menší P20 a v tomto trendu budeme pokračovat prakticky v každé kapitole této recenze.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlné ovládání
  • rychlé odemykání obličejem
  • čtečka otisků prstů vepředu
  • certifikace IP67 (P20 Pro)
Nelíbilo se nám
  • sklo se velice snadno zapatlá
  • výrazně vyčnívající fotoaparáty
  • pouze certifikace IP53 (P20)

Displej: OLED vs. IPS

Displej je jedním z větších rozdílů mezi oběma modely. P20 Pro v této oblasti bez výhrad vede díky svému 6,1palcovému Full HD+ OLED panelu. Ten má o něco hezčí barvy, mnohem lepší kontrast, o něco málo vyšší jas a především hlubokou černou. Tím nechci srážet opravdu pěkný 5,8palcový Full HD+ IPS displej P20, ale v přímém srovnání dával prostě úplně každý přednost většímu sourozenci, a to jsme se ještě nedostali k malé, ale poněkud důležité výhodě P20 Pro.

K té se však musíme dostat přes „notch“ v horní části displeje. Výřez se každému líbit nebude, což je v pořádku, ale mě třeba vůbec nevadí a z vlastních porovnání vím, že se díky němu vejde do těla skutečně maličko větší displej, než když je zachována tenká brada i čelo. To však platí pouze tehdy, pokud prostoru kolem výřezu aplikace využijí. Nechci tu však obhajovat výřezy v displeji, je to zkrátka pouze mezistupeň vývoje, dokud nedostanou výrobci všechno potřebné za displej.

To ovšem nic nemění na tom, že si drtivá většina aplikací s výřezem zatím stále nerozumí. V podstatě jen aplikace přímo od Huawei vypadají i s výřezem hezky celistvě a jde vidět, že s ním počítají. Všude jinde se musíte spokojit s černým či barevným pruhem kolem něj a občas se stane, že vám výřez dokonce schová části uživatelského prostředí, jako je tomu u Telegramu či ve Stories Instagramu.

Výřez v různých aplikacích

Huawei však o tomto problému ví a zároveň chápe, že se nemusí „notch“ každému líbit, a tak tu máme zajímavou funkci. Stačí zabrousit do nastavení a najít pod kategorií Obrazovka kolonku… zářez? No, zajímavý překlad. Každopádně právě zde si můžete vybrat, jestli chcete, aby telefon využíval displeje na maximum, nebo aby výřez „schoval“ do permanentního černého pruhu, kde se vám zobrazí pouze ikonky notifikační lišty. Toto řešení bude nyní kopírovat řada dalších výrobců jako OnePlus a vůbec se nedivím. Myslím, že se jedná o zajímavý kompromis pro ty z vás, kteří chtějí symetricky vypadající telefon.

Je v tom ovšem háček. Tahle funkce dává smysl v podstatě jen u P20 Pro díky OLED technologii. Diodky se kolem výřezu prostě jen vypnou a telefon tak zbytečně nežere energii, a hlavně to vypadá i pěkně. IPS panel u P20 ale zkrátka pořád černě svítí, což tolik nevadí za dne, ale velmi často si toho všímám a opravdu to nevypadá nejlépe. Nemluvě o faktu, že ani neušetříte za tu vypnutou část displeje energii.

Výřez vs. funkce schování výřezu

Vlastně se až divím, že Huawei tuto funkci u P20 nechal. Pokud to nevíte, tak P20 Pro má dokonce i Always On displej, který jen výrobce do nastavení zakopal nesmyslně hluboko. Navíc není zvlášť užitečný, jelikož neukazuje ani notifikace z aplikací, ale je tu, zatímco u P20 v nastavení chybí. Důvod je vcelku jasný – IPS displej, který bez nutných úprav akorát žere energii. Alespoň že tu barevnou notifikační diodku má pořád celá rodina P20.

Líbilo se nám
  • oba modely mají kvalitní displej
  • možnost schovat výřez
  • barevná LED
  • Always On (P20 Pro)
Nelíbilo se nám
  • většina Android aplikací není připravena na výřez
  • schování výřezu nevypadá na IPS panelu nejlépe (P20)

Zvuk: jako den a noc

I když jsem to nečekal, tak se stal zvuk zcela jednoduše jedním z hlavních důvodů, proč jsem používal převážně jako hlavní telefon P20 Pro. Menší P20 totiž spoléhá již tradičně na jeden spodní reproduktor, který z řad konkurentů se stejným řešením nijak nevybočuje. Zvuk hraje hlasitě a překvapivě poměrně čistě i na maximální hlasitost. Nemá ovšem ani zdaleka na stereo reproduktory P20 Pro, které mě velice překvapily.

Huawei P20 Pro, P20 a P20 Lite

Nečekal jsem to, ale P20 Pro je zkrátka jedním z nejlépe hrajících mobilních telefonů. Zvukový projev je dynamický, kupodivu vcelku basový a krystalicky čistý. To dává dohromady s ještě vyšší hlasitostí než u P20 a skvělým prostorovým efektem skvělou kombinaci, díky které jsem na telefonu moc rád sledoval videa, hrál hry či poslouchal hudbu. Možná je to k neuvěření, ale reproduktory se staly jedním z největších plusů P20 Pro.

Reproduktory se staly jedním z největších plusů P20 Pro.

Aspoň že tak, jelikož za chybějící 3,5mm jack nedostane plusové body ani jeden z modelů. Mně jeho absence nevadí, protože jsem dávno přešel na bezdrátová sluchátka a telefony navíc podporují Dolby Atmos a bezdrátové kodeky aptX, aptX HD, AAC, SBC a LDAC. Řadě z vás ale určitě chybějící konektor vadit bude, což naprosto chápu. Bolest může trochu utěšit přidání USB-C sluchátek v balení, což jsou však pouze pecky, kterým moc nefandím (hrají však slušně), a redukce z USB-C na jack.

Líbilo se nám
  • skvělé stereo reproduktory (P20 Pro)
  • podpora kvalitních kodeků pro bezdrátový přenos zvuku
  • redukce na 3,5mm jack i USB-C sluchátka v balení
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výdrž baterie: čím větší, tím lepší

Baterie není špatná ani u jednoho z modelů, ale „Pročko“ má pochopitelně opět navrch. Stačí se podívat na kapacity obou modelů: P20 má 3 400 mAh, zatímco P20 Pro hned 4 000 mAh a k tomu ještě úspornější OLED displej. Rozdíl není astronomický, ale v každodenním používání dostatečně patrný.

Huawei P20 Pro a P20

P20 vydrží většinou snadno až do poledních hodin druhého dne (občas i trochu více), ale na dva dny jsem se nedostal. S P20 Pro ale už ano, byť se musím samozřejmě omezit v používání. Na ty posvátné dva dny se ovšem zkrátka dostanete a snad nikdy se mi nestalo, abych končil den s méně jak 30 procenty baterie, a to jsem dával občas telefonu pořádně za uši hraním, focením a natáčením superslowmotion videí.

Lepší výdrž P20 Pro potvrzuje také náš redakční test streamování Full HD videa přes Wi-Fi. Tříoký kousek se dostal na skvělých 10 hodin 12 minut, přičemž menší P20 zvládla jen 8 hodin 6 minut. Potěšilo ovšem velmi rychlé nabíjení u obou modelů, kdy jsem se dostal i s P20 Pro na 100 procent průměrně za hodinu a půl, přičemž z 0 na 80 procent to zabralo jen zhruba 50 minut. Jen nechápu, že i když už mají telefony letos skleněná záda, tak stále chybí bezdrátové nabíjení. Obzvláště dražší P20 Pro by to prostě mít měla. Vždyť už i Sony tuto technologii do své Xperie XZ2 zabudovalo a co si budeme povídat, Sony nebývá zrovna v adopci populárních technologií napřed.

Líbilo se nám
  • až dva dny výdrže (P20 Pro)
  • dobrá každodenní výdrž obou modelů
  • velmi rychlé nabíjení

Výkon hardwaru: téměř stejný

O přísun koňských sil se u obou modelů stará procesor Kirin 970, který známe už z loňského Matu 10 Pro nebo Honoru View V10. Je to bezesporu silák a i přes příchod Snapdragonu 845 neřekl své poslední slovo. Pořád je to špičkový procesor, který vám rozjede i ty nejnáročnější herní tituly. Oba modely mají navíc také 128 GB interního úložiště, z nichž zbývá volných zhruba 111 GB, což vám určitě na všechny hry, fotky, videa a aplikace postačí. Kvůli většímu úložišti tu však není podpora pro microSD, což může pár zájemců zarmoutit.

Benchmarky Huawei P20 Pro
Benchmarky Huawei P20

Jediným rozdílem mezi oběma sourozenci je tak paměť RAM. Menší P20 má tradiční 4 GB, které stačí na plynulý chod prostředí, svižný multitasking i bleskové otevírání aplikací, ale P20 Pro má hned 6 GB. Rozdíl sice není v praxi nijak citelný, ale jistota větší paměti do budoucna potěší. Nemluvě o tom, že zkrátka dává smysl, aby dražší P20 Pro nabídla trochu lepší výbavu než levnější P20, když už se snaží Huawei letos dvojici vlajkových modelů od sebe odlišit více než dříve.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware
  • 128 GB interního úložiště
  • 6 GB RAM (P20 Pro)
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět microSD slot

Konektivita: jen menší přešlap

Huawei samozřejmě nabízí u obou modelů možnost připojení k internetu pomocí Wi-Fi ac či LTE. Nechybí ani NFC či velmi dobrá A-GPS s podporou GLONASS či BeiDou. Navíc je tu také FM rádio nebo dokonce infraport na ovládání ostatní spotřební elektroniky, který už z telefonů téměř vymizel. Navíc sem můžete vložit i dvě nanoSIM karty. Zatím tedy vše v pořádku, ale pro mě je u vlajkových lodí v roce 2018 rozhodně přešlapem stále ještě Bluetooth 4.2, zatímco spousta dražších telefonů má dnes již verzi 5.

Na druhou stranu ale pochválím – v dnešní době u telefonů paradoxně opomíjenou – kvalitu hovorů u P20 Pro. Zvuk z telefonního sluchátka jde nádherně čistý, a především velice hlasitý, přičemž i když vám už zvuk hlasitostí téměř rve uši, tak kvalita nijak zvlášť netrpí. Ani P20 na tom není špatně, ale u „Pročka“ mě vysoká kvalita hovorů zkrátka udeřila do uší. S hovory nepřímo souvisí také neskutečně stabilní příjem telefonního i datového signálu pomocí antén, díky kterému se telefon téměř okamžitě připojí i ve stanicích metra, kde případně mohu rychle něco vyhledat na internetu.

Líbilo se nám
  • FM rádio i infraport
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • síla signálu
  • skvělá kvalita hovorů (P20 Pro)
Nelíbilo se nám
  • jen starší Bluetooth 4.2

Fotoaparát: Tohle si prostě musíte vyzkoušet!

Bez jakýchkoli zábran mohu potvrdit, že všechna ta chvála „semaforu“ fotoaparátů na zádech P20 Pro nejsou jen povídačky. Nejníže máme odstrčený 20Mpx černobílý senzor se světelností f/1.6, nad ním je – a teď se podržte – 40Mpx hlavní senzor se světelností f/1.8 a nad ním se ještě navíc nachází 8Mpx teleobjektiv s jedinečným trojnásobným zoomem a světelností f/2.4. Zbytek řady nudných parametrů nechám stranou, ale už teď vám musí znít P20 Pro jako nejlepší fotomobil na trhu, jak ostatně tvrdí i řada benchmarků. A světe div se, on je to opravdu ten nejlepší fotomobil, se kterým jsem měl tu čest.

Ukázka 5x hybridního zoomu

Hlavní kouzla se dějí díky neobvykle velkému 1/1,7" 40Mpx senzoru, který je více jak dvakrát větší než u Galaxy S9 či iPhonu X. Nativně ovšem nebudete dostávat snímky v tomto obřím rozlišení, namísto toho vytvoří telefon spojením čtyř pixelů do jednoho 10Mpx snímky, které díky tomu mají neskutečný dynamický rozsah, velice věrné barvy, obrovské množství detailů a perfektní celoplošnou ostrost. Díky speciální elektronické stabilizaci s umělou inteligencí je navíc focení neskutečně rychlé, tedy i zábavné. Pokud však chcete, můžete fotit i snímky v plných 40 Mpx, ale ty 10Mpx vypadají většinou lépe.

První fotka vždy se zapnutou umělou inteligencí, druhá bez ní, třetí s 3x optickým zoomem a poslední s 5x hybridním zoomem

Na rozdíl od drtivé většiny telefonů na trhu se však nejvíce tento foťák předvede v noci či v náročných scénách s protisvětlem. Úroveň detailů, nízký šum a barvy jsou na mobilní telefon nevídané, a to ještě nemluvím o speciálním nočním režimu. Ten dokáže po dobu 4 sekund snímat velké množství snímků, které dá poté dohromady a vy tak dostanete skvěle vypadající snímky i v noci či v silným protisvětlu. Dalo by se s nadsázkou říci, že je to takové HDR na steroidech. Má to svá omezení, jelikož z ruky nejsou fotky úplně vždy dokonale ostré, ale je úžasné, jaké snímky umí tento stroj vyprodukovat bez stativu.

Snímek s vylepšením umělou inteligencí vs. bez

Navíc tu máte k dispozici i trojnásobný optický zoom, který má optickou stabilizaci a fotí rovněž parádní snímky, přičemž nechybí ani možnost pětinásobného hybridního zoomu, kde už lze sice občas vidět výraznější postprocessing, ale stejně jsou výsledky pozoruhodné. P20 Pro zkrátka nabízí skvělou flexibilitu a úžasné výsledky za téměř jakýchkoliv podmínek.

Je tu totiž rovněž umělá inteligence, která dokáže rozpoznávat scény a upraví podle toho fotku. Daří se jí to vskutku dobře, ale většinou na můj vkus barvy zbytečně přesaturuje a občas je tak úplně zkazí. Mám rád u svých fotek výrazné barvy, ale tohle je prostě moc, a tak jsem tuto funkci raději vypnul (někomu mohou ovšem takové fotky vyhovovat). Stejně tak portrétní režim tu sice je, ale konkurence podle mě podává mnohokrát hezčí výsledky. Stejně tak jsou na tom studiové efekty ve stylu iPhonu X, které nejsou stejně jako u něj moc přesvědčivé.

Porovnání nočního režimu s běžnými snímky, zoom fotky v noci a portrétní režim

Navíc pokud rádi natáčíte video, na rozdíl od Galaxy S9 a iPhonu X tu máte k dispozici 4K jen ve 30 FPS a bez pořádné stabilizace. Pouze Full HD ve 30 FPS má slušnou elektronickou stabilizaci, a to je u vlajkové lodi opravdu málo. Trochu srandy si můžete užít se superslowmotion videem v HD rozlišení s frekvencí 960 FPS, ale Xperia XZ2 podává mnohem lepší výkony dokonce ve Full HD (nemluvě o mnohem příjemnějším a rychlejším ovládání v aplikaci) a dokonce i Galaxy S9 má v tomto ohledu o něco lepší kvality.

Navíc tu v nastavení superslowmotion videa chybí třeba nepřetržité natáčení, kdy můžete mít v jednom dlouhém videu více zpomalených úseků za sebou. Celkově to vypadá, že tuto vlastnost sem Huawei nacpal bez většího přemýšlení. Potěší ovšem, že můžete měnit formát všech videí mezi H.264 a H.265. Vcelku dobré výsledky pak podává přední 24Mpx kamerka, ale třeba takový Pixel 2 vám udělá hezčí a detailnější selfie i bez takové zásoby megapixelů.

Huawei P20 - snímky za různých podmínek, selfie a studio režim

Tuto přední kamerku sdílí i menší P20, avšak hlavní fotoaparát je pouze softwarově omlazenou verzí fotoaparátu z Matu 10 Pro, na jehož recenzi se určitě podívejte. I zde jde rozhodně o pěkné snímky, ale s ostatními vlajkami a zejména se svou „profesionální“ sestrou se nemůže tenhle kousek ani v nejmenším rovnat.

Líbilo se nám
  • úžasné výsledky trojice fotoaparátů (P20 Pro)
  • obdivuhodný noční režim (P20 Pro)
  • superslowmotion videa v 960 FPS (P20 Pro)
Nelíbilo se nám
  • slušná stabilizace videa pouze ve Full HD při 30 FPS
  • 4K video „pouze“ ve 30 FPS

Software: vše při starém

Po systémové stránce jsou na tom P20 i P20 Pro úplně stejně jako řada dalších telefonů od Huawei či Honoru. Nadstavba EMUI nezažila v poslední době mnoho změn a byť už zde staví na Androidu 8.1, nemusel by si toho nikdo všimnout. V podstatě jedinými novinkami jsou nastavení spjaté čistě s modely P20.

Je tu tedy nově funkce softwarového skrytí výřezu displeje, odemykání obličejem, P20 Pro dostalo Always On displej, který ovšem nezobrazuje ani notifikace (zobrazuje jen hodiny, datum a procenta baterie) a je opět nesmyslně zahrabaný hluboko v nastavení, a rozšířily se nám možnosti navigace systémem – nyní můžete vybírat hned ze čtyř možností! Buď můžete mít jedno softwarové tlačítko, které si můžete umístit kamkoli chcete, poté je tu tradiční trojice softwarových tlačítek a nechybí ani ovládání pouze čtečkou. Klepnutí na ní vás vrátí zpět, podržení vás přenese na domovskou obrazovku a swipenutí doleva či doprava otevře multitasking.

Právě poslední jmenované možnosti jsem využíval, ale je tu nepochopitelně ještě další možnost – ovládání jedním softwarovým tlačítkem vespod obrazovky, které funguje úplně stejně jako čtečka, jen je softwarové a vypadá podobně jako domovské tlačítko u iPhonu X. Tohle si tedy může Huawei příště opravdu odpustit. Nevím, proč bych si měl zbytečně ubírat místo na displeji tímhle tlačítkem, když můžu doslova úplně stejně a pohodlně ovládat telefon čtečkou. Akorát tím přilévá Huawei olej do ohně, jelikož má nyní jejich telefon podobnou skleněnou konstrukci jako iPhone, výřez v displeji, vertikálně poskládaný foťák, odemykání obličejem s prakticky totožnou ikonou a animací zámku jako v iOS. A teď si můžete zapnout i podobně vypadající navigační tlačítko.

Mimo to je tu ovšem řada dalších funkcí, ať už jde o inteligentní přepínaní rozlišení displeje za účelem úspory energie, nebo úpravu barev displeje. Jde zkrátka opět o to samé, přičemž tu máme stále i řadu pěkných aplikací od Huawei a skoro žádný bloatware. Těmi výjimkami jsou aplikace Booking, Instagram a Netflix. Možná jen novou AppGallery opravdu nikdo nechtěl. Na první pohled jde o vlastní obchod s aplikacemi, v němž Huawei doporučuje appky, za jejichž kvalitu ručí. Výrobce se tak snaží zachovat určitou kvalitu uživatelského zážitku na svých telefonech, což zní fajn, ale duplicita s Google Play je prostě zbytečná.

Aplikace AppGallery

Závěrem kapitoly chci ještě napsat pár slov k chodu systému. Vzhledem k nedávným zkušenostem s P20 Lite jsem byl poněkud skeptický, ale stáda koňských sil navíc pod kapotou se prostě poznají. Prostředí běží parádně plynule, velice rychle a na nic se nikdy nečeká. Občas jsem však i tak narazil na menší bugy (zejména u fotoaplikace) a čas od času se mi nepochopitelně nechtělo načíst Google Now.

Líbilo se nám
  • plynulý chod Androidu 8.1 Oreo
  • mnoho užitečných funkcí
Nelíbilo se nám
  • zbytečný vlastní obchod s aplikacemi
  • menší bugy v prostředí

Zhodnocení: příplatek se vyplatí

Musím říct, že už dlouho pro mě nebylo hodnocení telefonů tak snadné jako v případě této dvojrecenze. Huawei P20 Pro představuje skutečně nekompromisní stroj, kterým Huawei zatápí konkurenci jako ještě nikdy, a to zejména díky všude omílané trojici fotoaparátů. Pokud ponechám stranou své osobní preference (čistý Android), jde podle mě v současnosti o ten vůbec nejlepší smartphone s Androidem. Za necelých 22 tisíc dostanete úžasný telefon, který zklame jen chybějícím bezdrátovým nabíjením nebo moc agresivní umělou inteligencí foťáku, kterou ale můžete vypnout. Masivní nadstavba je poté věcí vkusu.

P20 to už ale tak snadné nemá. I zde se jedná o velmi dobrý telefon, ale je to zkrátka opravdu jen menší Mate 10 Pro a zůstává ve stínu většího „Pročka“. Pokud jste přesně to chtěli, tak fajn, ale pokud chcete tu pravou maximálně nebušenou vlajkovou loď, opravdu si připlaťte. A věřte mi, neříká se mi to lehko, jelikož sám obracím každou korunu. P20 ale stojí bezmála 17 tisíc a za tuto cenu bych si vybral jinde, zatímco P20 Pro hraje úplně jinou ligu.

Pokud bych porovnával čistě jen oba modely mezi sebou, za nesrovnatelně lepší foťák, mnohem lepší stereo reproduktory, krásný a užitečnější OLED panel a krapet lepší výdrž bych si rovněž připlatil. Samozřejmě nemusíte chtít to nejlepší a raději ušetříte, ale v takovém případě se nezapomeňte pořádně podívat také po kouscích jiných výrobců. Častokrát natrefíte na výhodnější kousky.

Rodinka modelů P20 pohromadě

P20 Pro je ovšem na rozdíl od těch nejlepších a nejdražších telefonů s větším displejem levnější a fotoaparát je prostě něco extra, co jinde nemáte. I tu přední čtečku otisků už u letošních vlajek snadno nenajdete a za tak velké úložiště musíte často přihodit pár tisícovek. Musím to říct ještě jednou – menší P20 je v uvozovkách pouze zmenšená verze Matu 10 Pro. P20 Pro je ale díky foťáku a celkově lepší výbavě něco úžasného.

Konkurence

Pokud se podíváme nejprve na menší model P20, za zhruba 18 tisíc korun můžete mít kupříkladu malý Pixel 2 s čistým Androidem, zaručenou tříletou podporou a lepším foťákem, ale také velkými rámečky.

Google Pixel 2

Rozměry145,7 × 69,7 × 7,8 mm, 143 g
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor2 700 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin

LG V30 bez výřezu a s širokoúhlým fotoaparátem potom v současnosti vyjde výhodněji na necelých 16 tisíc a stejně tak i výkonné OnePlus 5T se 128GB pamětí.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

OnePlus 5T 8 GB RAM

Rozměry156,1 × 75 × 7,3 mm, 162 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:16 hodin

No a s velmi častým cashbackem seženete ještě levněji Galaxy S8 od Samsungu, což je parametry velmi podobný telefon jako P20. Disponuje ovšem lepším foťákem, microSD slotem nebo voděodolností.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

To P20 Pro se pak už směle měří s těmi nejlepšími velikány, ať už jde o Galaxy S9+, iPhone X či Pixel 2 XL. Tady už záleží jen na vašich preferencích, jelikož si jsou tyto vlajky svými výkony velmi podobné. Je libo Samsung a jeho foťák s proměnlivou clonou, iPhone X s iOS a Face ID, nebo Pixel s čistým Androidem a předními stereo reproduktory?

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Google Pixel 2 XL

Rozměry157,9 × 76,7 × 7,9 mm, 175 g
DisplejPOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor3 520 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
huawei-p20
Klady
  • úžasné zadní fotoaparáty (P20 Pro)
  • skvělé stereo reproduktory (P20 Pro)
  • až dva dny výdrže (P20 Pro)
  • certifikace IP67 (P20 Pro)
  • rychlé odemykání obličejem
  • čtečka otisků vepředu
  • kvalitní displeje
  • možnost schovat výřez
  • výkonný hardware
  • 128GB interní úložiště
  • plynulý chod Androidu 8.1 Oreo
  • velmi rychlé nabíjení
Zápory
  • mnoho aplikací s výřezem nepočítá
  • chybí 3,5mm jack
  • vlastní obchod s aplikacemi je zbytečný
  • stabilizované video pouze u 1080p s 30 FPS
  • jen starší Bluetooth 4.2
  • pouze certifikace IP53 (P20)
  • neúplné schování výřezu na IPS (P20)
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
J
Jste fakt dobrý..
Huawei je nyní a bude špička, ať se vám to líbí nebo ne.
To že kopíruje, to je taky dobře a umí to skvěle.
Prošlo mi rukama za x let hromada značek telefonů, poslední byl Samsung... děkuji už nikdy více takovej předraženej krám, co po určité době vám dá jasně najevo, že to chce novej?
Vážně tyhle řečí o tom, že Huawei je kýč, mám plné zuby! Po té co jsem přesedlal na opět vlajkovou loď tehdy na Huawei P9 (bral jsem vždy vlajkové lodě i Samsung). Musím říct,že s obavou ohledně značky Huawei. Přeci jenom to bylo s P9 první našlápnutí na vrchol mobilního trhu, ale nespokojenost s kýčovitou konkurencí mi nedala už na výběr. Huawei P9 jsem zakoupil už v předprodeji, a dodneška vím, že jsem neudělal chybu! A ty co nejsem slepí, přátelé, ale i spolupracovníci, tak po půl roce už mají taky Huawei místo těch vašich Samsungů. Ten mobil funguje jak střela i dneska a kdyby nevyšla P20 Pro, tak ji mám i nadále. Takže vaše řeči o tom jak Huawei kopíruje atd.. Budiž a jsem za to rád. Jejich Vzhled kopíruje a vezme si to nej, tak to má být. Vzhled Samsungu? roky neměnný, promiňte to stačilo, dnes jsem již zvracel z vašich reakcí na Huawei. Huawei telefony umí perfektně (tedy vlajkové lodě, nižší třídu nemohu objektivně posoudit, ani u konkurence). P20 PRO je prostě nejlepší mobil co zatím je, a ten vás předražený Samsung S9+ a nedej bože Iphone X, musím jen říci: je mi vás opravdu líto, že jste tak umanutě slepí i si musíte obhájit nějak ty vaše nesmyslné postřehy a odůvodnit si tak i nesmyslné pálky za značku. Huawei letos sundá i Samsung. S příchodem Huawei Mate 20 - už definitivně odsune ten váš opojný Samsung o další kolej. Děkuji za pozornost.
Dragereker
Niektorí čo tu píšu sú teda dosť zvláštne zmýšľajúci ľudia :D Tiež mi prekáža že Huawei dal hore notch, na druhej strane ale dole nenechal prázdne miesto a vopchal tam ešte čítačku odtlačkov prstov narozdiel od ostatných ako zenfone 5 alebo čo bude oneplus 6 a lg g7. Týmto sa myslím dosť odlíšil od konkurencie, lebo Huawei mal jediný rozum a využil to dolné miesto pre niečo užitočné. Ale toto asi nikto z vás neberie ako plus...A prečo? Keby to urobil Samsung tak by ste ho tu vychválili do nebies pre tú čítačku v predu, ale zrejme Huawei je čína podľa vás takže tu chváliť netreba... Tiež sa Huawei odlíšil farebnými kombináciami, už pri P10 podával zelenú farbu a teraz predstavil pri P20 Pro Twilight- vlastný nápad. Čo sa týka fotoaparátu, tak hardverovo všetkým ostatným ukázal, ako sa to robí. Plus pridal trojnásobný optický zoom a celú radu fičuriek...Mňa len zamrzí, že videu sa už tak nevenoval ako fotkám, a nechal ho len pri 4k 30fps- možno až príchodom Mate 20 to zmení, a hlavne veľmi výkonným procesorom..Jasne, aj tento telefón sa nezaobišiel bez chýb, ale to ani konkurenčné telefóny ... Huawei sa proste snaží preraziť medzi ostatnými a ja mu to len prajem :) . Mimochodom, mám S8 aby ste si nemysleli, že tu píše niejaký zaslepenec Huaweiu.
Karol
Apple tiež kopíroval Essential a kritizuje ho niekto za to?
Nebol to jeho originalny nápad
Petr
Myslim si,ze Huawei musel platit hodne penez za recenze telefonu!Nerikam,ze spatny telefon,ale vsude pisi jaka je to bomba v cem????Nahravani videa tragedie vodeodolnost jen ip67 bezdratove nabijeni nikde a na ty vase barvy prcam,stejne se to da vetsinou do obalu????.Ale at je vyborny cim vetsi konkurence tim lepsi pro zakazniky!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze