Procenta u stavu baterie: malé číslo, ale velký problém

Glosa
11
Procenta u stavu baterie: malé číslo, ale velký problém
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Čím větší hloupost, tím větší povyk. Tak by se dalo shrnout dění okolo jedné zdánlivě bezvýznamné novinky v iOS 16. Možnost, jak přesně zjistit zbývající stav baterie, ale vypovídá o mnohem hlubším problému...

Původně to vypadalo, že přidání procenta do stavu baterie u iPhonů se odbude jednou malou zprávou. Následovaly ale docela živé diskuze, jak mezi laickou, tak odbornou veřejností, jako by každý měl k problému co říci (včetně této glosy, samozřejmě). Otázka, proč Applu tak dlouho trvalo implementovat tak jednoduchou funkci, nemá totiž jednoduché vysvětlení. Ale to nejpravděpodobnější zní, že nejspíše ani sám nechtěl.

Upozornil tím na základní slabinu svých telefonů, kterou je výdrž na nabití. Toho v Applu samozřejmě dobře vědí, jinak by nepřicházeli s takovými systémy, jako je MagSafe a na něj navázaná powerbanka. I když se výdrž pomalu zlepšuje, zbývající energie v baterii iPhonu není něco, co byste si mohli dovolit neřešit. A číslo v ikoně baterie tento problém jenom zvýrazňuje.

Z vlastní zkušenosti mohu rozdělit mobilní spotřebiče na dvě skupiny. U první mě zbývající zásoba energie nijak nestresuje: u dieselového auta vím, že se zbývající polovinou nádrže dojedu prakticky kamkoli po republice a mezitím snadno natankuji. Hodinky vydrží měsíc, nebo den se zapnutou GPS. Jejich týdenní nabíjení je tak jen otázkou zvyku. Totéž s bezdrátovými sluchátky. Zatímco dříve musela na nabíječku po každém použití, dnes to stačí zhruba jednou za týden, kdy jejich dioda začne svítit oranžově namísto zelené.

Telefon, kterým je kvůli rozměrům stále Samsung Galaxy S10e, je ale úplně jiná písnička. Kombinace jeho 3 100mAh baterie s náročným hardwarem vás nutí neustále přemýšlet. Člověku tak neustále v hlavě běží početní úlohy následujícího typu: když mám 6 hodin po probuzení 35 % z baterie pryč, vydrží mi ještě dost na večerní párty? A co když se večírek protáhne přes půlnoc, budu mít ještě dost energie na provoz Lítačky? V běžných dnech se to dá vyřešit tak, že telefon neustále odpočívá na nabíjecí podložce. Ale tím se člověk nezbaví početních úloh, jako je tato: když puštěná navigace a přehrávání hudby spotřebuje 15 až 20 % z baterie, můžu si dovolit vyrazit na celodenní výlet bez powerbanky?

Tady je přesně vidět motivace, proč se Apple tolik snažil procentům baterie vyhnout. Moc si přál, aby jeho zařízení spadlo do první, bezproblémové kategorie. Že nebudete řešit procenta, počítat trojčlenky a vůbec se jakkoli stresovat. Jenže toho i přes značný pokrok zatím nedosáhl, a tak se snažil alespoň vyvolat to zdání. Na to jsou v Cupertinu opravdu dobří.

Nyní si Apple trochu naběhl, protože sledovat rychle padající čísla v ukazateli baterie může způsobit stejný stres, jako sledovat kurz Bitcoinu, který jste nakoupili, kolísající kurzy akcií nebo stoupající ceny paliv a energií. To je asi ten hlavní důvod, proč se funkce nevrátila do menších a starších iPhonů.

Diskuze ke článku
James Lurk
James Lurk
Naposledy upraveno: 24. 8. 2022 08:01
Procenta na plose videt nepotrebuju, vzdycky se vecer divam pro zajimavost a pro statistiku kolik vecer mam, nez to dam u postele na stojanek a jdu spat. Kdyz stahnu ovladaci centrum, abych si nastavil treba budik, tak tam v procentech zobrazene je a staci mi to videt pro prehled jednou denne. Posledni 3 dny jsem mel od rana vecer pred odchodem z prace 76%, tesne pred spanim pak vysoko nad 60 %, telefon dokonce nabijim na casovane nabijecce tak, aby rano nebyl na 100 %, ale treba jen na 94, pouzivam iPhone 13 Pro. Nikdy jsem ho zatim nevybil pod 34 %. Pri uvedomelem pouzivani v pohode da dva dny, proc sledovat procenta? Nicmene Apple resi nesmysly, ta funkce tam ma byt od jakziva, mam mít moznost to zapnout, jako na Androidu, at si kazda ovce muze zvolit.
Jiri Jelinek
Jiri Jelinek
Vy toho nevíte více - například to, že procenta se nezobrazují na základě nějakého SW odhadu podle napětí baterie, ale měřením odebíraného/nabíjecího proudu v čase (tj. měří se odebraný/dodaný náboj), které se porovná s kapacitou baterie. Systém jednoduše ví, kolik mAh se z baterie odebralo/nabilo a v jaké fázi vybíjení/nabíjení se baterie nachází, to jsou ona procenta. Umí si i změřit reálnou kapacitu baterie, která se časem mění. Ví dokonce, kolik energie ta která aplikace odebrala. Ale o tom Michálek nemá sebemenší potuchy, zato je takový duševní titán, že ví, že SW iPhonu bude lepší než Androidu ;-)
Miroslav Hruska
Miroslav Hruska
Nikdo není dokonalý 🤣
Michal Michal
Michal Michal
Naposledy upraveno: 24. 8. 2022 22:45
Ano, je to jedno z možných vysvětlení.
Ale pak je tu druhé a to je docela velká míra nepřesnosti v určování procenta nabití baterie. Je to vždy jen softwarový odhad na základě změn napětí.
Samozřejmě lze očekávat, že software iPhonu bude lepší než sofware Androidu (o Windows ani nemluvě, to je občas parodie na management baterie) a odhad bude přesnější.
Ale i tak budou nastávat situace, kdy to iPhone neodhadne správně a uživatelé pak budou naštvaní ve stylu "vždyť to ukazovalo ještě 3 %, proč se to vyplo"?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze