Satelitní SOS z iPhonů 14 odstartovalo, evropské země následují nečekaně brzy

aktualizováno
4
Satelitní SOS z iPhonů 14 odstartovalo, evropské země následují nečekaně brzy
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Funkce bude dostupná v USA a Kanadě
  • Partnerem je satelitní síť Globalstar, do jejíhož rozvoje investoval Apple značnou sumu
  • Další země v Evropě budou následovat už v prosinci

Aktualizováno 15. 11. 2022

Na spuštění satelitního posílání SOS zpráv nemuseli uživatelé nejnovějších iPhonů čekat zas až tak dlouho. Pokud žijí v USA a v Kanadě, pak podle tiskové zprávy Applu mohou tuto funkci začít využívat už dnes.

Zpráva také obsahuje informaci o tom, jak to vypadá s rozšiřováním služby. Jako další přijdou na řadu zákazníci ve Francii, Německu, Irsku a Velké Británii. Stane se tak ještě během tohoto roku, konkrétně v prosinci.

Původní informace z 10. 11. 2022

Jedním z největších taháků poslední generace iPhonů je možnost se v oblastech nepokrytých běžným signálem připojit k satelitní síti a odeslat nouzovou zprávu: buďto s žádostí o pomoc, nebo jen s údaji o poloze, aby vaši nejbližší věděli, že jste v pořádku. Zbytek detailů prozradil Apple až nyní v tiskové zprávě.

V první řadě potvrdil spekulace, že partnerem pro toto satelitní spojení je společnost Globalstar. Pro jeho provoz a zlepšení funkcí investoval Apple asi v rámci fondu Advanced Manufacturing Fund 450 milionů dolarů (asi 10,8 miliard korun) na podporu satelitních funkcí. Další sítě zpráva nezmiňuje, ale podle dřívějších informací Apple uvažuje i o alternativě v podobě Starlinku od Elona Muska.

Jak bylo avizováno, tísňové volání přes satelit bude nejprve k dispozici ve Spojených státech a Kanadě. Služba je nabízena zdarma po dobu dvou let; podrobnosti o cenách po uplynutí této doby nebyly zveřejněny. Očekává se, že na dalších trzích se objeví někdy v příštím roce, ačkoli kdy přesně a v jakých zemích, to nebylo upřesněno.

Globalstar
Jedna z pozemních stanic, které se starají o komunikaci se satelity.

Služba Emergency SOS přes satelit využívá ke spojení se satelity nad hlavou pásma spektra L a S. Uživatel iPhonu bude potřebovat jasný výhled na oblohu, aby se mohl spojit se satelitem a musí sledovat uživatelské rozhraní na obrazovce, které pomůže uživateli nasměrovat telefon správným směrem. Tak se zajistí i bez externí antény spojení s jednou z 24 družic Globalstaru, která pak předá data pozemním základnám. Pokud je zpráva odeslána v oblasti, kde místní záchranné služby podporují komunikaci pomocí SMS, bude zpráva odeslána přímo jim. Pokud tomu tak není, zavolají jim vaším jménem smluvní partneři společnosti Apple pracující v call centrech.

Apple SOS
Uživatelské rozhraní vám pomůže nasměrovat mobil tak, aby spojení se vzdálenou družicí bylo vůbec možné.

Služba se k zákazníkům dostane ještě v průběhu tohoto měsíce, nejspíše jako součást aktualizace na iOS 16.1.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Nemá to být spíš 16.2? Když dnes vyšel 16.1.1?mobilizujeme./clanky/muzete-stahovat-apple-uvolnil-ios-16-1-1-resi-prevazne-chyby-a-zabezpeceni
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Velká Británie už nějaký ten pátek není v EU.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze