Podívejte se, jak snadno dokáže policie prolomit zabezpečení vašeho telefonu

38
Podívejte se, jak snadno dokáže policie prolomit zabezpečení vašeho telefonu
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Skotská policie připravila video, kde demonstruje Cyber Kiosk
  • Zařízení umožňuje na pár kliknutí prolomit zabezpečení telefonů a extrahovat z nich data

Zabezpečení smartphonů a oprávněnost přístupu k „zadním vrátkům“ ze strany úřadů je dlouhou diskutované téma, které oživil nedávný případ střelce z námořní letecké základny Pensacola, k níž se nezapomněl vyjádřit ani americký prezident Donald Trump. Namísto vyvíjení nátlaku na samotného výrobce (v tomto případě Applu), aby zařízení (potenciálních) zločinců odemkl, je rovněž možné využít služeb soukromých společností, které nabízejí specializovaná řešení, jak zabezpečení telefonů obejít. Jedním z příkladů je například izraelská firma Cellebrite, která se chlubí tím, že dokáže prolomit ochranu i u nejnovějších iPhonů.

Skotská policie, která od Cellebrite zakoupila speciálně upravený počítač s názvem „Cyber Kiosk“, připravila krátké, zato však naučné, video, jak toto zařízení využívá. Pomocí Cyber Kiosku dokáže doslova na pár kliknutí prolomit zabezpečení telefonu a extrahovat z něj data.

Video dále upozorňuje na to, že zástupci policie nepotřebují ve všech případech získat přístup ke všem datům, která se v telefonu nachází. Často pátrají pouze po některém konkrétním druhu dat, která přispějí k vyřešení případu. Cbyer Kiosk dbá také na bezpečnost a předchází případnému zneužití ze strany pracovníků – zaznamená například údaje o tom, kdo telefon odemkl a jaká data z něj extrahoval.

Diskuze ke článku
Petr
Ve videu jsou pouze android zařízení, viditelně jsou ty zařízení odblokovaná. Takže žádný zázrak to není. Ano jsou firmy, který dokáží prolomit iPhone, atd. Taky si za to nechají řádně zaplatit.
Pesedm
Ukázka jak je toto nedořešené a výrobcům to je jedno. Oni to lidi stejně koupí. Otázka času než SW bude volně dostupný na síti. Jediným řešením je externí šifrovací aplikace v telefonu. A.C.A.B. youtube . com/watch?v=rbVJDpwGI6E
Sam
Zkrátka musíte se toho mobilu zbavit - rozbít kladivem - hlavně pryč baterku a ještě ho pohřbít někde v lese, ale pozor aby Vás neviděli. Pokud ho rozbijete na kousky můžete ho hodit třeba do Orlíku, tam je hloubka.
pepa
Jak je jednoduché necpat do chytrých telefonů placení kartou a jiné kraviny ale používat jen jako telefon. Pak se není čeho bát. jinak ať každý trpí pode své vůle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze