Hamas využíval mobilní aplikace k útokům na vojáky Izraelských obranných sil

Hamas využíval mobilní aplikace k útokům na vojáky Izraelských obranných sil
  • Šlo o tři aplikace: GrixyApp, ZatuApp a Catch&See
  • Vydávaly se za seznamovací a měly i vlastní webové stránky
  • Aplikace sbírala data o ostatních aplikacích, o zařízení a vnitřní paměti
  • S využitím administrátorských práv měla přístup ke kameře, kalendáři, poloze, SMS, kontaktům a historii prohlížeče

Výzkumný tým Check Point Research objevil 3 mobilní aplikace, které Hamas použil ke kyberútoku na vojáky Izraelských obranných sil (IDF). GrixyApp, ZatuApp a Catch&See se vydávaly za seznamovací aplikace a měly i vlastní webové stránky. Hamas využíval různé profily atraktivních žen na sociálních sítích a kontaktoval oběti s odkazem na stažení aplikace.

Po stažení a nainstalování aplikace zobrazila zprávu, že zařízení není podporované a aplikace bude odinstalována. Ale k žádnému odinstalování nedošlo, pouze byla skryta ikonka, aby si uživatel myslel, že aplikace byla odstraněna a může nerušeně pokračovat v používání svého zařízení.


Aplikace mezitím sbírala data o ostatních aplikacích, o zařízení a vnitřní paměti a zároveň s využitím administrátorských práv měla přístup ke kameře, kalendáři, poloze, SMS, kontaktům a historii prohlížeče. Navíc škodlivý kód mohl stahovat a spouštět další .dex soubory

Úspěch podobných mobilních kampaní umožňuje závislost lidí na mobilních telefonech a aplikacích a nedostatečná informovanost o mobilních hrozbách. Pouze 3 % organizací na celém světě používá odpovídající ochranu mobilních telefonů, přitom v roce 2019 bylo 27 % kybernetických útoků zaměřeno na mobilní zařízení. A Hamas přesně tohle všechno využívá,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point. „Podobné útoky jsme od Hamasu viděli v posledních letech už několikrát a proces je vždy stejný. Pomocí falešných profilů na sociálních sítích se snaží nalákat oběti ke stažení aplikací. Jedná se vždy o aplikace, které nejsou k dispozici v oficiálních obchodech a obsahují škodlivý kód umožňující útoky.

Check Point proto doporučuje dodržovat několik jednoduchých kroků, které pomohou zvýšit bezpečnost mobilních telefonů před podobnými útoky:

  • Stahujte aplikace pouze z oficiálních obchodů s aplikacemi.
  • Neklikejte na odkazy v podezřelých zprávách a v příspěvcích na sociálních sítí od neznámých lidí.
  • Vždy aktualizujte svůj telefon a aplikace a používejte nejnovější verze s aktuálními záplatami.
  • Nainstalujte do svých telefonů bezpečnostní aplikaci, která vás ochrání před malwarem.

Více informací najdete v analýze bezpečnostního týmu Check Point Research na tomto odkazu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze