Uživatele Androidu v listopadu ohrožovala především nevyžádaná reklama

6
Uživatele Androidu v listopadu ohrožovala především nevyžádaná reklama
Fotografie: eset.com
  • Největší hrozbou pro mobilní zařízení se systémem Android zůstává malware, který zobrazuje nevyžádanou reklamu
  • Vyplývá to z pravidelných statistik společnosti ESET

Na předních příčkách detekcí zůstává malware z rodiny Hiddad. Tato rodina obsahuje různé mutace, které se drobně liší, všechny ale distribuují nevyžádanou reklamu. Nejběžnějšími typy jsou Hiddad.HI a Hiddad.XF“, stojí v tiskové zprávě společnosti ESET.

Adware zůstává majoritní hrozbou. Důvodem je patrně to, že s poměrně malým úsilím je tento škodlivý kód pro útočníky rentabilní. Domníváme se také, že reklamu mnoho uživatelů nevnímá jako nebezpečí, ale spíše jako nutné zlo,“ říká Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce firmy ESET.

ESET doplňuje, že se prý nevyplatí tento malware podceňovat. Pokročilejší typy Hiddadu dokáží krom spouštění reklam zasáhnout do zařízení i jinými způsoby, například stáhnout další malware. „Malware Hiddad si uživatel nainstaluje sám. Nejčastěji se skrývá v aplikacích pro přehrávání a stahování videí. Následně zobrazuje uživateli infikovaného zařízení reklamu takovým způsobem, kdy uživatel nedokáže určit, která aplikace reklamy spouští,“ vysvětluje Jirkal ze společnosti ESET.

Hrozbou zůstává i falešný antivir

Přetrvávajícím rizikem zůstává trojský kůň FakeAV s 3 % detekcí. Tento malware se vydává za antivirovou aplikaci. Po instalaci a spuštění provede aplikace fiktivní kontrolu a poté varuje uživatele, že jeho zařízení obsahuje škodlivý kód a za poplatek nabízí řešení této situace. „Nicméně se jedná o podvod. I v tomto případě si škodlivou aplikaci, díky podlehnutí technikám sociálního inženýrství, dobrovolně na své zařízení instaluje sám uživatel,“ dodává Jirkal.

Experti společnosti ESET proto doporučují před instalací mobilní aplikace číst recenze uživatelské komunity, kontrolovat počet stažení a oprávnění, která aplikace požaduje. Základem ochrany mobilního zařízení by měl být také spolehlivý bezpečnostní software.

Nejčastější kybernetické hrozby pro platformu Android za listopad 2019:

  1. Trojan.Android/Hiddad.HI (3,57 %)
  2. Trojan.Android/FakeAV (3,12 %)
  3. Trojan.Android/Hiddad.XF (2,97 %)
  4. Trojan.Android/Plankton (2,68 %)
  5. Trojan.Android/Rootnik (2,18 %)
  6. Trojan.Android/Hiddad.XO (1,94 %)
  7. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,55 %)
  8. Trojan.Android/HiddenApp.HG (1,52 %)
  9. Trojan.Android/Hiddad.DR (1,51 %)
  10. Backdoor.Android/Qysly (1,46 %)
Diskuze ke článku
Lukáš
Nevyžádaná reklama... Já jsem si teda v životě nikdy žádnou reklamu nevyžádal
Offečka Jablečna
Uživatele Androidu ohrožuje především Android samotný!!!
Carda
Používání iPhonů má negativní dopad na lidský mozek a Offečka Jablečna je toho jasným důkazem :-D
Capitari
Se jen podivas na zpravy co stranka to vyskakovaci okno a jeste chteji zdaly chces clanek docist penize kdo treba idnes.cz je lepsi si koupyt noviny alespon zbyde papir na miti oken jine to uz nebude to same apk same reklamy kdo se chce alespon trochu ubranit doporucuji no root fireval tam hned vydis kam vse smeruje a zere baterku vse chce socialni sit a naco aby z tebe tahaly informace a lide jsou hlopy ze je davaji to same foto cestovniho pasu nebo OP lepsi uz to nebude musime se smirit z touto dobou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze