Trump vzkazuje Applu: odemkněte iPhony zločinců, my vám pomáháme neustále

16
Trump vzkazuje Applu: odemkněte iPhony zločinců, my vám pomáháme neustále
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Prezident Trump vyzývá Apple, aby umožnil přístup k iPhonům střelce, který má na svědomí tři oběti
  • Útočník vlastnil iPhony 5 a 7
  • FBI se může obrátit na specializované firmy, které dokáží ochranu iPhonů prolomit

Prezident spojených států amerických, Donald Trump, se připojil k žádosti FBI a vyzval Apple, aby umožnil patřičným autoritám přístup k dvojici iPhonů, jež patřily Mohammedu Alshamranimu, který minulý měsíc zastřelil tři osoby na námořní letecké základně Pensacola.

V tweetu prezidenta Trumpa se můžeme dočíst: „Applu je poskytována pomoc v oblasti obchodu a mnoha dalších záležitostech, a přesto (Apple) odmítá odemknout iPhony používané vrahy, drogovými dealery a dalšími kriminálními živly.“ Na závěr nechybí ani klasická výzva: „Učiňme Ameriku opět skvělou/velkou“.

Kuriózní na tomto případu je, že se jedná o iPhone 5 a iPhone 7, tedy modely, které jsou již několik let staré. Na trhu přitom existují společnosti, které dokáží jejich zabezpečení prolomit. Apple vydal prohlášení, že s FBI spolupracuje na nejvyšší možné úrovni a úřadům již dodal gigabyty dat. Odemknout iPhony však odmítá a slibuje, že nebudou vytvořena žádná „zadní vrátka“, a to ani pro ty na straně zákona.

Podle zpráv deníku New York Times Apple pracuje na tom, aby FBI nasměroval k tomu, aby využili služeb třetích stran – specializovaných firem, které dokáží zmíněné iPhony odemknout. Podle dostupných zpráv jsou zaměstnanci Applu frustrovaní z toho, že se FBI již sama neobrátila na tyto společnosti a odemknutí požaduje po Applu.

Diskuze ke článku
Pavel Novotný
Trump pomáhá Applu tak, že špiní a potápí technologicky vyspělejší firmu. Ještě že to přiznal.
Porydge
Aneb když jsou Applu cennější prachy než bezpečnost osob a objasňování závažných trestných činů.
Nero
Nebudou žádná zadní vrátka.... snad někdo neveří, že je tam Apple nemá. Bohužel jsou mezi dvěma kameny. Kdyby se rozhodli a iphony kriminálníků odemykali, celá jejich bájná bezpečnost by se sesypala jako dům z karet. Na druhé straně je nesporné, že bez "pomoci" usa by se Apple neměl vůbec tak dobře jak se má. Rozhodně mají co oplácet. Donald se teď ozval a Apple mu ukáže dlouhý nos? To by je mohlo sakra mrzet. Dědek je strašně mstivej.
Janek
Ano, zločince je nutné eliminovat, je tady však jedná otázka, kdo je zločinec v podání administrativy a prezidenta USA? Jak pracují soudy ve Spojených státech jsou dostatečně objektivní? Historie a fakta říkají něco jiného, a nejedná se jen o USA, podobně mohou reagovat i ostatní. Proto je dobré, že ještě existují firmy chránící jaktakž soukromí občanů i když posun proti občanům k horšímu je evidentní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze