Německo chce povinnou 7letou podporu pro smartphony

7
Německo chce povinnou 7letou podporu pro smartphony
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • EU chce zavést povinnou dobu poskytování aktualizací na 5 let
  • Německo jedná o prodloužení této lhůty
  • Výrobci telefonů jsou proti

Jak dlouhou má váš chytrý telefon softwarovou podporu? Některé levnější kousky v životě žádnou aktualizaci neuvidí. Těch je naštěstí čím dál tím méně a naopak roste počet výrobců, kteří slibují dva nebo tři roky posílat do vašeho telefonu velké verze Androidu a pak alespoň bezpečnostní záplaty. Takový přístup by se podle mnohých měl stát standardem. Kupříkladu orgány Evropské unie v rámci tlaku na opravitelnost plánuje, že by mohla po výrobcích vyžadovat pětiletou lhůtu. Podle listu heise.de se to však některým nezdá dost a požadují víc. Německo má tak vyjednávat prodloužení lhůty až na sedm let.

Proti tomu se ohrazuje sdružení DigitalEurope, které zastupuje velké výrobce mobilních telefonů. To požaduje, aby tato povinnost platila první tři roky pro velké updaty a další dva pro bezpečnostní záplaty, což více odpovídá životnímu cyklu telefonů a velcí výrobci tyto lhůty plní i sami od sebe.

Sedm let je v tomto odvětví dlouhá doba. Pro připomenutí: v roce 2014 jsme například testovali Samsung Galaxy S5 nebo Sony Xperii Z3. Oboje jsou dnes už „muzeální“ kousky, nepochybně se však najde nemálo uživatelů, kterým stále věrně slouží. Případné bezpečnostní záplaty by jim tak určitě přišly vhod. Na druhou stranu lze pochybovat, že výrobci nepřenesou zvýšené náklady na zákazníky.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Podpora sedum let je hezká, ale za tu dobu vystřídám minimálně dva telefony. Takovou dobu žádný mobil stejně nevydrží, takže zbytečná snaha. Tak dlouhou sw podporu nemá prakticky žádné zboží a zrovna taková spotřební věc jako telefon se bude řešit. Ach ti Němci.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
A kdo to má platit?
Xwert Is
Xwert Is
Tak 5 rokov by mal byť štandard. Ono si to tí výrobcovia ktorý lobujú za to aby to neprešlo a že sú to zvučné mená firiem môžu odraziť v cene. Mobil nebude stáť 350 € ale 450 € s tým, že bude mať podporu 5 rokov nie 2. Prečo nie ja osobne by som bol ochotný si priplatiť za "predĺženú podporu". Aj keď ono jedna vec je to čo musí robiť výrobca a to čo musí robiť zákazník. Pretože niekto mení telefóny ako ponožky a niekto mení telefón keď mu ten čo má umrie.
Petr Paulika
Petr Paulika
Pokud v tom bude i výměna staré baterie, tak super. Ale obávám se, že to stejně neprojde. Mně by stačilo 5 let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze