Apple ulehčí přechod na Android díky Evropské unii

14
Apple ulehčí přechod na Android díky Evropské unii
Fotografie: Apple
  • Apple v oficiálním dokumentu oznámil soulad se zákonem o digitálních trzích a nastínil, jaké novinky připravuje
  • Kromě nástroje pro snadnější migraci na telefony s jiným operačním systémem nabídne i možnost u iPhonů odinstalovat Safari a také změnit výchozí aplikaci pro navigování

Jak upozornil The Verge, Apple vydal oficiální dokument (k prohlédnutí zde), jenž popisuje soulad společnosti se zákonem o digitálních trzích (Digital Markets Act – DMA), v němž mimo jiné oznámil, že uživatelé iPhonů budou nově moci odinstalovat Safari a také změnit výchozí aplikaci pro navigování.


Apple by měl uživatelům umožnit odinstalovat z iPhonů v EU prohlížeč Safari do konce roku 2024, dokument také prozrazuje, že firma pracuje na uživatelsky přívětivějším způsobu přenosu dat z iPhonů do telefonů s jiným operačním systémem s tím, že tato funkcionalita by měla být dostupná od podzimu příštího roku. To vše přitom jde nepřekvapivě na vrub novému zákonu Evropské unie o digitálních trzích, který vstoupil v platnost 6. března.

Dokument ale popisuje i další připravované novinky, jako je například „řešení pro přepínání prohlížečů“, jež umožní přenos dat mezi různými prohlížeči na stejném zařízení. To plánuje Apple zpřístupnit koncem roku 2024, případně začátkem roku 2025.

Jako pravděpodobnější se jeví, že budou nové funkce místně omezeny na region Evropské unie.

V dokumentu přitom není doslova uvedeno, zda Apple funkce uvede globálně, nebo budou exkluzivně dostupné pouze pro uživatele iPhonů v zemích Evropské unie. Jako pravděpodobnější se ale jeví, že budou místně omezeny právě na region EU, jako je tomu například u možnosti využívat obchody s aplikacemi třetích stran, což mimochodem hodlají využít velcí hráči na poli technologií, jako je například Meta, u níž už se před několika měsíci mluvilo o tom, že chce v Evropě umožnit skrze Facebook stahovat aplikace pro Android a iOS.

Apple v dokumentu o jeho souladu se zákonem o digitálních trzích k funkci přenosu dat z iPhonů do telefonů s jiným operačním systémem dodává, že funkce bude vycházet ze stávajících migračních nástrojů, jež už nabízejí jiné společnosti.

Diskuze ke článku
Patrik Čech
Patrik Čech
Tak já jsem na Android přecházel před dvěma lety a vše fungovalo naprosto v pořádku. No a po přechodu z Androidu zpět na iOS jsem využil nástroj Applu a též fungovalo vše 100%.
Prcko Prcko
Prcko Prcko
A kedy sa pustí eu do google a ďalších výrobcov. Príklad Samsung a jeho duplicitne aplikácie a aplikácie ktoré nemožno odinštalovať. Kedy budem môcť slobodne odinštalovať Chrome a iný google balast.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze