Proč budou smartphony v zemích EU označeny „skórem opravitelnosti“?

7
Proč budou smartphony v zemích EU označeny „skórem opravitelnosti“?
Fotografie: ifixit.com
  • Francie začne od ledna známkovat telefony podle opravitelnosti
  • Rakousko snižuje daňovou sazbu u oprav a v některých případech opravy dotuje
  • Opatření přichází v rámci přechodu na oběhovou ekonomiku

V únoru letošního roku byla dokončena nová strategie Evropské komise s názvem „Circular Economy Action Plan“, která má urychlit přechod na tzv. oběhové hospodářství. V rámci této snahy bude po společnostech produkujících elektronické, ale i jiné výrobky, vyžadováno, aby zákazníky transparentně informovaly o tom, jak snadno (či obtížně) jsou jejich výrobky opravitelné.

Na výsledky hlasování Evropského parlamentu, který plán schválil, jako první poukázala společnost iFixit. Ta se již několik let zabývá rozborkami a následným hodnocením nejrůznější elektroniky z hlediska opravitelnosti. Odborníci z iFixit zároveň zástupcům EU ukázali, jak (zbytečně) komplikovaná může být oprava běžných zařízení, a že výrobci nedělají mnoho proto, aby opravu mohl provést sám uživatel. K hlasování došlo 25. listopadu, přičemž 395 poslanců souhlasilo, 94 bylo proti návrhu a 207 se zdrželo hlasování.

Následkem tohoto kroku si Evropská komise stanovila za cíl vytvořit štítky informující nejen o náročnosti opravitelnosti daného produktu, ale také o předpokládané životnosti v době nákupu.

77 % obyvatel EU by raději zařízení opravilo než vyměnilo za nové.

Jako úplně první se toto nařízení rozhodla zavést Francie, která jej představí již v lednu příštího roku. Produkty jako například smartphony, počítače a tablety tak budou označeny „skórem opravitelnosti“, podobně jako jim uděluje hodnocení zmíněná společnost iFixit. Ultimátním cílem je v tomto případě umožnit zákazníkům snadno vybírat podle opravitelnosti a délky použitelnosti produktu. Oba zmíněné faktory jsou úzce svázány s dopadem na životní prostředí a kvalitou života obecně.

Podle nedávné studie (dostupné na europa.eu) by 77 % obyvatel EU raději zařízení opravilo než vyměnilo za nové. 79 % respondentů se podle výsledků studie domnívá, že by technologické společnosti měly vyrábět snadno opravitelná zařízení.

Podobně jako Francie se k problémů opravitelnosti postavilo Rakousko, které snižuje daňovou sazbu u oprav různých produktů (například kola, oblečení nebo obuv). V případě oprav elektronických zařízení v některých spolkových zemích Rakouska stát dokonce pokryje až 50 % ceny opravy, a to do maximální výše 100 eur (zhruba 2 600 korun).

Prozatím není jasné, kdy tuto novinku adoptují i další státy EU, brzy bychom se však mohli dočkat štítků opravitelnosti i v České republice.

Diskuze ke článku
Petr Stoniš
Petr Stoniš
Snížení daně na opravování věci mi přijde jako rozumná cesta jak podpořit a zvýšit zaměstnanost v dané oblasti. ;-)
Spytihněv Kvasnica
Spytihněv Kvasnica
Dotovat opravu je teda pěkná hloupost, proč bych měl já, opatrný člověk s krytem a ochranným sklem, platit nějakému chytrákovi jeho blbost? V dnešní době je navíc spousta telefonů voděodolných, takže budou hůře ohodnoceny, přestože oproti zbytku přežijí i pád do vody, ale to tu bandu liberálních populistů asi nenapadlo. Už veškerou výrobu mobilních telefonů zbytečně extrémně striktními podmínkami vyhnali do Číny, kde si zase každý vyrábí jak chce. Nějaké ekologii to nepomůže ani trochu, akorát nás to ekonomicky poškodí.
Alin Lasicka
Alin Lasicka
Skóre bez skóre jako moře bez moře... Komu řemu moři, komu čemu skóři, s kým čím s mořem, s kým čím skórem.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Spousta mobilů bude mít na stupnici od jedné do deseti nulu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze