Uživatelé iOS budou smět díky EU stahovat aplikace i mimo oficiální obchody

Uživatelé iOS budou smět díky EU stahovat aplikace i mimo oficiální obchody
Fotografie: Apple
  • Apple samozřejmě vývojáře, kteří budou chtít distribuovat aplikace pro iOS mimo obchody, omezí přísnými podmínkami
  • Novinka nepřekvapivě souvisí se zákonem o digitálních trzích (DMA)

Apple oficiálně oznámil, že vývojářům, jež distribuují aplikace v Evropské unii, poskytne větší flexibilitu. Samozřejmě to souvisí se zákonem o digitálních trzích (Digital Markets Act – DMA), který vstoupil v platnost 6. března a Apple už v souvislosti s ním například oznámil, že v budoucnu ulehčí přechod na Android a také umožnil uživatelům iOS využívat obchody s aplikacemi třetích stran, což mimochodem hodlají využít velcí hráči na poli technologií, jako je například Meta, u níž už se před několika měsíci mluvilo o tom, že chce v Evropě umožnit skrze Facebook stahovat aplikace pro Android a iOS.

Nyní jsme se dozvěděli, že vývojáři, kteří splní určitá kritéria, budou moci uživatelům umožnit stahování aplikací přímo z jejich webových stránek. Jak dodává engadget.com, možnost distribuce aplikací skrze web by měla být k dispozici ještě letos na jaře. A jaké jsou zmiňované podmínky? Vývojáři budou muset odsouhlasit nová pravidla App Store a platit za každou instalaci po dosažení milionu stažení za uplnulých 12 měsíců poplatek 0,5 eura (12,6 Kč při dnešním kurzu), jak se lze dočíst na developer.apple.com. Současně musí být členy programu Apple Developer Program alespoň dva roky a aby mohli nabízet aplikace skrze své oficiální webové stránky, musí mít ve svém portfoliu aplikaci, která měla více během předchozího kalendářního roku více než jeden milion instalací na iOS v EU. Současně musí mít vývojář sídlo v EU, případně registraci.

Přísné podmínky přitom Apple na stránkách obhajuje tímto tvrzením: „Distribuce aplikací přímo z webu vyžaduje odpovědnost a dohled nad uživatelským prostředím, včetně schopnosti spravovat aplikace a poskytovat zákaznickou podporu a refundace. Apple bude autorizovat vývojáře poté, co splní konkrétní kritéria a zaváže se k dodržování pravidel, jež pomáhají chránit uživatele.

Další novinky

Server 9to5mac.com navíc uvádí, že Apple umožní obchodům třetích stran, jaký připravuje například Setapp, aby nabízely exkluzivně pouze vlastní aplikace. Dříve přitom Apple uváděl, že provozovatelé obchodů s aplikacemi pro iOS budou povinni povolit nabízet aplikace i jiným vývojářům, jež o to projeví zájem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze