Nejlepší fotomobil

Nechte svůj „digitál“ doma
Nejlepší fotomobil
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na nejlepší fotomobily
  • Samozřejmostí je optická stabilizace i teleobjektivy
  • Vybrali jsme zástupce od Applu, Sony, Samsungu, Googlu a Huawei


Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší fotomobil!

Nejlepší fotomobil

Samsung Galaxy S23 Ultra


Náš výběr odstartujeme vlajkovou lodí od Samsungu, jež se může pochlubit stále ojedinělým 10× teleobjektivem s úctyhodnou ohniskovou vzdáleností 230 milimetrů i podporou optické stabilizace a ostřením Dual Pixel PDAF. Pokud by vám náhodou přišlo 10× přiblížení pro zachycení vybrané scény až zbytečně vysoké, je k dispozici i vysoce kvalitní 3× optický zoom chlubící se rovněž OIS i spolehlivým ostřením Dual Pixel PDAF.

Z další výbavy rozhodně stojí za zmínku nový 200Mpx snímač s clonou f/1.7, jenž nabídne vícesměrové ostření PDAF v kombinaci s laserovým a pochopitelně i optickou stabilizaci. Standardně tento senzor skládá 16 pixelů do jednoho „superpixelu“ s výslednou vyšší kvalitou. Seznam fotoaparátů na zadní straně pak uzavírá 120stupňový ultraširokoúhlý objektiv, jenž si zaslouží pochvalu za automatické ostření Dual Pixel PDAF, tudíž s ním lze pohodlně pořizovat makra.

Kromě zmíněných snímačů je nutné vyzdvihnout i softwarový postprocessing, který je u uživatelů oblíbený pro své pestřejší barevné podání. Na snímcích neschází dostatek detailů, k dispozici je povedený noční režim, ale třeba také možnost záznamu v 8K. Selfie maniaky potěší 12Mpx kamerka schopná záznamu ve 4K s 60 FPS (což stále není standardem ani u vlajkových modelů) a podporou automatického ostření Dual Pixel PDAF.

Google Pixel 8 Pro


Společnost Google se ve světě smartphonů proslavila velmi schopnými fotomobily, které nás fascinovaly (a ani dnes nepřestávají fascinovat) vysoce kvalitním nočním režimem. To se pochopitelně týká i Pixelu 8 Pro, který se chlubí celkem 4 pokročilými snímači. Na zadní straně je 50Mpx primární senzor s clonou f/1.7, jenž disponuje pokročilým (laserovým) ostřením a lze potvrdit, že záběry jsou vždy krásně ostré. Stejně tak je zde velmi schopná optická stabilizace, kterou oceníte při pořizování nočních záběrů a natáčení videí.

Velkou pochvalu si zaslouží i nasazení 48Mpx ultraširokoúhlého objektivu, který svou kvalitou skutečně exceluje a překonává většinu ostatních smartphonů. Díky nasazení ostření Dual Pixel PDAF je pak možné jej využít i jako makro senzor, rozsah přitom činí úctyhodných 126 stupňů. Velkým lákadlem je rovněž 5× teleobjektiv s optickou stabilizací a ohniskovou vzdáleností 113 milimetrů.

Google Pixel 8 Pro však kromě hardwaru spoléhá rovněž na celou řadu speciálních softwarových vychytávek. Těšit se tak můžete na pokročilé úpravy a vylepšování již pořízených snímků, povedené portrétní záběry či špičkovou kvalitu videa. Také samotná aplikace obsahuje různá nastavení, přesto zůstává pěkně přehledná.

Sony Xperia 1 V


Ačkoliv je dnešním trendem spíše ponechat veškeré nastavení během focení na automatice, najdou se mezi uživateli i tací, kteří ocení maximální volnost v rámci manuálních úprav. Sony Xperia 1 V je pro tento typ zákazníků jako dělaná, neboť nabízí hned několik aplikací s pokročilými možnostmi nastavení pro pořizování fotografií i natáčení videa. Na vývoji vlajkové lodě od Sony se ostatně podílí specialisté z divize Alpha, a tak nemůže tento model scházet v našem výběru nejlepších fotomobilů.

Fotovýbavě dominuje 1/1,35" senzor Sony ExmorT IMX 888, jehož fyzické rozlišení činí 52 megapixelů, avšak z celkové plochy snímače je využívána menší plocha o rozlišení 48 Mpx. Výrobce snímač vybavil optickou stabilizací, ale také ostřením Dual Pixel PDAF. Tomuto senzoru pak sekunduje unikátní teleobjektiv s optickým přiblížením v úrovních 3,5× a 5,2× (85mm f/2.3 až 125mm f/2.8). Doprovází jej rovněž OIS i ostření Dual Pixel PDAF.

Ve výbavě dále najdeme 12Mpx selfie kamerku schopnou záznamu ve 4K v 60 FPS, která navíc nijak nenarušuje plochu obrazovky, neboť je umístěna v rámečku. Samozřejmě nechybí ani 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv, který má však natolik dlouho ostřící vzdálenost, že nelze využít k zachycení makro záběrů. Sony Xperia 1 V to však hravě vynahradí pokročilým ostřením na oko (osob i domácích mazlíčků) či třeba možností záznamu ve 4K se 120 FPS.

Apple iPhone 15 Pro Max


Mezi nejlepší fotomobily se řadí rovněž nový iPhone 15 Pro Max, který má poprvé v historii modelů Pro lepší teleobjektiv než menší 6,1" iPhone Pro. Jedná se o 12Mpx snímač s clonou f/2.8, který je schopný zprostředkovat 5× zoom (ohnisková vzdálenost 120 milimetrů). Zajímavostí je rovněž nasazení pokročilé stabilizace senzoru (tzv. s posuvem snímače) namísto klasické OIS.

Z další výbavy zaujme 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů a ostřením Dual Pixel PDAF, s nímž lze (při dostatku světla) zachytit i velmi povedené makro záběry, stejně tak mu nedělá problém záznam makro videa ve 4K. Selfie kamerka o stejném rozlišení pak rovněž zvládá videozáznam ve 4K s 60 FPS a lze ji považovat za jednu z nejlepších čelních kamer pro dnes tolik populární vlogování.

Předností iPhonu 15 Pro Max je i extrémně svižná fotoaplikace, zejména pak přepínač různými ohniskovými vzdálenostmi. Tam, kde se mnohé ostatní telefony dokáží mírně „zamyslet“, funguje iPhone svižně. Na rozdíl od Xperie 1 V je však nutné počítat s tím, že naprostou většinu parametrů si telefon nastaví sám. Pro ty, kteří to myslí vážně se záznamem videa (ostatně celý event Scary Fast byl zaznamenán právě na iPhone 15 Pro Max), je pak k dispozici rovněž záznam ProRes z telefonu přímo na externí úložiště během natáčení.

Huawei P60 Pro


Huawei se dlouhodobě řadí mezi výrobce zaměřené právě na fotoschopnosti, kde se snaží přinášet smysluplné inovace. Důkazem je i Huawei P60 Pro, jenž nabídne hlavní 48Mpx snímač s variabilní clonou, kterou je možné regulovat v 10 krocích. Díky tomu lze vykouzlit působivý bokeh efekt a zároveň si pohlídat, kolik světla se dostane k snímači. Výsledné snímky se zaslouženě řadí k tomu nejlepšímu na trhu, neboť se lze spolehnout na líbivé, ale ne přehnané barevné podání, správně nastavený kontrast, dobře fungující HDR a spoustu detailů, přestože se nejedná o největší senzor na trhu.

Velkou pochvalu si zaslouží i teleobjektiv s působivou clonou i ultraširokoý objektiv, tyto snímače jsou navíc barevně sladěné s hlavním fotoaparátem, což je dílem technologie XMAGE. Fotografie z nich jsou rovněž špičkové. Milovníky nočních snímků pak potěší, že lze snímky pořizovat na všechny objektivy a i 3,5× teleobjektiv je schopný pořídit velmi solidní noční snímky, které jsou spíše více prosvícené.

Co se týče videa, je možné natáčet ve 4K s 60 FPS na všechny čtyři fotoaparáty (tedy včetně selfie) a nechybí ani možnost aktivace sledování objektu či HDR. Samotná selfie je pak ultraširokoúhlá, což znamená, že má tři tlačítka pro přiblížení/oddálení a do záběru se pohodlně vměstná i více osob.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze