mobilenet.cz před 5 lety: Lumia 900 a mobilní Max Payne

1
mobilenet.cz před 5 lety: Lumia 900 a mobilní Max Payne
  • Přinesli jsme recenzi tehdy nejlépe vybavené Lumie od Nokie
  • Testovali jsme špičkový fotomobil Nokia 808
  • Před pěti lety se na chytrých telefonech objevila také předělávka Maxe Payna

V 83. díle našeho seriálu „mobilenet.cz před pěti lety“ se dostáváme do července 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě i na našem serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilní telekomunikace je.

První vlna „oken“

Před pěti lety se na český trh postupně dostávaly první Nokie využívající operační systém Windows Phone od Microsoftu. Vrcholem tehdy byla Lumia 900, která byla vlastně jen větší Lumií 800. Nabízela tehdy poměrně nový design, který jsme prvně viděli u Nokie N9. Ve výbavě čněl 4,3palcový displej, 8megapixelový fotoaparát nebo velká 16GB interní paměť s možností rozšíření. V testu jsme si pochvalovali nadprůměrně dobrou výdrž či pěkný AMOLED displej. Kritiku pak sklízel především samotný systém a jeho často nesmyslná omezení.

Nokia Lumia 900

První PureView

Nebyla to však jediná Nokia, kterou jsme v redakci v červenci před pěti lety měli. Testovali jsme též rozlučkový model s operačním systémem Symbian, kterým samozřejmě byla Nokia 808 PureView. Ano, tento do dnešní doby pro mnohé nepřekonatelný fotomobil se 41 megapixely. Takový telefon se do redakce dostane jednou za čas, a bylo to tudíž událostí i pro mne a mé kolegy. První dojmy z telefonu jsme si samozřejmě nemohli nechat pouze pro sebe a podělili jsme o ně. Zkoumali jsme displej, konstrukci nebo také celkový design a výsledek práce výrobce při zakomponování velkého fotoaparátu do těla telefonu.

Nokia 808 PureView

Blade podruhé

Kromě Nokií jsme testovali i cenově dostupnější zařízení, mezi která se bezpochyby řadil také ZTE Blade II. Nástupce prvního Bladu, který mnozí znají pod označením Orange San Francisco, si nás opět získal velmi solidní výbavou a rozumnou cenou. V naší recenzi jsme si pochvalovali například přítomnost 3G (ano, 3G), nadprůměrně kvalitní displej či velmi dobře optimalizované prostředí. Zklamal nás naopak zvukový výstup či malá interní paměť. Nepotěšil ani fakt, že fotoaparát dokázal snímky ukládat pouze na paměťovou kartu a nikoliv do paměti samotného telefonu.

ZTE Blade II

Max Payne dorazil na telefon

Dnešní vzpomínání zakončíme jednou hrou. Je tomu už 16 let, co na počítačové obrazovky vtrhl Max Payne a před 5 lety jsme se dočkali i verze pro mobilní telefony s Androidem a iOS. Takovouto herní legendu jsme si nemohli nechat ujít a podrobili jsme ji obsáhlé recenzi. Pochvalovali jsme si zdařilý herní port, avšak v ovládání či grafice byly rezervy. Přesto si z naší tehdejší recenze Max Payne odnesl velmi slušné hodnocení.

Max Payne