mobilenet.cz před 5 lety: katalog mobilů a Apple iPad mini

1
mobilenet.cz před 5 lety: katalog mobilů a Apple iPad mini
  • Spustili jsme náš katalog mobilů a tabletů
  • Srovnali jsme nejlepší fotomobily z roku 2012
  • Otestovali jsme sedmipalcový tablet Google Nexus 7

V 89. díle našeho seriálu „mobilenet.cz před pěti lety“ se dostáváme do října 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě i na našem serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilní telekomunikace je.

Spustili jsme katalog

Před pěti lety se opět psala historie našeho magazínu. Po dlouhém čekání jsme pro vás mohli konečně spustit obsáhlý katalog mobilů a tabletů. Kromě klasického rychlého přehledu jste se mohli podívat na podrobný seznam specifikací, fotogalerii rozdělenou dle fotografií, testovacích snímků či screenshotů a nechyběly ani tipy ke koupi.

Původní podoba katalogu mobilů na mobilenet.cz

Další bitva fotomobilů

Po nějakém čase jsme u nás opět dali prostor těm nejlépe fotografujícím telefonům. Na podzim roku 2012 jsme do redakce povolali Samsung Galaxy S III a srovnali jej s Nokií 808 PureView a její předchůdkyní Nokií N8. Všechny telefony měly ambice nejvyšší, ačkoliv se zdálo předem jasné, kdo vyhraje. Fotoaparát v Nokii 808 PureView byl se svými 41 megapixely a nepřeberným množstvím nastavení takřka nedostižný. Dnes si naše srovnání můžete připomenout. Nakonec totiž šlo o velmi vyrovnané výkony a lze vidět, že i před 5 lety se již na některé telefony bylo možné spolehnout i co se foto schopností týče.

První malý iPad

Na podzim roku 2012 se americký Apple odhodlal k přestavení prvního iPadu mini. Ten nabízel hliníkové tělo jako jeho větší sourozenec, avšak displej se zmenšil na 7,9 palce. Kritizovaným faktorem od samého počátku bylo poměrně mizerné rozlišení displeje. Opíral se však o spolehlivý systém iOS 6 či až 64GB interní paměť. Nechyběl ani dvoujádrový procesor, 512MB operační paměť nebo 5megapixelový fotoaparát. Apple měl tehdy opět čuch na kategorii, kde se lze snadno prosadit. Apple iPad mini tak výrazně zavařil především menším tabletům s Androidem.

První Nexus tablet

Do světa menších tabletů před 5 lety pronikl také Google, od něhož jsme v říjnu testovali Nexus 7. Pochvalovali jsme si například kvalitní 7palcový displej nebo výkonný hardware, který obstarával procesor Tegra 3 a 1GB operační paměť. Radost nám dělal také perfektně optimalizovaný Android 4.1 Jelly Bean. Výčet kladů doplnilo kvalitní dílenské zpracování nebo přítomnost čipu NFC. Naopak jsme postrádali zadní fotoaparát, který Googlu přišel u tabletů zřejmě zbytečný. Chybět mohla také verze s podporou mobilních a někteří mohli postrádat slot pro paměťové karty. Maximální interní paměť totiž dosáhla jen 32 GB.