Apple iPad mini: zabiják malých tabletů s Androidem

49

Americký Apple dnes představil to, na co mnoho uživatelů tabletů dlouho čekalo. Zmenšený iPad se díky kompaktnějším rozměrům a osmipalcovému displeji postaví přímo proti konkurenci s Androidem, která v tomto segmentu získává stále výraznější tržní podíl. Podívejte se, co všechno nový tablet s logem nakousnutého jablka umí.

Tip! recenze iPadů na mobilenet.cz:

Recenze Nový Apple iPad: recenze čerstvého jablka

Recenze Apple iPad 2 – Evoluce průkopníka

Apple již v minulosti představil celkem tři iPady...

Apple kromě prvního iPadu, který na trh uvedl v lednu 2010, představil od té doby ještě další tři kousky (jeden dnes) kousky. Tito nástupci v následujících letech přinesli mírné inovace v oblasti designu a různých specifikací jako je rozlišení displeje či počet jader a výkon u procesoru. To hlavní, tedy rozměry, které přirozeně vymezují jednotlivé kategorie tabletů, jsou ale už více než dva u iPadu roky pořád stejné a poslední iPad už je i opravdu dost těžký. Řada lidí iPadu vytýkala, že není kvůli svým rozměrům o moc mobilnější, než ultrabook. Apple tak sice pevnou rukou ovládá trh s velkými tablety, mezi těmi malými ale doposud neměl uživatelům co nabídnout. Naproti tomu konkurence, zejména pak Samsung a Amazon ale v tomto segmentu trhu v poslední době celkem výrazně kvete. Nyní se to ale Apple rozhodl poprvé změnit a představil iPad mini. Ano, všichni ho čekali a nyní ho máme konečně zde.

Konečně zmenšujeme

Nový iPad mini je samozřejmě menší než jeho větší sourozenci. Je také hodně tenký. V pase měří pouze 7,2 milimetru (Apple tuto tloušťku přirovnává k tloušťce běžné propisky) a váží něco málo přes 300 gramů. Potěšilo nás, že Apple pouze nevzal velký iPad a nezmenšil jej. Sem tam se objevují i nějaké ty designové inovace. Potěší zejména tenký rámeček kolem displeje, jinak je celý tablet opět vyrobený jako unibody, přičemž materiálem pro výrobu byl, jak jinak, hliník a sklo.

Tip! Nový Apple iPad 4. generace: rychlejší procesor a konektor Lightning

Když už je řeč o displeji. Před samotným oficiálním představením mohl někdo očekávat, že malý iPad nabídne v duchu nového iPadu IPS panel s vysokým rozlišením, který Apple marketingově nazývá Retina. Bohužel není to pravda a potvrdily se tak dřívější úniky informací. Rozlišení displeje iPadu mini činí "pouze" 1024×768 pixelů s poměrem stran 4:3. Na druhou stranu tato hodnota je stejná, jako v případě první a druhé generace velkého iPadu, takže nebude žádný problém s nekompatibilitou současných aplikací. Druhým důležitým aspektem je úhlopříčka displeje. Ta činí 7,9 palce a jemnost tedy ve výsledku činí 162 ppi. Apple se tedy opět snaží odlišit od Androidu, který většinou běží na 7,0 palcových úhlopříčkách. Nejblíže je novému iPadu mini například Samsung Galaxy Tab 7.7.

Výkon pro hry stále dostatečný

Apple iPad mini bude díky nižším rozměrům možná téměř ideálním zařízením pro hraní her a sledování filmů, než příliš velký iPad a naopak příliš malý iPhone. Pro tyto a další náročné úkony je také náležitě vybaven. V jeho nitru bude tikat dvoujádrový procesor Apple A5 s taktem 1GHz. Tomu bude samozřejmě sekundovat i schopný grafický akcelerátor PowerVR SGX543MP2. Celkově tedy o něco horší výbava, než v případě nového iPadu třetí nebo čtvrté generace, ale to je vše vykoupeno daleko nižší cenou. Když už jsme u popisu hardwaru, bude vhodné zmínit i paměť. Vyrábět se budou tři různé verze iPadu mini, a to s 16GB, 32GB a 64GB vestavěnou pamětí.

Oficiální video

Apple své mobilní produkty tradičně kromě hodnoty paměti odlišuje také možnostmi připojení k internetu. K dispozici tedy bude buď varianta pouze s Wi-Fi nebo varianta obohacená ještě o slot na nanoSIM kartu. Ta bude sloužit jednak pro připojení 3G, zmenšený iPad však bude mít integrovanou i anténu pro rychlejší přenosy LTE, což ale mohou s potěšením přivítat pouze zákazníci ve státech jako je například USA, kde již tato infrastruktura je vybudovaná. Tuto konektivitu samozřejmě ještě doplňuje obligátní Bluetooth 4.0, a také podle očekávání i nový, zmenšený konektor Lightning.

Ani zmenšenému iPadu nechybí nový konektor Lightning

U tabletů to sice není primární funkce, přesto se ale fotoaparát může v mnoha situacích hodit. iPad mini disponuje hned dvěma. Primární zadní iSight snímač nabízí maximální rozlišení 5 Mpx a funkcemi jako je detekce obličeje, automatické zaostřování či možnost natáčení videa ve Full HD (1080p) rozlišení se snímkovací frekvencí 30 fps. LED dioda bohužel opět chybí. Přední 720p HD Ready kamerka bude sloužit především pro videovohory FaceTime.

Ceny: oželíte mobilní data?

V prodeji budou už tradičně pouze dvě barevné varianty

Distribuce nového iPadu mini začne na prvních vybraných trzích včetně České republiky od 2. listopadu. Nejlevnější varianta s 16 GB pamětí a Wi-Fi připojením bude stát 329 dolarů, tedy asi 6 500 Kč. V České republice je potřeba počítat s cenou o něco vyšší, zhruba 8 tisíc Kč. Ale pozor, 2. listopadu bude v prodeji pouze Wi-Fi verze. 3G verze dorazí údajně až v polovině listopadu, přičemž Apple zatím nestanovil bližší termín. Ta nejdražší verze s trojnásobnou kapacitou datového úložiště a obohacením o LTE a 3G konektivitu bude stát podstatně více, a to konkrétně 659 dolarů, což v přepočtu při aktuálním kurzu znamená zhruba 12 a půl tisíce korun. Koncová česká cena tak může atakovat 14 tisíc Kč.

Orientační ceny iPadu mini

Cena/verze 16 GB 32 GB 64 GB
iPad mini Wi-Fi 329 dolarů (6 500 Kč) 429 dolarů (8 200 Kč) 529 dolarů (10 100 Kč)
iPad mini Wi-Fi + 3G (LTE) 459 dolarů (8800 Kč) 559 dolarů (10 800 Kč) 659 dolarů (12 700 Kč)

Technické parametry Apple iPad mini

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,2 mm, 308 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor4 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 8 500 Kč
Diskuze ke článku
Róbert Potoma
Takže sú teraz 3 možnosti:
1. Chcem tablet - 10 palcový
2. Chcem tablet - 7 palcový: a) chcem android - Nexus 7
b) chcem iOS - iPad mini
3.Chcem tabletomobil - Samsung Galaxy Note II
Jarda

3G verze. Bude brát klasické SIM nebo microSIM? Hovory a sms bude zvládat?
Lukas
Boze co to je zase za nadpis ZABIJÁK ANDROIDU. Apple to zabil leda tak cenou.
jakub
dobry vecer chci se zeptat da se z ipadu mini volat nebo tam je ta m ta simka pouze kvuli internetu? a jeste bych se chtel zeptat zda je moznost k nemu pripojit telefon napr. htc dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze