mobilenet.cz před 5 lety: jak se analytici mýlili a 3D od HTC

4

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v samotném závěru března 2011.

V 54. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do posledních dní března 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

3D od HTC

Koncem března 2011 HTC představilo svůj vlastní telefon s 3D displejem. Jednalo se o špičkově vybavený model HTC EVO 3D, který se chlubil například 4,3palcovým qHD displejem, dvoujádrovým procesorem nebo 1GB operační pamětí. Na zadní straně se nacházel duální fotoaparát, který dokázal pořídit 3D snímek nebo zaznamenat 3D video až v HD rozlišení. Samotný displej byl velmi povedený a 3D bylo možné sledovat bez speciálních brýlí. Nutný byl pouze správný úhel pohledu.

HTC EVO 3D

Jak se analytici mýlili

Práce analytiků není jednoduchá. K jejich odhadům se často upíná celý svět a následně čeká, na kolik se prognózy podařilo naplnit. Známá analytická agentura IDC vydala v roce 2011 zprávu, že se operační systém Windows Phone 7 stane do čtyř let dvojkou na světovém trhu a jeho tržní podíl přesáhne 20 %. Hlavním tahounem úspěchu mělo být partnerství mezi Nokií a Microsoftem. Připomeňme, že v roce 2011 držely Windows Phone 7 zhruba 5,5% podíl. Dnes již víme, že tyto odhady byly zcela mylné a mobilním Windows se vůbec nedaří. Jsou sice třetím nejrozšířenějším mobilním operačním systémem, avšak jejich podíl v letošním roce klesl pod 2 %.

Windows Phone 7 logo

Vyzkoušeli jsme si parádní Nokii E7

Před pěti lety to se Symbianem ještě nevypadalo vyloženě špatně. Na moderní konkurenci sice trochu ztrácel, ale vše se snažil dohnat doplňkovými funkcemi a především finskou precizností. Po výborné Nokii N8 jsme se dočkali manažerské Nokie E7, který ve velmi podobném těle nabídla větší 4palcový displej a především výklopnou QWERTY klávesnici, na které se velmi pohodlně psalo. Výbava byla opět špičkové a mrzela nás jen absence slotu pro paměťové karty či fotoaparát, kterému překvapivě chybělo automatické ostření.


Nokia E7

Populární i v malém

V roce 2011 se již výrobce zaměřili na rozšiřování svého portfólia s telefony se systémem Android. Pomohl tomu rovněž pokles cen, čemž dal vzniknout levným smartphonů, které nabízely zajímavou výbavu výměnou za slabší hardware a obvykle i méně kvalitní displej. To byl případ i námi testovaného Samsungu Galaxy Mini, který si musel vystačit se 3,2palcovým QVGA displejem. Neoslnil ani jednojádrový procesor s taktem 600 MHz či pouze 279MB operační paměť. Pro základní běh operačního systému Android 2.2 Froyo však i tyto specifikace postačovaly. Vše navíc vyvažovala příznivá cena kolem 4 000 Kč.


Samsung Galaxy Mini
Diskuze ke článku
Kulich
HTC 3D evo jsem měl a byl to super telefon. Podle mě nejlepší co htc kdy nabídlo, ale sám si říkám proč neměl tak velký úspěch jak se čekalo :-(
Majky
Tak to je dobra haluz. Prave mam telefon v oprave a ako nahradu pouzivam prave galaxy mini :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze