Analytici: WP 7 bude do roku 2015 díky Nokii světová dvojka

6

Podle analytiků společnosti IDC čeká Windows Phone 7 růžová budoucnost a během čtyř let dofinišuje až na světovou dvojku za operační systém Android. Předhonit současné konkurenty mu pomůže zejména finská Nokia.

Analytická společnost IDC (International Data Corporation) se řadí mezi přední poskytovatele v oblasti analytiky, nabízí poradenské služby v oblasti informačních technologií a publikuje předpokládaný vývoj trhu na několik dalších let. Pomáhá profesionálům z oboru IT, manažerům a investičním společnostem k dosažení jejich cílů a naplnění obchodních strategií.

Analytická společnost IDC (International Data Corporation)

V těchto dnech IDC uveřejnila předpověď vývoje trhu se smartphony pro období let 2011 až 2015. Ze studie plyne, že se očekává během následujících čtyř let rychlý vzestup operačního systému Windows Phone 7, který by tak měl dosáhnout až na druhou pozici v žebříčku operačních systémů. Zatímco pro rok 2011 se očekává podíl na trhu 5,5%, v roce 2015 již celých 20,9%. Znamená to tedy, že musí předhonit konkurenty jakými jsou Apple iOS, Blackberry a Symbian. Za klíčový pro tento růst je považováno partnerství Nokie a Microsoftu, k němuž došlo na počátku tohoto roku. Zda spolupráce těchto dvou gigantů přinese skutečně takto očekávaný růst, můžeme jen spekulovat. Do té doby nám nezbude nic jiného, než si ty čtyři roky počkat na reálná čísla.

TiP: Nokia se dohodla s Microsoftem: chystá se Nokia s WP7

Předpokládané pořadí operačních systémů v r. 2015
Operační systém 2011 tržní podíl 2015 tržní podíl 2011-2015 CAGR
Android 39,5 % 45,4 % 23,8 %
BlackBerry 14,9 % 13,7 % 17,1 %
iOS 15,7 % 15,3 % 18,8 %
Symbian 20,9 % 0,2 % - 65,0 %
WP 7 / WM 5,5 % 20,9 % 67,1 %
Jiný 3,5 % 4,6 % 28,0 %
Celkem 100,0 % 100,0 % 19,6 %

Podíváme-li se na další operační systémy, můžeme vidět předpověď razantního ústupu OS Symbian, který při předpokládaném tržním podílu 20,9% v roce 2011, dopadne za čtyři roky až ke dnu na 0,2% podílu.

TiP: Symbian: příběh nejrozšířenějšího operačního systému

K lídrům mezi operačními systémy a nejspíše i prvenství bude patřit OS Android. Pro rok 2011 se očekává podíl 39,5%, během čtyř let dosáhne na 45,4%. Společnost IDC nepředpokládá, že by během následujících let pronikl na trh nějaký významný hráč a rozbouřil tak současný stav. Jiné operační systémy, Bada a WebOS, se budou zřejmě stále pokoušet získat si větší vliv na současném trhu s "chytrými telefony".

Při pohledu na tyto předpovědi musíme být opatrní. Přeci jen jde o poměrně dlouhou dobu, během které může dojít v tak rychle se rozvíjejícím segmentu trhu k nemalým změnám. Málokdo by možná ještě před několika lety mohl očekávat, že OS Symbian bude pozvolna odcházet do "mobilního nebe".

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
CQ
No potes.
Olin
Už aby to bylo, Android nic moc teda.
Dano
Podla mna na to WP7 ma.Doteraz to bola velka bieda,po par updatoch je to lepsie,ale stale maju co dobiehat.
Mozu vytazit v buducnosti z nasledovnych veci (aspon ja to ocakavam): spojenie s Nokiou (mapy a navigacia zdarma?,perfektna lokalizacia systemu ako to Nokia vzdy robila),buduce updaty sa tykaju vsetkych zariadeni (nie ako Android a WM ze starsie su odpisane),programy na pracu tam su standardne(slusny Office a pod.),kvalitna multimedialna vybava (vecna skoda WM zariadeni ze to tam bolo casto velmi podcenene za tie peniaze),a to ze je to Windows cize dobra kompatibilita s PC aplikaciami kde je tiez povacsinou Windows.A v neposlednom rade cena - vzhladom na celkovu vybavu,ci uz multimedialnu (3,5 Jack,slusny fotak) alebo rychlost a moznosti zariadenia su uz teraz ceny relativne dobre.A plus moze byt aj to,ze zariadenia nebudu tak stracat na cene,lebo pokial na nom bude vzdy aktualna verzia softwaru,co by mal byt kedze aktualizacie su planovane vzdy pre vsetky zariadenia,tak zariadenie bude stale ako tak drzat krok s dobou.
Ja osobne pockam pri WM a budem sledovat ako to pojde Microsoftu s WP7.Android je velke lakadlo a konkurent,ale uvidim.
Raiden_cz
Tyhle analytický žvásty miluju :-) Třeba když říkali že WII nemá šanci se v herním světě uchytit (již se ho prodalo přes 60 milionů). Spíš mi to příde jakoby si někdo z microsoftu najal bandu vycvičenejch opic aby jim udělali dobrou reklamu :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze