Manažerská Nokia E7 naživo: první dojmy a fotogalerie

3

Dlouze vyhlížený zástupce manažerské řady finského výrobce konečně přichází. V rámci zahájení prodeje v České republice Nokia uspořádala tiskovou konferenci, na které novinku prezentovala. Přinášíme vám fotogalerii, vidopohled a samozřejmě první dojmy z nové Nokie E7.

Nokia E7 - oficiální fotografie

Nokia E7 – videopohled z tiskové konference

Nejprve si pro připomenutí Nokii E7 stručně představíme. Oficiální světové představení proběhlo v září loňského školu. Designem „E-sedmička“ zcela vychází ze současné vlajkové lodě N8. Opět se tedy setkáváme se zkosenými hranami. Při vzájemném porovnání však vyjde najevo, že manažerská novinka je ve všech rozměrech větší. Patrný je zejména centimetrový nárůst na výšku. Nejpodstatnějším rozdílem je ovšem výsuvná QWERTY klávesnice, která se po vzoru svých starších předchůdců N97 a N97 mini vysune a poté o několik stupňů naklopí. Displej povyrostl na rovné čtyři palce, avšak ponechal si rozlišení 640 x 340 pixelů. Ve výbavě nechybí nic podstatného. Rychlé datové přenosy, Wi-Fi, GPS či konektor HDMI. Počítat můžete i s oblíbenou funkcí USB host. Zamrzí absence slotu paměťových karet a automatického ostření.

Nyní se již zaměříme na samotnou tiskovou konferenci, která proběhla ve včerejších odpoledních hodinách. V přátelském prostředí sedmého patra Tančícího domu v Praze se u mikrofonu vystřídalo hned několik mluvčích. Krom samotného telefonu totiž Nokia prezentovala i speciální apliakce pro E7 a s nimi spojené vývojáře. Promluvil i zástupce firmy Microsoft, který prezentoval aplikaci pro přístup ke všem kancelářským funkcím v reálném čase. Dále pohovořil o velmi zajímavé aplikaci Office Communicator Mobile, kterou docení zejména všechny firmy. Umožňuje totiž využít služeb instant messagingu a prezence přímo v mobilním telefonu.


"E-Sedmička" míří do našich rukou

S blížícím se koncem první části tiskové konference bylo mezi všechny rozdáno hned několik Nokií E7 a nebylo tak nutné vystát frontu. Naopak, jak můžete vidět z přiložených fotografií, jsme měli chvílemi k dispozici pro sebe i víc než jednu „E-sedmičku“. Z těchto důvodů jsme si novinku mohli opravdu důkladně osahat.

Nokia E7 je na první pohled velmi podobná modelu N8

Kovová, bytelná a velká - Nokia E7

Nokia E7 na nás od samého počátku působila velmi elegantním dojmem. Po stránce designu zcela vychází z modelu N8. Pokud se vám tudíž líbí Nokia N8, získá vaše sympatie i E7. Rozměrově Nokia E7 narostla oproti N8 o celý jeden centimetr na výšku. Zbylé rozměry jsou jen nepatrně větší. Potěší zejména tloušťka pouhých 13,6 milimetrů. Pro všechna čísla vás odkáži na tabulku zde v článku. Co se týče materiálu, můžeme být opět takřka naprosto spokojeni. Dominantou je opět kov, který pěkně chladí a celý telefon je perfektně pevný. Jistě již čekáte, jak dopadl výsuvný mechanismus. Nokia jej zvládla na jedničku. Na rozdíl od konkurence totiž i v něm použila kov. Vysunutí je lepší provádět oběma rukama. V takovém případě je vysunutí jednak bezpečné, ale hlavně pohodlné. Jedinou konstrukční výtku máme k hornímu dílu. V zavřeném stavu nedosedá zcela ke spodnímu a vykazuje mírnou vůli. Nepředpokládáme však, že by se tato drobnost s časem měla zhoršovat.


Výsuvný mechanismus se povedl

Přední straně dominuje opravdu velký 4 palcový displej. Nokia použila ale stejné rozlišení, jako u svých ostatních modelů a bylo otázkou, zda bude 640 x 360 pixelů na takovouto plochu stačit. Naší odpovědí je ano. Rastr je patrný pouze u písmen při blízkém zkoumání. Jinak displej vypadá opravdu velmi dobře. Velkou zásluhu na tom má použití technologie ClearBlack, kterou má i nová Nokie C6-01 s opravdu excelentním displejem. Její zásadní dopad demonstrujeme porovnáním s Nokií N8, které technologie ClearBlack chybí. Nad displejem se usídlila ještě VGA kamerka pro videohovory a senzor blízkosti a okolního světla. Pod displejem se, stejně jako u N8, nachází jediná klávesa. Ta se však přesunula na mnohem praktičtější střed a je tak lépe dosažitelná za každé situace.


Posuvníky nalezneme na těle dva. Bohužel se ani jeden neovládá pohodlně.

Vítejte ve světě posuvníků

Veškeré konektory se tentokrát shlukly na horní hranu. Nijak nekrytý je microUSB konektor, se kterým se pojí funkce USB OTG. Stejně jako u ostatních Nokií, lze i k E7 připojit flash disk či klávesnici. Vedle se pod krytkou skrývá HDMI konektor, nechybí ani 3,5 mm jack konektor a výčet horní hrany uzavírá vypínací tlačítko. Pravý bok ukrývá šuplíček, do kterého se vkládá SIM karta. Pod ním je drobounký posuvník. Nejde však o zámek displeje, nýbrž o náhradu za kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Řešení je to dozajista zajímavé, nicméně nepříliš praktické. Malý posuvník je špatně nahmatatelný a nepříliš pohodlně se s ním pracuje. Na pravém boku se nachází ještě jednopolohová spoušť fotoaparátu. Na levém boku se vyskytuje další posuvník a tentokrát už jde o zámek displeje. Byť je tento posuvník o něco větší, stále se s ním nepracuje ideálně, neboť je až příliš zapuštěný.


Výsuvný mechanismus je stejně jako telefon z kovu.

Stydlivá baterie zůstane skryta

Zadní strana je vcelku prázdná a nic na ni nevystupuje, jako v případě Nokie N8. Důvodem je pouze 8 Mpx fotoaparát, kterému navíc chybí automatické ostření. Alespoň se dostalo na dvojitý LED blesk. Výsledné snímky kvalitou odpovídají modelům C7 a C6-01, které nabízejí shodný fotoaparát. Pokud budete fotit krajinu či vzdálenější předměty, jsou výsledné snímky poměrně pěkné. Mnohem větší radost vám však udělá záznam videa, který je možný v rozlišení 720p při 25 snímcích za vteřinu. Než opustíme zadní kryt musím dodat, že stejně jako u modelu N8 není přístupná baterie a má stejnou kapacitu 1200 mAh.

Ukázkové fotografie


Za dostatečného světla dělá Nokia E7 dobré snímky - s makrem si však rozhodně nerozumí.

Videoukázka - 1280 x 720 px, 25 FPS (41,71 MB, mp4)


Dvěma rukama se Nokia v horizontální poloze drží skvěle

Hlavní tahák - česká klávesnice

Nyní se přesuneme ke klávesnici. Nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše a přímo řekneme, že se Nokii opravdu povedla. Je čtyřřadá a českého typu QWERTZ. Trošku zamrzí, že jsou všechna tlačítka pod sebou a například klávesa Y je přesně pod klávesou A. Nejde tedy o zcela klasické rozložení, na které jsme zvyklí z notebooků. Jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké a i přes menší zdvih se tisknou dobře. Problém by mohla pro uživatele s většími prsty představovat pouze horní řada, která je poměrně blízko hornímu dílu. Díky rozměrům telefonu se dostalo i na dostatečně velký mezerník i klávesy se šipkami. Po vysunutí klávesnice se horní díl naklopí směrem k vám a pokud „E-sedmičku“ postavíte, nemusíte se bát nestability. Celé prostředí je samozřejmě plně přizpůsobeno pro práci i v horizontální poloze, tedy s vysunutou klávesnicí.


Záležet si Nokia dala i na klávesnici, na které se příjemně píše.
Nenáročný Symbian

Uvnitř telefonu tepe 680 MHz procesor, který spolu s 256 MB paměti RAM pohání operační systém Symbian^3. V telefonu již byla aktualizace PR 1.1 a chod systému byl svižný a animace zcela plynulé. Po zapnutí přístroje a kompletním naběhnutí systému z paměti RAM zbývá kolem 150 MB. Vnitřní paměť nabízí necelých 500 MB místa, ke kterým však připočtěte ještě 16 GB flash paměť. Na druhou stranu chybí paměťové karty a úložný prostor zvětšíte maximálně připojením flash disku skrz microUSB konektor.


Nokií E7 bylo opravdu mnoho

Bohatá SW výbava

Popisovat prostředí si tentokrát příliš nebudeme, neboť je naprosto shodné s ostatními modely s operačním systémem Symbian^3. Mnohem důležitější pro Nokii E7 je software, kterým v základu disponuje. Vedle profesionálního poštovního klienta, který nabízí push synchornizaci nejen s poštovními účty na Microsoft Exchange Serveru, ale také s účty IBM Lotus Domino serveru, Gmailu či Windows Live Hotmailu, zde uživatelé naleznou také přímou podporu pro VPN přístup a řadu lokálních bussiness aplikací, které jsou zdarma k dispozici přes Ovi Obchod. Na něm se již v této chvíli nachází více než 15 000 aplikací (nepočítáme hry a další multimediální obsah) určených pro Nokii E7. Nedílnou součástí výbavy manažerského telefonu je bezesporu ekonomické zpravodajství. Kromě globálně dostupného ekonomického zpravodajství od CNN či Bloomberg jsou českým uživatelům k dispozici lokální aplikace, mezi které patří například kanál ČT24, který je možné sledovat živě přímo na mobilním telefonu.

Provonání: Nokia E7 a Nokia N8. Všimněte si opravdu černého displeje u E7.

I přes průměrné rozlišení vypadá displej Nokie E7 velmi dobře.

V oblasti telefonní, SMS a MMS komunikace uživatelé jistě ocení českou aplikaci Black & White Guard, která umožňuje skrýt veškerou komunikaci s vybranými telefonními čísly a ochránit tak všechny vyměněné zprávy, ale i údaje o hovorech s těmito čísly prostřednictvím hesla. Dále samozřejmě nechybí Ovi Mapy, které obsahují nejaktuálnější mapové podklady 170 států světa včetně ČR. Nezapomnělo se ovšem ani na multimediální funkce, které se shodují s modelem N8. Nechybí tudíž kvalitní přehrávač hudby či videopřehráváač rozumějící si s formáty DivX a Xvid. Díky dostatečnému výkonu si pro ukrácení chvíle zahrajete i moderní 3D hry.

Porovnání: Nokia E7 a Nokia C6-01 ve speciální zlaté barvě.

Poctivý kus telefonu za vysokou cenu

Sečteno a podtrženo na nás Nokia E7 zanechala vesměs pozitivní dojem. Kvalitní konstrukce, zdařilý design a špičková výbava, ve které zamrzí snad jen absence automatického ostření. To však mnohým zájemcům možná ani vadit nebude. Nokia E7 se právě dnes začíná prodávat za 14 950 Kč. Dostupná je pouze v černé barvě. Velmi brzy by však měla přibýt i stříbrná varianta. Ostatní barevné varianty (modrá, zelená a oranžová) se prozatím neplánují a Nokia o jejich uvedení rozhodně na základě poptávky.

Exkluzivně jsme si mohli vyfotografovat i modrou variantu Nokie E7.

Technické parametry Nokia E7

Kompletní specifikace
Konstrukce123,7 × 62,4 × 13,6 mm, 176 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (360 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×680 MHz, GPU: Broadcom BCM2727
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2010,
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
mno, počkám až co vyleze z toho spojení Micronokia - slibují jaro 2012. Jen se obávám, aby od Nokie neodešlo příliš hodně lidí do té doby.........osobně tak prozatím přecházím na Android - ne ještě 100%ně - ale vyzkouším Nexus S, resp. už ho mám, a je to skvělé zařízení.
RS
A prý iPhone je drahý :-)

Doporučuji chvíli počkat a pak to koupit za 9 tisíc, tak jako u N8.
fulminatrix
Tak som sa konecne dockal po 3 mesiacoch. Pokuseniu vykaslat sa na cakanie a zobrat HTC som odolal, takze uz len pockam kym vidu kompletne recenzie a budem si ho moct niekde osahat. A mozme objednavat. Len dufam ze sa nebude konat ziadne neprijemne prekvapenie, lebo potom uz fakt neviem co by som si kupil... Snad jedine HP Pre3

Akurat som prekvapeny aka mala odozva je na E7 na internete. Vzhladom k tomu ze sa jedna o vlajkovu lod Nokie a telefon ktory v mnohych ohladoch nema v sucasnosti na trhu konkurenciu, som cakal ze bude prvych majitelov a prispevkov v diskusiach ovela viac.
Zatial je to ale vacsinou len kritika ceny, prichodu na trh, fotaku a "fuj" Symbianu. Ocividne vela ludi ten telefon a jeho prednosti vobec nechape a nedokaze ocenit. Aj oficialna kampan a prezentacia mi pride hodne odflaknuta. Nevadi. Pre mna je to len o dovod viac preco kupit zrejme najlepsi (a asi aj posledny) velky Symbian, navyse konstrukcne mozno najlepsi telefon na trhu, a co najviac tak oddialit prechod na ine OS...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze