mobilenet.cz před 5 lety: hudební Nokie a Samsung Star

6

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo bezmála už devět let. Rozhodli jsme v našem seriálu proto zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v první polovině března 2009.

V sedmém dílu našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do první poloviny března. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Redakční posila

Než se dostaneme ke klasickým událostem v mobilním světě, zakotvíme na malou chvíli v naší redakci. Začátek roku 2009 byl ve znamení rozšiřování redakčního týmu a tehdejším nováčkem byla má maličkost. Můj vůbec první článek na mobilenet.cz je vypíchnut o něco níže, týká se Applu, a tak vypíchnu svůj v pořadí druhý článek, který se týkal rozdávání SIM karet od O2, které vlastně trvá dodnes.

Rozsvítila se hvězda

Před pěti lety Samsung v podstatě odstartoval svou hvězdnou kariéru. Prozatím to nebyl žádný telefon s Androidem, ty byly ještě za dveřmi. Jednalo se o dnes již legendární Samsung Star. Dotykový telefon s příjemným designem, líbivým prostředím a solidní výbavou. Tři věci, kterými si podmanil milióny uživatelů po celém světě, a které mu zajistily v podstatě nesmrtelnost. Žádný další model řady Star již na takový úspěch nedokázal navázat.

Samsung Star

Hudební Nokie

Začátkem března 2009 ukázala své další novinky také Nokia. Jednalo se o modely 5530 Xpress Music a 5730 Xpress Music. První jmenovaná je vám zřejmě velmi dobře známá. Oblíbený dotykový model, který těžil z popularity Nokie 5800, měl vše podstatné v oblíbeném designu a navíc s příjemnou cenovkou. V případě druhého modelu hovoříme o klasice s původním Symbianem a QWERTY klávesnicí. Oba modely spojoval důraz na hudbu. Třetí novinkou do party byla Nokia 5030 XpressRadio, která vynikala poslechem rádia bez nutnosti mít připojená sluchátka.

Nokia 5030 a 5530 XM

Apple slavil

Americký Apple, to je v posledních letech jedna velká oslava na sebe navazujících úspěchů. Před pěti lety šlo o dosažení mety 25 000 aplikací v obchodu AppStore. Za zmínku stojí fakt, že dnes najdete v obchodě 40krát více aplikací.

Šuškanda o Satiu

Sony Ericsson se v roce 2009 nadechoval k mohutnému nástupu dotykových telefonů a my jsme si měsíce mohli číst o tajném modelu Idou. Dnes již víme, že šlo o model Satio, který nabízel tehdy ultimátní výbavu. Považte, že s výbavou čítající například 3,5palcový displej, Wi-Fi, Symbian, 12megapixelový fotoaparát s xenonovým bleskem, by ani dnes neudělal ostudu.

Diskuze ke článku
Peter
Fandím portálu Mobilenet.cz! Podle mého názoru jste solidni a objektivní co se tíká video recenzí.Samozřejmě čtu také další portaly ktere se specializuji na mobilni svět takže mohu porovnat.Přeji vám uspěch a v budoucnu více čtenářu..
Marten
Já mám doted' Samsung Star :P
Winvik
Samsung Star bol ten najvacsi smejd co som videl. Pouzivalo ho dost ludi v mojom okoli a ked na neho nadavali, tak som sa len pousmial ako stastny majitel Nokie 6300.
Nyte
Docela vtipné číst "obrovský 3,5“ displej s rozlišením 640x360" v době, kdy se i "miniverze" začínají pohybovat kolem 4,5" a FullHD je nám už málo. :-) Ale design toho SE je perfektní i na dnešní dobu...No a Star - módní hit a neskutečná trefa Samsungu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze